De Canadese astronaut Chris Hadfield is een legende op social media vanwege de prachtige foto’s vanuit de ruimte die hij maakt en via zijn Twitteraccount de wereld in stuurt. Onlangs publiceerde hij een bijzondere foto van Berlijn gemaakt op 400 kilometer hoogte, waar ’s nachts de verschillen tussen oost en west duidelijk worden. Overdag merk je het verschil niet altijd, van de Berlijnse Muur is weinig meer over en er wordt hard gewerkt om de stad zoveel mogelijk te harmoniseren. Toch is het vervangen van de straatverlichting andere koek dan het neerhalen van een muur, want aan de kleur straatverlichting is het verschil tussen Oost- en West-Berlijn duidelijk zichtbaar.
Chris Hadfield: “Berlin at night. Amazingly, I think the light bulbs still show the East/West division from orbit.”
In het westen van de stad is het licht wit en sterk terwijl het licht in het oosten van de stad geler en zachter is. Waarom?
In 1826 begon Berlijn met het verlichten van de straten met gas. Tot het einde van de 19e eeuw, toen er steeds meer elektrische verlichting kwam. In 1888 werd Unter den Linden door 104 elektrische lantaarnpalen verlicht maar hoewel vele andere steden hun verlichting aanpasten, bleven de gaslantaarns lang in Berlijn. Later waren deze vooral in West-Berlijn geliefd omdat zij zo onafhankelijk waren van stroomleveranciers. Momenteel worden Berlijns straten met 182.000 elektrische lantaarns en 42.500 gaslantaarns verlicht. Veel gaslantaarns zijn vooralsnog in Tiergarten te bewonderen, maar de stad Berlijn plant om de gaslantaarns te vervangen door milieuvriendelijkere elektrische verlichting.
Toch is dit niet de verklaring voor de verschillen in kleur, zo meldde der Spiegel na navraag bij Vattenfalldochter BerlinLicht. In het oosten werden namelijk vooral geelkleurige natriumlampen gebruikt, terwijl in het westen vooral witkleurige TL- en kwikverlichting werd ingezet. Dit kleurverschil is dus tot op de dag van vandaag terug te zien.
Ik ga er eens op letten als ik ’s nachts boven Berlijn vlieg. Ben benieuwd of de verschillen dan ook zichtbaar zijn.
Van wanneer is deze foto? Wel grappig. Roept ook een vraag op.
Hoe gaan ze nu met de stoplichten bij de zebrapaden om? WOrden die in het oosten gehandhaafd, wordt dat gelijk getrokken, zoals die in het westen zijn, of wordt dat gelijk getrokken zoals ze in het oosten zijn?
Wauw, dit vind ik echt een heel leuk weetje. Ik vind je blog zo cool!
Leuk artikel!