Terwijl ik mijn foto’s van de afgelopen twee weken zit door te scrollen, bedenk ik me dat het weer twee heerlijke weken zijn geweest. Deze stonden voor mij vooral in het teken van de Berlin Art Week, een weekendje Dresden en mijn ver *kuch* jaar *kuch* dag. Ik liet me verrassen en overweldigen door de Berlijnse kunstwereld (die voor mij, zo bleek, toch nog behoorlijk onbekend is), wandelde door het historische oude stadscentrum van Dresden en ging heerlijk dineren om mijn 29e levensjaar in te luiden. En dat allemaal onder het genot van een prikkelend herfstzonnetje. Heerlijk!

Maak je klaar voor weer een flinke stapel Berlijnfoto’s en een paar persoonlijke snapshots. Viel Spaß!

20150912 - IMG_8886- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Wochenende! Juhu! De dag hiervoor was mijn fiets gestolen (je kon het nog net in mijn vorige fotodagboek lezen *huilt*) en dus ging ik gelijk maar op pad voor een nieuw exemplaar. Want Marjolein zonder fiets, nee, dat gaat natuurlijk niet. Ik wandelde door mijn oude straat naar Stadler, een van de grootste fietswinkels van Berlijn. Altijd weer genieten als ik door de Bänschstraße wandel trouwens, ik vind het nog altijd een van de mooiste straten van Friedrichshain.

20150912 - IMG_8889- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

En als ik zeg groot, dan bedoel ik ook gróót. Stadler bevindt zich op het terrein van een voormalig slachtcomplex en ik vind die stalen constructies altijd waanzinnig interessant om te zien. Van de verkoopster mocht ik geen foto maken maar ik deed het stiekem toch. Alles voor de blog!

Stadler
Adres: August-Lindemann-Straße 9
OV: S Storkower Straße

20150912 - IMG_8887- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Tussen alle honderden fietsen vond ik een favoriet. Is het geen schatje? Ik moest nog wel even geduldig zijn want er was geen 28″ exemplaar meer op voorraad en deze moet uit een ander filiaal besteld worden. Gelukkig mocht ik hem na een week komen ophalen. Samen met een tweetal dikke sloten want ik laat het niet nog een keer gebeuren dat mijn fiets wordt gestolen.

20150912 - _DSF2862- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

De voetgangersbrug naar het S-Bahnstation verbond het station vroeger al met het slachtcomplex.

20150912 - _DSF2865- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Ik nam de S-Bahn op mijn oude station: Storkower Straße. Wat een hoop groen op dit station! Je zou bijna niet zeggen dat je midden in de stad staat.

20150912 - _DSF2870- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Station Prenzlauer Allee.

20150912 - IMG_8893- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Genieten van het zonnetje in de tram.

20150912 - _DSF2873- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Sinds een paar weken kom ik deze gekleurde ananassen echt overal tegen. Op bruggen, energiekasten en vuilnisbakken. Ik vind ze wel vrolijk!

20150912 - _DSF2874-Pano- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Op naar Prenzlauer Berg!

20150912 - _DSF2889- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Even wat snacks scoren op de markt op de Kollwitzplatz. Deze markt ademt echt Prenzlauer Berg: veel biologische groente, handgemaakte accessoires en lekkere snacks. Als ik in een vreemde stad ben vind ik het altijd leuk om een markt te bezoeken omdat je zo op een hele andere manier de stad (of wijk) leert kennen. Daarover schreef ik deze week een blog.

20150912 - _DSF2910-2-HDR- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Voor het eerst in mijn leven maakte ik een échte HDR-foto (staat voor high dynamic range). Je maakt drie foto’s met verschillende belichtingsinstellingen: een foto onderbelicht, een foto normaal belicht en een foto overbelicht. Als je deze drie foto’s op elkaar legt dan zul je zien dat er veel detail zit in de schaduwen en highlights, de vlakken die anders onderbelicht of overbelicht zouden zijn. Daardoor kunnen HDR-foto’s vaak een beetje onnatuurlijk overkomen en dat vind ik niet altijd mooi. Voor deze foto vond ik het echter wel geslaagd! De mooie street art van El Bocho, maar ook de Plattenbaudetails in de zon zijn goed zichtbaar. Leuk om mee te experimenteren in ieder geval!

20150912 - _DSF2927- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Griekenland? Nee joh, Prenzlauer Berg! Deze stralende witte muur en hemelsblauwe deur riepen echter wel Griekenlandassociaties bij me op.

