Aangezien ik nog steeds wat achterloop met mijn Fotodagboeken, vandaag heel december in één artikel. Naast een aaneenschakeling van kerstmarktbezoeken bestaat dit Fotodagboek ook uit wat impressies van ons kerstfeest, resultaten van wat probeersels met nachtfotografie, koffietests en de herdenking van de aanslag op Breitscheidplatz. Een december anders dan alle andere, maar toch ook weer zo hetzelfde als alle andere. Kijk je mee naar het laatste Fotodagboek van 2016? De Berlijnspam draait weer op volle toeren!

De eerste dag terug in Berlijn na een echt fantastische reis naar Hawaii begint gelukkig zonnig. Zo is dat flinke temperatuurverschil toch stukken beter verdraagbaar!

We doen wat we altijd het liefst doen in Friedrichshain: Kaffee und Kuchen verorberen bij Louise Chérie Café en daarna wat door de wijk slenteren. Hoe fantastisch Hawaii ook was, thuis zijn in Berlijn is ook altijd wel weer erg fijn. Ook besluit ik om eindelijk eens een artikel te maken met mijn favoriete winkels in Friedrichshain, waar Dolly Rocker er één van is (voor het scoren van cadeaus voor zwangere vrienden, hehe). Op één of andere manier stel ik het schrijven van artikelen met favorieten altijd heel lang uit omdat ik constant het gevoel heb dat ik nog niet uitontdekt ben en dat er altijd wel weer nieuwe favorieten bij komen. Nu vond ik het wel tijd om deze draft eindelijk eens live te gooien want als je gaat wachten op het moment dat er geen nieuwe favorieten meer bijkomen, kun je wachten tot je een ons weegt, haha! Wat is jullie favoriete winkel in Friedrichshain?

Dolly Rocker
Adres: Gärtnerstraße 25
OV: S of U1 Warschauer Straße

Viktoria-Luise-Platz. Zo’n prachtig plein in Schöneberg vind ik dat!

Op dit mooie plein in Schöneberg kom ik meestal als ik bij Foto Meyer langsga, mijn favoriete fotowinkel in Berlijn. Dit keer geef ik mijn favoriete camera (Fuji X-T10) af omdat het grip helaas is gaan loslaten. Kennelijk een vaker voorkomend probleem met dit model. Mijn camera ben ik een paar weken kwijt maar daarna zal ik hem weer bijna als gloednieuw terugkrijgen. Geweldige service van zowel Fuji als Foto Meyer.

Foto Meyer
Adres: Welserstraße 1
OV: U4 Viktoria-Luise-Platz

Daarna gingen we nog even langs bij de hoogste kerstmarkt van Berlijn bij Klunkerkranich, bovenop de garage van de Neukölln Arcaden. Het is mijn eerste keer op deze kerstmarkt en ik ben wel benieuwd naar Klunkerkranichs invulling van een kerstmarkt op het dek van een parkeergarage.

Normaal kom ik hier eigenlijk alleen in de zomer maar het is fijn om te zien dat hier ook in de winter af en toe wat gebeurt. De locatie is ook eigenlijk wel te mooi om alleen in de zomer te gebruiken!

De kerstmarkt is niet bijzonder groot maar er zijn toch wel een aantal leuke kraampjes te vinden met vintage kleding, sierraden en ander leuks.

Ook waren er wat stalletjes met snacks en warme drankjes aanwezig. Heerlijk om op deze frisse winterdag onder het genot van een dampende Glühwein van het uitzicht over Berlijn te genieten. Zo blijft de vakantiestemming er nog wel even inzitten!

En dan dit uitzicht erbij… Liebe Leute, dat verveelt toch gewoon nooit ♥.

