Voor dit Fotodagboek gaan we even terug in de tijd. Niet dat het qua weer veel verschil maakt, want na wat zonnige warme lentedagen, is het op het moment van schrijven vooral erg grauw in Berlijn. Is mei het nieuwe maart? Ach, dat komt eigenlijk prima uit, want zo kan ik eindelijk mijn laatste Fotodagboek weer eens updaten!

In dit Fotodagboek neem ik je mee naar de maand maart, die vooral in het teken stond van de lancering van een groot project op het werk. Daarnaast nam ik afscheid van ons kantoor bij de Oberbaumbrücke, haakte ik aan bij een Instagram-wandeling door Charlottenburg, fotografeerde ik de eerste bloesems van het jaar, genoot ik van de lentezon op het terras en ging ik chic dineren met collega’s. Viel Spaß met een flinke lading fotospam uit Berlijn!

Berlijn, de stad die altijd in beweging en nooit af is. Achter de East Side Gallery wordt momenteel een nieuw winkelcentrum gebouwd en eigenlijk zijn de bouwkranen net zo min uit de Berlijnse skyline weg te denken als de Fernsehturm.

Op mijn werk was het de laatste weken van februari en de eerste weken van maart best druk. Toch nam ik af en toe voor het werk even te tijd om door de Osthafen te wandelen om de dag met een fris hoofd te beginnen. Het is er dan zo rustig en de ochtendzon straalt zo mooi op de Oberbaumbrücke. Een heerlijk begin van de dag!

Smoothies halen bij Goodies in de lunchpauze. Proost!

Goodies
Adres: Warschauer Straße 69, Berlijn-Friedrichshain
OV: S of U1 Warschauer Straße

Wat lijkt die Fernsehturm zo ineens klein he?

Het weekend beginnen we met een kleine wandeling door Friedrichshain en over het altijd even fotogenieke RAW-Gelände.

Ik spotte weer wat nieuwe street art op het terrein. Het kleurgebruik en de stijl vind ik erg gaaf. Altijd weer een verrassing wat aan nieuwe werken tegenkomt op het RAW-Gelände, altijd weer tof!

Wat een prachtige zonnige dag is het! We pakken de U1 richting Charlottenburg om daar aan te haken bij een fotowandeling met andere Instagrammers.

Van alle metrolijnen heb je vanuit de U1 misschien wel het mooiste uitzicht over Berlijn. Van Friedrichshain door het hartje van Kreuzberg naar Charlottenburg krijg je onderweg de mooiste uitzichten te zien, waaronder dit plaatje vanaf de Oberbaumbrücke.

We passeren station Görlitzer Bahnhof met haar mooie lichtinval.

Hoi Charlottenburg! Spot je het ronde café Kranzler bovenop de Superdry? In dit klassieke Berlijnse café op de hoek Kurfürstendamm/Joachimthaler Straße is onlangs een nieuwe dependance van het hippe café the Barn geopend. Nooit eerder was ik in het café Kranzler geweest en ik wilde nu graag eens zelf van het mooie uitzicht genieten, zoals alle literaire gasten en beroemde Berlijners dat in de chique jaren ’20 hebben gedaan.

Het is goed vertoeven onder de markiezen van café Kranzler en met goddelijke koffie (zoals we dat van the Barn gewend zijn) genieten we van het uitzicht.

The Barn
Adres: Kurfürstendamm 18, Berlijn-Charlottenburg
OV: U1/U9 Kurfürstendamm of S/U2/U9 Zoologischer Garten

Zon, chocoladetaart, koffie, zaterdag, mijn lievelingsmens naast me. Wat wil een mens nou nog meer? Ik zeg: niets meer aan doen.

Yes! De eerste dag van het jaar zonder jas op een terras.