20150912 - _DSF2934- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

De eigenlijke reden dat ik naar Prenzlauer Berg ging: lunchen bij Zula Hummus Café. Dit keer ging ik voor spinaziefalafel en humus met groentesticks. Als je hummus lekker vindt dan moet je echt eens naar dit café, de kikkererwtenpuree staat werkelijk in alle soorten en maten op de kaart. Yummie!

Zula Hummus Café
Adres: Husemannstraße 10
OV: U2 Eberswalder Straße

20150912 - _DSF2930- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

De prachtige Husemannstraße in Prenzlauer Berg. Stiekem is het een droom van me om hier, of direct aan het Landwehrkanal, te wonen.

20150912 - IMG_8900- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Vanuit Prenzlauer Berg ging ik in mijn eentje verder op pad. Als de zon schijnt vind ik het heerlijk om op de tram te wachten. Bijna jammer als de M10 dan al zo snel binnen komt binnen denderen. Ik had natuurlijk gewoon kunnen blijven zitten om te wachten op de volgende, maar er stond een leuk festival op de planning dus snel weiter!

20150912 - _DSF2942- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Wat staan er toch waanzinnig mooie gebouwen in Berlijn. Het lijkt wel een klein paleisje!

20150912 - _DSF2943- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Overstappen op de U.

20150912 - _DSF2975- BerlijnBlog Lollapalooza Berlin 2015

U bent aangekomen op plaats van bestemming: Lollapalooza Festival! Dit rondreizende Amerikaanse festival streek voor twee dagen neer op de voormalige luchthaven Tempelhof. Een betere locatie hadden ze niet uit kunnen zoeken. Een beter weekend trouwens ook niet want het was precies dat weekend stralend mooi weer. Heerlijk!

20150912 - _DSF2963- BerlijnBlog Lollapalooza Berlin 2015

Er was genoeg ruimte om te relaxen.

20150913 - IMG_8906- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Het voordeel van een festival in de stad? Je kunt de dag erna gewoon lekker ergens in de stad ontbijten. Ik wilde naar een van mijn favoriete ontbijtplekjes in Neukölln maar Roamers zat helaas helemaal vol. Volgende keer beter!

20150913 - _DSF3026- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

We besloten dus maar eens spontaan iets nieuws uit te proberen en belandden zo bij Barettino. Het gebeurt eigenlijk zelden dat ik spontaan ergens naar binnen loop omdat ik altijd wel een lijstje van locaties heb die ik n.a.v. een review nog eens wil testen. Meestal ga ik dus recht op mijn doel af. Toch werd ik uitermate positief verrast door een spontaan bezoek aan Barettio en dat begon al met een vrolijke barista achter de toonbank en een prachtige knusse inrichting.

20150913 - _DSF3023- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Maar het bleef niet bij die stralende glimlach, ook de focaccia’s wisten ons te bekoren. Helemaal zelfgemaakt naar authentiek familierecept. Ik heb zelden zulke lekkere focaccia’s gegeten! Ik at deze met geitenkaas en walnoten maar er waren nog veel andere combinaties mogelijk.

20150913 - IMG_8910- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

En dan was de menukaart ook nog zo geweldig geschreven. Ja, dit is een café waar we vast nog vaak gaan terugkomen. Ik zag een huisgemaakte lasagne en pasta bolognese op de kaart staan voor slechts een paar Euro dus die wil ik sowieso nog eens gaan testen. Ook de vele concerten die ze organiseren klinken me (letterlijk) als muziek in de oren. Neukölln zit nog vol pareltjes en ik ben blij er weer eentje ontdekt te hebben!

Barettino
Adres: Reuterstraße 59
OV: U7 en U8 Hermannplatz

 

20150913 - _DSF3020- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Bovendien is Neukölln hartstikke kleurrijk! Als op zondag de winkels dicht zijn kun je de rolluiken vol graffiti bewonderen.

20150913 - _DSF3028- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Als je hier geen gute Laune (goed humeur) van krijgt, dan weet ik het niet meer. Wat een bonte beestenboel!

20150913 - _DSF3022- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Perfect paars.

20150913 - _DSF3034- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Hallo herfst! Fijn dat je er bent!

20150913 - _DSF3036- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Op Hermannplatz vond een fietsdemonstratie plaats om aandacht te vragen voor de vluchtelingenopvang in Berlijn. Ik vind het altijd mooi om te zien dat Berlijners heel betrokken zijn bij de maatschappij en op een vredige manier aandacht vragen voor belangrijke kwesties.

20150913 - _DSF3038- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

U-Bahnhof Hermannplatz.

