‘Beter laat dan nooit’ lijkt (ongewild) wel het nieuwe motto te zijn van mijn Fotodagboeken. Door mijn nieuwe (maar ook superleuke!) baan blijft er ’s avonds niet altijd veel energie over om weer achter de laptop te kruipen. Voor de mensen die me hebben gemist (en dat vind ik een groot compliment!): sorry. Dat komt vast vanzelf wel weer als de routine er weer inzit, hoop ik. Vandaag heb ik in ieder geval weer een Fotodagboek voor jullie, dat voor een groot deel in het teken van Los Angeles, de stad waar we in maart een onwijs gave privéworkshop volgden bij fotograaf John Free. Verder schoot ik bloesemplaatjes te over, genoot ik tussen de bedrijven door van het mooie lenteweer, testte ik een aantal ijssalons en leerde ik mijn nieuwe werkbuurt rondom Potsdamer Platz kennen. Veel leuke dingen dus! Kijk je mee?

In mijn vorige Fotodagboek kon je al zien dat we in maart in Los Angeles zijn geweest. Tijdens ons vorige bezoek aan LA in 2014 verlieten we de stad met gemengde gevoelens maar een workshop street photography met John Free was een goede reden om deze stad nog eens een kans te geven. We verbleven bij Venice Beach, een heerlijke locatie voor ons verblijf, met de hipsterboulevard Abbot Kinney en het strand op steenworp afstand. De workshop zou plaatsvinden op maandag en daaromheen hadden we nog een paar dagen de tijd om van de stad te genieten. Altijd fijn om er in de winter even tussenuit te zijn en een weekje offline zijn was ook wel erg welkom na een hectische periode rondom het grote rebrandingproject op mijn werk.

Hieronder plaats ik nog een aantal foto’s van onze LA-trip:

Lang leve de jetlag en elke dag genieten van een zonsopgang en het mooie ochtendlicht. We struinen over de boulevard, langs drukke wegen en verscholen steegjes. Grappig hoe de sfeer echt van de ene op de andere straat compleet kan omslaan.

En lang leve de openingstijden in LA waar de cafés gelukkig eerder opengaan dan in Berlijn en we dus om 7:00 terecht kunnen voor ontbijt.

Gjusto (320 Sunset Ave) bleek één van onze absolute favoriete ontbijtstekkies van de reis te worden. Heerlijke ontbijtjes, veel variatie en een toffe locatie. Aanrader!

Rondom de Abbot Kinney Boulevard spotten we het één en ander aan toffe street art.

De Love Wall. 

Al vanuit de auto onderweg vanaf het vliegveld herkende ik het werk van Vhils meteen. Zijn met een hamer uitgebeitelde portretten in de muur zijn zo herkenbaar en gaaf om te zien. Daar moesten we en zouden we dus nog een keer terug gaan om van dichtbij te bekijken. Echt mooi dat er zoveel detail in het werk zit! In Berlijn is er ook een werk te zien van hem bij strandbaar Yaam.

Geheel onverwacht liepen we tegen een trefpunt voor oldtimers aan op Venice Beach. Paste helemaal in het clichéplaatje van Californië!

Ik heb helemaal niets met auto’s en weet er nog minder vanaf maar kijken naar oldtimers vind ik best wel heel leuk. Zeker als de eigenaren erbij staan en er zo trots over vertellen.

Bij het skate park op Venice Beach kan ik me zo uren vermaken.

We eten poké, poké, poké en nog eens poké. Oh, wat ben ik dol op dit Hawaiiaanse gerecht in een schaaltje vol rijst, rauwe vis en andere lekkere toppings. Heerlijk! Zojuist heeft me trouwens het goede nieuws bereikt dat er een pokébar is geopend in Berlijn-Mitte. Mijn gebeden zijn verhoord! Die ga ik natuurlijk gauw een keer uittesten dus… wordt vervolgd!

Goedemorgen LA! Klaar voor een nieuwe mooie dag.

Het is de dag van onze workshop street photography met John Free en we spreken af in de markthal in Downtown LA.

Onder het genot van een goede koffie bespreken we enkele iconische foto’s uit de street photography. Wat maakt deze foto’s zo goed? En wat onderscheidt een normale foto van een goede foto? John zet ons flink aan het nadenken.

Na een uur theorie is het tijd voor de praktijk en gaan we met onze camera’s de straat op.

Tijdens de workshop kan ik het niet laten om stiekem toch gewoon een paar toeristische plaatjes te schieten van al die oude theaters. Ik heb gewoon een zwak voor zulke prachtige neonletters en het Theater District zit er helemaal vol mee. Het is heel gaaf om te zien hoe John fotografeert op straat en hoe hij legio aan random vreemde mensen aanspreekt op straat. Erg leerzaam! Later op de dag moeten we ook de ‘20 minutes challenge‘ doen. 20 minuten op dezelfde plek blijven fotograferen. Echt een leuke uitdaging want je gaat veel meer actief zoeken naar nieuwe perspectieven. Moet ik in Berlijn ook maar eens gaan doen.

