Vijftig. Dit is Fotodagboek nummer vijftig! Bizar veel he? Ik heb een zwak voor ronde cijfers en dit vind ik dan toch stiekem toch ook een mooie mijlpaal. Als je bedenkt dat ik per Fotodagboek makkelijk 100 foto’s plaats, betekent dat dus dat ik jullie al met minstens 5.000 Berlijnfoto’s heb gespamd. Oeps!

Zojuist navigeerde ik even terug naar 16 augustus 2012. De dag dat ik mijn eerste BerlijnBlog Fotodagboek (toen nog ‘Berlijn in Hipstagrams’) plaatste. Het artikel zit vol zomerse plaatjes van strandbars en biertjes in het park. Ik begon toen net met fotograferen en dat die je denk ik ook wel aan de foto’s terug. Grappig hoe er in de tussentijd zoveel is veranderd, maar aan de andere kant toch ook weer niet. Ik blijf namelijk gewoon stug mijn nieuwste Berlijnontdekkingen, favoriete tips en andere hersenspinsels met jullie delen in mijn Fotodagboeken. In dit exemplaar: veel sneeuw, veel lekker eten en veel street art. Viel Spaß! 

20151230 - _DSF7968- BerlijnBlog Fotodagboek 50-2

In dit fotodagboek gaan we even terug naar vorig jaar. Jeetje, wat klinkt dat al lang geleden he? Op 31 december 2015 gingen we brunchen bij Le Bon. Een restaurant dat al een stabiele plek heeft veroverd tussen mijn restaurantfavorieten en sinds die dag ook een ontbijt- en brunchfavoriet is geworden.

Ik at een heerlijk broodje met een gepocheerd ei op een bedje van avocado en geitenkaas. Mjam! Daarnaast staan ook klassiekers als eggs benedict en pancakes op de ontbijtkaart. Die moeten ook nodig uitgeprobeerd worden. Hopelijk tot snel dus, Le Bon!

Le Bon
Adres: Boppstraße 1
OV: U8 Schönleinstraße

20151230 - _DSF7974- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Oud en nieuw is altijd een goede reden voor mensen om naar Berlijn te komen, ook onder mijn Nederlandse vriendengroep. Voor mij stonden de afgelopen twee weken dan ook vooral in het teken van afspreken met vrienden uit Nederland die in Berlijn op bezoek waren. Gezellig biertjes doen bij mijn favoriete bar in Friedrichshain: Hops & Barley. Jeuh!

20151230 - _DSF7976- BerlijnBlog Fotodagboek 50

De reden dat ik deze bar zo tof vind, is dat ze er hun eigen bier brouwen. Elk seizoen staan er weer andere seizoensgebonden speciaalbieren op de kaart. Superleuk en… ook nog eens superlekker!

Hops & Barley
Adres: Wühlischstraße 22/23
OV: S+U1 Warschauer Straße

20151230 - _DSF7982- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Drinken gaat natuurlijk niet op een lege maag en daarom hoppen we een paar deuren verder bij Il Ritrovo naar binnen. Ooit ontdekte ik dit restaurant samen met Matthijs en sindsdien gaan we hier bijna altijd eten als hij op bezoek is in Berlijn. Never change a winning pizza! De zaak hangt vol concertposters van punkbands en de muren zijn volgekliederd met tekeningen. Charmant op zijn eigen eigenwijze Berlijnse manier.

Il Ritrovo
Adres: Gabriel-Max-Straße 2
OV: S+U1 Warschauer Straße

20151230 - _DSF7979- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Eigenlijk bestel ik standaard een pizza buffelmozerella maar op het randje van 2015 besloot ik eens gek te doen en een pizza met walnoten te bestellen. Mijn gewaagde actie werd beloond. Hij was heerlijk!

gelukkig nieuw jaar 3

Ik speelde met het idee om vuurwerk te gaan fotograferen tijdens de jaarwisseling.

Één klein probleem.

Ik was even vergeten dat ik eigenlijk doodsbang ben voor vuurwerk.