Na een rondje koffie was het tijd voor een wandeling georganiseerd door vier enthousiaste fotograferen die samen instagram.com/officialfanofberlin hebben opgericht. Deze keer troffen we het stúkken beter met het weer dan de vorige keer! Hoewel de vorige tour door de natte sneeuw in het Treptower Park ook erg leuk was, stemt stralende zon me toch nét even iets gelukkiger. We begonnen de tour op de Breitscheidplatz en zouden vanaf daar al fotograferend door Charlottenburg gaan spazieren.

Een stukje van één van Berlijns nieuwste ‘wolkenkrabbers’: de Upper West. De spiegeling in de ramen trok al snel de aandacht van vele Instagrammers.

De Upper West gezien vanuit het Kranzler Eck. Deze hoek achter de Kurfrüstendamm levert vaak mooie spiegelplaatjes op!

Flaneren over de Kurfürstendamm. Hoewel ik vroeger nooit zo’n grote fan was van dit stukje Berlijn, kan ik het inmiddels steeds meer waarderen. Vooral het westelijke (en iets rustigere én chiquere) deel van de Kurfürstendamm vind ik met zijn brede bomen en prachtige Altbaupanden een plaatje om te zien.

➤ Lees meer op BerlijnBlog: Een shop- en cultuurwandeling door Charlottenburg

Mooi Charlottenburg ♥.

Een mooi en rustig stukje Charlottenburg is de Walter-Benjamin-Platz, iets ten noorden van de Kurfürstendamm. Strakke en stijlvolle nieuwbouw met art deco elementen, gelegen rond een ruim rechthoekig plein met een ingenieus spuitende fontein. De moderne variant van een typische Spaanse plaza en ondanks het gebrek aan groen, kun je hier toch een oase van rust vinden.

We eindigen onze tour bij Hotel Otto, waar we met een afsluitende toast van dit uitzicht mochten genieten. Een tof uitzicht als afsluiting van een toffe middag! Wil je ook eens met zo’n fotowandeling meelopen? Dan raad ik aan om instagram.com/officialfanofberlin in de gaten te houden. Bijna iedere maand wordt er een wandeling georganiseerd, ergens in Berlijn, waar je gratis bij kunt aanhaken. De wandelingen worden meestal zo’n twee weken van tevoren aangekondigd, duren een paar uur en zijn een leuke manier om nieuwe hoeken van Berlijn én andere Fotoverrückten te leren kennen.

Instagrammers in actie.

Met de U2 terug naar huis. Einsteigen bitte!

Ook weertechnisch was het een geslaagd weekend. De eerste avond op het terras was een feit!

Kurkmannetjes op Berlijnse straatnaamborden, inmiddels zijn ze eigenlijk niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Heb jij ze al eens gespot?

Nog steeds zit ik in de fase dat ik Oriëntaalse ‘Mixteller’ helemaal fantastisch vind. Op veler aanraden testte ik het uit bij Yarok, waar ik een groot bord vol halloumi (gefrituurde kaas), falafel (gefrituurde kikkererwtenballen), baba ganoush (auberginepasta) en ander lekkers voorgeschoteld kreeg. Ik moet inderdaad zeggen dat het één van de besten is die ik tot nu toe in Berlijn heb geprobeerd! Het bord was leeg voor ik er erg in had.

Yarok
Adres: Torstraße 195, Berlijn-Mitte
OV: S Oranienburger Straße

Zondagochtenden zijn ervoor om nieuwe ontbijttentjes in de buurt uit te proberen. Vandaag op het programma: Dusselmaier.

De taart had ik al meermaals goedgekeurd bij Dusselmaier, maar ook het ontbijt wilde ik graag nog eens uitproberen. Het concept is iets anders dan bij de meeste ontbijtcafés, waar je meestal óf bij een buffet kunt opscheppen, óf á la carte wat bestelt. Bij Dusselmaier kruis je op een lijstje aan wat je wilt hebben en de hoeveelheden daarvan (in ons geval bijvoorbeeld 2 plakken bergkaas, roerij met tomaat, vegetarische tapende, een schaaltje havermout en 3 broodjes) en daarmee stel je tot in de details je eigen ontbijt samen. Eigenlijk een beetje zoals je het thuis ook zou doen. Het grote voordeel? Je zit niet opgescheept met overbodige ingrediënten waardoor er minder weggegooid hoeft te worden. Win win! Ook niet geheel onbelangrijk: de kwaliteit van de producten is fantastisch en ook door de knusse banken voel je je helemaal thuis.

