De winter kan behoorlijk donker en koud zijn in Berlijn. Eigenlijk gaat er geen winter voorbij zonder sneeuw en vorst. Maar niet getreurd… ook in de winter is Berlijn prachtig en is er genoeg te beleven in de stad! Wat dacht je ervan om lekkere Kaffee und Kuchen versmaden in een knus café, te slenteren door de sneeuw of om in alle rust één van de vele tentoonstellingen bezoeken? In de adventtijd kun je bovendien genieten van de talrijke knusse kerstmarkten in Berlijn en de eerste maanden van het jaar lenen zich uitstekend voor een rustig museumbezoek. Wat je nog meer kunt doen tijdens de Berlijnse winter? Ik deel mijn favoriete winterse activiteiten in dit artikel. Viel Spaß!

Berlijn saai in de winter? Echt niet!

Straatmuzikante in Lustgarten voor het Altes Museum – januari 2014

Waarom zou je Berlijn in de winter bezoeken?

3 redenen om Berlijn in de winter te bezoeken

De meeste toeristen komen buiten de wintermaanden naar Berlijn. Hierbij toch drie reden om een bezoek in de winter te overwegen:

  1. De gezelligheid
    In de aanloop naar Kerstmis barst Berlijn van de traditionele en alternatieve kerstmarkten. Supergezellig!
  2. De rust
    De maanden januari en februari zijn vooral erg rustig in Berlijn, zo kun je op je gemak genieten van alle goede musea en toffe tentoonstellingen in de stad. Heel fijn!
  3. De prijzen
    Bijkomend voordeel van de rust in de wintermaanden: vliegtickets en hotels zijn een stuk voordeliger en vaak kun je goede aanbiedigen vinden voor een bezoek aan Berlijn!

10 leuke activiteiten om te doen tijdens de winter in Berlijn

Daarnaast zijn er een hoop dingen die extra leuk zijn om te doen in de wintermaanden. Dit zijn mijn 10 favoriete activiteiten in de winter:

  1. Kerstmarkten bezoeken
  2. Naar de film
  3. Uitgebreid eten en drinken
  4. Sneeuwwandeling maken
  5. Schaatsen, rodelen of sleeën
  6. Musea bezoeken
  7. Shoppen (boeken, vlooienmarkten en concept stores)
  8. Verlaten gebouwen bezoeken
  9. Winterevenementen
  10. Saunabezoeken

Sneeuw en vorst. Geen uitzondering tijdens de winter in Berlijn

Kerstmarkten bezoeken

Heb je je Berlijntrip voor eind november of in december gepland? Dat komt dan goed uit! De stad barst dan namelijk van de vele gezellige traditionele kerstmarkten en alternatieve kerstmarkten in Berlijn. Omdat iedere markt uniek is, zit er voor vrijwel iedereen wel een leuk exemplaar tussen.

Traditionele kerstmarkten

Op de traditionele kerstmarkten kun je genieten van verschillende lekkere soorten Duitse winterkorst zoals groene kool met worst, gebraden champignons en Glühwein. Daarnaast zijn er stalletjes aanwezig die typische kerstaccessoires verkopen, denk aan kerststerren, houten woonaccessoires of lekkere dikke sokken. Ook als je niets wilt kopen is het de moeite waard om eens over de kerstmarkt te slenteren, alleen het aanzicht met al die gezellige lichtjes is al de moeite waard.