20150913 - _DSF3042- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Achtung! Zug fährt ein! #50tintengeel

20150912 - _DSF2944- BerlijnBlog Lollapalooza Berlin 2015

Dag 2 van Lollapalooza brak aan! Er zitten echt veel voordelen aan een festival in de stad: je hoeft ’s nachts niet te zoeken naar je klamme tent, je kunt lekker wat gaan eten in de stad en je kunt gewoon de metro pakken naar het festivalterrein.

20150913 - _DSF3170- BerlijnBlog Lollapalooza Berlin 2015

Een van mijn muzikale hoogtepunten was het concert van de Berlijnse Beatsteaks. Er is volgens mij geen Duitser die deze punk rock band niet kent en ook ik ben al jarenlang fan van deze Berlijnse rockers. Superleuk om ze nu eens in hun eigen stad live te zien. Ze maakten er een flink feestje van en wij dansten vrolijk mee!

20150913 - IMG_8917- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Lollapalooza-2015-08-1024x683

Gezellig was het met o.a. Eva, Joppe en Marlon!

20150912 - _DSF3019- BerlijnBlog Lollapalooza Berlin 2015

Lollapalooza, je was großartig! Ik hoop dat de line-up volgend jaar weer zo goed is want nog zo’n gezellig feestje op Tempelhof sla ik zeker niet af. Hou je wel van een gokje? Dan kun je nu vast early bird tickets kopen voor het festival op 10 en 11 september 2016.

20150915 - IMG_8933- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Hee! Een van mijn vaste lunchadresjes Geschmackssache heeft nieuwe kunst aan de muur hangen. Leuk!

20150924 - IMG_9048- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Onderweg naar de sportschool werd ik nog even getrakteerd op een mooie zonsondergang. Mooi gedaan Berlijn!

20150924 - IMG_9049- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Naar recept van een Berlijnse collega maakte ik ‘braune Butter’, een klassieke Duitse botersaus die ik nog nooit eerder had gegeten. Het was lekker maar ik geloof dat ik wel een beetje teveel had gemaakt want het was erg vettig, haha!

20150916 - IMG_8949- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Dit uitzicht vanaf de Warschauer Brücke verveelt nooit.

20150916 - IMG_8952- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Mijn standaard adresje voor een snelle lunch is Goodies. Dit veganistische café heeft echt onwijs lekkere salades en (dagelijks wisselende) soepen. Ik ga standaard voor de salade met aardappel, sellerie, champignons en wasabi. Echt, wasabi in salades is zó lekker! Bedankt Goodies voor deze geweldige openbaring.

Goodies
Adres: Warschauer Straße 33
OV: S+U Warschauer Straße

 

20150916 - IMG_8953- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

De leukste weetjes kom je soms heel old school tegen via plakkaten. Zo kwam ik erachter dat er een nieuw filiaal van Goodies is geopend in de historische Marheineke Markthalle. Goed nieuws voor alle vegans en vegetariërs in Moabit!

20150916 - _DSF3214- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

September stond voor mij helemaal in het teken van bijzondere evenementen. Ik bezocht 9 musea tijdens de Museumnacht, ik danste op het tweedaagse Lollapalooza Festival en ik dompelde me onder in kunst en cultuur tijdens de Berlin Art Week. De Berlin Art Week trapte ik af op de Gallery Night, een avond waarop veel galerieën met speciale exposities waren geopend.

De Nederlandse kunsthistorica Laureline organiseerde een speciale rondleiding tijdens de Gallery Night en die bracht ons langs verschillende galerieën. We spraken af vlakbij Checkpoint Charlie en ik was eigenlijk wel heel benieuwd naar de galerieën hier, zoals jullie misschien weten heb ik dit stukje Berlijn niet zo hoog zitten, en ik was benieuwd of ik tijdens de tour een ander gezicht van de wijk zou leren kennen.

Haar tour werd afgetrapt bij de Galerie Thomas Schulte waar we een bijzonder staaltje performance art kregen te zien. De act ‘Zweite kleine Probe für Nietzsches Geburtstagsparty 2313’ bestond uit een aantal mensen die in trance leken te zijn en elkaar in het fijne zand bijna naakt masseerden. Een bijzonder stukje bewegende kunst waar je als bezoeker in op wordt gezogen. Iets waar ik zonder Laurelien waarschijnlijk niet was beland. Een bijzondere ervaring was het!

20150916 - _DSF3220- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Alexander Levy was de tweede galerie die we bezochten en daar werd het project ‘Delethe’ getoond. De kunstenaar wilde je hiermee aan het denken zetten over je social media kanalen en vooral wat daarmee gebeurt na je overlijden. Enigszins obscure, maar ook wel interessante materie. Want wat gebeurt er eigenlijk met mijn blog, Facebookprofiel en Instagramaccount als ik spontaan kom te overlijden? Ik vind kunst mooi als het je aan het denken kan zetten en dat deed Delethe absoluut.

