De winter kan behoorlijk donker en koud zijn in Berlijn. Eigenlijk gaat er geen winter voorbij zonder sneeuw en vorst. Maar niet getreurd… ook in de winter is Berlijn prachtig en is er genoeg te beleven in de stad! Wat dacht je ervan om lekkere Kaffee und Kuchen versmaden in een knus café, te slenteren door de sneeuw of om in alle rust één van de vele tentoonstellingen bezoeken? In de adventtijd kun je bovendien genieten van de talrijke knusse kerstmarkten in Berlijn en de eerste maanden van het jaar lenen zich uitstekend voor een rustig museumbezoek. Wat je nog meer kunt doen tijdens de Berlijnse winter? Ik deel mijn favoriete winterse activiteiten in dit artikel. Viel Spaß!
Straatmuzikante in Lustgarten voor het Altes Museum – januari 2014
Waarom zou je Berlijn in de winter bezoeken?
3 redenen om Berlijn in de winter te bezoeken
De meeste toeristen komen buiten de wintermaanden naar Berlijn. Hierbij toch drie reden om een bezoek in de winter te overwegen:
- De gezelligheid
In de aanloop naar Kerstmis barst Berlijn van de traditionele en alternatieve kerstmarkten. Supergezellig! - De rust
De maanden januari en februari zijn vooral erg rustig in Berlijn, zo kun je op je gemak genieten van alle goede musea en toffe tentoonstellingen in de stad. Heel fijn! - De prijzen
Bijkomend voordeel van de rust in de wintermaanden: vliegtickets en hotels zijn een stuk voordeliger en vaak kun je goede aanbiedigen vinden voor een bezoek aan Berlijn!
10 leuke activiteiten om te doen tijdens de winter in Berlijn
Daarnaast zijn er een hoop dingen die extra leuk zijn om te doen in de wintermaanden. Dit zijn mijn 10 favoriete activiteiten in de winter:
- Kerstmarkten bezoeken
- Naar de film
- Uitgebreid eten en drinken
- Sneeuwwandeling maken
- Schaatsen, rodelen of sleeën
- Musea bezoeken
- Shoppen (boeken, vlooienmarkten en concept stores)
- Verlaten gebouwen bezoeken
- Winterevenementen
- Saunabezoeken
Sneeuw en vorst. Geen uitzondering tijdens de winter in Berlijn
Kerstmarkten bezoeken
Heb je je Berlijntrip voor eind november of in december gepland? Dat komt dan goed uit! De stad barst dan namelijk van de vele gezellige traditionele kerstmarkten en alternatieve kerstmarkten in Berlijn. Omdat iedere markt uniek is, zit er voor vrijwel iedereen wel een leuk exemplaar tussen.
Traditionele kerstmarkten
Op de traditionele kerstmarkten kun je genieten van verschillende lekkere soorten Duitse winterkorst zoals groene kool met worst, gebraden champignons en Glühwein. Daarnaast zijn er stalletjes aanwezig die typische kerstaccessoires verkopen, denk aan kerststerren, houten woonaccessoires of lekkere dikke sokken. Ook als je niets wilt kopen is het de moeite waard om eens over de kerstmarkt te slenteren, alleen het aanzicht met al die gezellige lichtjes is al de moeite waard.
Mijn vijf favoriete traditionele kerstmarkten zijn:
- Kerstmarkt am Schloss Charlottenburg
- Kerstmarkt am Gendarmenmarkt
- Kerstmarkt am Roten Rathaus
- Kerstmarkt in de Kulturbrauerei
- Kerstmarkt in Altstadt Spandau
➤ Hier vind je een overzicht van mijn favoriete kerstmarkten in Berlijn (incl. adressen en overige bezoekersinformatie)
Kerstmarkt bij het Schloß Charlottenburg
Designmarkten tijdens Advent
Sinds een paar jaar zijn ook de alternatieve kerstmarkten in opkomst. Hier draait het niet zozeer om alles wat je op een traditionele kerstmarkt vindt, maar vooral om lokale (design)producten. Men neme een toffe locatie (vaak een oude fabriek of voormalig warenhuis), een dozijn Berlijnse designers en kunstenaars en je hebt een onwijs leuke markt. Je koopt er bijvoorbeeld foto’s, sierraden en kledingstukken.
➤ Hier vind je een overzicht van mijn favoriete designmarkten in Berlijn
Designmarkt bij een kunstenaarscomplex in Schöneweide
Naar de film
Berlijn barst van de bioscopen. Het programma varieert van kult- en documentairefilms tot de nieuwste hollywoodfilms. Voor iedereen wat wils dus! Ook vindt ieder jaar in februari de Berlinale plaats, een groots internationaal filmfestival. In tegenstelling tot veel andere internationale filmfestivals kun je als toeschouwer gewoon kaartjes kopen (ook online). Wees er wel snel bij, want het kan erg hard gaan!
Niet-nagesynchroniseerde films
Duitsland staat bekend om de nagesynchroniseerde films. Handig als je je Duits wilt oefenen, maar de meeste Nederlanders zijn hier niet zo van gecharmeerd. Want wat heeft die Johnny Depp ineens een maffe stem? En wat komen die hollywoodfilms ineens lachwekkend over! Niet-nagesynchroniseerde films zijn aangeduid met ‘OV’ (original version) of ‘OmU’ (Original mit Untertiteln) worden in originele versie vertoond, let daarop als je de programmaboekjes bestudeert.
