De kerststemming is aan! Ondanks dat het maar niet koud wil worden hier, draaien de meer dan 60 kerstmarkten in Berlijn op volle toeren. Ook onze kerstster hangt voor het raam en de kerstkoekjes zijn gebakken. Laat die feestdagen maar komen. Ik ben d’r klaar voor!

In dit fotodagboek blik ik traditiegetrouw nog even terug op de afgelopen twee weken in Berlijn. Zo hebben we een trouwlocatie gevonden (WHAAA!), ontdekte ik het Beierse Neurenberg, danste ik op het jaarlijkse kerstfeest van mijn werk met uitzicht over Berlijn, testte ik een nieuw Berlijns hipsterrestaurant en kon ik het niet laten dit fotodagboek vol te stoppen met plaatjes van kerstmarkten. Viel Spaß met verse fotospam uit Berlijn!

20151126 - _DSF6899- BerlijnBlog Hallesches Haus Concept Store Berlijn

Welkom bij een nieuw fotodagboek en welkom bij een nieuwe toffe ontdekking in Berlijn!

Ik bezocht het Hallesches Haus, een concept store in Het Postamt 61, een historisch postkantoor uit 1902 aan het Landwehrkanal. Het is onlangs helemaal getransformeerd tot Instagram- en Pinterestwaardig designwalhalla waar je de mooiste producten voor in huis kunt kopen. Het is echt een uitdaging om zonder aankopen de winkel te verlaten…

➤ In de aanloop naar Kerstmis leek het me leuk om mijn favoriete concept stores in Berlijn op een rijtje te zetten, lees het artikel hier: 6 toffe concept stores in Berlijn.

Hallesches Haus
Adres: Tempelhofer Ufer 1
OV: U1 of U6 Hallesches Tor

20151126 - _DSF6904- BerlijnBlog Hallesches Haus Concept Store Berlijn

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet hou van offline winkelen. Het slenteren, de pashokjes, de drukte. Neh… Maar, anders is dat bij concept stores. Winkels die zich niet richten op een productcategorie maar op een lifestyle met allerlei verschillende soorten producten. Relaxed rondsnuffelen tussen mooie spulltjes, heerlijk! En wat het Hallesches Haus extra tof maakt? De prachtige lange tafels maken het uitstekend geschikt als café / lunchplek  en/of werkhoek! Wel een beetje #MacBookGalore hier ;-).

20151126 - _DSF6906- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Het Hallesches Haus is als lunchlocatie wat mij betreft helemaal goedgekeurd! Op de lunchkaart staan wisselende koude en warme gerechten onder de € 10,-. Ik at een superlekkere salade van rode biet en boerenkool met een sesamdressing. Dat zou ik thuis ook eens moeten maken, het was een superlekkere combinatie!

20151126 - IMG_9668- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Na zoveel gezonds bij het Hallesches Haus, was een stuk taart als Ausgleich wel weer welkom. En waar kun je dan beter naartoe gaan dan naar Bravo Bravko? Het is een kleine fabriek waar de lekkerste taarten van Kreuzberg worden gebakken. In ieder geval de lekkerste die ik tot nu toe in Kreuzberg heb gevonden. Direct in de winkel! Met een vitrine gevuld met drie etages taart is het altijd lastig kiezen. Dit keer ging ik voor een chocoladetaart met hazelnoten en kaneel. Lekker (en) winters!

Bravo Bravko
Adres: Lausitzer Straße 47
OV: U1 Görlitzer Bahnhof

20151127 - _DSF6917- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Als het om kerstverlichting gaat, dan gaat heel Duitsland helemaal uit zijn dak in de adventperiode. Het Berlijnse hoogtepunt van al die lichtjespracht vind je elk jaar op de Kurfürstendamm en het verlengde daarvan (hier sta ik in de Tauentzienstraße). Je kan het zo gek niet verzinnen, of het is verlicht. Een beetje kitsch, ja, maar wat brengt dat toch altijd weer  een knusse en gezellige sfeer met zich mee!