20150916 - _DSF3237- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Een van mijn favoriete exposities die avond was ‘Nine Firmaments’ bij Galerie SCHLEICHER/LANGE. De kunstenaar transformeerde een abstracte tekening in een 3D werk. Bizar om de samenhang en overeenkomsten tussen twee totaal verschillende kunstwerken (op papier en als beeldende kunst) te zien.

20150916 - _DSF3241- BerlijnBlog

Deze toren vond ik zwaar fascinerend.

In totaal bezochten we tijdens de Gallery Night tour een stuk of 8 galerieën en ik als kunstnoob vond het ontzettend leuk om in een klein groepje meer te weten te komen over de Berlijnse kunstwereld. Ook de omgeving rondom Checkpoint Charlie wist me te verrassen. Er zitten zoveel galerieën in straatjes waar ik nog nooit was geweest die ik zonder de tour waarschijnlijk ook nooit had leren kennen. Wil je ook eens mee met Laureline mee op kunsttour? Houd dan haar Facebookpagina in de gaten!

20150916 - _DSF3244- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Na drie uur kunst analyseren was ik op. Tijd om naar huis te gaan! Bedankt Laureline voor de leuke tour!

20150917 - _DSF3246- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Bethanien, een van de mooiste gebouwen in Kreuzberg, of misschien zelfs wel van heel Berlijn. Dit voormalige ziekenhuis aan de Mariannenplatz herbergt een fijn restaurant, verschillende expositieruimtes en zelfs een openluchtbioscoop. Stiekem imponeert het gebouw ook wel met haar spitse torentjes en enorme omvang. Het doet me op een of andere manier altijd een beetje aan een spookhuis denken.

20150917 - _DSF3272- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Het restaurant beschikt over een Biergarten in het hof en het is een fijne plek om te lunchen in de zomermaanden. Er wordt moderne Duitse keuken geserveerd en elke dag staat er weer een tweetal (1 vegetarisch, 1 niet-vegetarisch) nieuwe gerechten op de lunchkaart.

3 Schwestern
Adres: Mariannenplatz 2
OV: U1 of U8 Kottbusser Tor

 

20150917 - _DSF3262- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Ik at een heerlijke pompoencurry met tofu, Knödel en verse Kräuterquark. Lekker (en) Duits!

20150917 - _DSF3276- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Altijd als ik in het Bethanienhaus ben, vind ik het leuk om even bij de expositieruimtes te kijken. Het gebouw is gewoon openbaar toegankelijk en er zijn vaak toffe muurschilderingen en bijzondere tentoonstellingen te zien.

20150917 - _DSF3279- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

De Bethaniendamm. Hier was vroeger de grens tussen Oost-Berlijn (Mitte) en West-Berlijn (Kreuzberg). Blijft een gek idee. Overigens kan ik het iedereen aanraden het centrumstuk van de Berliner Mauerweg eens te fietsen om een beter gevoel te krijgen over het grensverloop van de muur.

20150917 - _DSF3283- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Nieuwbouw aan de Mühlenstraße (East Side Gallery). Dit gebied verandert echt als een speer. Alleen al in het afgelopen jaar zijn er vele kantoorgebouwen bijgekomen! Als je hier over vijf jaar terugkomt, denk ik dat het onherkenbaar is geworden.

20150917 - _DSF3290- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

De O2 Arena is hernoemd naar Mercedes-Benz Arena. Nieuwe sponsor, je kent het wel. Ook de lege stukken grond die je hier zit hebben een bestemmingsplan gekregen. Het gaat hier een groot entertainmentcomplex worden. Gek idee, zo direct tegenover de East Side Gallery. Hoe dan ook, ik weet dat ik hier 3 juni sta, want dan komt mijn favoriete band Muse weer naar Berlijn. En ik heb ik tickets! Geen mogelijkheid laat ik aan me voorbij gaan om Muse live te zien.

P.S.: kennen jullie dat, dat je een foto thuis op de computer ziet en dan pas merkt dat er storende elementen op de foto staan? In dit geval stoort het me dat ik de foto niet exact in het midden heb genomen. Waarom kom je daar altijd later pas achter? :D

20150917 - _DSF3368- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Naast vele galerieën die hun deuren met een speciale expositie voor de Berlin Art Week openden, was er ook nog een grote kunstbeurs: de ABC (Art Berlin Contemporary). In Station Berlin konden verschillende Berlijnse maar ook niet-Berlijnse galerieën het werk van 1 kunstenaar tentoon stellen. Dat resulteerde in een verzameling van 105 galerieën. Daar waren we de hele avond zoet mee!