Een aantal bioscopen die vaak films in originele taal vertonen zijn:
- CineStar
In het SonyCenter, S of U2 Potsdamer Platz
Je betaalt er wat meer voor (ongeveer €9 per kaartje, afhankelijk van het tijdstip en de duur van de film) maar dan heb je ook wat! CineStar is dé premierebioscoop van Berlijn en hier wordt regelmatig een nieuwe hollywoodfilm voor het eerst vertoond. Natuurlijk onder begeleiding van menig hollywoodster! De bioscoop beschikt over meerdere zalen en een uitgebreid filmprogramma. Wil je na de film een drankje doen? Doe dit dan liever niet in het SonyCenter want de horeca is hier relatief slecht en duur.
- Zoo Palast
Hardenbergstraße 29A, S of U Zoologischer Garten
Het Zoo Palast is een van de oudste bioscopen van Berlijn en is onlangs helemaal in originele staat teruggebracht. Prachtige zalen! Veel films worden hier in originele versie vertoond.
- Hackesche Höfe Kino
Rosenthaler Straße 40/41, S-Bhf Hackescher Markt
De meest knusse bioscoop in dit rijtje vind je in de Hackesche Höfe. Dit zelfstandige filmtheater heeft vaak een interessant filmprogramma met zowel hollywoodfilms als documentaires en Europese films. Na de film kun je bij Yo Soy (Rosenthaler Straße 37) lekker genieten van een Spaanse wijn en begeleidende tapas.
CineStar in het SonyCenter is tevens de bioscoop waar veel hollywoodfilms in première gaan
‘Huiskamerbioscopen’
Iets minder commerciële bioscopen vind je ook rijkelijk in Berlijn. Ze zijn vaak stukken kleiner, hebben een minder commercieel programma en er hangt een knusse huiselijke sfeer. De vertoonde films zijn vaak wel nagesynchroniseerd maar de sfeer maakt wat mij betreft alles goed!
- Intimes, Boxhagener Straße 107, U5 of M10 Frankfurter Tor
- Tilsiter Lichtspiele (oudste theater van Berlijn), Richard-Sorge-Straße 25A, U5 Weberwiese
- Ladenkino, Gärtnerstraße 19, U5 Samariterstraße
- Eiszeit, Zeughofstraße 20, U1 Görlitzer Straße
- Lichtblick, Kastanienallee 77,U2 Eberswalder Straße
➤ Lees hier mijn artikel met tips over cultbioscopen in Berlijn.
Een premièrebioscoop uit DDR-tijden
Wil je nog een vleugje opsnuiven van de vroegere DDR-cultuur? Dat kan! Pak eens een filmpje in Kino International, de premièerebioscoop van de DDR. De bioscoop is in de jaren ’60 geheel naar moderne maatstaven ingericht en beschikt over een prachtige zaal, een groot bioscoopscherm en een stijlvolle foyer.
Foyer in DDR-stijl in Kino International aan de Karl-Marx-Allee
Culinair genieten
Er zijn van die gezellige plekjes die juist nóg leuker zijn als je in de winter gaat, omdat je er bijvoorbeeld lekker lang kunt tafelen, omdat er winterse gerechten worden geserveerd of omdat de inrichting zo gezellig knus is. Hieronder een paar paar winterfavorieten:
- Nola’s am Weinberg
Veteranenstraße 9, U8 Rosenthaler Platz
Middenin een mooi parkje in Prenzlauer Berg vind je dit geweldige Zwitserse restaurant, dat in Berlijn bekend staat als de beste – en lekkerste – locatie voor kaasfondue. Rond de kerstdagen is het erg knus met lichtjes en met een beetje geluk kijk je uit over een volgesneeuwd park. Naast de kaasfondue zijn de andere gerechten ook een aanrader. Reserveer wel, want het is een populaire winterlocatie!
- Spindler
Paul-Lincke-Ufer 42/43, U1 of U8 Kottbusser Tor
Een van mijn absoluut favoriete restaurants het hele jaar door is het stijlvolle restaurant Spindler. Gelegen aan het statige Landwehrkanal is het een prachtige plek om te dineren en omdat de menukaart regelmatig wordt aangepast met lokale producten, kun je hier altijd heerlijk seizoensgebonden dineren. - Winterfeldt Schokoladen
Goltzstraße 23, U Nollendorfplatz
Houd je van chocolade? Als warme chocolademelk of in de vorm van een reep of bonbons? Hoe je je chocolade ook het liefste hebt, bij Winterfeldt ben je aan het juiste adres. Hier vind je zonder twijfel de lekkerste warme chocolademelk van de stad. En wat ook leuk is, de winkel is gehuisvest in een voormalige apotheek. Dat zie je nog aan vele details terug! In het weekend kun je een bezoek combineren met een wandeling over de grootste markt van Berlijn op Winterfeldtplatz.
- La Raclette
Lausitzer strasse 34, open di-zo vanaf 19.00, U1 Görlitzer Bahnhof
Dit Franse restaurant wordt gerund door een Duitse acteur. Het bistrootje is gespecialiseerd in heerlijke kazen die onder meer onder de open haard worden bereid.
Het prachtige interieur van Winterfeldt Schokoladen
Uitgebreid ontbijten
Zeker op zondag is uitgebreid ontbijten echt een dingetje in Berlijn. Inmiddels kijk ik er niet meer gek van op als ergens tot 16:00 ontbijt wordt geserveerd. In plaats daarvan geniet ik zondag juist van een uitgebreid ontbijt (of zeg maar gerust: brunch), en niet alleen op zondag, ook op andere dagen van de week. Vooral in Mitte, Kreuzberg en Prenzlauer Berg barst het van de leuke tentjes.