20151127 - _DSF6919- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Zelfs de bouwkranen zijn met lichtjeskettingen versierd!

20151127 - _DSF6933- BerlijnBlog Fotodagboek 48

De verlichte letters zijn elk jaar weer een geliefd foto-object. Ze staan op het wandelpad tussen de autowegen aan de Tauentzienstraße. Tussen de geparkeerde auto’s is het een drukte van jewelste met statieven. Elke (hobby)fotograaf wil dit klassieke Berlijnplaatje in zijn portfolio hebben. Ik kan ze natuurlijk geen ongelijk geven en ga er gezellig tussen staan! Het is altijd grappig trouwens hoe fotografen met elkaar in gesprek komen, zo’n camera is wat dat betreft net een hond ;-).

20151127 - _DSF6941- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Voordat we gaan eten in Schmargendorf (mocht je er net als ik nog nooit van hebben gehoord, ja, dit is een wijk in Berlijn, iets ten zuiden van Heidelberger Platz), wandelen we nog even over de kerstmarkt op de Breitscheidplatz.

20151127 - _DSF6945- BerlijnBlog Fotodagboek 48

*It’s starting to look a lot like Chriiiistmaaas*

20151127 - _DSF6947- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Wie durft dit te eten?

20151127 - _DSF6950- BerlijnBlog Fotodagboek 48

De kerstmarkt voor de Gedächtniskirche lijkt heel kitsch op het eerste gezicht, en dat is ‘ie eigenlijk ook, maar desondanks is het toch een leuke markt. Leuk om even mee te pikken als je in de buurt bent en ook goed te combineren met een lichtjeswandeling over de Kurfürstendamm.

Op zoek naar meer inspiratie? Kijk dan ook even op mijn pagina kerstmarkten in Berlijn en designmarkten in Berlijn. Er is keuze uit meer dan 60 markten dit jaar! Niet zo’n fan van kerstmarkten? Gelukkig zijn er genoeg andere leuke dingen te doen tijdens de Berlijnse winter.

20151127 - _DSF6965- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Alleen al op deze foto zie je zo ontzettend veel contrasten. Oud vs. nieuw, kleurrijk vs. grauw. Voor mij is dat typisch Berlijn, stad van de verschillen.

20151127 - _DSF6969- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Het Europacenter staat er weer prachtig bij. Ja, dat was sarcastisch ;-).

20151127 - _DSF6977- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Overstappen op Heidelberger Platz is altijd een feestje. Van alle 173 metrostations in Berlijn is dit namelijk één van de mooiste!

Vrijdagavond gaan we vervolgens luxe eten bij Austeria Brasserie. Een restaurant waar we terecht zijn gekomen via een Morgenpost-Menü. Elke maand staat er een ander restaurant in de spotlights waar je voor ongeveer € 50,- tot € 70,- uitgebreid kunt dineren. Meestal krijg je vijf gangen met wijnbegeleiding én koffie (of thee – in mijn geval). Echt een koopje! Het principe lijkt een beetje op dat van Groupon: mensen kunnen kennis maken met een nieuw restaurant voor een zacht prijsje, het restaurant krijgt op zijn beurt extra exposure via de krant Berliner Morgenpost.

Austeria Brasserie was goed, maar niet zo geweldig dat ik er nog een keer zou gaan eten. Dat lag niet aan het eten, maar meer aan de setting en sfeer. Het was mij iets te stijfjes. Wat dat betreft ben ik nog steeds de grootste fan van Tim Raue, daar waar het personeel ook na de tweede Michelinster nog gewoon op Converse all stars rondwandelt. Als je wel houdt van chic, dan is dit restaurant wat voor jou!

Austeria Brasserie
Adres: Hundekehlestraße 33
OV: S of U3 Heidelberger Platz

20151128 - IMG_9674- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Zaterdag stond er een locatiebezichtiging op de planning en die bleek verrassend goed uit te pakken… Zo goed dat we een trouwlocatie hebben! En een datum! WHAAA!