Mijn vijf favoriete traditionele kerstmarkten zijn:

  1. Kerstmarkt am Schloss Charlottenburg
  2. Kerstmarkt am Gendarmenmarkt
  3. Kerstmarkt am Roten Rathaus
  4. Kerstmarkt in de Kulturbrauerei
  5. Kerstmarkt in Altstadt Spandau

➤ Hier vind je een overzicht van mijn favoriete kerstmarkten in Berlijn (incl. adressen en overige bezoekersinformatie)

20141222 - P1090568- BerlijnBlog winter in Berlijn

Kerstmarkt bij het Schloß Charlottenburg

Designmarkten tijdens Advent

Sinds een paar jaar zijn ook de alternatieve kerstmarkten in opkomst. Hier draait het niet zozeer om alles wat je op een traditionele kerstmarkt vindt, maar vooral om lokale (design)producten. Men neme een toffe locatie (vaak een oude fabriek of voormalig warenhuis), een dozijn Berlijnse designers en kunstenaars en je hebt een onwijs leuke markt. Je koopt er bijvoorbeeld foto’s, sierraden en kledingstukken.

➤ Hier vind je een overzicht van mijn favoriete designmarkten in Berlijn

Designmarkt bij een kunstenaarscomplex in Schöneweide 

Naar de film

Berlijn barst van de bioscopen. Het programma varieert van kult- en documentairefilms tot de nieuwste hollywoodfilms. Voor iedereen wat wils dus! Ook vindt ieder jaar in februari de Berlinale plaats, een groots internationaal filmfestival. In tegenstelling tot veel andere internationale filmfestivals kun je als toeschouwer gewoon kaartjes kopen (ook online). Wees er wel snel bij, want het kan erg hard gaan!

Niet-nagesynchroniseerde films

Duitsland staat bekend om de nagesynchroniseerde films. Handig als je je Duits wilt oefenen, maar de meeste Nederlanders zijn hier niet zo van gecharmeerd. Want wat heeft die Johnny Depp ineens een maffe stem? En wat komen die hollywoodfilms ineens lachwekkend over! Niet-nagesynchroniseerde films zijn aangeduid met ‘OV’ (original version) of ‘OmU’ (Original mit Untertiteln) worden in originele versie vertoond, let daarop als je de programmaboekjes bestudeert.

Een aantal bioscopen die vaak films in originele taal vertonen zijn:

  • CineStar
    In het SonyCenter, S of U2 Potsdamer Platz
    Je betaalt er wat meer voor (ongeveer €9 per kaartje, afhankelijk van het tijdstip en de duur van de film) maar dan heb je ook wat! CineStar is dé premierebioscoop van Berlijn en hier wordt regelmatig een nieuwe hollywoodfilm voor het eerst vertoond. Natuurlijk onder begeleiding van menig hollywoodster! De bioscoop beschikt over meerdere zalen en een uitgebreid filmprogramma. Wil je na de film een drankje doen? Doe dit dan liever niet in het SonyCenter want de horeca is hier relatief slecht en duur.
  • Zoo Palast
    Hardenbergstraße 29A, S of U Zoologischer Garten
    Het Zoo Palast is een van de oudste bioscopen van Berlijn en is onlangs helemaal in originele staat teruggebracht. Prachtige zalen! Veel films worden hier in originele versie vertoond.
  • Hackesche Höfe Kino
    Rosenthaler Straße 40/41, S-Bhf Hackescher Markt
    De meest knusse bioscoop in dit rijtje vind je in de Hackesche Höfe. Dit zelfstandige filmtheater heeft vaak een interessant filmprogramma met zowel hollywoodfilms als documentaires en Europese films. Na de film kun je bij Yo Soy (Rosenthaler Straße 37) lekker genieten van een Spaanse wijn en begeleidende tapas.

20121018 - Festival of Lights 663- BerlijnBlog winter in Berlijn

CineStar in het SonyCenter is tevens de bioscoop waar veel hollywoodfilms in première gaan

‘Huiskamerbioscopen’

Iets minder commerciële bioscopen vind je ook rijkelijk in Berlijn. Ze zijn vaak stukken kleiner, hebben een minder commercieel programma en er hangt een knusse huiselijke sfeer. De vertoonde films zijn vaak wel nagesynchroniseerd maar de sfeer maakt wat mij betreft alles goed!