Klunkerkranich
Adres: Neukölln Arcaden, Karl-Marx-Straße 66
OV: U7 Rathaus Neukölln

Na al die Glühwein gaat iets hartigs er wel in. Aangezien Neukölln hét hummuswalhalla van Berlijn is, besloot ik weer eens een nieuw Oriëntaals eetcafé uit te proberen in de Sonnenallee. Azzam viel erg goed in de smaak! Veel gerechten op de kaart, niet duur en alles is ontzettend vers (de gerechten gaan dan ook in razend tempo over de toonbank). Precies wat ik van de Sonnenallee gewend ben. Eigenlijk ben ik in de Sonnenallee nog nergens slechte hummus tegen gekomen want de Sonnenallee is voor Oriëntaalse snacks wat de Kantstraße voor Aziatisch eten is. De beste plek om te zijn!

Azzam
Adres: Sonnenallee 54
OV: U7 of U8 Hermannplatz

Daarna lopen we nog even bij favoriet café CAMON naar binnen voor een chai en een café latte. Heerlijk van zulke weekenden in de winter, waarbij we van het ene eetcafé naar het andere koffietentje hoppen. Zo is die winter in Berlijn helemaal zo verkeerd nog niet. Ook meteen een goed moment om mijn pagina met favoriete koffiezaakjes in Berlijn weer eens te updaten. Staat jouw favoriet er al tussen?

CAMON Coffee
Adres: Sonnenallee 27
OV: U7 of U8 Hermannplatz

Just coffee for me, please.

I’m blue da ba dee da ba dieeee! Wie kent die knaller uit de 90’s nog?

Zondag bezoeken we één van mijn favoriete alternatieve kerstmarkten: Holy.Shit.Shopping. De jaarlijks terugkerende designmarkt is inmiddels niet meer weg te denken uit de adventperiode in Berlijn.

Mede dankzij de toffe locatie in een voormalige energiecentrale en het grote aanbod aan lokale en internationale ontwerpers vind ik het altijd weer leuk om hier even rond te neuzen. Dit keer hield ik me in en zwichtte ik alleen voor een gevuld naanbrood van Chai Wallahs en wat nieuwe blikjes thee van Tree of Tea. Goede thee vinden is gelukkig niet meer zo moeilijk in Berlijn en ik ben blij dat ik inmiddels mijn favoriete adressen en merken heb gevonden.

Toevallig was dat ook het enige weekend waarin de traditionele kerstmarkt in Rixdorf (Neukölln) weer plaats vond. Het heeft een hoog kneuterigheidsgehalte (van het type vilttassen) maar het is er zo knus en het plein is zo mooi, dat ik er toch altijd graag kom. Veel van de opbrengsten gaan naar goede doelen dus een extra goede reden om deze markt te bezoeken en te steunen.

Oef, wat was het mistig, dat komt niet vaak voor in Berlijn! Jammer, want Berlijn in de mist levert altijd zulke mooie plaatjes op.

Vroeger was ik nooit zo’n fan van de kerstdagen maar sinds ik in Berlijn woon is dat wel veranderd. Ik hou wel van die gezelligheid die de Duitse kerstmarkten met zich meebrengen ♥.

Naar de kerstmarkt met vrienden, met Kai, met collega’s. Mijn decembermaand is vaak helemaal volgepland met bezoekjes aan kerstmarkten en dat vind ik helemaal niet erg. Het is de perfecte gelegenheid om ook in de winter veel tijd buiten door te brengen. De Lucia Weihnachtsmarkt in de Kulturbrauerei bezoek ik met twee collega’s en het is nog altijd mijn favoriete traditionele kerstmarkt. Niet alleen de coulisse van een oude bierbrouwerij is prachtig, het eten is ook wat beter dan op de meeste andere traditionele kerstmarkten. Echt hoor, die Wildbratwurst op zuurdesembrood met bessenmosterd… Ik kan er gewoon geen ‘nein‘ tegen zeggen!

Avondje zitten bij het haardvuur ♥.

Uren staren naar het vuur: check. Aangeschoten worden van Glühwein: check. Een jas die een uur in de wind meurt: check. Geslaagde avond!

Ook op de weekmarkt op Boxhagener Platz zit de kerststemming er al goed in en de bloemenstands zijn overspoeld met oubollige en kitsche kerststukjes. Daar zijn Duitsers echt meesters in!