De meest verrassende werken en mijn persoonlijke favorieten laat ik aan jullie zien. Dat kan zijn omdat ze mooi zijn of omdat ze aan het denken zetten. Of allebei, in het beste geval.

Disclamer: ik heb geen verstand van kunst. Ik kijk er gewoon graag naar en roep er maar wat bij ;-).

20150917 - _DSF3292- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Going Going Gone Going Going Gone Going Going Gone. Probeer dat maar eens heel vaak achter elkaar uit te spreken. Tongbrekeralert! Maar deze simpele werken zetten wel aan het denken. We gaan altijd maar door en door en door. Waar stopt dat eigenlijk?

20150917 - _DSF3316- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Getekende bloemen op een enorm bloemblad. Pretty!

20150917 - _DSF3320- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Soms snap ik ook helemaal niets van kunst. We misten Laureline wel een beetje, want zij kon kunst op een hele toegankelijke manier uitleggen.

20150917 - _DSF3325- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Ik hou er wel van als er en beetje met perspectief wordt gespeeld.

20150917 - _DSF3329- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

20150917 - _DSF3337- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

20150917 - _DSF3349- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Het werk Iron Grass van Ai Weiwei was absoluut een van mijn favorieten. Zo zacht en speels grasspiertjes in de natuur zijn, zo hard en onbeweeglijk is het ijzeren grasveld van Ai Weiei. De conceptuele kunstenaar staat bekend om zijn kritiek op de sociale en culturele veranderingen in zijn land China. Net als de tentoonstelling van hem die ik eens in de Martin-Gropius-Bau bezocht, vond ik ook dit werk weer erg indrukwekkend.

20150917 - _DSF3350- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Simplistisch, kleurrijk en overweldigend door het grote aantal schilderingen.

20150917 - _DSF3364- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Een heelal om te knuffelen.  

20150917 - _DSF3370- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Kunst zien in alledaagse voorwerpen. Het is een kunst.

20150917 - _DSF3373- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Ik bedoel: hoe kom je er op? Een tennistafelbatje met twee balletjes erop.

20150917 - _DSF3297- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Er waren ook tafeltennisbatjes om daadwerkelijk te gebruiken. Berlijn zou Berlijn tenslotte niet zijn, als er niet een flink aantal tafeltennistafels zou zijn aangerukt. En dus werd er tijdens de Berlin Art Week ook naar hartelust een balletje geslagen. Tafeltennissen is een echte Berlijnse (Duitse) volkssport en overal in de stad vind je tafels. Superleuk!

20150902 - IMG_8824- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Dit gerecht maakte ik naar aanleiding van een recept van Uit Paulines Keuken. Rauwe spaghetti van courgette met zalm, avocado en een yoghurt-kruidendip. Snel en superlekker. Zo heb ik recepten het liefst!

20150918 - IMG_8969- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Aangezien ik nog even zonder fiets zat, ging ik wandelend naar het werk. Zeker geen straf bij zulk stralend herfstweer! Friedrichshain ligt er prachtig bij in dit seizoen.

20150918 - _DSF3379- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Na Gallery Night en ABC beurs ging ik ook nog naar een bijzondere tentoonstelling in het Funkhaus: Arcadia Unbound. In de eerste plaats ging ik niet zozeer voor de kunst, maar meer voor het gebouw an sich. Toen Kai nog in Schöneweide woonde, kwam ik er vaak langs op de fiets en ik wilde het gebouw al lang eens van binnen bewonderen.

20150918 - _DSF3382- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Het Funkhaus was een DDR-studio voor de productie van de staatsradio en televisie. Het complex is enorm en bestaat uit meerdere gebouwen waar uitzendingen werden opgenomen en geproduceerd.

20150918 - _DSF3383- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

De tentoonstelling Arcadia Unbound was speciaal samengesteld voor dit gebouw om een harmonie te creëren tussen de kunst en het gebouw. Dat soort tentoonstellingen vind ik altijd erg tof omdat het ook de architectuur als kunst in het geheel betrekt.

20150918 - _DSF3392- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Een bezoek aan het Funkhaus voelde als een kleine tijdreis. Aan het gebouw is amper wat veranderd en het ademt nog heel erg DDR. De moderne kunst liet me echter beseffen dat ik toch in het heden ben. Gaaf!

20150918 - _DSF3415- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

De Großer Sendesaal is het pareltje van het gebouw en ruimte waar veel concerten en orkesten werden opgenomen. Ik kwam vlak voor sluitingstijd en stond helemaal alleen in de zaal. Waanzinnig gaaf!