Dusselmaier
Adres: Grünberger Straße 84, Berlijn-Friedrichshain
OV: U5 Samariterstraße

Ik maakte mijn debuut met twee van mijn foto’s in de rubriek ‘Die Instagram-Stadtansichten der Woche‘ in de zondagsuitgave van de Berliner Morgenpost. Fotografie is mijn grote passie en dat mijn foto’s door zo’n grote krant worden gepubliceerd, brengt me toch wel aan het blozen. Zo gaaf! Elke zondag plaatst de Morgenpost een selectie Berlijnse Instagram-foto’s.

6 maart 2017 was de datum waar ik samen met mijn team heel lang naartoe heb gewerkt. Het was de dag dat we afscheid namen van onze merknamen zanox en Affiliate Window en deze samenbrachten onder de nieuwe merknaam Awin. Bij een nieuwe merknaam hoorde natuurlijk een nieuw logo, een nieuwe website, nieuwe merchandise, nieuwe kantoordecoratie en nog veel meer nieuwe dingen. En dat in 15 landen. De lancering verliep uitstekend en daar mocht zeker op geproost worden! Trots op dit fijne team en ik zal mijn collega’s gaan missen als ik binnenkort met een nieuwe baan ga beginnen. Voor jullie misschien niet zo heel boeiend maar voor mij een project waar ik de afgelopen maanden veel aan heb gewerkt.

Avondje tafelen bij mijn favoriete Italiaanse restaurant Saporito. Altijd weer een feestje! Ook altijd weer een drama om enigszins goede foto’s te maken die het knusse restaurant en het goddelijke eten tot zijn recht laten komen (want: donker!) maar dat mag de pret niet drukken. Na die drukke lanceringsdag gaan de anti-pasti en fijne huiswijn van Saporito er prima in!

Saporito
Adres: Straßmannstraße 21, Berlijn-Friedrichshain
OV: Tram M10 Straßmannstraße

Jawohl, daar is mijn stembewijs. Om als Nederlander te mogen stemmen vanuit het buitenland moet je je vooraf aanmelden en dan kun je vervolgens via de briefpost je stem uitbrengen. Dat moet allemaal veel eerder dan de officiële verkiezingen (en is dus ook wel en heel klein beetje lastig omdat je stemt voordat veel belangrijke debatten plaats vinden) maar zeker dit jaar vond ik het belangrijker dan ooit om mijn stem uit te brengen.

Aldemir is weer open! Hoogste tijd dus voor het eerste ijsje van het seizoen.

Aldemir
Adres: Falckensteinstraße 7, Berlijn-Kreuzberg
OV: U1 Schlesisches Tor

Dit is het bureau waar ik bijna zes jaar achter heb gewerkt en nu is de tijd gekomen dat we gaan verhuizen naar een ander kantoor bij Potsdamer Platz. Wat zal ik het uitzicht, de geweldige lunchlocaties in de buurt en de wandelingen door de Osthafen gaan missen. Het was een mooie tijd!

Als een laatste ode aan deze werkplek maakte ik een collage met de mooiste #Leinatwork foto’s die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt. Zonsondergangen, sneeuw, ijs, stralende zonneschijn, ik heb het allemaal mogen aanschouwen ♥.

De laatste teamlunch in Kreuzberg gaat uiteraard naar Nest. Nog even genieten van de vegetarische lasagne voordat de jacht naar een lekkere lunchzaakjes bij Potsdamer Platz wordt geopend. Ik heb me ook gelijk voorgenomen om eens te gaan brunchen bij Nest, want ondanks dat ik dat al lang eens wilde doen, is het er nooit van gekomen.

Nest
Adres: Görlitzer Straße 52, Berlijn-Kreuzberg
OV: U1 Schlesisches Tor

Görlitzer Straße in Kreuzberg.