Daarna kopen we een schattige boom voor in onze woning op Wismarplatz…

… en neuzen we nog wat rond bij de WeihnachtsKAOS kerstmarkt in Schöneweide. Het was de eerste keer dat ik deze designmarkt bezocht en was echt positief verrast! De markt was niet heel groot maar wel heel gezellig en ik heb weer wat nieuwe Berlijnse merken ontdekt die ik nog niet kende. In dit industriële complex in Schöneweide bevinden zich ook veel ateliers van kunstenaars. Zal Schöneweide na Wedding dé veelbelovende opkomende wijk in Berlijn worden?

Pauze bij lunchfavoriet Nest. Als de zon zo naar binnen schijnt is het net alsof ik buiten op het terras zit en de warme zomerzon opvang. Heerlijk!

Nest
Adres: Görlitzer Straße 52
OV: U1 Schlesisches Tor

Nergens smaakt zalmfilet zo lekker als bij Nest. Mjam!

December. Niet alleen maand van de kerstmarkten en de Glühwein, maar zeker ook van de mooie vroege zonsondergangen. Deze blik op de Oberbaumbrücke voor een ondergaande zon vanaf mijn werkplek zorgt altijd weer even voor een genietmoment en maakt het stukken minder erg dat de vakantie er weer opzit.

Eten met collega’s bij…

Glory Duck
Adres: Sonntagstraße 31, Berlijn-Friedrichshain
OV: S Ostkreuz

… en daarna door naar de Weihnachtsparty!

Ons kerstfeest vond dit jaar plaats in het Funkhaus, de voormalige radiostudio’s van de DDR. Wat een te gekke locatie voor een feest!

Een decembermaand zonder bezoek aan de Weihnachtszauber op Gendarmenmarkt kan natuurlijk niet. Ik besluit om eerst de Französischer Dom te beklimmen voor wat foto’s van bovenaf. Zo’n prachtig uitzicht met al die lichtjes! Als mijn handen op het punt staan te bevriezen, is het tijd voor Glühwein tussen de menigte beneden.

Volgens velen is de kerstmarkt op de Gendarmenmarkt de mooiste kerstmarkt van Berlijn. Daar kan ik eigenlijk weinig tegenin brengen… Het is inderdaad echt een plaatje!

Unter den Linden ligt er weer prachtig versierd bij…

… net als de Brandenburger Tor. Met mijn statief maak ik een rondje door het toeristische centrum van Mitte en fotografeer de kerststemming in de stad. De kerstboom trekt duidelijk extra bezoekers naar de poort want het is er gezellig druk. Een mooi moment om weer wat met nachtfotografie te testen!

Diamonds in the sky. 

Ook de Reichstag is voorzien van een feestelijke boom. Weet je trouwens wat ik altijd nog eens wil doen? De Reichstagkoepel na zonsondergang bezoeken. Echt bucketlistmateriaal voor 2017 want ik heb de Reichstagkoepel tot nu toe alleen nog maar bij daglicht bezocht.

Kai en ik zijn de afgelopen weken flink aan het opruimen en uitmesten geslagen. Een mooi moment voor een nieuw experiment: spullen weggeven op straat. Ik besloot een paar voorwerpen te verzamelen die goed genoeg kunnen zijn om iemand anders blij mee te maken, maar te weinig opleveren om daarvoor de moeite te nemen om ze online te verkopen. Denk aan dingen als kerstversiering, een vaas, boeken, een lamp en wat servies. Zonde om weg te gooien, toch? In een doos verzamelde ik alles en hing er een briefje ‘zum Mitnehmen‘ aan. Dit soort acties zie je veel in Friedrichshain en ik was wel benieuwd of mensen onze spullen zouden meenemen. Wat denk je? Twee uur later was de hele doos weg! Ik hoop dat we er iemand anders blij mee hebben kunnen maken.

Altijd zo’n maf gezicht als de Fernsehturm is verstopt in de mist. De bewolking hing nu wel heel erg laag.