Zeker in Berlijn, waar de knallers je aan alle kanten tegemoet komen, moet je een beetje op je hoede zijn. Nope, da’s niets voor dit watje. En dus bleef ik op het moment suprême gewoon lekker binnen. In plaats van mijn statief, haalde ik Photoshop tevoorschijn en knutselde ik wat vuurwerk op een foto die ik eerder maakte vanaf het Fischerinsel. Mijn eerste gephotoshopte foto ooit! Bijna net zo tof als een echte vuurwerkfoto, haha!

IMG_0137.JPG

De rest van de avond bracht ik al dansend in mijn kersttrui door, samen met Kai maakte ik gewoon mijn eigen feestje in de woonkamer. Stiekem was ik wel blij dat ik niet tof hoefde te doen op een hip feestje. We hebben een heerlijke avond gehad met zijn tweetjes! Hebben jullie ook allemaal een fijne jaarwisseling gehad? Ik hoop het en wens jullie allemaal een gelukkig, gezond en mooi 2016!

Dit is trouwens ook de eerste foto van het nieuwe fotoproject van Kai. In 2016 wil hij elke dag één foto maken met zijn Instaxcamera. Ik kan nu al niet wachten op het eindresultaat! Inmiddels heeft hij al veel toffe plaatjes geschoten.

20160101 - _DSF7984- BerlijnBlog

En toen was het ineens 1 januari. Veel mensen starten het nieuwe jaar graag met een schone lei. De stad daarentegen is nooit zo smerig als op 1 januari. Feest- en vuurwerkresten overal. Bizar contrast vind ik dat altijd! Zelf begin ik het nieuwe jaar altijd graag met een winterwandeling door de buurt en een fijn ontbijtje buiten de deur. Goed begin van het nieuwe jaar!

20160101 - IMG_0035- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Geheel toevallig zat ik op 1 januari 2016, net als op 1 januari 2015, weer bij Fine Bagels. Een bagelzaak in een boekenwinkel. Ik zeg: top combinatie en een heerlijke plek om de eerste dag van het nieuwe jaar door te brengen.

Fine Bagels
Adres: Warschauer Straße 74
OV: S+U1 Warschauer Straße

20160101 - _DSF7987- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Bagels met cream cheese en zalm doen me zó ontzettend terugdenken aan onze trip naar New York vorig jaar. Daar ontbeten we elke ochtend met bagels in het park. Mijn liefde voor bagels en voor cream cheese is daar echt naar een nieuwe hoogte gestegen!

Goed gezelschap had ik gelukkig ook, want ik sprak af met Antonio, een goede vriend uit Amsterdam die ik ook al jaren niet meer had gezien. Da’s toch wel het nadeel van wonen in het buitenland. Het is veel lastiger om vriendschappen in Nederland te onderhouden! Gelukkig is het voor de meeste mensen geen straf om naar Berlijn te komen ;-).

20160101 - _DSF7988- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Tegen de tijd dat we klaar waren met lunchen, werd het alweer bijna donker. Maar gelukkig hebben we de donkerste dag inmiddels achter de rug en beginnen de dagen weer langer te worden. Toch wel weer een fijn vooruitzicht! Aan de andere kant zou ik het ook niet erg vinden als het nog even echt goed winter wordt met veel vorst en sneeuw. Berlijn kan dan zo mooi zijn!

20160101 - _DSF7990- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Yes! Naar de bioscoop. Naar mijn favoriet in Friedrichshain welteverstaan: Ladenkino. Wh00p!

Ladenkino
Adres: Gärtnerstraße 19
OV: U5 Samariterstraße

20160101 - _DSF7998- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Het toffe aan deze bioscoop is, dat het er van buiten niet echt uitziet als een bioscoop. En binnen op het eerste gezicht eigenlijk ook niet. Het is meer een gezellig café waar toevallig drie bioscoopzalen achter het magazijn verstopt zitten. Donker is het er altijd en dus is het een heerlijke plek om te relaxen. Als ik hier zit heb ik namelijk niet het idee dat ik continu iets mis. Instant chillmodus!

20160101 - _DSF7999- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Met een Rhabarberschorle nemen we het bioscoopprogramma door. Vaak een toffe mix van documentaires, Duitse filmhuisproducties en wat internationale bekende namen. Vandaag stond ‘Bridge of Spies’ op ons programma.