Dit zijn vijf van mijn favorieten:
- Allans Breakfast Club, Rykestraße 13, M2 Marienburger Straße
- 19 Grams Mitte, Chausseestraße 36, U6 Naturkundemuseum
- Louise Cherie Cafe, Grünbergerstrasse 91, U5 Samariterstraße
- Coffee Distrikt, Bergstraße 68, S Nordbahnhof
- Chipps, Jägerstraße 35, U2 Hausvogteiplatz
➤ Hier vind je een overzicht van mijn favoriete ontbijtadresjes in Berlijn
Favoriet ontbijt bij Zuckerstück
Kaffee und Kuchen
Als Berlijn zich echt van haar meest grauwe kant laat zien, dan kun je altijd nog van het ene ontbijtzaakje zo een ander café inrollen. Kwalitatieve koffie is echt met een opmars bezig geweest de afgelopen jaren en verspreid door de stad vind je veel koffiebars van getalenteerde barista’s. Stuk taart en een goed boek of gezellig gezelschap erbij en je hebt een heerlijke relaxte dag.
➤ Hier vind je een overzicht van mijn favoriete koffiezaakjes in Berlijn
Zelf chocola maken
Rittersport heeft een prachtige moderne winkel in de Friedrichstraße. Hier kun je gratis een kijkje nemen in het kleine chocolademuseum, een overheerlijke warme chocolademelk drinken maar ook – en dat is het leukste – je eigen chocoladereep laten maken! Voor €3,70 wordt de reep van jouw dromen voor je neus klaar gemaakt. Je kunt kiezen uit pure- of melkchocolade en uit talloze ingrediënten die regelmatig worden gewisseld. Musli, limoenstukjes, peper, Haribobeertjes, het kan allemaal. Terwijl de reep ligt af te koelen, kun je een bezoek brengen aan het grote Franse warenhuis Galaries Lafayette, dat om de hoek gelegen ligt. Na ongeveer een half uur is de reep afgekoeld en kun je hem ophalen. Dan is het smullen geblazen!Ritter Sport winkel, Französische Straße 24, U6 Französische Straße
Sneeuwwandeling
In Berlijn sneeuwt het regelmatig, vooral in de maanden januari en februari is de kans op sneeuw erg aanwezig. Gelukkig is deze stad dan ook goed voorbereid op een winterse witte bui! Het openbaar vervoer blijft (grotendeels) netjes rijden, op de (hoofd)wegen wordt gestrooid en je zult er verder niet zoveel last van hebben. Behalve als je fietst that is, want de strooiwagens slaan de fietspaden meestal over. Maar was soll es? Verruil die fiets gewoon voor een paar warme sneeuwboots en maak een mooie winterwandeling! Geniet van het krakende sneeuw onder je voeten en van de rust die de witte wereld met zich meebrengt.
Berlijn is heel mooi om te zien onder een witte deken, het lijkt dan net een sprookje waarin al het vuil op straat verdwijnt en het verkeerslawaai wordt gedempt. De eerste sneeuwval wordt altijd met veel enthousiasme onthaalt, kinderen roetsjen met de slee van heuvels en de vliegers worden fanatiek aan de snowboards gebonden op Tempelhof. Zorg ervoor dat je je sneeuwlaarzen of ander waterdicht schoeisel hebt ingepakt om optimaal van het winterse weer te kunnen genieten zónder koude voeten.
Betoverende plekken die favoriet zijn voor een winterse wandeling:
- Tiergarten
S Tiergarten
Het prachtige stadspark Tiergarten laat je echt even in een oase van rust wanen. De dicht op elkaar staande bomen zorgen ervoor dat het lijkt alof je in een uitgestrekt bos bent beland. En dat midden in de stad! Als letterlijke hoogtepunt kun je de Siegesäule beklimmen. Voor een paar euro kun je met de trap naar boven en heb je een prachtig uitzicht over het witte sprookjesbos.
- Tempelhof
U6 Platz der Luftbrücke of S Tempelhof
De uitgestrekte vlakte van het voormalige luchthaventerrein Tempelhof is onder een dikke laag sneeuw extra betoverend. Wit totaan de horizon! Zodra er een windje staat komen vliegeraars naar het terrein om zich door de wind door de sneeuw te laten trekken. Een waanzinnig gaaf gezicht!
- Volkspark Friedrichshain
Sowieso maak ik graag een wandeling door het park als het heeft gesneeuwd. Maar de parken die zijn voorzien van heuvels zijn extra leuk! Overal glijden kinderen – jong en oud – op de slee naar beneden. Een heerlijk gezicht! Naast het Volkspark Friedrichshain zijn ook het Viktoriapark, het Görlitzer Park en het Volkspark Humboldthain hier uitermate goed voor geschikt.
Uitzicht vanaf de Siegessäule over een wit Tiergarten
Vliegeren op Tempelhof
De betoverende Märchenbrunnen (sprookjesfontein) in het Volkspark Friedrichshain
Volkspark Friedrichshain
Elk heuveltje – hoe klein ook – wordt graag in gebruik genomen als sneeuwschans
Aan de Spree is het altijd mooi wandelen. Loop vanaf het Monbijupark naar de Reichstag en laat de Berlijnse pracht en praal aan je voorbij trekken (link naar wandeling in Google Maps)
➤ Bekijk hier een overzicht van al mijn favoriete parken in Berlijn
Schaatsen, rodelen en sleeën
Voor de echte sportievelingen onder ons een paar schaatstips. Hoewel er in Duitsland wel wordt geschaatst stoomt de passie voor schaatsen bij Duitsers niet zo door het bloed als bij Nederlanders. Schaatsen doen de Duitsers dan ook voornamelijk op de ijsbaan en niet op natuurijs. Het Nederlandse blog pootje over doet voor ons verslag van het beste natuurijs in en rond de stad, houd die site dus in de gaten als de temparaturen onder 0 °C dalen.