Na een rondje shoppen in Mitte (lees: een nieuwe portemonnee uitzoeken bij Freitag en fotorolletjes wegbrengen bij FotoImpex ♥), strijken we nog even bij Monsieur Vuong neer voor een phố. Dit is misschien wel het meest bekende en geliefde Vietnamese restaurant van Berlijn. Dat hebben ze absoluut te danken aan de snelle service en verse ingrediënten. Persoonlijk vind ik het ook fijn dat de menukaart bescheiden is en dat ze daarnaast drie daggerechten aanbieden. Ideaal voor mensen die last hebben van keuzestress, haha!

Monsieur Vuong
Adres: Alte Schönhauser Straße 46, Berlijn-Mitte
OV: U8 Weinmeisterstraße of U2 Rosa-Luxemburg-Platz

Dit jaar wordt de kerstmarkt Holy Heimat bij Haubentaucher op het RAW-Gelände georganiseerd. Het is er niet erg groot, maar de sfeer is goed en het eten lekker (Käsespätzle!). Ook blijf ik fan van de locatie want ik vind het erg tof dat ze de industriële sfeer hier zo goed hebben weten te behouden.

Kerstbomen bij Haubentaucher. Weer eens wat anders dan mijn yogamatje aan het zwembad :D.

Daarna nog even door naar de Historischer Weihnachtsmarkt auf dem RAW-Gelände. Friedrichshain zet zichzelf steeds beter op de kerstmarktenkaart met zoveel verschillende markten.

De markt vond plaats op de parkeerplaats achter de vintage winkel Wollen Möbel Kaufen? en was helemaal in passende historische sfeer aangekleed. Er vonden zelfs middeleeuwse spelletjes als boogschieten plaats en er stond een houten reuzenrad. Leuk gedaan! Jammer genoeg was het vrij rustig op het grote terrein waardoor het wel een beetje ongezellig was.

De drankstands hadden namen als ‘Saufhimmel‘…

… en ‘Allerlei Sauferei‘. Duitse humor op zijn best, haha!

Vraag me niet waar de traditie vandaan komt maar Duitsers bakken aan de lopende band Plätzchen (koekjes) tijdens de aanloop naar Kerstmis. Een traditie waar ik graag aan mee doe! Kerstmuziek aan en lekker deeg kneden. Ik word er helemaal ontspannen van.

Friedrichshain op een dag waarop de zon zich niet laat zien.

Dag McDonald’s, je reclame is schijnbaar niet gewenst in Friedrichshain.

Op het randje van Kreuzberg en Treptow bevindt zich sinds een tijdje de Adidas Runbase. Je kunt er hardlooptrainingen volgen en deelnemen aan andere groepscursussen zoals yoga en HIIT (High Intensity Interval Training). Het concept is erg slim want je betaalt per les (of met een 10-rittenkaart) en je krijgt handdoeken, waterflessen, douchegel en deodorant ter beschikking gesteld. Scheelt echt een hoop gesleep met sportspullen en dat is echt ideaal, vooral als ik in mijn pauze wil sporten. Ik heb tot nu toe alleen nog ervaring met de HIIT trainingen (die iedere dag door een andere leraar wordt gegeven en dus vrij veelzijdig zijn) en die vind ik erg fijn. Na afloop kun je er ook gelijk lunchen.

Adidas Runbase
Adres: Schleusenufer 4, Berlijn-Treptow
OV: U1 Schlesisches Tor of S Treptower Park

En toen was het ineens 19 december, de dag die een onverwacht negatieve wending kreeg. Ik was thuis toen ik verontruste berichten kreeg van vrienden in Nederland met de vraag of ik wel veilig was. Ja, veilig was ik, mijn vrienden, collega’s en andere kennissen in Berlijn gelukkig ook. Helaas kwamen er ook mensen om het leven toen rond 20.00 uur een vrachtwagen op de mensenmassa op een kerstmarkt aan de Breitscheidplatz inreed, later bleek: bewust. Over nieuws laat ik me niet vaak uit op mijn blog maar ik voelde dat ik hier wel iets over moest schrijven. Ik plaatste artikelen over de situatie in Berlijn na de aanslag en over het versterkte trotste gevoel dat ik had over Berlijn.