20150918 - _DSF3418- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

20150919 - FUJI8385- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

De Fernsehturm proberen te verstoppen is natuurlijk een onbegonnen zaak, haha! We namen zaterdagochtend al vroeg de U naar Alexanderplatz om daar de bus naar Dresden te pakken voor een weekendje weg. Zo zouden we nog de hele zaterdagmiddag de tijd hebben om van de stad te genieten. Juhuu!

20150919 - _DSF3438- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Altijd als we naar Dresden gaan dan pakken we de Fernbus. Sinds de markt voor langeafstandsvervoer is vrijgegeven, schieten busaanbieders en nieuwe bustrajecten uit de grond. Het is veel goedkoper dan de trein en het duurt even lang. Dan is de beslissing snel gemaakt! Dit keer gingen we voor Flixbus omdat we dan achter Alexanderplatz konden opstappen, wel zo makkelijk.

20150919 - _DSF3442- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Mijn vriend komt uit Dresden en dus voelt deze stad al een beetje als mijn tweede Heimat. Mijn ouders waren op roadtrip door Duitsland en waren dit weekend ook in Dresden. Gezellig weekendje met de hele (schoon)familie dus! Dat werd afgetrapt met een vervroegd verjaardagstaartje in de zon. Er leek wel een heel bakje frambozen op mijn Kuchen te zitten. Hmhmhhmm!

20150919 - _DSF3463-Pano- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Op zaterdag wandelden we o.a. door de Altstadt, het historische stadscentrum van Dresden. Hier zie je de Frauenkirche, zwaar gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog maar na die Wende weer prachtig in originele staat teruggebracht. We waren hier allemaal al eens geweest maar dat maakt niet uit, het blijft zo mooi om te zien! Het was wel grappig trouwens om hier met mijn schoonouders te wandelen want hoewel ze in Dresden wonen, komen ze bijna nooit in de Altstadt.

20150919 - _DSF3466- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Goed geëmancipeerd Dresden! Hier zijn ook Ampelfrauchen te zien als afwisseling op de Ampelmännchen, het klassieke DDR-verkeersmannetje.

20150919 - _DSF3475- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

We zaten even uit te puffen op een bankje aan de Brühlsche Terrasse terwijl er een bruiloftsshooting aan de gang was. Hilarisch om te kijken wat voor foto’s er allemaal werden gemaakt. Een ding is zeker, no way dat ik zulke bruiloftsfoto’s wil ;-). Mij te veel in scene gezet.

20150919 - _DSF3485-Pano- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Een van de redenen waarom ik Dresden zo’n toffe stad vind, is de ruime opzet van de stad. Het centrum ligt rondom de rivier de Elbe en de oevers zijn ontzettend breed. Zo breed dat er concerten plaats vinden en er zelfs luchtbalonnen kunnen opstijgen. Hoe gaaf is dat! We hebben een tijdje staan kijken totdat de ballon de lucht in ging. Wat een fascinerend gezicht is dat.

20150919 - _DSF3496- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Dit lijkt me zooo gaaf om te doen! Jammer dat ze dat in Berlijn niet doen. Hoewel de luchtballon van die Welt een fijn alternatief is. Vanaf daar heb je denk ik toch wel het allermooiste uitzicht over Berlijn.

20150919 - IMG_8979- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Als je vindt dat de pepernoten al vroeg in de winkel liggen (jaja, mijn Twitter staat er vol mee, ik weet precies wat er allemaal gebeurt in Nederland), hoe vroeg liggen de kerststollen dan wel niet in de Duitse winkels?

In Dresden zijn ze trouwens heel trots op hun traditionele Christstollen maar ik vind ze stiekem helemaal niet lekker. Net als het meeste andere Duitse kerstsnoep trouwens. Doe mij dan toch maar die pepernoten! En taai taai! Och, de nostalgie! <3

20150919 - _DSF3501- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Glück gehabt!

20150920 - _DSF3542-HDR- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Zondag maakten we een wandeling met mijn ouders langs de Elbe en genoten van het uitzicht op de Altstadt. Ook hier ging ik weer even los met HDR-fotografie maar ik ben nog niet echt fan geloof ik. Het oogt toch wat onnatuurlijk. Ze hebben die Altstadt van Dresden gewoon aan de verkeerde kant van het water gebouwd want je hebt overdag altijd tegenlicht. Niet goed over nagedacht ;-).

20150920 - _DSF3560- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Het weer was herfstig wisselvallig. Van een stralende zon naar een zware regenbui in slechts enkele minuten. Gelukkig vonden we samen met een stel andere wandelaars een brug om onder te schuilen. Het was eigenlijk best knus!