Bekende schaatsbanen in Berlijn
- Eisstadion Neukölln, Oderstraße 182, S+U8 Hermannstraße
- Horst-Dohm-Eisstadion Wilmersdorf, Fritz-Wildung-Str. 9, S Hohenzollerndamm
Tijdelijke schaatsbaan met uitzicht voor het Bikinihaus in Charlottenburg
Rodelen en sleeën
Wat de Berlijnse kinderen het liefst doen zodra de eerste sneeuw is gevallen? Met een slee van de heuvel af roetsjen. Veel Berlijnse parken en bossen beschikken over boomvrije heuvels die uitstekend geschikt zijn om vanaf te sleeën, populair zijn bijvoorbeeld het Görlitzer Park, het Volkspark am Weinbergsweg en het Maurpark. S-Bahn Berlin maakte een handige ‘Rodelpisten-Karte’ met daarop nog veel meer locaties voor sleepret.
Er wordt naar hartelust gesleed in het Görlitzer Park in Kreuzberg
Winterwelt am Potsdamer Platz
Elke winter wordt het drukke verkeersplein Potsdamer Platz omgetoverd tot een kleine winterwereld Hoewel het niet de mooiste kerstmarkt van de stad is, kun je hier wel het beste genieten van winterpret. Je vind er een kleine schaatsbaan waar je schaatsen kunt huren en een grote ijsbaan waar je met een band vanaf kunt roetsjen. Yiiihaa!
Winterwelt am Potsdamer Platz
Musea bezoeken
Berlijn barst van de musea. Grote, kleine, private, openbare, historische, kunstige en grappige musea. Voor ieder is er eigenlijk wel wat wils! Kijk hieronder voor een greep uit mijn favorieten of bekijk mijn pagina met musea in Berlijn voor een overzicht van alle musea die ik heb bezocht.
Geschiedenis
Wil je meer te weten komen over de algehele historie van Duitsland? Bezoek dan het Duits Historisch Museum. Het is enorm en behandelt alle etappes van de Duitse geschiedenis. Hier kun je wel een dagje voor uittrekken!
Als je meer te weten wilt komen over Nazi-Duitsland dan is een bezoekje aan het Topografie des Terrors de moeite waard. Ook het Joods Museum mag je zeker niet overslaan, je vindt hier alles over 2.000 jaar Joodse cultuur en natuurlijk blijven ook de jodenvervolgingen niet onderbelicht. De prachtige monumenten in het museum – de Garten des Exils en de Memory Void – zetten aan het denken. Heb je iets meer tijd dan is een bezoek aan voormalig concentratiekamp Sachsenhausen of het kamp voor dwangarbeiders in Schöneweide een ritje met de S-Bahn waard.
Ook als je je wilt verdiepen in het Berlijn tijdens de Koude Oorlog kun je dagenlang informatie opsnuiven in musea. Mijn favorieten zijn het Stasi-museum (leer je meer over de afluistertechnieken en propaganda van de DDR), het Tränenpalast (een voormalige grensovergang bij station Friedrichstraße dat nu een interessante tentoonstelling herbergt) en de Gedenkstätte Hohenschönhausen (ga mee met een rondleiding van een ex-Stasi-gevangene of bekijk de tentoonstelling). De sfeer die op deze locaties hangt is in de winter nog iets deprimerender en ergens vind ik dat juist wel goed passen bij de historie.
Indrukwekkend: een rondleiding door de voormalige Stasi-gevangenis in Hohenschönhausen.
Het Pergamon herbergt enkele prachtige vondsten uit Pergamon en Babylon welke erg indrukwekkend zijn om te zien. Sowieso kun je als je van historische kunst houdt op het Museuminsel je hart ophalen en omdat de musea allemaal dicht bij elkaar in de buurt liggen, zijn ze makkelijk te combineren.
Kunst en fotografie
Ben je meer geïnteresseerd in moderne kunst en art? Dan zijn de Berlinische Galerie, het Hamburger Bahnhof, het Bauhaus-Archiv, de Martin-Gropius-Bau of de Boros Sammlung in een voormalige bunker absolute aanraders! Voor liefhebbers van fotografie raad ik de C/O Berlin, Camera Work en het fotografiemuseum (met de tentoonstelling van Helmut Newton) aan. De laatste drie bevinden zich allemaal op loopafstand van Bahnhof Zoologischer Garten en bieden wisselende fotografietentoonstellingen.
Wat ‘anders dan anders’
Voor de luchtige thema’s kun je terecht in het Buchstabenmuseum, het Currywurstmuseum of het computerspelletjesmuseum. Je merkt het al, je kunt alleen al een week in Berlijn doorbrengen door een aantal prachtige musea te bezoeken. Uitgekeken raak je hier nooit!
Wisselende fotografietentoonstellingen bij C/O
Shoppen in de winter
Winkelen kan natuurlijk het hele jaar door in Berlijn maar het grote voordeel van de wintermaanden is de rust en ruimte overal in de stad. In januari kun je ongestoord rondsnuffelen zonder op je hielen te worden gezeten door andere fanatieke shoppers.