20160101 - _DSF7997- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Zo knus! En je wordt persoonlijk opgehaald als de film begint. Dat kan zomaar 10 minuten later zijn dan gepland. Hoe on-Duits is dat? :D

20160101 - _DSF8001- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Mocht je een idee willen hebben van hoe groot deze bioscoop is. Nou, dit is de grootste zaal. Dat zegt genoeg denk ik? Oh, wat hou ik toch van deze bioscoop!

Bridge of Spies vond ik trouwens een prima film. De nieuwste film van Steven Spielberg speelt zich voor een belangrijk deel af in Berlijn. Het verhaal gaat over de Amerikaanse advocaat James B Donovan (gespeeld door Tom Hanks), die de opdracht krijgt om te verhandelen met Rusland over het lot van spionnen. Voordat hij er erg in heeft, belandt hij op het brandpunt van de Koude Oorlog, midden in Berlijn. Je ziet bekende plekken als station Friedrichstraße, Checkpoint Charlie, de Russische ambassade aan Unter den Linden en natuurlijk de Glienicker Brücke. Wel had het Hollywoodgehalte van de film wat mij betreft wel iets omlaag gemogen maar hey, het blijft natuurlijk een Spielberg!

20160102 - P1180290- BerlijnBlog Fotodagboek 50

2 januari 2016. Op naar Mitte!

20160102 - P1180292- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Hallo Checkpoint Charlie! Een van de plekken die ik liever vermijd in Berlijn, maar toevallig moest ik hier vandaag in de buurt zijn. Waarom? Zie je zo!

20160102 - P1180295- BerlijnBlog Fotodagboek 50

De kerstboom stond nog, maar veel beter wordt het er ook niet van. Ik vind het maar een treurig stukje Berlijn.

20160102 - P1180298- BerlijnBlog Fotodagboek 50

De BSR (Berliner Stadtreinigung) heeft weer haar best gedaan op een paar puike nieuwe prullenbakkenspreuken. Deze variant op “You are leaving the American sector” vond ik wel grappig gevonden!

20160102 - IMG_0059- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Kijk, daarom waren we dus bij Checkpoint Charlie in de buurt! Weken. Nee, máááánden keek ik uit naar onze lunch bij Tim Raue. Als budget geen rol zou spelen dan zou dit mijn absolute favoriete restaurant zijn in Berlijn. Die Tim Raue kan koken en smaakcombinaties (allemaal geïnspireerd op de Aziatishe keuken) bedenken als geen ander! Zijn restaurant heeft inmiddels twee sterren en als je het mij vraagt is dat helemaal terecht. Snel naar binnen om te kijken wat er vandaag op ons te wachten staat!

Tim Raue
Adres: Rudi-Dutschke-Straße 26
OV: U6 Kochstraße

20160102 - IMG_0044- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Het restaurant is voor zo’n luxe zaak heel casual ingericht en dat is voor mij ook een reden om zo van de filosofie van Raue te houden. Het gaat er bij hem écht om het eten. Niet om het gezien en gezien worden of om overdreven stijve etiquette. Het personeel loopt zelfs rond op Converse All Stars. Ik voel me dan ook gelijk op mijn gemak!

20160102 tim raue

Het was mijn derde keer bij Tim Raue en wéér werd ik verrast met de meest prachtige gerechten en lekkere smaakcombinaties. Een waar kleurenspektakel nu ik het zo allemaal naast elkaar zie. Mocht jij nou ook houden van luxe etentjes en lang tafelen, maar het allemaal wat prijzig vinden (I feel you…), dan kan ik aanraden om te gaan voor een lunch i.p.v. een diner. De kwaliteit is hetzelfde maar de prijs stukken lager! Ideale ‘budgettip‘!

20160102 - IMG_0056- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Na al dat lekkers kregen we deze prachtige creatie als toetje: yuzu, pomelo & caramel beurre salé.

20160102 - IMG_0057- BerlijnBlog Fotodagboek 50

En lekker dat het was joh!