  1. Intimes, Boxhagener Straße 107, U5 of M10 Frankfurter Tor
  2. Tilsiter Lichtspiele (oudste theater van Berlijn), Richard-Sorge-Straße 25A, U5 Weberwiese
  3. Ladenkino, Gärtnerstraße 19, U5 Samariterstraße
  4. Eiszeit, Zeughofstraße 20, U1 Görlitzer Straße
  5. Lichtblick, Kastanienallee 77,U2 Eberswalder Straße

➤ Lees hier mijn artikel met tips over cultbioscopen in Berlijn.

Een premièrebioscoop uit DDR-tijden

Wil je nog een vleugje opsnuiven van de vroegere DDR-cultuur? Dat kan! Pak eens een filmpje in Kino International, de premièerebioscoop van de DDR. De bioscoop is in de jaren ’60 geheel naar moderne maatstaven ingericht en beschikt over een prachtige zaal, een groot bioscoopscherm en een stijlvolle foyer.

20140914 - _MG_1771- BerlijnBlog Kino International_

Foyer in DDR-stijl in Kino International aan de Karl-Marx-Allee

 Culinair genieten

Er zijn van die gezellige plekjes die juist nóg leuker zijn als je in de winter gaat, omdat je er bijvoorbeeld lekker lang kunt tafelen, omdat er winterse gerechten worden geserveerd of omdat de inrichting zo gezellig knus is. Hieronder een paar paar winterfavorieten:

  • Nola’s am Weinberg 
    Veteranenstraße 9, U8 Rosenthaler Platz 
    Middenin een mooi parkje in Prenzlauer Berg vind je dit geweldige Zwitserse restaurant, dat in Berlijn bekend staat als de beste – en lekkerste – locatie voor kaasfondue. Rond de kerstdagen is het erg knus met lichtjes en met een beetje geluk kijk je uit over een volgesneeuwd park. Naast de kaasfondue zijn de andere gerechten ook een aanrader. Reserveer wel, want het is een populaire winterlocatie!
  • Spindler
    Paul-Lincke-Ufer 42/43, U1 of U8 Kottbusser Tor
    Een van mijn absoluut favoriete restaurants het hele jaar door is het stijlvolle restaurant Spindler. Gelegen aan het statige Landwehrkanal is het een prachtige plek om te dineren en omdat de menukaart regelmatig wordt aangepast met lokale producten, kun je hier altijd heerlijk seizoensgebonden dineren.
  • Winterfeldt Schokoladen
    Goltzstraße 23, U Nollendorfplatz
    Houd je van chocolade? Als warme chocolademelk of in de vorm van een reep of bonbons? Hoe je je chocolade ook het liefste hebt, bij Winterfeldt ben je aan het juiste adres. Hier vind je zonder twijfel de lekkerste warme chocolademelk van de stad. En wat ook leuk is, de winkel is gehuisvest in een voormalige apotheek. Dat zie je nog aan vele details terug! In het weekend kun je een bezoek combineren met een wandeling over de grootste markt van Berlijn op Winterfeldtplatz.
  • La Raclette 
    Lausitzer strasse 34, open di-zo vanaf 19.00, U1 Görlitzer Bahnhof 
    Dit Franse restaurant wordt gerund door een Duitse acteur. Het bistrootje is gespecialiseerd in heerlijke kazen die onder meer onder de open haard worden bereid.

20140906 - P1070434- BerlijnBlog winter in Berlijn

Het prachtige interieur van Winterfeldt Schokoladen

 

Uitgebreid ontbijten

Zeker op zondag is uitgebreid ontbijten echt een dingetje in Berlijn. Inmiddels kijk ik er niet meer gek van op als ergens tot 16:00 ontbijt wordt geserveerd. In plaats daarvan geniet ik zondag juist van een uitgebreid ontbijt (of zeg maar gerust: brunch), en niet alleen op zondag, ook op andere dagen van de week. Vooral in Mitte, Kreuzberg en Prenzlauer Berg barst het van de leuke tentjes.

