Zomer, de beste tijd van het jaar. Eindelijk is hij daar! Hierbij mijn foto’s voor alweer de zesde versie van Berlijn in Hipstagrams. Enjoy!


De laatste tijd ben ik regelmatig in Dresden – de Heimat van mijn vriend – te vinden. Ik blijf het een prachtige stad vinden. Een prachtig oud stadscentrum, bergen in de omgeving en iets rauwer dan Berlijn op sommige plekken. Hier zaten we bij Villa Marie aan de Elbe, de ideale plek voor Kaffee en Kuchen. Treurig was het vele nieuws over het hoge waterpijl van de Elbe in Dresden. De gehele oever die je hier ziet stond onder water en ook Villa Marie is door de waterschade getroffen. Gelukkig is inmiddels alles weer droog!


Lente! Aspergeseizoen! De Duitsers worden echt helemaal entousiast als het seizoen voor de deur staat en daar kan ik alleen maar heel blij om zijn. Schnitzel met asperges, je mag me ervoor wakker maken!


Dat weekend waren we ook in Pillnitz, een wijk aan de rand van Dresden. Rondom de stad zijn zoveel mooie kastelen te vinden. Omdat Pillnitz ook direct aan de Elbe ligt stond dit de afgelopen weken ook onder water. Toen we er waren hadden we het nog over het hoge waterpijl in 2002. Een paar weken later stond het water weer zo hoog. Bizar. Wel erg mooi daar!

Ha, dat herinnert me aan mijn jeugd. Stoepkrijt! Ik wist niet dat daar zulke mooie creaties mee gemaakt konden worden. Ik kwam niet veel verder dan een bloemetje of een hinkelpad.


Op het voormalige fabrieksterrein RAW Gelände bevindt zich een klimtoren(tje). Meestal kijk ik alleen vanuit de nabij gelegen Biergarten.


Biergarten op het RAW Gelände.


Stond al een tijdje op mijn lijstje om te bezoeken: Beelitz Heilstätten. Een verlaten militair ziekenhuiscomplex. Het complex is enorm groot.


Sushiiii! Ik ben er gek op. Voor lunch kom ik regelmatig bij Mikoto (naast U-bhf Schlesisches Tor). Voor een paar Euro heb je een lunchmenu met misosoep, jasmijnthee en een bord vol sushi. Ik moet binnenkort maar eens een artikel schrijven met favoriete sushirestaurants.


Metrostation Platz der Luftbrücke.


Ook dit jaar werd er weer een borrelavond georganiseerd tijdens Koninginnedag op de Nederlandse ambassade. De oranje tulpen stonden er fris bij. Altijd weer het perfecte moment om je vol te eten met Nederlandse snacks. Geen haring of oranjebitter is veilig voor mij!

Yes, het open air party seizoen is weer van start gegaan! Bij de Müggelsee worden regelmatig feestjes georganiseerd.

Friedrichshain. Frankfurter Allee Ecke Proskauer Straße. Alwaar ik zo vaak op het stoplicht sta te wachten. Geen straf met dit uitzicht.

Bloesems! Wisten jullie dat Japan veel bloesems aan Berlijn heeft geschonken na de val van de Berlijnse muur? Lees er meer over in mijn lentetips.

Jammer dat de bloesems altijd zo snel weer uit het straatbeeld verdwijnen. Wat zijn ze prachtig! En Berlijn staat er vol mee.

Mijn vriend heeft niederländisch für Dummies besteld. Benieuwd of het hem gaat lukken!

In het Spreepark voor het Night + Day Festival.

Het hoofdpodium stond vlak voor het reuzenrad. Hele gave festivallocatie!

Het weer was helaas wat minder! Het was die week de hele week 30 graden maar op die zaterdag leek het wel herfst. Voor de gelegenheid had ik mijn skijas maar weer uit de kelder getoverd.

Maar het was het ZO waard. The XX was headliner en het concert was geweldig. Ben blij ze eens live gezien te kunnen hebben. Top band!

Echt zo’n typisch Berlijns stel. Neem eens een ritje met de tram richting het oosten van de stad en je ziet ze overal. Een blog met maffe Duitse kapsels, dit zou het begin kunnen zijn.

Electronicamerk Olympus had een Photography Playground ingericht met allemaal bijzondere lichtruimtes.

Prater. Need I say more?

In de Oderberger Straße bevindt zich Teigwaren. Een leuk restaurantje voor een lekkere lunch of snelle avondhap. Alle pasta’s worden vers gemaakt en smaken voortreffelijk!

Zoals jullie misschien hebben gelezen ben ik onlangs verhuisd. Ik kwam bij het opruimen een OV-gids tegen van de BVG uit 2003. Op de kaart staat nog Lehrter Bahnhof (het huidige Hauptbahnhof). Old school!