Wat een pareltje is station Schlesisches Tor toch, wat mij betreft één van de meest fotogenieke stations van de stad ♥.

In verband met de verhuizing naar ons nieuwe kantoor hadden we zomaar een vrijdagmiddag vrij. En hoe kun je een spontane middag vrij nou beter benutten dan met Kaffee und Kuchen in een fijn café? Precies!

Pakolat
Adres: Raumerstraße 40, Berlijn-Prenzlauer Berg
OV: U2 Eberswalder Straße

Fijn fotomagazine erbij en je hoort mij niet meer. De geweldige inspirerende Duitse fotograaf Patrick Ludolph geeft zijn eigen fototijdschriften uit en met het thema Cuba voor de derde editie kon hij bij mij al weinig meer verkeerd doen. Wat een bijzonder en fotogeniek land is dat toch, ik zou er onwijs graag eens zelf met mijn camera op ontdekkingstocht gaan.

Altbauliebe in Friedrichshain.

Straten van Friedrichshain.

Weeeekend! Mijn vaste ronde boodschappen inslaan op Boxhagener Platz kreeg deze zaterdag een bijzondere wending toen ik de straatartiest Rob Longstaff ontdekte. Met zijn aanstekelijke soul en blues nummers zorgde hij voor een geweldige sfeer. Jong en oud gooide de heupen los en ik kreeg weer even het besef dat ik in Friedrichshain helemaal op mijn plek zit ♥.

Einkaufen.

Lunchen doen we bij Neumanns, een nieuwe favoriet in Friedrichshain.

Neumanns
Adres: Gabriel-Max-Straße 18, Berlijn-Friedrichshain
OV: S of U1 Warschauer Straße

Waarom Neumanns favoriet is? Deze foto zegt genoeg, toch? Het brood is er zó lekker en dat weten ze ook nog te beleggen met heerlijke toppings als buffelmozzarella, gedroogde tomaten en parmaham. Picture perfect. Mjam!

Boomschaduwen in de Frankfurter Allee ♥.

Een zonnig weekend zonder plannen resulteert in een wandeling door Friedrichshain.

We besloten optimaal van de zon te genieten op een terras aan de Karl-Marx-Allee. Café Saaldeck is een heerlijke uitvalsbasis voor de eerste zonnige lentedagen, want met terras op het zuiden heb je hier bijna altijd zon. Niets hips aan de menukaart en de inrichting verder, gewoon een hele fijne plek om rustig te zitten. Jammer eigenlijk dat er verder zo weinig leuke horeca te vinden is aan de Karl-Marx-Allee, de brede boulevard leent zich er zo goed voor!

Café Saaldeck
Adres: Karl-Marx-Allee 103A, Berlijn-Friedrichshain
OV: U5 Weberwiese

➤ Meer Berlijnse lentetips

#ThatTowerAgain.

De eerste bloesems gespot! Oh, daar word ik toch altijd wel weer heel blij van. Het teken dat de lente nu écht in de lucht hangt ♥.

Donkere wolken trekken zich samen boven Strausberger Platz.

Hoewel het nog niet heel warm was, maakte de zon het toch erg aangenaam op het terras. Fleecedekentje erbij en zonvangen maar!

Niet alleen het fijne terras maakt No Fire No Glory een vaste uitvalsbasis in Prenzlauer Berg, ook de uitstekende koffie maakt het café absoluut een bezoek waard.

No Fire No Glory
Adres: Rykestraße 45, Berlijn-Prenzlauer Berg
OV: U2 Eberswalder Straße

Ook hier word ik best wel heel erg blij van ♥.

Hallo Sonne! ♥

Elk jaar weer een mooi moment: de eerste kersenbloesems spotten.

Deze Schönheit ontdekte ik in de Rykestraße in Prenzlauer Berg. De Kollwitzkiez staat vol kersenbloesems en is daarom een geliefde wijk onder de #BerlinBlossom (deze hashtag heeft VisitBerlin in het leven geroepen om Berlijnse bloesemfoto’s te verzamelen) fans onder ons. Het maakt de wijk nóg mooier dan het normaal gesproken al is.