20 december was in alle opzichten een grauwe dag in Berlijn.

Maar het leven gaat ook gewoon verder. Ondanks, of misschien wel juist dankzij, de gebeurtenis op 19 december. Ik ga gewoon naar mijn werk en daarna naar Ikea, zoals ik had gepland.

In een recordsnelheid waren we door de Ikea heen. In 20 minuten zat alles van mijn lijstje in de winkelwagen. Whoohoo!

Twee dagen na de aanslag is het goed om bedrijvigheid en goede sfeer te zien op de kerstmarkt voor het Rotes Rathaus.

Kerstversiering in de St. Wolfgang-Straße 2, vlak achter de Berliner Dom.

Van die ijskoude maar wel zonnige winterdagen. Heerlijk vind ik die!

Op vrijdag 23 december 2017, vier dagen na de aanslag op Breitscheidplatz, neem ik een kijkje op de plek waar de vrachtwagen op de mensenmassa is ingereden. Het voelt goed om de slachtoffers te herdenken, maar ook om de ondernemers te steunen en er samen voor te zorgen dat deze mooie kersttraditie blijft bestaan, door de markten te blijven bezoeken.

Brok in mijn keel.

Berlijn laat zich niet zomaar klein krijgen.

Op verschillende plekken op en rondom de Breitscheidplatz liggen zeeën aan mooie wensen, kaarsen en bloemen. Mooi om te zien hoe zoveel mensen samenkomen.

Er is een hart te zien op de hoogbouw van de Upper West.

En toen was het ineens Eerste Kerstdag. Zo druk als Berlijn is tijdens de weken voor Kerst, zo rustig zijn de kerstdagen zelf. De stad is compleet uitgestorven als de meeste Berlijners naar familie buiten de stad reizen. Lege metro’s, lege parkeervakken, lege marktkraampjes. Ergens heeft die rust wel wat vind ik.

Zelf bleven we dit jaar in Berlijn tijdens de kerstdagen. Andere vrienden bleven ook in de stad en dus hopten we van de ene koffiedate naar een uitgebreid kerstdiner bij Eva. Heerlijk was het, zowel de gezelligheid als het eten!

In Schöneberg is een nieuw werkwoord geboren: Hausflurschrottwichteln. Even vrij vertaald betekent het zoveel als het verloten van rotzooi op de gang. Heel inventief! Frohe Weihnachten!

Tweede Kerstdag gaan we naar de nieuwe tentoonstelling bij C/O Berlin. Prima dagbesteding voor een feestdag! Mijn redenatie was dat het er vast heel rustig zou zijn. Dat ging niet helemaal op, maar leuk was het wel!

C/O Berlin
Adres: Hardenbergstraße 22-24, Berlijn-Charlottenburg
OV: S, U2 of U9 Zoologischer Garten

Het was een verzameltentoonstelling van verschillende bekende en bij mij geliefde fotografen. Er werd werk vertoond van o.a. Larry Clark, William Eggleston en Stephen Shore. De tentoonstelling is nog tot 12 februari 2017 te zien. Op de bovenverdieping was de tentoonstelling Total Records te zien met fotografie van platencovers. Deze tentoonstelling is nog tot 23 april 2017 te bezoeken.

Bij de tentoonstelling zijn veel toffe foto’s te zien van het vroegere Berlijn. Ondanks dat ik denk ik toch meer fan ben van tentoonstellingen waarin het werk van één fotograaf centraal staat, vond ik het wel een aanrader.

Zo inspirerend de tentoonstelling bij C/O Berlin, zo weinig-inspirerend is een bezoek aan het Finanzamt op de ochtend na Kerst.

Dat licht op een vroege zonnige winterdag. Zo mooi!

Er zit vorst in de grond! Yes! Hoe lang nog voordat we wat sneeuw zullen krijgen? Inmiddels is er wel al wat sneeuw gevallen in Berlijn maar verder is de winter nog behoorlijk mild. Zo’n zonnetje is ook zeker niet verkeerd maar heel stiekem hoop ik dat we nog heel veel en heel lang sneeuw gaan krijgen.