Dit zijn vijf van mijn favorieten:

  1. Allans Breakfast Club,  Rykestraße 13, M2 Marienburger Straße
  2. 19 Grams Mitte, Chausseestraße 36, U6 Naturkundemuseum
  3. Louise Cherie Cafe, Grünbergerstrasse 91, U5 Samariterstraße
  4. Coffee Distrikt, Bergstraße 68, S Nordbahnhof
  5. Chipps, Jägerstraße 35, U2 Hausvogteiplatz

➤ Hier vind je een overzicht van mijn favoriete ontbijtadresjes in Berlijn

Favoriet ontbijt bij Zuckerstück

Kaffee und Kuchen

Als Berlijn zich echt van haar meest grauwe kant laat zien, dan kun je altijd nog van het ene ontbijtzaakje zo een ander café inrollen. Kwalitatieve koffie is echt met een opmars bezig geweest de afgelopen jaren en verspreid door de stad vind je veel koffiebars van getalenteerde barista’s. Stuk taart en een goed boek of gezellig gezelschap erbij en je hebt een heerlijke relaxte dag.

➤ Hier vind je een overzicht van mijn favoriete koffiezaakjes in Berlijn

Zelf chocola maken

Rittersport heeft een prachtige moderne winkel in de Friedrichstraße. Hier kun je gratis een kijkje nemen in het kleine chocolademuseum, een overheerlijke warme chocolademelk drinken maar ook – en dat is het leukste – je eigen chocoladereep laten maken! Voor €3,70 wordt de reep van jouw dromen voor je neus klaar gemaakt. Je kunt kiezen uit pure- of melkchocolade en uit talloze ingrediënten die regelmatig worden gewisseld. Musli, limoenstukjes, peper, Haribobeertjes, het kan allemaal. Terwijl de reep ligt af te koelen, kun je een bezoek brengen aan het grote Franse warenhuis Galaries Lafayette, dat om de hoek gelegen ligt. Na ongeveer een half uur is de reep afgekoeld en kun je hem ophalen. Dan is het smullen geblazen!
Ritter Sport winkel, Französische Straße 24, U6 Französische Straße

Sneeuwwandeling

In Berlijn sneeuwt het regelmatig, vooral in de maanden januari en februari is de kans op sneeuw erg aanwezig. Gelukkig is deze stad dan ook goed voorbereid op een winterse witte bui! Het openbaar vervoer blijft (grotendeels) netjes rijden, op de (hoofd)wegen wordt gestrooid en je zult er verder niet zoveel last van hebben. Behalve als je fietst that is, want de strooiwagens slaan de fietspaden meestal over. Maar was soll es? Verruil die fiets gewoon voor een paar warme sneeuwboots en maak een mooie winterwandeling! Geniet van het krakende sneeuw onder je voeten en van de rust die de witte wereld met zich meebrengt.

Berlijn is heel mooi om te zien onder een witte deken, het lijkt dan net een sprookje waarin al het vuil op straat verdwijnt en het verkeerslawaai wordt gedempt. De eerste sneeuwval wordt altijd met veel enthousiasme onthaalt, kinderen roetsjen met de slee van heuvels en de vliegers worden fanatiek aan de snowboards gebonden op Tempelhof. Zorg ervoor dat je je sneeuwlaarzen of ander waterdicht schoeisel hebt ingepakt om optimaal van het winterse weer te kunnen genieten zónder koude voeten.