20160102 - P1180309- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Na de meest goddelijke lunch ever streken we nog even neer voor een koffie bij Silo. Daar kwamen we ineens bekenden tegen – hoe leuk! Dat is ook best wel grappig, want het gebeurt maar sporadisch dat ik in Berlijn spontaan vrienden tegen het lijf loop. Terwijl ze notabene ook in Friedrichshain wonen! Helaas dacht ik er pas aan een foto te maken toen de koffie al op was. Ach ja… ;-).

Silo
Adres: Gabriel-Max-Straße 4
OV: S+U1 Warschauer Straße

20160102 - P1180311- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Daarna hopten we nog wat woonwinkels naar binnen om de leegte na het opruimen van de kerstversiering te compenseren. We zoeken nog een toffe lamp voor de woonkamer maar slaagden nog niet echt. Maar rondom Boxhanger Platz zitten een hoop winkeltjes die leuke dingen voor in huis verkopen. Aanrader!

20160106 - P1180315- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Wakker worden en zien dat er sneeuw ligt. WHOOHOOOO! Dan ben ik dus echt zo blij als een kind. Heerlijk! Ik spring uit bed en haast me als een malle zodat ik voor mijn werk nog een extra lange wandeling door de sneeuw kan maken.

20160106 - _DSF8004- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Die eerste stappen in de verse sneeuw zetten. Ik hou d’r van en mijn dag kan bij voorbaat al niet meer stuk!

20160106 - _DSF8011- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Ik heb de mazzel dat ik naar mijn werk kan wandelen en ik geniet van iedere stap in de verse sneeuw. Als het net is gevallen ziet het er nog zo mooi uit!

20160106 - P1180319- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Haha, leuk staaltje street art hier. Iemand heeft de spreuk van de BSR overplakt met “TTIP-Endlager“. Typisch Berlijn/Duitsland wel, dat mensen zo begaan zijn met hun privacy en dus openlijk tegen TTIP protesteren. Ik mag dat wel.

20160106 - _DSF8012- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Zijt gewaarschuwd: er volgen nu héél veel sneeuwplaatjes.

20160106 - _DSF8015- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Boxhagener Platz onder een deken van sneeuw.

20160106 - P1180326- BerlijnBlog

Boxhagener Platz ziet er zo vredig uit in de sneeuw.

20160106 - _DSF8019- BerlijnBlog

Nog meer Boxhagener Platz.

20160106 - P1180324- BerlijnBlog

Ja, wederom Boxhagener Platz <3.

20160106 - _DSF8016- BerlijnBlog

De laatste restjes oud en nieuw.

20160106 - _DSF8023- BerlijnBlog

IJskoffie?

20160106 - _DSF8028- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Zodra de eerste tekenen van de Berlijnse winter zich voordoen, wordt de jongste generatie Berlijners gelijk in een skipak gehezen. En heel eerlijk? Zelf zou ik me ook wel willen hullen in zo’n lekker warm pak!

20160106 - _DSF8031- BerlijnBlog Fotodagboek 50

De S-Bahn baant zich een weg door de verse sneeuw. Ook wel grappig: de Fernsehturm lijkt in geen velden of wegen te bekennen te zijn.

20160106 - _DSF8051- BerlijnBlog

De Oberbaumbrücke gezien vanuit de Osthafen.

20160106 - _DSF8049- BerlijnBlog

Zo. Genoeg foto’s gemaakt. Tijd om aan het werk te gaan!

20160106 - _DSF8062- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Of het echt koud is in Berlijn, zie je altijd aan de Spree. Als het een paar dagen heeft gevroren dan ontstaat er een hele ijslaag op de rivier. Ziet er zo gaaf uit! Door het stromende water en bootverkeer is schaatsen er helaas niet bij, maar er zijn genoeg kleinere meren in Berlijn waar dat wel uitstekend kan (bijvoorbeeld op de Weißer See).

20160106 - _DSF8066- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Als er sneeuw ónder de Oberbaumbrücke ligt, weet je dat het menens is.

20160107 - IMG_0079- BerlijnBlog Fotodagboek 50

En dag later was het ijs gebroken. Als een gebroken spiegel lagen de ijsschotsen over de Spree verdeeld.