Ik heb ontzettend veel van deze dag geleerd maar ik heb ook ontzettend veel inspiratie opgedaan. Zelden hoor ik iemand zo gepassioneerd praten zoals John dat doet over street photography en dat was echt geweldig om te zien. En dan te bedenken dat hij dit al heel wat jaartjes doet! Dat is nog eens ware liefde voor het vak.

Terug in Venice.

We maken een uitstapje naar Joshua Tree Park en rijden onderweg door Palm Springs.

Onderweg terug naar de stad worden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Los Angeles, het was geen liefde op het eerste gezicht maar je weet mijn hart steeds meer te veroveren. Grappig is dat, zo ging dat met Berlijn ook een beetje. Beide zijn het geen steden die het van klassieke schoonheid moeten hebben maar veel meer van sfeer en cultuur.

Het uitzicht vanuit ons appartement is zeker geen straf. We verblijven in AIR Venice. Prima accommodatie!

De surfers zijn er iedere ochtend weer vroeg bij.

Palmbomen spotten op Abbot Kinney.

Vaak wordt street art in LA in opdracht geplaatst en het is opvallend hoe schoon de werken er allemaal uit zien. Geen wonder dat ze het zo goed doen als achtergrond op Instagram!

Een stedentrip is wat ons betreft niet compleet zonder street art tour en dus plannen we daar ook nog een dagje voor in. We wandelen met LA Art Tours door het Art District en ontdekken onderweg allerlei geweldige werken. Sowieso is dit een hele fijne buurt, een typisch gevalletje oude industrie getransformeerd tot hipsterparadijs. Naast veel gave street art zijn er ook toffe galerieën, cafés en boetiekjes te vinden.

Dit werk van AskewOne was één van mijn favorieten. Je bent geneigd snel door te lopen maar als je beter kijkt, valt pas op hoeveel detail er in dit werk zit. Echt prachtig!

Ook dit werk van Royaldog vond ik fantastisch om te zien.

Een klassieker van Tristan Eaton. In Berlijn is er ook een gave mural van hem te zien, vlakbij het Volkspark Friedrichshain.

En natuurlijk konden we de wijk niet verlaten zonder een werk van JR te spotten uit de serie Wrinkles of the City.

In LA staat de bloesem al in volle bloei.

Ook liepen we nog even bij de toffe galerie Hauser & Wirth naar binnen.

Hoi Hollywood!

Best fijn hier ♥.

Omdat we nu veel langer in LA verblijven dan tijdens onze rondreis door zuidwest USA zo’n drie jaar geleden, hebben we veel meer de tijd om toffe plekken in de stad op te zoeken. Zo maken we o.a. een wandeling naar de beroemde Hollywoodletters. Het uitzicht vanaf daar is echt verbluffend mooi en wow, wat zijn die letters reusachtig van dichtbij!

Ook het uitzicht vanaf de Griffith Observatory mag er wezen.

Als eerste op het strand zijn. Whoop!

Deze dag hangen we vooral op en rondom het strand en wandelen we over de Venice Board Walk naar Santa Monica. Pluspunten voor steden aan het strand. Maakt een stedentrip zo relaxed.

LA is echt een autostad pur sang maar in Venice kun je gelukkig heel veel wandelen en fietsen. Een buurt naar mijn hart!

Hmm, poké eten op het strand. Ons favoriete poké-adres van de week was The Poké Shack (79 Windward Ave). Het liefst heb ik ze met zeewiersalade en edamamebonen ♥.

Venice vibes. 

Grandioze sushi aten we bij Sugarfish in Santa Monica (1345 2nd St, Santa Monica). Sowieso zitten liefhebbers van lekker eten helemaal goed in Los Angeles, we hebben echt zo veel lekker gegeten deze dagen. We zijn zelfs naar Osteria Mozza geweest na het zien van de aflevering in Chef’s Table, haha!

Santa Monica Pier, een ronduit bizarre plek.

Van de drukte bovenop de pier krijg je onder de pier vrijwel niets mee. Daar hoor je alleen het geruis van de zee ♥.

Vanuit Santa Monica wandelen we over het strand terug naar Venice.

Maar niet zonder eerst nog een paar foto’s te schieten van de zonsondergang.

Laatste zonsondergang van de vakantie.

En toen brak onze laatste dag van een week Los Angeles alweer aan…

Hoe tof is deze bloemenstal? ♥

Laatste koffie bij Intelligencia.

Dag Abbot Kinney, dag LA, je was fijn. Ik denk niet dat ik hier ooit zou kunnen wonen (al is het alleen maar omdat je zonder auto amper kunt leven in deze stad en ik de seizoenen stiekem ook best zou missen) maar ik zou zeker nog wel eens terug willen naar deze stad. De sfeer is zo relaxed, het eten zo innovatief, het weer zo lekker, de stranden zo uitgestrekt, de omgeving zo mooi.