Betoverende plekken die favoriet zijn voor een winterse wandeling:

  • Tiergarten
    S Tiergarten
    Het prachtige stadspark Tiergarten laat je echt even in een oase van rust wanen. De dicht op elkaar staande bomen zorgen ervoor dat het lijkt alof je in een uitgestrekt bos bent beland. En dat midden in de stad! Als letterlijke hoogtepunt kun je de Siegesäule beklimmen. Voor een paar euro kun je met de trap naar boven en heb je een prachtig uitzicht over het witte sprookjesbos.
  • Tempelhof
    U6 Platz der Luftbrücke of S Tempelhof
    De uitgestrekte vlakte van het voormalige luchthaventerrein Tempelhof is onder een dikke laag sneeuw extra betoverend. Wit totaan de horizon! Zodra er een windje staat komen vliegeraars naar het terrein om zich door de wind door de sneeuw te laten trekken. Een waanzinnig gaaf gezicht!
  • Volkspark Friedrichshain
    Sowieso maak ik graag een wandeling door het park als het heeft gesneeuwd. Maar de parken die zijn voorzien van heuvels zijn extra leuk! Overal glijden kinderen – jong en oud – op de slee naar beneden. Een heerlijk gezicht! Naast het Volkspark Friedrichshain zijn ook het Viktoriapark, het Görlitzer Park en het Volkspark Humboldthain hier uitermate goed voor geschikt.

Uitzicht vanaf de Siegessäule over een wit Tiergarten 

20130323 - P1200506- BerlijnBlog winter in Berlijn

Vliegeren op Tempelhof

20140125 - IMG_2254- BerlijnBlog winter in Berlijn

De betoverende Märchenbrunnen (sprookjesfontein) in het Volkspark Friedrichshain

20140125 - IMG_2231- BerlijnBlog winter in Berlijn

Volkspark Friedrichshain

20140125 - IMG_2208- BerlijnBlog winter in Berlijn

Elk heuveltje – hoe klein ook – wordt graag in gebruik genomen als sneeuwschans

20140201 - IMG_2348- BerlijnBlog winter in Berlijn

Aan de Spree is het altijd mooi wandelen. Loop vanaf het Monbijupark naar de Reichstag en laat de Berlijnse pracht en praal aan je voorbij trekken (link naar wandeling in Google Maps)

➤ Bekijk hier een overzicht van al mijn favoriete parken in Berlijn

Schaatsen, rodelen en sleeën

Voor de echte sportievelingen onder ons een paar schaatstips. Hoewel er in Duitsland wel wordt geschaatst stoomt de passie voor schaatsen bij Duitsers niet zo door het bloed als bij Nederlanders. Schaatsen doen de Duitsers dan ook voornamelijk op de ijsbaan en niet op natuurijs. Het Nederlandse blog pootje over doet voor ons verslag van het beste natuurijs in en rond de stad, houd die site dus in de gaten als de temparaturen onder 0 °C dalen.

Bekende schaatsbanen in Berlijn

  1. Eisstadion Neukölln, Oderstraße 182, S+U8 Hermannstraße
  2. Horst-Dohm-Eisstadion Wilmersdorf, Fritz-Wildung-Str. 9, S Hohenzollerndamm

20141231 - IMG_5661- BerlijnBlog winter in Berlijn

Tijdelijke schaatsbaan met uitzicht voor het Bikinihaus in Charlottenburg

Rodelen en sleeën

Wat de Berlijnse kinderen het liefst doen zodra de eerste sneeuw is gevallen? Met een slee van de heuvel af roetsjen. Veel Berlijnse parken en bossen beschikken over boomvrije heuvels die uitstekend geschikt zijn om vanaf te sleeën, populair zijn bijvoorbeeld het Görlitzer Park, het Volkspark am Weinbergsweg en het Maurpark. S-Bahn Berlin maakte een handige ‘Rodelpisten-Karte’ met daarop nog veel meer locaties voor sleepret.

Er wordt naar hartelust gesleed in het Görlitzer Park in Kreuzberg

Winterwelt am Potsdamer Platz 

Elke winter wordt het drukke verkeersplein Potsdamer Platz omgetoverd tot een kleine winterwereld Hoewel het niet de mooiste kerstmarkt van de stad is, kun je hier wel het beste genieten van winterpret. Je vind er een kleine schaatsbaan waar je schaatsen kunt huren en een grote ijsbaan waar je met een band vanaf kunt roetsjen. Yiiihaa!