20160107 - FUJI1957- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Wat een mooie natuurlijke mozaïek!

20160107 - P1180344- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Het uitzicht vanaf het balkon op mijn werk. Elk seizoen weer een plaatje!

20160107 - _DSF8069- BerlijnBlog Fotodagboek 50

De prachtige Oberbaumbrücke. De plek die ooit West-Berlijn en Oost-Berlijn van elkaar scheidde, verbindt nu Kreuzberg en Friedrichshain met elkaar.

20160108 - _DSF8073- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Sneeuw én zon. Het wordt steeds beter! Weertechnisch mogen we wat mij betreft absoluut nog niet klagen in 2016.

20160108 - _DSF8077- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Een heerlijk winterzonnetje begeleidt me tijdens mijn winterwandeling naar mijn werk. In de wintermaanden ruil ik mijn fiets vaak in voor een wandeling en dat is absoluut geen straf. Dat is nog eens een goede morgen!

20160108 - _DSF8081- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Heel Berlijn is bezaaid met kleine sneeuwpopjes. Süß!

20160108 - IMG_0083- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Rudolfplatz in Berlijn-Friedrichshain.

20160108 - IMG_0085- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Zo is het geen straf om vroeg op je werk te zijn. Nu nog even op mijn werk concentreren en niet de hele tijd uit het raam staren ;).

20160108 - IMG_0091- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Met zon ziet het uitzicht er natuurlijk weer heel anders uit dus moet (ja, moet) er weer een foto gemaakt worden. Mijn collega’s zullen inmiddels wel gek worden van mijn obsessieve fotodrang, haha!

20160109 - IMG_0119- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Oehhh, een cadeautje voor mezelf! Mijn abonnement heeft een flinke upgrade gehad, dus zit zou zo maar eens een tweede leven op Snapchat kunnen betekenen. Ik had de app een beetje uit het oog verloren maar nu ik een flinke databundel heb ga ik mijn best doen om af en toe wat beeld uit mijn leven te delen. Je kunt me volgen via mijn account BerlijnBlog. Tot snaps!

20160108 - IMG_0115- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Een bordje gezonds bij Michelberger. Lekkere lunch weer! Zoals altijd bij Michelberger. Peer in salades vind ik erg lekker!

Restaurant Michelberger
Adres: Warschauer Straße 39
OV: S+U1 Warschauer Straße

20160108 - IMG_0117- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Yes! Weekend! De vrijdagavond vier ik met Kai, een biertje en een lekker diner bij Kurhaus Korsakow. Deftige Duitse maaltijden hier en dus vooral tijdens de wintermaanden een favoriet.

Restaurant Kurhaus Korsakow
Adres: Grünberger Straße 81
OV: S+U1 Warschauer Straße

Post uit Nederland! Onlangs schreef ik een artikel over Charlottenburg voor het Privilege magazine en ik ontving zelf ook een exemplaar. Bedankt Privilege!

20160109 - P1180351- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Hmm. Kijk ik daar nou sceptisch? Ben ik niet hoor! Het is zaterdag en er staat een kleine fototour op het programma. Superleuk juist en ik heb d’r zin in!

20160109 - P1180360- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Hai hai! Mijn verloofde is ook van de partij! Had ik trouwens al verteld dat we inmiddels een fotograaf hebben voor onze bruiloft? Ook de taart is geregeld! En we weten al waar we heen willen op huwelijksreis. Jaja, first things first, haha! Nu staan de uitnodigingen, outfits en het Papierkram op het programma.

20160109 - FUJI1986- BerlijnBlog

Wat een mooie kleurtjes in de S-Bahn!

20160109 - P1180353- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Het belooft weer een mooie dag te worden. Voor een januarimaand is het echt enorm zonnig. Ik kan me een januarimaand in Berlijn herinneren met slechts 8 zonne-uren dus je hoort mij niet klagen! Elke uur zon in januari is een zegen!