20150920 - _DSF3574- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Herbst, ich liebe dich!

20150920 - _DSF3612- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Mijn favoriete deel van Dresden: de Neustadt. Veel prachtige Altbau, gezellige cafeetjes en zo’n rauwe, creatieve sfeer.

20150920 - _DSF3623- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Vaak als we in Dresden zijn gaan we naar Raskolnikoff. Het restaurantje zit een beetje verstopt, maar het is er erg knus en ze hebben een leuke binnentuin. Je kunt er trouwens ook overnachten! Aan de muur ging een toffe spreuk: Kochen ist Glückssache, wer Glück hat, kocht nicht. Wespraken nog af met wat vrienden van mijn vriend en toen was het alweer tijd om te vertrekken. Hoe kort ook, een weekendje in een andere stad voelt toch een beetje als vakantie.

20150920 - IMG_9005- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Tijd om de bus terug naar Berlijn te pakken! Doet me bijna een beetje aan de schoolreisjes van vroeger denken. Nu worden we alleen blij van wifi in de bus in plaats van een zak snoep vinden in je rugzak.

20150921 - IMG_9021- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Een keer in de week doe ik samen met een paar collega’s een uurtje yoga in de Mittagspause. De collega die ons altijd les gaf, is helaas weg, en daarom doen we het nu met een YouTube tutorial. Ging ook best goed! Hebben jullie nog een aanrader voor een leuk kanaal?

20150922 - IMG_9033- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Naast station Schlesisches Tor zit een geweldige Turkse bakker waar we regelmatig snaaiwerk halen. Tientallen soorten koekjes hebben ze, met amandelen, kokos, chocolade en meer lekkers. Alles wordt vers in de bakkerszaak gemaakt. Dat zie je nog maar (veel te) weinig!

Bäckerei Salut
Adres: Schlesische Straße 1
OV: U1 Schlesisches Tor

20150922 - IMG_9034- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Station Schlesisches Tor.

20150923 - _DSF3635- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Een bowl vol gezonde dingen, da’s het concept van The Bowl. Alle gerechten komen in schalen, zowel het ontbijt als de lunch. Daarnaast is alles ook nog eens vegan en  gezond. Oja, en hartstikke lekker, voor ik het vergeet te zeggen!

The Bowl
Adres: Warschauer Straße 33
OV: S+U Warschauer Straße

20150923 - _DSF3640- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Hee! Een nieuw exemplaar voor mijn serie U-Bahnhöfe in Berlin. De U7 zit vol mooie pareltjes, de mooiste stations liggen aan de westkant van de metrolijn.

20150923 - _DSF3642- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Beland in Charlottenburg met een missie: wijnen proeven en lekker eten bij de Weinschule. Al eerder hebben we een wijnavond geboekt bij deze kleine en praktische school maar toen zaten ze nog in een wijnkelder in Kreuzberg. Een paar maanden terug zijn ze naar dit schattige kleine huisje in Charlottenburg verhuisd. Naar een van de oudste woonblokken van de wijk! Het monumentale pand had ook echt iets landelijks binnen, heel knus en de perfecte herfstactiviteit.

20150923 - FUJI9001- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Wijn, wijn, wijn overal wijn. Allemaal perfect aansluitend op het menu dat in de landelijke keuken vers voor ons werd gekookt. Het is altijd zo knus bij de Weinschule, het leek wel kerst! Zo’n avond wordt af en toe georganiseerd en je moet je vooraf aanmelden. Alle bezoekers zitten aan twee grote tafels en als we klaar zijn met eten komt de kok er gezellig bijzitten. Bij de Weinschule worden trouwens ook speciale wijnavonden georganiseerd waar een bepaalde wijnregio in de spotlights staat of kaasavonden, waar je een heel kaasmenu krijgt met bijpassende wijnen.

Weinschule
Adres: Wilmersdorfer Straße 18
OV: U7 Richard-Wagner-Platz

20150924 - _DSF3654- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

20150924 - _DSF3664- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Inmiddels had ik mijn nieuwe fiets opgehaald en in de pauze sjeesde ik ermee langs de East Side Gallery richting Ostbahnhof om hem door de politie te laten registreren.

20150924 - IMG_9038- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Je kunt je fiets in Berlijn gratis door de politie laten codieren. Je fiets krijgt een uniek nummer en dat wordt samen met je persoonsgegevens opgeslagen in hun databank, zo kan de politie altijd checken wie de rechtmatige eigenaar is van een fiets. Dat schijnt niet alleen af te schrikken, de politie kan zo ook gestolen fietsen bij de eigenaar terug brengen. Ik doe alles om mijn fiets te beschermen, haha!