Ik kan gewoon niet geloven dat ik volgend jaar ga trouwen. Maar na een verloving in Brooklyn New York afgelopen mei kon dat natuurlijk ook niet meer heel lang uitblijven. We hebben een fijne locatie op het water uitgezocht waar er we met een kleine groep familie en goede vrienden een mooi feestje willen vieren. Inmiddels zit ik helemaal in een Pinterestroes en verzamel ik alle plaatjes van mooie kapsels, bloemen en sfeerfoto’s op mijn pinwand. Het aftellen kan beginnen!

20151128 - IMG_9677- BerlijnBlog Fotodagboek 48

De trouwlocatie ligt in Rangsdorf, een klein dorpje net buiten Berlijn. Zelfs midden in een natte sneeuwstorm vond ik het er prachtig uit zien. Ben benieuwd hoe dat volgend jaar zomer zal zijn!

20151128 - _DSF6980- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Om te vieren dat we een waarschijnlijk een geschikte trouwlocatie hadden gevonden, gingen we nog even naar de kerstmarkt in de Kulturbrauerei. Als ik zou moeten kiezen, zou dit mijn favoriete kerstmarkt van Berlijn zijn. Hier krijg je klassiekers als Bratwurst en Glühwein met een twist. Zo at ik een worst van hertenvlees met aalbessenmosterd en dronk ik een Glühwein van Port. En die coulisse van een historische brouwerij, daar kan toch niets tegenop?

20151128 - _DSF6990- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Er dwarrelde nog wat natte sneeuw naar beneden maar dat mocht de sfeer niet drukken. Gemütlich hier!

20151128 - _DSF6994- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Daarna doken we het Mueum in der Kulturbrauerei in. Dit keer niet voor de permantente tentoonstelling ‘Alltag in der DDR‘ (aanrader!), maar voor de tijdelijke fototentoonstelling van Harald Schmitt. Harald Schmitt is een van de fotografen van Ostkreuz, een fotografieschool- en bureau opgericht in het voormalige Oost-Berlijn. Mocht ik ooit nog eens de loterij winnen en niet meer hoeven te werken, dan zou ik graag de fotografie-opleiding bij Ostkreuz volgen. Maar nu even on topic: de tentoonstelling ‘Aufbruch im Osten‘ is niet groot maar er hangen wel enkele interessante foto’s van Oost-Duitsland in de jaren ’80. Interessant om even mee te pikken als je in de buurt bent!

20151128 - _DSF6996- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Museum in der Kulturbrauerei
Adres: Knaackstraße 9
OV: U2 Eberswalder Straße

20151128 - _DSF6998- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Koffietijd! Hoewel, het was dan wel koffietijd, we bestelden een warme chocolademelk en een chai latte. Maar ook die zijn erg lekker bij NOTHAFT SEIDEL, een klein en schattig café aan de Schönhauser Allee. Ze hebben er veel lekkere cakes en je kunt er ook prima voor belegde broodjes terecht. Leuke tent!

NOTHAFT SEIDEL CAFÉ
Adres: Schönhauser Allee 43A
OV: U2 Eberswalder Straße

20151128 - _DSF6999- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Camera’s zijn altijd een goed middel om met andere mensen of fotografen in contact te komen. Naast ons kwam iemand zitten die ons vroeg naar onze Fuji-camera’s en voor we het wisten zaten we te klesten over allerlei camera’s en plekken in Berlijn om te fotograferen. Hij bleek zelf architectuurfotograaf te zijn. Dat soort spontane gesprekken met wildvreemden zijn altijd zo leuk!