20121126 - IMG_3551 - 2012-11-26 at 21-07-47- BerlijnBlog winter in Berlijn

Winterwelt am Potsdamer Platz

 

Musea bezoeken

Berlijn barst van de musea. Grote, kleine, private, openbare, historische, kunstige en grappige musea. Voor ieder is er eigenlijk wel wat wils! Kijk hieronder voor een greep uit mijn favorieten of bekijk mijn pagina met musea in Berlijn voor een overzicht van alle musea die ik heb bezocht.

Geschiedenis

Wil je meer te weten komen over de algehele historie van Duitsland? Bezoek dan het Duits Historisch Museum. Het is enorm en behandelt alle etappes van de Duitse geschiedenis. Hier kun je wel een dagje voor uittrekken!

Als je meer te weten wilt komen over Nazi-Duitsland dan is een bezoekje aan het Topografie des Terrors de moeite waard. Ook het Joods Museum mag je zeker niet overslaan, je vindt hier alles over 2.000 jaar Joodse cultuur en natuurlijk blijven ook de jodenvervolgingen niet onderbelicht. De prachtige monumenten in het museum – de Garten des Exils en de Memory Void – zetten aan het denken. Heb je iets meer tijd dan is een bezoek aan voormalig concentratiekamp Sachsenhausen of het kamp voor dwangarbeiders in Schöneweide een ritje met de S-Bahn waard.

Ook als je je wilt verdiepen in het Berlijn tijdens de Koude Oorlog kun je dagenlang informatie opsnuiven in musea. Mijn favorieten zijn het Stasi-museum (leer je meer over de afluistertechnieken en propaganda van de DDR), het Tränenpalast (een voormalige grensovergang bij station Friedrichstraße dat nu een interessante tentoonstelling herbergt) en de Gedenkstätte Hohenschönhausen (ga mee met een rondleiding van een ex-Stasi-gevangene of bekijk de tentoonstelling). De sfeer die op deze locaties hangt is in de winter nog iets deprimerender en ergens vind ik dat juist wel goed passen bij de historie.

20110827 DSC03782 BerlijnBlog Gevangenis Hohenschönhausen

Indrukwekkend: een rondleiding door de voormalige Stasi-gevangenis in Hohenschönhausen. 

Het Pergamon herbergt enkele prachtige vondsten uit Pergamon en Babylon welke erg indrukwekkend zijn om te zien. Sowieso kun je als je van historische kunst houdt op het Museuminsel je hart ophalen en omdat de musea allemaal dicht bij elkaar in de buurt liggen, zijn ze makkelijk te combineren.

Kunst en fotografie

Ben je meer geïnteresseerd in moderne kunst en art? Dan zijn de Berlinische Galerie, het Hamburger Bahnhof, het Bauhaus-Archiv, de Martin-Gropius-Bau of de Boros Sammlung in een voormalige bunker absolute aanraders! Voor liefhebbers van fotografie raad ik de C/O Berlin, Camera Work en het fotografiemuseum (met de tentoonstelling van Helmut Newton) aan. De laatste drie bevinden zich allemaal op loopafstand van Bahnhof Zoologischer Garten en bieden wisselende fotografietentoonstellingen.

Wat ‘anders dan anders’

Voor de luchtige thema’s kun je terecht in het Buchstabenmuseum, het Currywurstmuseum of het computerspelletjesmuseum. Je merkt het al, je kunt alleen al een week in Berlijn doorbrengen door een aantal prachtige musea te bezoeken. Uitgekeken raak je hier nooit!

20141119 - P1080725- BerlijnBlog winter in Berlijn

Wisselende fotografietentoonstellingen bij C/O

Shoppen in de winter

Winkelen kan natuurlijk het hele jaar door in Berlijn maar het grote voordeel van de wintermaanden is de rust en ruimte overal in de stad. In januari kun je ongestoord rondsnuffelen zonder op je hielen te worden gezeten door andere fanatieke shoppers.