20160109 - P1180361- BerlijnBlog Fotodagboek 50

In het weekend maak je mij het meest blij met een wandeling door Berlijn. Mag een wijk zijn die me nog onbekend is, mag ook een buurt zijn waar ik regelmatig kom. Er valt altijd wel moois te fotograferen! Vandaag begonnen we onze kleine Berlijntour bij station Bornholmer Straße zodat we vanaf daar door Prenzlauer Berg konden struinen.

Altijd als ik hier ben moet ik denken aan 9 november 1989. De grensovergang die hier ooit stond was de eerste die op die avond opgenging. Op Platz des 9. November 1989 staan interessante informatieborden met foto’s die daaraan herinneren.

20160109 - FUJI1991- BerlijnBlog Fotodagboek 50

The making of van de foto hierboven. Ik moet altijd zo lachen om dit soort foto’s want altijd als ik een foto maak, kijk ik alsof ik net in een citroen heb gebeten. Van die gekke tics die je zelf niet doorhebt, maar pas gelooft als iemand anders het bewijsmateriaal vastlegt…

20160109 - _DSF8090- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Het scheelde niet veel of we konden op de straten schaatsen. Dat komt de Groningers onder jullie vast bekend voor!

20160109 - P1180366- BerlijnBlog Fotodagboek 50

We liepen langs de voormalige grens en kwamen een stuk Hinterlandmauer tegen. Gek genoeg is dit stuk me in de Norwegerstraße nooit eerder opgevallen!

20160109 - _DSF8094- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Vanaf hier lijkt de Fernsehturm niet meer dan een cocktailprikker.

20160109 - P1180375- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Over de Schwedter Steg lopen we richting Mauerpark. Dat grint, dat wordt gestrooid tegen de gladheid, blijf je trouwens nog de rest van de winter overal in huis vinden.

20160109 - _DSF8110- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Hoi Mauerpark! In de winter ziet het er altijd een beetje treurig uit. Echt een mooi park is het namelijk niet en in de winter valt dat extra op. Toch vind ik het altijd een fijne plek om te zijn!

20160109 - _DSF8117- BerlijnBlog Fotodagboek 50

20160109 - _DSF8121- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Omdat het een zonnige dag was, waren er verschillende mensen bezig met graffiti. Altijd leuk om te zien hoe zo’n grote tekening tot stand komt!

20160109 - _DSF8113- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Oeiii, deze vind ik een beetje luguber.

20160109 - P1180464- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Deze is een stuk vrolijker. Meer mijn smaak!

20160109 - _DSF8137- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Zo’n gaaf gezicht, al die bonte kleuren naast elkaar!

20160109 - FUJI2122- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Genieten!

20160109 - P1180498- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Het ultieme gevoel van vrijheid: schommelen in het Mauerpark. Leuk voor alle leeftijden!

20160109 - P1180507- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Whoohoo!

20160109 - _DSF8135- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Deze vrolijke besjes uit het Mauerpark doen nu dienst als mijn nieuwe beeldschermachtergrond. Elke keer als ik mijn iPhone pak word ik weer even herinnerd aan deze mooie dag.

20160109 - _DSF8140- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Stop Wars.

20160109 - P1180519- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Vanuit het Mauerpark lopen we zo de Oderberger Straße in. Een van de mooiste straten van Berlijn als je het mij vraagt. Die mooie façades en kleuren. Wow!

20160109 - P1180517- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Dag zon! Bedankt voor de mooie dag!

20160109 - P1180514- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Even opwarmen met een koffie bij een van de beste koffiezaken van Berlijn.

Bonanza Coffee Roasters
Adres: Oderberger Straße 35
OV: U2 Eberswalder Straße

20160109 - P1180522- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Een vliegende olifant?

20160109 - P1180526- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Hoe cool is dit portiek? Ik zou alleen wat moeite hebben om het sleutelgat te vinden.

20160109 - P1180562- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Wasserettes. Ze bestaan nog! En doen me altijd denken aan de tijd dat ik in een studentenhuis woonde en we een washok hadden met slechts enkele antieke wasmachines voor honderden studenten. Hoevaak ik daar wel niet heb gezeten met mijn Ikea-tas vol vieze was, wachtend tot er een machine vrij kwam. Maar zo ontstonden vaak de leukste gesprekken!