20151128 - IMG_9678- BerlijnBlog Fotodagboek 48

De laatste stop voor vandaag was Kochhaus. De winkel waar je recepten kunt kopen met alle bijbehorende ingrediënten. Gelukkig (of eigenlijk beter gezegd: jammer genoeg) zit deze winkel niet in Friedrichshain, anders zou ik er veel te vaak komen! Vandaag gingen we naar huis met het recept en alle ingrediënten voor een risotto. En het was me daar toch weer lekker! Het is misschien iets duurder dan wanneer je alles in de supermarkt koopt maar het is een stuk goedkoper dan uit eten gaan. Bovendien kun je zo toch snel iets bijzonders op tafel toveren. Ik ben fan van dit concept!

Kochhaus Prenzlauer Berg
Adres: Schönhauser Allee 46
OV: U2 Eberswalder Straße

20151128 - IMG_9679- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Hallo Frankfurter Tor! Bijna thuis! Omdat we eerder die dag in Rangsdorf waren, hadden we een car sharing via Drive Now geboekt voor de hele dag. Echt een heerlijke luxe dat je zo spontaan een auto kunt pakken, zeker met zulk weer ;-).

20151128 - IMG_9688- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Eind november komen de kerstkriebels bij ons opzetten. We hangen eerst onze mooie kerstster uit Dresden voor het raam. Helemaal zelf in elkaar geknutseld! Zó Duits maar zó knus <3.

20151128 - IMG_9721- BerlijnBlog Fotodagboek 48

En dan volgen nu een paar toffe analoge foto’s die begin november zijn gemaakt, maar met ietwat vertraging op mijn blog verschijnen. Zo’n analoge camera en fotorolletjes geven echt een hele andere dimensie aan het fotograferen. En ik heb een zwak voor die old scool look ;-).

20151128 - IMG_9714- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Meestal heeft Kai de controle over het toestal en moet ik ergens poseren. Hier doe ik een gangsterpose voor Lido.

20151128 - IMG_9722- BerlijnBlog Fotodagboek 48

De ‘ik geniet zo van Berlijn’-pose op de Oberbaumbrücke.

20151128 - IMG_9716- BerlijnBlog Fotodagboek 48

De ‘ik kom net uit de douche’-pose thuis.

20151128 - IMG_9697- BerlijnBlog Fotodagboek 48

De selfiepose.

20151129 - IMG_9728- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Eerste advent en dus tijd om het eerste kaarsje aan te steken. Gezellig bij het zondagontbijt!

20151129 - IMG_9738- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Een andere adventtraditie bij ons thuis is het bakken van Plätzchen (koekjes). Ook het eten van koekjesdeeg kan ik natuurlijk niet laten en ondertussen zing ik knettervals mee met mijn favoriete Duitse kerstliedje:

* In der Weihnachtsbäckerei,
gibt es manche Leckerei.
Zwischen Mehl und Milch,
macht so mancher Knilch,
eine riesengroße Kleckerei.*

Vroeger had ik nooit zoveel met Kerstmis maar sinds ik in Duitsland woon, doe ik mee aan alle malle kersttradities. Ach ja, ik noem het maar goed inburgeren ;-).

20151129 - IMG_9735- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Of ik even het Stövchen wilde halen. Het wattes? Ja, ik blijf nieuwe woorden leren!

20151201 - IMG_9750- BerlijnBlog Fotodagboek 48

In Kreuzberg vond onlangs een toffe tentoonstelling plaats met Instagramfoto’s van Berlijn. Alle foto’s die er hingen, waren eerder al op het fotoplatform Instagram geplaatst. Zó tof dat deze foto’s nu ook even offline te zien waren! Zo neem je toch even wat meer de tijd om foto’s te bekijken en bovendien kun je zo nog leuke fotografen leren kennen. Jammer genoeg duurde de tentoonstelling maar kort en is deze inmiddels ook alweer voorbij.

20151201 - IMG_9749- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Enkele van mijn favoriete foto’s. Ongelooflijk hoeveel creativiteit er op Instagram is te vinden – zo inspirerend! Zelf ben ik ook fervent Instagrammer en Berlijn is mijn grootste inspiratiebron. Benieuwd? Je kunt me hier volgen: instagram.com/berlijnblog.