Vlooienmarkten
Weer of geen weer, vlooienmarkten horen net als de Fernsehturm steevast bij Berlijn. Of het nou sneeuwt, ijzelt of -14 is, de handelaren in het Mauerpark, op Arkonaplatz en op Boxhagener Platz zijn eigenlijk iedere zondag van de partij. Hoewel je natuurlijk het hele jaar door naar de vlooienmarkt kunt gaan, vind ik het vanwege de rust en de kalme sfeer in de winter toch het fijnst. Bijkomend voordeel? Bovengenoemde vlooienmarkten zijn allemaal omringd met leuke cafeetjes, waar je na een uurtje struinen over de vlooienmarkt lekker kunt opwarmen met een koffie of Heiße Schoko.
➤ Bekijk hier een overzicht van mijn favoriete vlooienmarkten in Berlijn
Vlooienmarkt op Boxhagener Platz in januari 2016
Concept stores
Ik ben niet echt een grote liefhebber van winkelen. Waarom ik concept stores zo tof vind? De winkels zijn zo mooi zijn dat ze zelf al een bezoekje waard zijn, bovenzien zijn de producten vaak origineel en duurzaam én kun je er vaak nog heerlijk eten ook.
➤ Bekijk hier een overzicht van mijn favoriete concept stores in Berlijn
Mooie spulletjes en lekker eten bij concept store Hallesches Haus in Kreuzberg
Boekenwinkels
Ben jij net als ik helemaal verzot op boeken? Bezoek dan zeker eens een van mijn favoriete boekenzaken van Berlijn. Vooral fotoboeken en boeken over Berlijn kan ik maar moeilijk laten liggen:
- Berlin Story
Een klein Berlijnmuseum en verkoopt veel materiaal over Berlijn, je vindt er speciale secties met boeken over de DDR, over graffiti of prentenboeken. Berlin Story fungeert zelf ook als uitgever en ze hebben zelf ook al meerdere gave fotoboeken en geschiedenisboeken uitgebracht. De meeste exemplaren in meerdere talen. - Dussmann Kulturwarenhuis
Op vijf verdiepingen vind je een enorme collectie boeken, DVD’s, platen, CD’s en kaarten. Vooral het hoekje met Berlijnboeken is heerlijk om rond te snuffelen, om daarna lekker met je nieuwe boeken bij de Starbucks in een leren stoel neer te ploffen. Deze winkel is tot 24:00 open (behalve op zondag) dus je kunt hier als je wilt ook ’s avonds terecht. - 25 Books
Mijn favoriete locatie voor fotografieboeken. De eigenaar (en zelf ook fotograaf) cureert zijn aanbod zelf en weet over ieder boek wel een interessante anekdote te vertellen. Hou je van fotografie? Dan moet je hier eens naartoe! Voor fotoboeken kun je trouwens ook prima terecht bij de museumshops van C/O Berlin en de Martin-Gropius-Bau.
Nog een favoriet: boeken en bagels bij Shakespeare & Sons
Verlaten gebouwen bezoeken
Urbexen in de winter heeft charme. Op de één of andere manier stralen verlaten gebouwen in de winter nog meer eenzaamheid uit en dat vind ik mooi om te zien. Het fotograferen in verlaten gebouwen gaat ook wat makkelijker in de winter, omdat de ramen minder gehuld zijn achter dikke bladeren. Meer licht = betere foto’s!
➤ Hier vind je een overzicht van mijn artikelen over urbexlocaties in Berlijn
Mijn eerste urbextrip in de sneeuw in de verlaten fabriek in Rüdersdorf
Winterevenementen
In de eerste maanden van het jaar keren veel grote internationale beurzen naar Berlijn. Zo staat Berlijn helemaal in het teken van de landbouw tijdens de Grüne Woche, komt modeliefhebbend Berlijn samen tijdens de Berlin Fashion Week en draait alles om technische innovaties tijdens de Transmediale. Mijn persoonlijke favoriete evenement in de winter is het filmfestival Berlinale, dat jaarlijks in februari plaats vindt. In verschillende bioscopen door heel Berlijn worden nieuwe films vertoond, soms kun je zelfs als bezoeker meestemmen voor de publieksprijs. Het leuke aan de Berlinale vind ik het grote aantal kunsthuisfilms dat wordt vertoond. Tickets kun je vooraf online bestellen of bij de ticketverkooppunten in de deelnemende bioscopen aanschaffen.
➤ Bekijk hier mijn evenementenkalender met een overzicht van de komende evenementen in Berlijn
Saunabezoeken
Berlijn heeft vrij veel verschillende sauna’s verspreid door de hele stad. Ondanks de centrale locatie van de meeste sauna’s, kun je hier toch een oase van rust vinden. Persoonlijk vind ik het heerlijk om na een drukke dag even te relaxen in de sauna, maar ook voor een luie zondag is het één van mijn favoriete winteruitstapjes.
- Vabali
Seydlitzstraße 6, S of U55 Hauptbahnhof
Een enorm saunacomplex in harte Berlijn? Jazeker! Vabali doet zeker niet onder voor een saunacomplex buiten de stad en biedt met zijn vele baden en sauna’s de ultieme ontspanning in Berlijn.
www.vabali.de
- Liquidrom
Möckernstraße 10, S Anhalter Bahnhof
Hoogmodern is het Liquidrom, een saunacomplex met verschillende sauna’s en stoombaden. Je kunt er ook kiezen voor een heerlijke massage of ontspannen in het muziekbad. De buitenruimte is wel ietwat klein en daarom verkies ik persoonlijk Vabali boven het Liquidrom.
www.liquidrom-berlin.de
- Thermen am Europacenter
Nürnberger Straße 7, S of U Zoologischer Garten
Zoals alles bijna in Berlijn is ook de sauna een stuk goedkoper dan in Nederland. In het Europacenter betaal je € 21,90 voor een hele dag in de sauna hangen, studenten krijgen ook hier ook nog eens korting. De Thermen am Europacenter beschikt over verschillende soorten Aufguss, stoombaden, zwembaden en sauna’s. Ook beschikt het wellnescentrum over een fijn restaurant, kluisjes en een terras. Omdat de sauna zo hoog gelegen is heb je vanaf het terras een tof uitzicht over Berlijn. Erg modern is de sauna niet, maar daarom is het wel vrij goedkoop en rustig.
