Een weekendje Londen of Parijs is sinds de val van de Berlijnse muur in 1989 voor Nederlanders steeds vaker een weekendje Berlijn geworden. Ging het in de eerste jaren na de val nog om enkele tienduizenden Nederlanders die de Duitse hoofdstad bezochten, in het eerste halfjaar van 2009 bezochten bijna 126.000 Nederlanders Berlijn. Per maand ontvangt Berlijn rond de 840.000 toeristen uit binnen-, en buitenland naar de Duitse hoofdstad. Dit aantal is sterk stijgende met vooral toeristen uit Zweden (+23,8%), Frankrijk (+21,9%) en het Verenigd Koningkrijk (+15,8%). De meeste toeristen komen duidelijk nog uit Groot Britannië (324.044 per jaar) en uit de Verenigde Staten (228.870 per jaar, Ambt für Statistik Berlin Brandenburg). Al deze toeristen laten Berlijn niet onveranderd, vervoersbedrijven, musea en openbare bezienswaardigheden moeten hun best doen om aantrekkelijk te blijven voor toeristen. Vooralsnog lukt dat goed, Berlijn staat in de top 3 van meest bezochte steden in Europa. Berlijn heeft het hard nodig, het toerisme is één van de weinige grote inkomstenbronnen voor de stad. Maar het heeft ook effect op de inwoners, het klagen over toerisme in de stad is steeds vaker regel dan uitzondering (dit geldt overigens ook voor andere aantrekkelijke steden als Amsterdam en Barcelona).

Toerisme, een dooddoener voor Berlijn?

Deze discussie loopt al een tijdje, maar laatst werd ik echt aan het denken gezet toen Rednier een bericht achterliet op mijn blog:

Jippie! Ook via deze site weten toeristen nog meer over Berlijn! Als je deze stad een warm hart toedraagt, zou je beter met de website kunnen stoppen. Toerisme kills Berlijn, en sneller dan je denkt.

Duidelijk niet een van de meest reguliere berichten die ik ontvang maar wel begrijpelijk. Of tenminste, ik kan me érgens wel voorstellen dat mensen gek worden van een overvloed aan toeristen in de stad. Zelf heb ik wel iets tegen het simpele toerisme; mensen die in één dag een stad denken te kunnen leren kennen, mensen die meer foto’s maken dan om zich heen kijken, mensen met pronken op hoeveel plekken ze zijn geweest. Ach ieder zijn ding natuurlijk, maar ik kan niet begrijpen wat er mis is met mensen die wél oprecht geïnteresseerd zijn in een stad. Daarom mijn vraag “”Toerisme kills Berlijn” en daarom moet ik stoppen met mijn blog volgens Rednier. Eens?”. Hierop kwamen enige reacties:

@Affiliateforum:

geweldige stad waar iedereen geweest moet zijn. Toerisme hoeft niks af te doen aan de stad, maar brengt internationale sfeer.

@HerbertGrootJeb:

Nee, beste info bron die er is. RT @Berlijnblog “Toerisme kills Berlijn” en daarom moet ik stoppen met mijn blog volgens Rednier. Eens?

@HaykeKookt:

tuurlijk niet! De historie brengt het toerisme tot leven en het toerisme houdt de historie levend! Berlijn kan het hebben!

Martijn Beijk:

je bedoelt dat toerisme een van de laatste redmiddelen van deze verschrikkelijk noodlijdende stad kan zijn? Wat mij betreft is het niet toerisme wat een stad kapot maakt, maar hoe een stad met toerisme omgaat. Persoonlijk denk ik dat Berlijn hier prima mee om kan gaan en zijn er andere problemen waar de stad (of bekommerende van de stad) zich beter druk om kunnen maken.

Jeroen Harmsen:

Ik ga nu sinds 2002 minstens 1 x per jaar naar Berlijn en ik ben steeds meer van die stad gaan houden. Maar het toerisme is inderdaad sterk toegenomen. Persoonlijk vind ik dat jammer. Je ziet het aan de prijzen, vooral in Prenzlauer Berg die erg gestegen zijn. Appartementen die met oud en nieuw tot soms wel 200 procent duurder zijn, veel toeristen met uitgaan om je heen en steeds meer Nederlands op straat. Je kan het niet tegen houden, maar jammer vind ik het wel.
Maar deze site zoek je alleen maar op als je wat met Berlijn hebt en de leukere plekken wil opzoeken. Dat wil niet zeggen dat iedereen ook daadwerkelijk naar die plekken gaat kijken (maar ik wel :-)
Helaas vind ik wel dat Berlijn commerciëler aan het worden is en hoop ik dat niet de andere wijken zo gaan worden als Mitte!

Pim Schravendijk:

Toen ik er was een maand geleden waren er voornamelijk schoolklassen. Had dan ook de pijnlijke fout gemaakt in het Meininger hotel am HBf te overnachten.

Dat Berlijn duurder en truttiger wordt ligt niet zozeer aan de toeristen, maar voornamelijk aan de Schwaben ;)

Veel reacties die de mening van Rednier tegenspreken. Zelf denk ik dat toerisme voortvloeit uit de toenemende mate van welvaart en dat het iets is waar elke stad vroeg of laat mee te maken krijgt, één blog meer of minder zal het gedrag van toerisme niet significant beïnvloeden. Juist door mensen meer informatie te geven ga je het simpele toerisme tegen, en dat is juist het toerisme waar mensen afkeer tegen hebben.

Dat was mijn mening, wat is die van jullie?

Toerisme kills Berlijn, stoppen met Berlijn-Blog.NL?

Bekijk resultaten

Laden ...
 Laden ...

Je stem kun je toelichten in de comments onderaan dit bericht.

Gerelateerde berichten
Filter by
Post Page
Nieuws & Updates Om te doen Om te weten
Sort by
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This