Van mijn team ben ik de enige die tussen Kerst en oud en nieuw op kantoor is en dat is best een beetje stil. Tijdens mijn lunchpauze besluit ik een lekker lange wandeling te maken door Kreuzberg. Dat zonnige weer moet je tenslotte goed ausnutzen!

Uitzicht vanaf de Oberbaumbrücke.

Weer op Viktoria-Luise-Platz. Nu op mijn geliefde camera weer op te halen en ik ben blij dat we weer herenigd zijn. Hopelijk kan mijn camera er weer even tegenaan! Hij ziet er in ieder geval weer uit als nieuw.

Toen ik nog in Berlijn studeerde, moest ik altijd uitstappen op dit station. Inmiddels is dat alweer ruim 10 jaar geleden… Waar blijft de tijd toch? Gelukkig zijn de herinneringen nog even levendig als de ervaring toen. Mijn studiejaar in Berlijn was één van de beste tijden van mijn leven. Mocht je de mogelijkheid hebben om een tijdje in het buitenland te wonen (als deel van je studie) en dat graag willen: aarzel geen moment en doe het! ♥.

Avondje dineren met zijn twee bij een lievelingsrestaurant van ons allebei: Le Bon.

Le Bon
Adres: Boppstraße 1, Berlijn-Neukölln
OV: U8 Schönleinstraße

Een mintgroene bus waar zelfgemachte chai wordt verkocht. Alles wat de weekmarkt op Boxhagener Platz nodig had om nog fijner te worden.

Boxhagener Platz, 31 december 2016.

Boxhagener Platz, 31 december 2016.

Koffie bij Louise Chérie Café.

Louise Chérie Cafe
Adres: Grünbergerstraße 91, Berlijn-Friedrichshain
OV: U5 Samariterstraße

Hipster.

Typisch Berlijnbeeld na de kerstdagen.

Volgens mij had ik al geen oliebollen meer gegeten sinds ik in Berlijn woon. Wat een traktatie dus dat Emma ons uitnodigde om op oudejaarsdag lekkere Nederlandse oliebollen te komen eten. Zooo lekker! De herinneringen van vroeger toen ik nog oliebollen bakte bij mijn ouders in de schuur kwamen bovendrijven. Vond dat altijd zo leuk om te doen!

Ik ga het maar gewoon toegeven: elk jaar heb ik minder met oud en nieuw. Vuurwerk (en dan vooral de mensen die dat in Berlijn afsteken) vind ik zo eng dat ik de straat amper op durf. Feestjes met oud en nieuw vind ik vaak te vol. Goede voornemens specifiek voor het nieuwe jaar vind ik onzin. Nee, de jaarwisseling is niet mijn favoriete feestdag van het jaar. Op 31 december zijn wij dan ook lekker thuis gebleven en hebben we samen gekookt en films gekeken. Burgerlijk he? Haha! Wel plaatste ik op mijn blog een 2016 jaaroverzicht en deelde ik mijn favoriete Berlijnontdekkingen van 2016 want stiekem was het toch wel leuk om alle geweldige momenten van 2016 nog even de revue te laten passeren.

Op 1 januari maak ik traditiegetrouw een wandeling met Kai door de wijk.

Iets met het nieuwe jaar met een schone lei beginnen?

Volgens mij was dit al het derde jaar op rij dat we op 1 januari naar Fine Bagels gingen. Fijne zaak is dat toch! En zo fijn dat zij gewoon open zijn op 1 januari. Mijn dank is groot!

Fine Bagels
Adres: Warschauer Straße 74, Berlijn-Friedrichshain
OV: U5 of M10 Frankfurter Tor

Soms heb ik niet veel nodig om gelukkig te zijn ♥. Geluk is ook datgene wat ik iedereen toewens voor het komende jaar. Dat al je dromen waar mogen worden!

Bedankt voor het lezen van mijn blog! Ik hoop dat we weer een hoop mooie en interessante Berlijnontdekkingen met elkaar mogen uitwisselen in het komende jaar!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This