Lees hier meer over Thermen am Europacenter.
➤ Hier vind je een leuke top 10 van sauna’s in Berlijn
Voetballen in de sneeuw voor de Reichstag
Goedkope wintertrips
Ook niet geheel belangrijk is het feit dat de reizen naar Berlijn en hotels in Berlijn vaak goedkoper zijn in de winterperiode. De kerstperiode en oud & nieuw (kerstvakantie) zijn daarop uitzonderingen, maar daarna zakken de prijzen al rap. Vooral januari en februari zijn qua toerisme rustige maanden voor Berlijn met lagere prijzen tot gevolg. Het is een kwestie van vraag en aanbod en die hotels willen natuurlijk toch hun kamers volgeboekt hebben. Grote kans dat je in januari een retourtje voor € 50,- kunt vinden, da’s grofweg de helft van wat je in het hoogseizoen betaalt.
Wat doen jullie het liefst in de winter in Berlijn? Mis je nog cruciale wintertips? Ik ben benieuwd naar jullie tips en aanvullingen bij de reacties!
Hallo,
Wegens een geannuleerde Ryanairvlucht zit ik met een hotelkamer waar ik niets mee kan doen.
Hotel Scandic Kerfürstendamm. Ken jij iemand die ik hier plezier mee doe? 142 euro
3-5 januari.
4 personen (dubbel bed en stapel bed)
Zelf ga ik naar Motel One van 30/12 tot 1 januari.
Hoi Marjolein, naar aanleiding van je sauna tips. Heb je wel eens overwogen om de hamams in Berlijn te ’testen’? Met de grote Turkse gemeenschap zijn er vast meerdere. Google geeft me drie grote. Ik zou ook wel benieuwd zijn naar kleinere. Mocht ik er terecht komen, laat ik je mijn ervaring natuurlijk weten. :-)
Hoi Hanne, daar heb ik eigenlijk helemaal nog geen ervaring mee dus uit eigen ervaring kan ik je nog weinig vertellen. Ik heb er zeker wel interesse in dus wellicht dat ik het eens ga uitproberen! Mocht jij gaandeweg nog goede tips tegenkomen dan hoor ik ze uiteraard ook heel graag! Groeten, Marjolein
Hallo Marjolein, inderdaad goddelijke warme chocolade bij Winterfeldt (terwijl de eerste sneeuw van 2017 valt).
Echt he? Ik ben deze winter nog niet geweest maar nu de eerste sneeuw is gevallen vat ik dat maar op als een startschot voor heel veel warme chocolade halen bij Winterfeldt. Niets lekkerders na een fijne wandeling door de sneeuw!
óf even doorlopen naar Sorgenfrei in dezelfde straat. Café met jaren 60/70 interieur, ook voor de verkoop.
Heel bijzonder!
Ah, die kende ik nog niet. Bedankt voor de tip Dick! Bij een volgend bezoek aan Schöneberg ga ik die eens uitproberen!
Hoi Marjolein,
Ik ga van 26 december tot 29 december voor de eerste keer naar Berlijn met mijn vriend.
Ik vind de stad heel erg groot, waardoor ik niet zo goed weet wat het leukste en belangrijkste is om te doen.
Wij verblijven in een hotel op 300m van het centraal station.
Heb je wat tips voor mij i.v.m. bezienswaardigheden, eten en drinken en openbaar vervoer? Ik vind het openbaar vervoer nogal ingewikkeld overkomen op het internet.
Ik hoop dat je mij kunt helpen.
Groetjes Inès
Hai Ines,
wat het leukste en belangrijkste is hangt natuurlijk erg van jullie interesses af. Houd je bijvoorbeeld meer van geschiedenis, cultuur of leuke winkeltjes? Dat gezegd hebbende, raad ik aan om mijn pagina’s bezienswaardigheden in Berlijn en tips voor Berlijn door te lezen, daar staan de leukste en meest bekende bezienswaardigheden op een rijtje. Uit het rijtje bekende bezienswaardigheden mag je eigenlijk de Reichstag, de Brandenburger Tor, de Berliner Dom en het Holocaustmonument niet missen (allemaal redelijk op loopafstand van jullie hotel). Ook raad ik standaard de Gedenkstätte Berliner Mauer, het Mauerpark (zondagse vlooienmarkt) en de voormalige luchthafen Tempelhof aan. Laat het me weten als jullie op zoek zijn naar iets specifieks, dan kan ik je vraag wat beter beantwoorden.
Qua eten en drinken raad ik aan om mijn pagina’s ontbijten in Berlijn en restaurants in Berlijn even te checken. Daar staan al mijn favoriete horeca-adresjes tussen. Gedetailleerde informatie over het OV in Berlijn kun je hier vinden. Het makkelijkst is om een dagkaart te kopen voor de zones A en B, daarmee kun je onbeperkt reizen en alle bovengenoemde locaties bezoeken. Mocht hier niets geschikts voor jullie tussenstaan of mocht je aan de hand van deze artikelen nog meer vragen hebben dan help ik graag verder!
Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op weg heb kunnen helpen!