Meneer de agent moest trouwens wel lachen toen hij zag dat er twee dikke sloten in mijn fietsmandje lagen. ‘Sowas habe ich noch nie gesehen!’ Maar omdat er altijd wel iets te klugscheißen valt (zijn eigen woorden) kreeg ik toch een stapel folders mee over tasjesdieven. Het was namelijk wel erg gevaarlijk dat ik mijn portemonnee in mijn rugzak stopte en er wordt momenteel een hoop gestolen in Berlijn. Oppassen geblazen dus!

20150924 - IMG_9041- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Zo, knappe fietsendief die mijn fiets weet mee te nemen.

20150924 - _DSF3681- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Na een gezellig praatje met de politie ging ik lunchen bij Fame. Een restaurant dat je niet per toeval zult ontdekken want het zit redelijk verstopt. Zoeken is echter de moeite waard!

20150924 - _DSF3676- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Zoals vaak in Berlijn, zitten de leukste tentjes ietwat verstopt. Zolang het nog lekker weer is kun je heerlijk op het terras aan de Spree lunchen bij Fame. Aanrader!

Fame
Adres: Holzmarktstraße 25
OV: S+U Jannowitzbrücke

20150924 - _DSF3678- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

20150924 - _DSF3665- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Niet alleen de locatie is een aanrader, ook het eten is niet te versmaden. Een driegangen menu heb je tijdens de lunch al voor € 11,50. Geen geld toch? Dit keer stonden er Vietnamese loempia’s, een poempoencurry en een apple crumble op het menu. Ik heb zitten smullen!

20150924 - _DSF3672- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

20150924 - _DSF3687- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Wurst works?

20150924 - _DSF3694- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Een van mijn favoriete werken op de East Side Gallery van Thierry Noir.

20150924 - _DSF3718- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

East Side Gallery.

20150925 - IMG_9051- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Op mijn verjaardag stond er een prachtig bosje bloemen te wachten op mijn werk. Wat een lieve collega’s heb ik toch!

20150925 - IMG_9052- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Mijn verjaardagslunch bij Nest (waar anders?): een dikke visburger en vette frieten. Perfect om het nieuwe levensjaar mee in te luiden!

20150925 - FUJI9089-Pano- BerlijnBlog

In de verkeerde S-Bahn stappen. Jahoor, dat gebeurt mij ook wel eens! Gewoon doodleuk de eerste de beste S instappen, zonder te realiseren dat het de S9 naar Schönefeld was, i.p.v. de Ringbahn. Helemaal niet erg want op station Plänterwald werden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Check trouwens hoe klein de Fernsehturm is vanaf hier!

20150925 - FUJI9077- BerlijnBlog

En de volgende S-Bahn komt alweer over vijf minuten. Kein Ding!

20150925 - IMG_9065- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

’s Avonds werd mijn verjaardag nog verder gevierd bij een (relatief) nieuw restaurant dat al een tijdje op mijn to-eat-lijstje stond: Industry Standard in Neukölln. De weinige gerechten die op de kaart staan, zijn allemaal vrij simpel maar toch innovatief. Wat dacht je bijvoorbeeld van rode pepers met anchovis en pistachenoten? Wat ik ook goed vind is dat ze bij dit restaurant alle onderdelen van het dier gebruiken, zo stonden er ook tong en maag op de kaart. Veel te zonde toch om dat weg te gooien? Omdat mijn foodfoto’s nogal mislukt waren verwijs ik je graag door naar StilInBerlin voor meer sfeerimpressies.

Industry Standard
Adres: Sonnenallee 83
OV: U7 Rathaus Neulölln

20150926 - IMG_9074- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Onlangs werd ik geïnterviewd voor een artikel over ‘het Berlijngevoel’. Iets wat moeilijk in woorden te vangen is. De vrijheid? De diversiteit? De sfeer? Berlijn is misschien geen klassieke stad met een mooi stadscentrum maar toch kan ik me geen betere stad voorstellen om te wonen dan in Berlijn. Het artikel kon je lezen in de bijlage van het AD en een aantal regionale kranten.

Zo. Bijna 5.000 woorden en meer dan 100 foto’s verder. Respect als je dit hele fotodagboek hebt doorgeploeterd! Het waren twee volle weken want er wat een hoop leuks te beleven in Berlijn en ik wil altijd overal bij zijn. Lollapalooza, de Berlin Art Week en dan ook nog een weekend Dresden. Wat een luxe!

Bedankt voor het lezen lieve bezoekers!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This