20151201 - _DSF7005- BerlijnBlog Fotodagboek 48

De tentoonstelling vond plaats in de Oranienstraße in Kreuzberg en ik had zin in bibimbab. Dat is natuurlijk als het optellen van 1 + 1… Tijd voor een bezoekje aan Mercosy! Een van mijn grote bibimbabfavorieten in Berlijn.

20151201 - _DSF7003- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Bibimbab is een Koreaans gerecht met gebakken rijst, groente en ei. In Berlijn kom je het tegenwoordig op iedere hoek van de straat tegen. Heb jij al een bibimbabfavoriet in Berlijn?

Mercosy
Adres: Dresdener Straße 11
OV: U1 of U8 Kottbusser Tor

Ik kocht deze knuffel / rammelaar in de vorm van de Fernsehturm voor de pasgeboren baby van goede vrienden. Is het niet ontzettend schattig?

20151202 - IMG_9767- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Tijdens een bezoekje aan Volta, kon ik weer een restaurant van mijn todo-lijstje verplaatsen naar mijn restaurantfavorieten in Berlijn. Met een groepje (ex)collega’s hebben we een ontzettend gezellig avondje gehad bij dit extreme hipsterrestaurant. Het is donker, de muren zijn opengewerkt, de muziek staat hard, de kaart staat vol lekkere cocktails en te midden van het restaurant staat een grote bar. Het heeft echt een beetje de sfeer van een club!

Volta
Adres: Brunnenstraße 73, Berlijn-Wedding
OV: U8 Voltastraße

20151202 - IMG_9765- BerlijnBlog Fotodagboek 48

We konden niet kiezen en bestelden alle voorgerechten van de kaart om te delen. Tomatensalade, bieten in yogurt, aubergine met een soort maishoemoes en een ceviche van zalm met edamame. Echt, alles was zó lekker!

20151203 - IMG_9768- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Dat was een week die helemaal in het teken stond van eten en drinken. Een dag later stond het kerstfeestje van mijn werk namelijk alweer op het programma. Elk jaar in december vaste prik maar de locatie is elke keer anders. Dit keer dansten we tot in de vroege uurtjes bij 40 Seconds. Geen straf, zeker niet met dit uitzicht over Berlijn! Dit is trouwens ook een mooie locatie om oud en nieuw in Berlijn te vieren maar als je geen zin hebt om zelf tussen het vuurwerk te staan ;-).

40 Seconds
Adres: Potsdamer Straße 58
OV: S of U2 Potsdamer Platz

20151205 - _DSF7020- BerlijnBlog

Vorig weekend brachten we door in Nürnberg. We gingen op kraamvisite bij vrienden en ik vond het een mooie gelegenheid om weer een nieuwe Duitse stad te leren kennen. In Nürnberg was ik namelijk nog nooit geweest! De stad ligt in het noorden van deelstaat Bayern, in de regio Franken. Onze vrienden wonen in een dorp net buiten Nürnberg en met deze mysterieuze mistige zonsopgang werden we wakker. Wat een traktatie en mooi begin van het weekend!

20151205 - _DSF7030- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Altijd leuk als je vrienden hebt wonen in een andere stad. Zij kunnen je meestal de leukste en mooiste plekjes laten zien! We werden rondgeleid door Nürnberg en startten de tour bij het Neues Museum. Echt een prachtig modern museum dat ook nog eens de nodige mooie plaatjes oplevert.

20151205 - _DSF7041- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Neues Museum, Nürnberg.

20151205 - _DSF7042- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Terwijl de mannen voort lopen, wordt mijn oog getrokken door mooie letters.

20151205 - _DSF7047- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Kom je ineens een segment van de Berlijnse Muur tegen in Nürnberg. Toch wel een beetje een maf gezicht! Dit stuk is geschonken door de krant Bild. Exact 20 jaar na de val van de muur kreeg elk Bundesland een stuk muur cadeau, als herinnering aan de onderdrukking en als symbool voor de vrijheid.