Nog even genieten van de binnenplaats van mijn oude huis. Een typische Berlijnse Mietskaserne.

Je zou het misschien niet zeggen maar… in deze voormalige stadstoiletten kun je nu de beste hamburgers van Berlijn krijgen. Check Burgermeister vlakbij station Schlesisches Tor.

Net als in Nederland is het weer in Berlijn de afgelopen weken nogal wisselvallig geweest. Laatst werd het ineens zo donker dat het wel avond leek. Dit was midden op de dag, vlakvoor er een enorme onweersbui uitbrak.

Er wordt fanatiek gebouwd rondom de Spree. Naast de O2 World gaat een winkelcentrum komen.

Ondanks dat er rondom de East Side Gallery een hoop gaande is wordt er vooral nog een hoop genoten. Lekker chillen aan de Spree.

Dag oud huis in de Bänschstraße! Meer over mijn verhuizing lees je hier.

Kennen jullie de Duitse traditie van de Zuckertüte? Dat krijgen kinderen als ze voor het eerst naar school gaan. Omdat ik me er eens over had bezwaard dat ik dat nooit heb gekregen omdat wij deze traditie niet kennen had mijn vriend een Zuckertüte voor me gemaakt voor onze verhuizing. Lief! Vind het ook wel grappig dat Duitsland toch wel veel eigen tradities heeft, ondanks dat de cultuur zo dicht bij de onze ligt.

Fotohokjes! Er is een overdosis aan fotohokjes in Berlijn en dat was ook het thema van de eerste Instawalk fototour.

Fietsen in Berlijn.

Kleurrijke stad Berlijn.

Tijdens de fototour liepen we ook even de Bötzow-Brauerei binnen. Een voormalige bierbrouwerij waar nu tentoonstellingen zijn en op het terrein zullen zich een aantal restaurants vestigen. Sterrenkok Tim Raue zal er ook een gangbaar restaurant openen: Soupe Populaire. Staat al op mijn lijstje!

Het concept van boekenruilen via Bookcrossing is populair in Prenzlauer Berg. Altijd als ik langs de boekenboom kom liggen er weer nieuwe exemplaren. Leuk concept!

Photoautomat.

Typische Berlijnse bar. Wohnzimmer. Je kunt hier prima terecht voor een glas latte, zelfgemaakte ice tea of wijn. Vooral doordeweeks en overdag een fijne tent!

Ik las deze week in de krant dat de hoge Plattenbau de laatste tijd veel aan populariteit winnen. Ergens kan ik het me wel voorstellen. Vanaf daarboven heb je een grandioos uitzicht over de stad.

Overal zie je graffiti van oudere mensen in Berlijn. Mocht je het je afvragen, het is een kunstproject van JR. Echt heel gaaf gedaan!

Tatort is onderdeel van de marketingpropositie van menig bar.

Mijn favoriete strandbar Oststrand is helaas verdwenen. Maar aan de andere kant van het water kun je nog terecht bij Sage Beach. Zomer. I love you!

Ik studeer nog steeds op Wechselpräpositionen. Vind het een van de lastigste onderdelen van de Duitse grammatica. Dan snap je de theorie, maar in de praktijk gaat het nog vaak mis. Soms vraag ik me af. Ga ik Duits überhaupt perfect beheersen?

Gek op klassiek dansen? Dan moet je bij Clärchens Ballhaus wezen. Dit jaar bestaat het Ballhaus 100 jaar! En nog steeds wordt hier elke avond gedanst! Bij lekker weer kun je hier ook in de tuin zitten. Geserveerd worden Duitse gerechten.

Blik over Berlijn vanaf de Modersohnbrücke. ’s Avonds komen hier vaak mensen samen met een biertje van de Späti. Het Friedrichshainse equivalent van de Admiralbrücke in Kreuzberg.

Ik denk dat ik dit de allerlelijkste panden van Berlijn vind. Hoewel ik moet zeggen dat ze wel fotogeniek zijn.

Wil je echt goed Italiaans eten? Ga dan zeker naar Saporito. Ik denk mijn favoriete restaurant in Berlijn en zeker mijn favoriete Italiaanse restaurant. Het eten is zo goed! En voor €22 heb je al een menu met deze anti-pasti Teller als voorgerecht. La dolce vita…

Fietsen over de stoep. Wie doet het niet in Berlijn?

Onlangs speelde Ajax een vriendschappelijke wedstrijd tegen Dynamo Dresden. Een leuke trip met de schoonfamilie maar voetbal zal nooit mijn hobby worden.

Ik spotte deze limited edition van Beck’s met vlierbessen. Ben niet heel enthousiast, vind de citroenvariant (Beck’s green lemon) lekkerder!

Moritzburg. Ook in Dresden. Wat een plaatje!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This