Vlooienmarkten

Weer of geen weer, vlooienmarkten horen net als de Fernsehturm steevast bij Berlijn. Of het nou sneeuwt, ijzelt of -14 is, de handelaren in het Mauerpark, op Arkonaplatz en op Boxhagener Platz zijn eigenlijk iedere zondag van de partij. Hoewel je natuurlijk het hele jaar door naar de vlooienmarkt kunt gaan, vind ik het vanwege de rust en de kalme sfeer in de winter toch het fijnst. Bijkomend voordeel? Bovengenoemde vlooienmarkten zijn allemaal omringd met leuke cafeetjes, waar je na een uurtje struinen over de vlooienmarkt lekker kunt opwarmen met een koffie of Heiße Schoko.

➤ Bekijk hier een overzicht van mijn favoriete vlooienmarkten in Berlijn

Vlooienmarkt op Boxhagener Platz in januari 2016

Concept stores

Ik ben niet echt een grote liefhebber van winkelen. Waarom ik concept stores zo tof vind? De winkels zijn zo mooi zijn dat ze zelf al een bezoekje waard zijn, bovenzien zijn de producten vaak origineel en duurzaam én kun je er vaak nog heerlijk eten ook.

➤ Bekijk hier een overzicht van mijn favoriete concept stores in Berlijn

Mooie spulletjes en lekker eten bij concept store Hallesches Haus in Kreuzberg

Boekenwinkels

Ben jij net als ik helemaal verzot op boeken? Bezoek dan zeker eens een van mijn favoriete boekenzaken van Berlijn. Vooral fotoboeken en boeken over Berlijn kan ik maar moeilijk laten liggen:

  • Berlin Story
    Een klein Berlijnmuseum en verkoopt veel materiaal over Berlijn, je vindt er speciale secties met boeken over de DDR, over graffiti of prentenboeken. Berlin Story fungeert zelf ook als uitgever en ze hebben zelf ook al meerdere gave fotoboeken en geschiedenisboeken uitgebracht. De meeste exemplaren in meerdere talen.
  • Dussmann Kulturwarenhuis
    Op vijf verdiepingen vind je een enorme collectie boeken, DVD’s, platen, CD’s en kaarten. Vooral het hoekje met Berlijnboeken is heerlijk om rond te snuffelen, om daarna lekker met je nieuwe boeken bij de Starbucks in een leren stoel neer te ploffen. Deze winkel is tot 24:00 open (behalve op zondag) dus je kunt hier als je wilt ook ’s avonds terecht.
  • 25 Books
    Mijn favoriete locatie voor fotografieboeken. De eigenaar (en zelf ook fotograaf) cureert zijn aanbod zelf en weet over ieder boek wel een interessante anekdote te vertellen. Hou je van fotografie? Dan moet je hier eens naartoe! Voor fotoboeken kun je trouwens ook prima terecht bij de museumshops van C/O Berlin en de Martin-Gropius-Bau.

20150101 - DSCF2212- BerlijnBlog Shakespeare Sons Friedrichshain

Nog een favoriet: boeken en bagels bij Shakespeare & Sons

Verlaten gebouwen bezoeken

Urbexen in de winter heeft charme. Op de één of andere manier stralen verlaten gebouwen in de winter nog meer eenzaamheid uit en dat vind ik mooi om te zien. Het fotograferen in verlaten gebouwen gaat ook wat makkelijker in de winter, omdat de ramen minder gehuld zijn achter dikke bladeren. Meer licht = betere foto’s!