20151205 - _DSF7103- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Een van de meest bekende en meest bezochte bezienswaardigheden van Nürnberg is de burg. Dit kasteel vertelt het verhaal over keizerlijke machten, de middeleeuwen, de gouden eeuw en de stad Nürnberg. Want ja, Nürnberg is een eeuwenoude stad! Hoewel de stad ook zwaar heeft geleden in de Tweede Wereldoorlog, is er nog wel veel van de middeleeuwse historie terug te zien.

20151205 - _DSF7108- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Natuurlijk klimmen we de burg op voor een cheesy uitzichtsfoto over de stad. In de verte zie je trouwens de Fernsehturm van Nürnberg.

20151205 - _DSF7122- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Duitse vakwerkhuizen. Mooi gezicht vind ik dat altijd!

20151205 - _DSF7129- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Nürnberg is een prachtige historische stad. Dat zie je bijvoorbeeld aan de stadsmuur rondom de oude binnenstad die er nog grotendeels staat. Deels is de muur wel herbouwd, want de oorspronkelijke middeleeuwse stadsmuren zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd door bombardementen. De voormalige grachten bij de stadsmuur zijn allemaal droog gelegd en nu kun je daar heerlijk wandelen.

20151205 - _DSF7135- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Pittoresk plaatje, toch?

20151205 - _DSF7145-Pano- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Maxbrücke, Nürnberg.

20151205 - _DSF7188- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Kersthond met kerstman <3.

20151205 - _DSF7080- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Hallo Christkindlesmarkt! De kerstmarkt van Nürnberg is een van de meest oude, bekende en geliefde kerstmarkten van Duitsland. Er wordt gezegd dat een van de eerste versies van de markt plaats vond in 1610. Wow!

20151205 - _DSF7193- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Lebkuchen worden in heel Duitsland gegeten maar het origineel stamt toch echt uit Nürnberg, waar ze al in 1395 door monniken werden gebakken. Het zijn een soort peperkoeken waar allerlei verschillende specerijen aan worden toegevoegd. Ze zijn er echt in alle soorten en maten en meerdere kraampjes bieden hun zelfgemaakte exemplaren op de markt aan.

20151205 - _DSF7089- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Ik ben geen groot fan van de smaak van Lebkuchen maar ik vind het des te leuker om ze te fotograferen. Gruß vom Christkindlesmarkt Nürnberg!

20151205 - _DSF7222- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Duitsers en hun Schokowahnsinn deel 1.

20151205 - _DSF7224- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Duitsers en hun Schokowahnsinn deel 2.

20151205 - _DSF7196- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Duitsers en hun Schokowahnsinn deel 3.

20151205 - _DSF7087- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Er zijn ook heiße Würste!

20151205 - _DSF7194- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

En schattige rookmannetjes!

20151205 - _DSF7214- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

De kerstmarkt vindt jaarlijks plaats op de Hauptmarkt, het centrale plein in de binnenstad van Nürnberg. Het is echt een toffe traditionele kerstmarkt. Geen wonder dat hier jaarlijks duizenden toeristen uit binnen- en buitenland naartoe reizen.

20151205 - FUJI1186- BerlijnBlog

Ik doe alles…

20151205 - _DSF7216- BerlijnBlog

… voor een geinig plaatje van de Frauenkirche.

20151204 - DSCF8607- BerlijnBlog

Groetjes uit Nürnberg!

20151205 - _DSF7233- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Op de terugweg naar het dorp worden we nog even getrakteerd op een waanzinnige zonsondergang. Wow, dat was een mooie eerste kennismaking met Nürnberg!

20151206 - IMG_9785- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Wist je dat Sinterklaas (in het Duits Niklaus) in Duitsland op 6 december wordt gevierd? Hier echter geen pieten en zakken vol cadeautjes, gewoon een kleinigheid in de schoen. Wat een leuke verrassing! Danke Niklaus! :-)

20151206 - FUJI1247- BerlijnBlog

Ik krijg energie van alle ruimte en de frisse lucht op het platteland. Even een sprintje trekken, haha!