El Bocho op de Kollwitzplatz.

Maandag moet ik oppassen dat ik niet op de automatische piloot naar de Stralauer Allee fiets. Ons kantoor is tenslotte verhuisd naar Potsdamer Platz. De kudde fietsers naar Mitte volgen dus!

Onderweg kan ik het natuurlijk niet laten om nog even te stoppen voor een bloesemfoto.

Elke keer blijf ik het bijzonder vinden om onder de Brandenburger Tor door te fietsen. Het passeren van de imaginaire historische grens tussen oost en west geeft een bijzonder gevoel van vrijheid.

Hallo nieuw kantoor! Dat is wel even wat anders dan ons vorige kantoor in een voormalig pakhuis. Het voelt ineens veel zakelijker allemaal, haha!

Tadaaa! Dat waar ik al heel lang benieuwd naar was: het nieuwe uitzicht vanaf mijn werkplek. Op rechts zie je o.a. de Philharmonie, Tiergarten en de Siegessäule. Kijk je recht vooruit dan kun je het West-Berlijnse centrum spotten, met o.a. de Gedächtniskirche, het Europacenter en het gloednieuwe Upper West. Kan het slechter treffen!

Op de eerste dag worden we gelijk getrakteerd op een mooie zonsondergang. Een warm welkom nog net voordat de klok weer een uur vooruit gaat ♥.

Per toeval ontdek ik een nieuwe street food markt in Berlijn bij ons nieuwe kantoor in de buurt. Zou het dan toch beter met eetgelegenheden gesteld zijn dan ik dacht rondom Potsdamer Platz?

Ik zwicht uiteindelijk voor de empanadas uit de Ecuadoriaanse keuken en peuzel deze onder de zon met blik op de Fernsehturm op. Helemaal prima! Online heb ik vrijwel niets over deze street food markt kunnen vinden maar de food trucks zijn elke woensdagmiddag rond lunchtijd te vinden aan de Spittelmarkt. Naast empanadas kun je hier ook terecht voor gepofte aardappels, pasta, linzensoep en andere snelle gerechten voor een (in vergelijking met de meeste lunches in de buurt) scherpe prijs.

➤ Nieuw artikel: meer street food markten in Berlijn

Iedere zonnige minuut wordt optimaal benut.

De Gendarmenmarkt, het plein dat aan het einde van de zeventiende eeuw ontstond het plein als marktplein van het nieuwe Friedrichstadt. Gekenmerkt wordt de toeristische trekpleister vooral door het Konzerthaus en de twee identieke kerkkoepels. Wist je trouwens dat je vanaf de Französischer Dom een fantastisch uitzicht hebt over Berlijn? Een tof alternatief op de prijzige Fernsehturm.

Over uitzichtpunten gesproken… Die avond stond er een teamuitje gepland, die we begonnen op een ander uitzichtplatform in de buurt: het Panoramapunkt am Potsdamer Platz.

 

Het leek me namelijk wel een tof idee om ons nieuwe kantoor van boven te bewonderen. Ons kantoor bevindt zich in de Atrium Tower (vroeger: debis-Haus, toen Daimler-Benz hier nog gevestigd was) en is de herkennen aan de smalle toren met turquoise kubus bovenop. Met 106 meter hoogte staat het in de top 5 hoge kantoorgebouwen in Berlijn en in de top 10 gebouwen in Berlijn. Jammer genoeg zitten wij ‘slechts’ op de zesde etage maar ook vanaf daar is het uitzicht erg gaaf.

Superleuk om ons nieuwe kantoor eens van bovenaf te zien! Nu ik zelf in deze omgeving werk, kijk ik op een hele andere manier vanaf het uitzichtplatform. Blijf het fascinerend vinden dat je toch elke keer weer nieuwe dingen ontdekt vanaf zo’n uitzichtplatform. Ik kan me daar altijd urenlang vermaken met staren naar de horizon en het zoeken naar details beneden op straat.