Hallo mooi licht!

20160109 - FUJI2213- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Prenzlauer Berg mag dan wel prachtig zijn opgeknapt en te boek staan als een burgerlijke wijk, het heeft zeker nog wel een rauw randje!

20160109 - _DSF8161- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Ook bij -10 staat de terrasuitrusting gewoon buiten.

20160109 - _DSF8159- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Hey! Een nieuwe Little Lucy van El Bocho gespot!

20160109 - P1180563- BerlijnBlog Fotodagboek 50

De Kulturbrauerei. Ooit een bierbrouwerij, nu een cultureel centrum met clubs, concertzalen en winkeltjes.

20160109 - _DSF8163- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Mensen. Dat licht!

20160109 - P1180571- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Welkom thuis in Friedrichshain!

20160109 - IMG_0018- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Zaterdagavond stond er Mexicaans op het programma. Lekker nacho’s en quesadilla’s eten bij Santa Maria Eastside. Mmm! Dit is een van mijn favoriete Mexicaanse restaurants in Berlijn.

Santa Maria Eastside
Adres: Krossener Straße 18
OV: S+U1 Warschauer Straße

20160109 - IMG_0026- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Vorige week gaf Kensington een concert in Lido. En ik had kaartjes voor de uitverkochte show! Whoohoo!

20160109 - IMG_0029- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Tof om Kensington in zo’n klein zaaltje te zien staan. In Nederland stonden ze in het Ziggo Dome voor een behoorlijk groter publiek en dat is toch wel een andere sfeer (klein en intiem vs. een grote gave show). Dat trok kennelijk ook veel Nederlanders aan want Lido was voor even een kleine Nederlandse enclave.

20160109 - IMG_0049-2- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Thanks Kensington voor het toffe concert! Wist je trouwens dat Kensington ook nummers heeft gemaakt en opgenomen in Berlijn? Vond ik zo tof om te horen! Berlijn is kennelijk als een tweede thuis voor ze, dus ik hoop ze nog eens te kunnen zien in Berlijn. Immer herzlich Willkommen Jungs!

20160110 - _DSF8171- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Zondag = urbexdag! Dit keer in Rüdersdorf.

Net buiten Berlijn staat een enorme verlaten fabriek die ik al een tijdje graag wilde bezoeken. Nu kon ik deze locatie eindelijk van mijn lijstje strepen. Tenminste… Dat was wel het plan. Bij de hoofdingang waren mensen aanwezig en dus dag ik voor me dat we net als in Eberswalde moesten afdruipen. Maar, gelukkig konden we ook via de achterkant naar binnen! Toen we na een fijne sneeuwwandeling langs de andere kant ineens een ernorme verlaten fabriek zagen opdoemen, was dat wel een onwijs gaaf gezicht!

20160110 - _DSF8176- BerlijnBlog Fotodagboek 50

De wandeling over de verlaten spoorbaan voelde als een wandeling door een Siberisch winterlandschap. Geen mens te bekennen. Een snijdende ijzige wind. Dikke lagen sneeuw op gigantische verlaten gebouwen. Prachtig vond ik het! Er gaat niets boven urbexen in de sneeuw!

20160110 - _DSF8201- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Komt de locatie je bekend voor? Dat zou goed kunnen! De verlaten fabriek in Rüdersdorf is namelijk een filmlocatie geweest voor de US-Amerikaanse serie Homeland. Misschien moet ik nu toch maar eens beginnen met het volgen van deze serie?

20160110 - _DSF8189- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Het was extreem donker op die dag maar dat geeft de foto’s eigenlijk wel een extra spooky effect. Ik had hier niet graag in mijn eentje rondgelopen denk ik ;).

20160110 - _DSF8184- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Zoals vaak in verlaten gebouwen, konden we hier ook wat toffe street art spotten. Dit kleurrijke werk van LaMoe79 vond ik erg mooi!