20151206 - _DSF7239- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Erlangen

Op zondag brengen we een bezoekje aan Erlangen, een andere Beierse stad, niet ver bij Nürnberg vandaan. We besluiten toch maar niet bij Restaurant ‘Boliwood’ binnen te lopen.

20151206 - _DSF7242- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Volgens mij is er geen stad in Duitsland zonder kerstmarkt. Vind ik niet erg want ik ben er dol op! Erlangen heeft de Waldweihnacht (boskerstmarkt). Kerstbomen en houtsnippers zorgen voor een landelijke sfeer en een heerlijke geur. Weertechnisch had het ook lente kunnen zijn maar de Glühwein smaakt er niet minder om!

20151206 - _DSF7248- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Duitsland = Worstland. Iedere regio heeft zijn eigen worstdelicatessen en ook Nürnberg is geen uitzondering. De Nürnberger Rostbratwurst is kleiner en dunner dan de meeste andere braadworsten en worden als ‘Drei im Weckla’ aangeboden. Je krijgt dan drie worstjes op een broodje. Tot nu toe misschien wel mijn favoriete Duitse worst! Wáár krijg ik dit in Berlijn?

20151206 - FUJI1279- BerlijnBlog

Glühwein komt d’r aan!

20151206 - FUJI1360- BerlijnBlog

Parkeergarages zijn vaak goed geschikt om mooie foto’s te maken.

20151206 - FUJI1319- BerlijnBlog

20151206 - FUJI1346- BerlijnBlog

Geen foto’s van bezienswaardigheden in Erlangen maar een parkeerdek. Weer ’s wat anders!

20151206 - _DSF7281- BerlijnBlog Fotodagboek 48 Nürnberg

Bij een café in Erlangen: ‘Wir sind hier nicht bei Wünsch-dir-was, sondern bei so isses!‘. De uitdrukking ‘Wir sind hier nicht bei Wünsch-dir-was?‘ betekent zoveel als ‘je kunt niet alles hebben’. Ik ben dol op Duitse uitdrukkingen en verzamel ze allemaal in een notitieboekje. Zal ik er eens een artikel over maken? Eerder maakte ik al een bloigpost over mijn favoriete Duitse woorden. Wat is Duits toch een mooie en rijke taal!

20151206 - IMG_9796- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Tijd om naar huis te gaan. Dag Bayern, het was leuk en tot snel!

20151208 - _DSF7283- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Elke keer als ik langs de East Side Gallery kom, zet het stuk muur me aan het denken. Het stuk Berlijnse Muur met muurschilderingen is een geliefde bezienswaardigheid maar wordt helaas ook flink geteisterd door vandalisme. Om het vandalisme tegen te gaan is er een hek voor de muur geplaatst. Een beetje ironisch wel, een hek voor de muur, maar vooral heel treurig dat het nodig is. Is de East Side Gallery dan nog wel de moeite waard? Ik besloot er een artikel over te schrijven: East Side Gallery – Yay of nee?

20151210 - _DSF7294- BerlijnBlog fotodagboek 48

Van die kraakheldere winterdagen. Heerlijk!

20151210 - _DSF7296- BerlijnBlog fotodagboek 48

Ik kan er maar niet aan wennen dat dat hypermoderne flatgebouw achter de East Side Gallery is gebouwd. Blijf het zo’n gek gezicht vinden!

20151210 - _DSF7302- BerlijnBlog fotodagboek 48

Station Schlesisches Tor.

20151210 - _DSF7303- BerlijnBlog fotodagboek 48

Dat moment dat je de Fernsehturm ziet op een onverwacht moment: liefde.

20151210 - _DSF7311- BerlijnBlog fotodagboek 48

Yes! Lunchen bij Ora! Vorige keer waren de porties een beetje klein. Omdat het wel erg goed was, en omdat ik hoorde dat ze nu grotere lunchporties hebben, besloot ik dat ze een tweede kans hebben verdiend. Daarnaast is de inrichting alleen al een bezoekje waard. Dit café is gevestigd in een oude apotheek. Echt prachtig!