Dit blijft toch wel mijn favoriete blikrichting.

Collega in actie.

Spot van links naar rechts de Deutsche Bahn Tower, de Reichstag, de Brandenburger Tor en het Holocaus-Monument.

➤ Meer over uitzichtpunten in Berlijn

Dinner en drinks bij Crackers om te proosten op een succesvolle afsluiting van ons project. Weken keek ik er naar uit om weer bij Crackers te dineren en natuurlijk stelden ze niet teleur. Het blijft toch wel één van mijn favoriete restaurants in Berlijn om iets te vieren. De entree is op z’n Berlijns goed verstopt maar als je de ingang eenmaal hebt gevonden, wacht daar een stijlvol restaurant met een uitstekende keuken.

Crackers
Adres: Friedrichstraße 158, Berlijn-Mitte
OV: S of U6 Friedrichstraße

Mijn hoofdgerecht was lamskotelet met daarbij broccoli in chili- en gemberdressing en boontjes met amandelen als bijgerechten. Oef ♥.

Er zijn weinig dingen die ik zo fijn vind als na een gezellige avond door de Berlijnse nacht te fietsen. Vind het zo fascinerend om te zien hoe rustig de stad dan is.

De hele dag had ik – op de headlines van de Duitse nieuwssites na – weinig meegekregen van de Nederlandse verkiezingen. Eenmaal huis slingerde ik gelijk de livestream van de NOS aan, om nog wat mee te krijgen van de verkiezingsavond. Spannend!

Love.

Krokussen voor de Fernsehturm.

Nooit eerder kwam ik zo vaak op Potsdamer Platz. Vanuit fotografisch oogpunt vind ik het wel leuk om na zes jaar eens op een andere locatie te werken. Zo leer ik de stad weer op een hele andere manier kennen!

De afgelopen weken testte ik het e.e.a. uit met fietsroutes naar werk, ik moet nog even uitvinden wat de snelste, veiligste en fijnste route is. Soms fiets ik door de Köpenicker Straße, soms door de Mühlenstraße, soms over de Karl-Marx-Allee. Het zien van deze toffe mural van Case McClaim bij station Heinrich-Heine-Straße pleit er in ieder geval wel voor om vaker door de Köpenicker te fietsen. Plaatje vind ik het!

Liefde voor het Landwehrkanal. Fijn om de oevers weer langzaam groen te zien worden!

Koffiedate bij Katies Blue Cat, een heerlijk café met Britse lekkernijen in Neukölln.

Katies Blue Cat
Adres: Friedelstraße 31, Berlijn-Neukölln
OV: U8 Schönleinstraße

Whoohoo! En toen was het tijd om naar Los Angeles te vliegen! Omdat ik binnenkort van baan wissel, besloten we om nog even wat vakantie in te plannen, zolang het nog makkelijk kan. En zo boekten we redelijk spontaan een trip naar LA om daar een privéworkshop van straat- en documentairefotograaf John Free bij te wonen, iets wat al een tijdje op onze bucketlist stond. In een volgend Fotodagboek wil ik nog wat meer delen over onze reis maar ik kan nu al zeggen dat de workshop ontzettend inspirerend was. Echt onwijs gaaf om een dag op pad te gaan met iemand die na zoveel jaren nog zo enthousiast is over zijn vak en zo vol levensvreugde zit. Wat een man ♥.

Wat een verademing is luchthaven München vergeleken met Berlijn-Tegel. Ruim, licht, modern. Alles wat Tegel (en Schönefeld eveneens) niet is, haha! Geen straf om hier over te stappen.

We komen nog net op tijd aan om de zonsondergang op Venice Beach mee te pikken. Als dat geen goede start van de vakantie is?

Bedankt voor het bekijken van mijn Fotodagboek en tot een volgende editie! Lijkt het jullie leuk om meer van LA en van onze fotografieworkshop te zien?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This