Viele Grüße,
Marjolein
Hoi Marjolijn, wij verblijven van 27 november tot 1 december in het van der Valk Hotel Brandenburg, net buiten Berlijn.
In het hotel kan je voor 7.60 een treinkaartje kopen naar de Brandenburger tor (lijn S2)
De vraag is, is dit dan een retour en kan je met dit kaartje ook in bus 100 of 200?
Graag hoor ik van je, mvgr, Fred
Hai Fred,
7,60 is de reguliere prijs van een dagkaart voor de zones A, B en C. Daarmee kun je vanaf het moment van afstempelen tot 3:00 ’s morgens op de volgende dag onbeperkt met het openbaar vervoer binnen deze zones reizen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de U-Bahn, S-Bahn en ook voor bus 100 en bus 200. Als de tickets geen datum hebben dan dien je deze vooraf af te stempelen op het station, anders zijn ze niet geldig en riskeer je een boete.
Op mijn pagina over het openbaar vervoer in Berlijn kun je meer informatie vinden.
Veel plezier gewenst in Berlijn!
Groeten,
Marjolein
Hoi Marjolein,
Wat een super toffe blog! Ik ga volgende week naar Berlijn. Ik heb alleen nog een vraagje… Weet jij toevallig of het in de Liquidrom verplicht is om badkleding te dragen?
Groetjes, Giva
Dank je wel Giva! Als ik het me goed herinner (het is alweer een tijdje geleden…) is badkleding alleen verplicht in het zwembad. Overweeg trouwens ook de sauna Vabali, persoonlijk is dat mijn favoriet! Veel plezier in Berlijn!
Hoi Marjolein,
Heb je ook specifieke tips voor Oud&Nieuw in Berlijn?
Gr
Jeroen
Jazeker! Ik heb d’r zelfs een speciale pagina voor gemaakt: oud en nieuw vieren in Berlijn. Ik hoop dat er wat leuks voor je tussenzit! Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag!
Dag Marjolein
Wat een leuke blog is dit zeg, leuk om te lezen. Vorig jaar is mijn vrouw aangestoken met het Berlijn virus en komende januari gaan we samen. Beide zijn we gek op graffiti maar waar vind je het neusje van de zalm wat betreft deze kunstvorm, het liefst op de muur natuurlijk.
Groetjes, Ed
Hallo Marjolein.
Wij zijn met de kerst een paar dagen in Berlijn. Onze dochter woont er. Zijn er tijdens de kerstdagen ook rondvaarten waarbij tevens een kerstbrunch wordt geserveerd? Ben benieuwd naarje reactie.
Groet Nelly
Hallo Marjolein,
Wij willen oud en nieuw vieren in Berlijn.
Gaan met een caravan naar een camping aan de Krossingsee.
Hoe is het met het openbaarvervoer op oudejaarsavond en en nacht?
Wij willen de avond doorbrengen bij de Brandenburger Thor.
Op tijd zijn is je advies, anders sluiten ze ze de boel.
Moet je daar tickets kopen.?
Hai Tom,
goed plan! Het OV pauzeert kort rond middernacht maar verder rijden de meeste metrolijnen gewoon ’s nachts. Het feest bij de Brandenburger Tor is gratis dus je hoeft geen tickets te kopen. Voor het feest geldt inderdaad ‘vol = vol’ dus je enige garantie op een plekje is vroeg komen. De meeste bezoekers komen al rond 18:00.
Groetjes en veel plezier,
Marjolein
Hallo Marjolein,
Wat een leuke blog!
Na een tijdje wikken en wegen hebben mijn vriend en ik er voor gekozen dit jaar oud en nieuw te vieren in Berlijn (afgelopen oud en nieuw zijn we in Parijs geweest), wij zijn van plan om 30/12/2014 aan te komen en om 03/01/2015 in de namiddag weer te vertrekken.
Nu ben ik benieuwd of jij mij antwoord kan geven op de volgende vragen:
– Is alles rond deze dagen open of moeten wij rekening houden met gesloten bezienswaardigheden i.v.m oud en nieuw?
– Wat is de meest sfeervolle plek in Berlijn om 2015 in te luiden?
– Ik heb al het een en ander opgezocht om te doen/bekijken (ook doormiddel van jou blog!), maar wat mogen wij ECHT NIET missen de dagen dat wij Berlijn bezoeken?
Ik ben kijk uit naar je antwoorden en alvast bedankt!
Met vriendelijke groeten,
Lisa.
Hoi Lisa,
dankjewel! En bedankt voor je reactie. Hopelijk heb je wat aan mijn antwoorden:
– De openingstijden zijn inderdaad beperkt. Net als in Nederland is er op nieuwjaarsdag veel dicht. Als je weet welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken raad ik aan om op de officiele website te checken of ze open zijn. Het verschilt namelijk nogal per instantie.
– Oei, dat ligt helemaal aan wat je wilt! Ik vond Club Weekend heel tof, daar heb je ook een gaaf uitzicht over het vuurwerk in de stad. Maar er zijn veel meer clubs en opties. Een overzicht vind je op mijn pagina over oud en nieuw vieren in Berlijn.
– Ook dat is heel persoonlijk! Mijn favoriete tips vind je hier. Tegenwoordig ben ik zelf fan van de Berlin Village Markt en Bikini.
Veel plezier alvast!
Marjolein
Hoi Marjolein, we gaan met kerst naar Berlijn.
Nu heb ik al gehoord dat met de kerstdagen zelf (1e en 2e) veel gesloten is, een paar vraagjes waar jij misschien antwoord op hebt:
– Zijn de kerstmarkten op de kerstdagen zelf ook geopend?