Ora
Adres: Oranienplatz 14
OV: U1 of U8 Kottbusser Tor

20151210 - _DSF7308- BerlijnBlog fotodagboek 48

Deze pompoenrisotto. O mein Gott. Ik ben blij dat ik Ora als lunchlocatie nog een kans heb gegeven. Zó lekker!

20151209 - _DSF7290- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Net op de dag dat ik onwijs zin had in een lekkere vette ongezonde lunch, had ik een lunchafspraak staan bij the Bowl. Zo’n beetje het tegenovergestelde van ongezond en vet, haha! The Bowl is een vegan restaurant waar alles in een bowl wordt geserveerd. Ik eet graag eenpansgerechten dus voor mij is het wel een uitkomst. Je kunt alles zo naar binnen schuiven ;-).

20151209 - _DSF7291- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Ik besloot dan toch maar te zwichten voor het meest vette op de kaart: de zoete aardappelfrietjes en een California Bowl. Mijn kom was gevuld met citroenquinoa, zoete aardappel, spinazie met sesam, appel wortelsalade, avocado met sesam, tomaten met koriander en teriyakisaus. Voor een bowl leg je zo’n € 12,- neer en daarmee is het restaurant voor Berlijnse begrippen niet echt heel goedkoop, maar als je bedenkt dat je er allemaal biologische en kwalitatieve producten voor krijgt, valt het eigenlijk nog wel mee. En had ik al gezegd dat het superlekker is?

The Bowl
Adres: Warschauer Straße 33
OV: S of U1 Warschauer Straße

20151211 - IMG_9825- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Ik pak deze cadeautjes in voor mensen die het veel meer kunnen waarderen dan ikzelf. Mijn werk zet zich erg in voor mensen die het financieel minder hebben en ik draag heel graag een steentje bij door te doneren aan twee goede instellingen:

  1. Het linkerpakje is een toilettas gevuld met toiletartikelen voor een meisje tot 14 jaar en wordt samen met toilettassen van collega’s afgeleverd bij een vluchtelingenopvangcentrum in Treptow. De mannen, vrouwen, jongens en meisjes ontbreekt het vaak nog aan de meest basic sanitaire producten. Veelal producten die voor ons zo vanzelfsprekend zijn.
  2. In het rechterpakketje zit een CD-speler en gaat naar een opvangtehuis voor kinderen. Ieder kind kon een cadeau wensen en donateurs kunnen vervolgens de gewenste cadeautjes shoppen en schenken. Marvin, ik hoop dat je blij bent met deze CD-speler!

Het zijn kleine dingen maar ik hoop dat ik twee mensen blij heb kunnen maken met een kleine verrassing tijdens de feestdagen!

20151211 - _DSF7321- BerlijnBlog Fotodagboek 48

Zo. It’s a wrap! Fotodagboek #48 is af! Het idee dat dit alweer het laatste fotodagboek is van 2015, vind ik een gekke gedachte. Bizar toch, hoe snel dit jaar voorbij is gevlogen? En mensen, ik had me écht geen mooier jaar kunnen wensen!

Twee bijzondere dagen waren voor mij 24 april, de dag dat ik mijn boek Mijn Berlijn voor het eerst in handen kreeg en 18 mei, de dag dat Kai – voor mij geheel onverwacht – op zijn knieën ging. Maar naast deze twee dagen om nooit te vergeten, geniet ik ook van iedere andere dag in Berlijn. Ik voel me gezegend met een vrij, gelukkig en gezond leven in mijn favoriete stad. Ik geniet van het wandelen door de stad, van het fotograferen, van het bloggen en van de interactie met jullie. Bedankt daarvoor!

Heel veel vrijheid, geluk en gezondheid is ook wat ik jullie allemaal van harte toewens voor het nieuwe jaar. Fijne feestdagen allemaal!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This