20160110 - P1180587- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Ok, ok, nog één laatste foto uit Rüderdorf dan. Omdat ik het gewoon niet kan laten, haha! Dit is de grootste fabriekhal die ik ooit heb gezien. Niet dat ik nou zo heel veel vergelijkingsmateriaal heb, maar dit was echt wel heel indrukwekkend om te zien. Ooit werd hier cement geproduceerd, later ook fosfaten voor dierenvoeding. Dat zo’n gigantisch complex leeg staat is zo’n onwerkelijke gewaarwording.

Benieuwd naar meer geschiedenis, foto’s en ervaringen? Bekijk dan hier mijn blog over de verlaten fabriek in Rüdersdorf.

20160110 - IMG_0083-2- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Na al dat ploeteren in de sneeuw, ging een koffie er wel in. En waar kun je dan beter terecht dan bij de Happy Baristas in Friedrichshain? Dit café heeft mijn hart veroverd met de vriendelijke bedieding, goede koffie (en thee!) en deze gave muurtekening van El Bocho.

Happy Baristas
Adres: Neue Bahnhofstraße 32
OV: S Ostkreuz

20160110 - IMG_0082- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Haha! Ik moest zo lachen om deze ‘spiegel’ op het toilet. Thanks Baristas! Precies wat ik nodig had!

20160111 - IMG_0088- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Same view but different. Wat een mist weer! Helaas moest ik werken en had ik geen tijd om er op uit te trekken met mijn camera. Gelukkig is dit uitzicht ook niet verkeerd heb ik onlangs al wat foto’s gemaakt van de mist in Berlijn.

20151215 - IMG_9877- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Ik ben begonnen met het testen van taartjes van Geschmackssache want Eddy (de eigenaar en keukentovenaar van de zaak) gaat bakken voor onze bruiloft! Whoohoo! Superleuk dat we taartjes kunnen serveren van ons stamcafé. Nu nog even bedenken welke taartjes het gaan worden… Da’s niet zo makkelijk want al zijn taartjes zijn goddelijk!

nudo

Een van mijn nichtjes was voor een weekendje in Berlijn en we spraken af om te gaan eten samen. Het was haar eerste keer Berlijn dus het was superleuk om haar hier te zien. We hadden elkaar namelijk al (minstens!) vijf jaar niet gezien. Genoeg bij te kletsen dus! Toevallig was ze bij de Anhalter Bunker geweest en we raakten niet uitgepraat over alle creepy verrassingen in het Grüselkabinett. Benieuwd? Ja, dan moet je echt zelf eens een kijkje gaan nemen. Tip: niet voor angsthazen ;).

We aten trouwens bij het Italiaanse restaurant Nudo in Kreuzberg. Elke week hebben ze drie menu’s (weekmenu, weekmenu vegetarisch en het klassieke menu) met drie gangen voor € 28,-. Da’s niet duur voor deze kwaliteit!

Nudo
Adres: Lausitzer Platz 10
OV: U1 Görlitzer Bahnhof

20160114 - IMG_0107- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Zo’n 1,5 jaar doe ik nu actief aan yoga en ik merk dat ik het steeds fijner ga vinden. Ik kan steeds beter ontspannen tijdens de oefeningen en mijn gedachten even op 0 zetten. Daarnaast zijn de oefeningen heel goed voor mijn rug, die te veel en te lang op een bureaustoel zit. Nooit gedacht dat ik het zou zeggen maar I LOOOOVE YOGA!

20160112 - IMG_0101- BerlijnBlog Fotodagboek 50

Ik sluit af met een Berlijns biertje bij Michelberger. Niet alleen een fijn hotel en een fijn restaurant maar ook een fijne maar. Niet voor niets een van mijn favoriete plekken in Friedrichshain. Cheers!

Michelberger
Adres: Warschauer Straße 39
OV: S+U1 Warschauer Straße

Ik hoop dat de Fotodagboeken jullie – ook na 50 stuks – nog niet vervelen. Ik geniet er in ieder geval nog altijd van om te fotograferen in Berlijn en mijn favoriete plekken met jullie te delen! Bedankt voor het volgen van mijn Berlijnverhalen in woord en beeld. Zonder jullie reacties en aanvullingen was het bloggen niet half zo leuk. Bedankt, echt <3. 

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This