➤ Hier vind je een overzicht van mijn artikelen over urbexlocaties in Berlijn

Mijn eerste urbextrip in de sneeuw in de verlaten fabriek in Rüdersdorf

Winterevenementen

In de eerste maanden van het jaar keren veel grote internationale beurzen naar Berlijn. Zo staat Berlijn helemaal in het teken van de landbouw tijdens de Grüne Woche, komt modeliefhebbend Berlijn samen tijdens de Berlin Fashion Week en draait alles om technische innovaties tijdens de Transmediale. Mijn persoonlijke favoriete evenement in de winter is het filmfestival Berlinale, dat jaarlijks in februari plaats vindt. In verschillende bioscopen door heel Berlijn worden nieuwe films vertoond, soms kun je zelfs als bezoeker meestemmen voor de publieksprijs. Het leuke aan de Berlinale vind ik het grote aantal kunsthuisfilms dat wordt vertoond. Tickets kun je vooraf online bestellen of bij de ticketverkooppunten in de deelnemende bioscopen aanschaffen.

➤ Bekijk hier mijn evenementenkalender met een overzicht van de komende evenementen in Berlijn

Saunabezoeken

Berlijn heeft vrij veel verschillende sauna’s verspreid door de hele stad. Ondanks de centrale locatie van de meeste sauna’s, kun je hier toch een oase van rust vinden. Persoonlijk vind ik het heerlijk om na een drukke dag even te relaxen in de sauna, maar ook voor een luie zondag is het één van mijn favoriete winteruitstapjes.

  • Vabali
    Seydlitzstraße 6, S of U55 Hauptbahnhof
    Een enorm saunacomplex in harte Berlijn? Jazeker! Vabali doet zeker niet onder voor een saunacomplex buiten de stad en biedt met zijn vele baden en sauna’s de ultieme ontspanning in Berlijn.
    www.vabali.de
  • Liquidrom
    Möckernstraße 10, S Anhalter Bahnhof
    Hoogmodern is het Liquidrom, een saunacomplex met verschillende sauna’s en stoombaden. Je kunt er ook kiezen voor een heerlijke massage of ontspannen in het muziekbad. De buitenruimte is wel ietwat klein en daarom verkies ik persoonlijk Vabali boven het Liquidrom.
    www.liquidrom-berlin.de
  • Thermen am Europacenter
    Nürnberger Straße 7, S of U Zoologischer Garten
    Zoals alles bijna in Berlijn is ook de sauna een stuk goedkoper dan in Nederland. In het Europacenter betaal je € 21,90 voor een hele dag in de sauna hangen, studenten krijgen ook hier ook nog eens korting. De Thermen am Europacenter beschikt over verschillende soorten Aufguss, stoombaden, zwembaden en sauna’s. Ook beschikt het wellnescentrum over een fijn restaurant, kluisjes en een terras. Omdat de sauna zo hoog gelegen is heb je vanaf het terras een tof uitzicht over Berlijn. Erg modern is de sauna niet, maar daarom is het wel vrij goedkoop en rustig.
    Lees hier meer over Thermen am Europacenter.

➤ Hier vind je een leuke top 10 van sauna’s in Berlijn

Voetballen in de sneeuw voor de Reichstag

Goedkope wintertrips

Ook niet geheel belangrijk is het feit dat de reizen naar Berlijn en hotels in Berlijn vaak goedkoper zijn in de winterperiode. De kerstperiode en oud & nieuw (kerstvakantie) zijn daarop uitzonderingen, maar daarna zakken de prijzen al rap. Vooral januari en februari zijn qua toerisme rustige maanden voor Berlijn met lagere prijzen tot gevolg. Het is een kwestie van vraag en aanbod en die hotels willen natuurlijk toch hun kamers volgeboekt hebben. Grote kans dat je in januari een retourtje voor € 50,- kunt vinden, da’s grofweg de helft van wat je in het hoogseizoen betaalt.

Wat doen jullie het liefst in de winter in Berlijn? Mis je nog cruciale wintertips? Ik ben benieuwd naar jullie tips en aanvullingen bij de reacties! 

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This