– Zijn er met kerst clubs (Berghain, Tresor of anderen) open?
– Zijn de meeste restaurants wel geopend en is reserveren aan te raden?
– Hoe zit het met supermarkten en winkels met de kerstdagen?
Mijn complimenten voor de site! ik heb er al veel ideën opgedaan!
Hoi Rubert,
wat leuk om de kerstdagen in Berlijn door te brengen. Goede keuze! Ik ga mijn best doen om je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden:
1) Bijna alle markten zijn met Kerst geopend. Sommige markten hebben verkorte openingstijden, velen gaan op Kerstavond eerder dicht.
2) Veel clubs zijn op Kerstavond (Heiligabend) gesloten, dit is de belangrijkste Kerstdag in Duitsland. De meeste clubs zijn de dagen daarna wel open. Ik raad aan om de openingstijden te checken op de officiele website van de club die je graag wilt bezoeken.
3) Restaurants zijn over het algemeen open. Hoewel veel Berlijners kerst buiten de stad of thuis met familie vieren, raad ik toch aan te reserveren. Er zijn namelijk meer toeristen in de stad en je wilt natuurlijk niet met Kerst uren lang naar een tof restaurant zoeken. Ik vind zelf Pantry, La Soupe Populaire, Lokal en Neni leuke restaurants die niet al te prijzig zijn. Of ze met Kerst open zijn, zou je even moeten checken.
4) De meeste supermarkten en winkels zijn gesloten. Er zijn supermarkten op enkele stations (Ostbahnhof, Hauptbahnhof, Zoologischer Garten) die het hele jaar door geopend zijn. Maar shoppen raad ik aan na de Kerstdagen in te plannen. Voor de Kerstdagen is het overal erg druk en tijdens Kerst is er veel dicht.
Het is een beetje vroeg, maar ik wens je alvast fijne Kerstdagen in Berlijn!
Hi Marjolein,
Superleuke site! Wij gaan de 25 naar Berlijn voor een paar dagen. Na veel lezen op jou site en andere internet forums tot de conclusie gekomen dat we de 26e in Felix willen eten. We hebben een mail gestuurd om te reserveren voor het kerst menu en vrijdag willen we naar Weekend voor een techno feest. Moeten we daar van tevoren ook kaartjes voor kopen?
Groetjes! Liza
Hoi Liza,
bij Weekend kun je meestal geen kaarten van tevoren kopen. Gewoon heengaan, in Weekend lukt dat meestal wel!
Veel plezier en groeten,
Marjolein
Beste Marjolein,
zijn er in Berlijn ook Jazzclubs en andersoortig uitgaan gelegenheden voor 50+? Wij gaan met Kerst een paar dagen naar Berlijn.
Met vriendelijke groet,
John
Hoi John,
ik heb hier zelf weinig ervaring mee, maar over Quasimodo Club hoor ik veel goede verhalen. Verder vond ik nog deze pagina, misschien zit daar ook nog wat voor jullie tussen: http://www.berlin.de/tickets/rock-pop-jazz/tipps/orte/.
Groeten,
Marjolein
Hallo Marjolein,
wat een leuke en informatieve site!
Wij gaan deze week voor de 2e keer naar Berlijn met onze dochter van 13.
Wat is er veel te zien!
Door jouw site nog veel meer leuke ideeen gekregen om te bekijken/doen in de stad.
Dank je wel!
Altijd leuk om tips te krijgen van een local!
groeten,
Karin
Hallo Karin,
wat leuk om te horen dat je wat hebt aan de tips op mijn site! Veel plezier tijdens jullie tweede trip naar Berlijn. Op het moment is het lekker zonnig, dus ik hoop dat het zo blijft!
Groetjes,
Marjolein
Beste Marjolein,
Ik wil graag met de carnaval (9-10-11 februari) naar Berlijn !!
Uiteraard om carnaval te ontlopen, maar ik realiseer me dat er in Berlijn misschien ook wel carnaval is ??
Kun je mij dat vertellen ??
Groeten, Ad
Hai Ad, nee in Berlijn valt het gelukkig heel erg mee! Carnaval kennen ze wel in Duitsland (Fasching), maar het wordt vooral in Nordrhein Westfalen geviert met als Carnavalshoofdstad Keulen. Je kunt dus met een gerust hart naar Berlijn komen! Groeten, Marjolein.
In de laatste 5 jaar al 11 keer naar de wonder stad geweest. en mede dankzij deze site telkens weer in nieuwe avonturen beland echt een toppertje !!!!!
Hallo, wij (4 dames 40-igers) komen op 13 november t.e.m. 16 november naar Berlijn.
We landen om 8.10u in Tegel. Hoe komen we het snelst in de stad?
Wat raadt u als eerste aan om de doen?
We willen een beetje cultuur, fun, shoppen en heel lekker eten (het culinaire mag wel iets kosten vanaf 50€)
We zijn trouwens eenmaal per jaar samen op stap en we kijken niet op een eurootje! ;-)
Wat we zeker gaan doen is de trabi-route, de unterwelten, …
Kunnen we fietsen in die periode?
Misschien is het ook goed om de belangrijke bezienswaardigheden eerst met een citybus te ontdekken en pas de volgende dagen iets uit te pikken.
Is er een Nederlandstalige gids beschikbaar? Talen spreken voor mijn vriendinnen zijn een probleem!
Groetjes
Heidi
volg je nog steeds g adit jaar voor de vijfde keer in december naar berlijn en ieder jaar vind ik weer wat nieuws door je site
dank je wel