Benieuwd naar meer van mijn niet-Berlijn foto’s? Reisfoto’s, persoonlijke foto’s, eetfoto’s en meer random foto’s plaats ik sinds kort ook op mijn nieuwe Instagramprofiel instagram.com/marjoleinsdiary. Vond niet alle foto’s passen op instagram.com/berlijnblog maar wilde ze toch wel graag ergens delen dus… Tijd voor een nieuw account!

Overstappen in Frankfurt en op naar Berlijn!

Niets zo fijn als thuis komen in Berlijn.

Inmiddels is in Berlijn ook de lente aangebroken en staan de narcissen aan de Karl-Marx-Allee in volle bloei. Nu fiets ik er iedere ochtend onderweg naar mijn werk voorbij en dat zorgt voor een vrolijk begin van de dag.

Fietsfile in de Karl-Marx-Allee.

Blijft bijzonder om onder de Brandenburger Tor door te kunnen fietsen.

Panorama van Potsdamer Platz. Ik begin steeds meer te wennen aan mijn nieuwe werkplek.

Op het eerste gezicht zou je het niet zeggen maar rondom Potsdamer Platz is best aardig wat groen te vinden. Je hebt natuurlijk het grootse stadspark Tiergarten maar ook het park Gleisdreieck en de kleine stukken groen op Leipziger Platz en Tilla-Durieux-Park zijn om de hoek. Heerlijk om de pauze door te brengen.

Andere werkomgeving, ander soort foto’s en dus ander soort Fotodagboeken. Is misschien voor de verandering ook wel eens leuk na ruim vijf jaar Oberbaumbrückespam?

Ooit hebben we ook al eens een fotoworkshop gevolgd op Potsdamer Platz en eigenlijk vind ik deze buurt best fotogeniek.

Veel glas, veel lijnen en veel mensen.

Stuk restant van de Berlijnse Muur met daarop een werk van muurkunstenaar Kiddy Citny.

Stuk restant van de Berlijnse Muur met daarop een werk van muurkunstenaar Thierry Noir. Beide bovenstaande restanten muur zijn te vinden op de Leipziger Platz.

Het eerste avondje dineren op het terras is een feit! Bij Toca Rouge aan de Torstraße genieten we van de moderne Aziatische keuken. Mijn hoogtepunt? De tonijntartaar met biet en avocado.

Toca Rouge
Adres: Torstraße 195, Berlijn-Mitte
OV: U6 Oranienburger Tor of S Nordbahnhof

Ook binnen is het goed vertoeven met dit fantastische werk van El Bocho aan de muur.

Ok, nog één biertje dan… Niet bij een hip café maar bij deze uit de kluiten gewassen Späti. Hoe fijn dat we in maart al op het terras kunnen zitten!

Met dit weer en dit uitzicht is fietsen naar het werk een feestje.

Lente in Berlijn.

Af en toe een flinke regenbui. Hoort er ook bij!

Lievelingspizza eten voor het bandjes kijken.

Zola
Adres: Paul-Lincke-Ufer 39-40
OV: U1 of U8 Kottbusser Tor of U8 Schönleinstraße

Navarone speelde in Sage Club en het was echt een toffe show.

Maar in Berlijn hoef je niet altijd naar een muziekzaal voor een concert, ook overal op straat kun je genieten van live-muziek. In het James-Simon-Park achter het Museuminsel staat bij lekker weer eigenlijk bijna altijd wel een straatmuzikant te spelen. Leuk!

Ook de bomen worden groen. Een teken dat de lente echt in aantocht is!

De Berliner Dom achter een groen gordijn.

Hipstar.

Op Unter den Linden is het nog altijd een grote choas en is daarom als bezienswaardigheid ansich een beetje overgewaardeerd. Neemt niet weg dat er nog wel een hoop moois te zien is in deze straat. Op deze foto zie je alleen al het Duits Historisch Museum, het topje van de Berliner Dom en natuurlijk de Fernsehturm.

Whoohoo! Vrijdagavond! Altijd gezellig druk in het James-Simon-Park met mensen die nog even genieten van een Feierabendbier.

Daar is ‘ie weer hoor… #thattoweragain.

Zo’n mooie lenteavond schreeuwt er natuurlijk om om een nieuwe ijszaak uit te testen. Woop Woop Ice Cream stond al lang op mijn lijstje omdat ze hun ijs net even anders maken en daar over het algemeen erg goede waarderingen voor krijgen. Vanaf de toonbank kun je meekijken hoe ze verse ingrediënten met -196 ° C koude vloeibare stikstof mengen en dat ziet er best spectaculair uit! Belangrijker nog: het smaakt ook echt heerlijk. De textuur is heel romig (beetje vergelijkbaar met softijs) en de smaak heel rijk en puur. Iedere week staan er vier smaken op de kaart en ik ging voor amaretti. Heerlijk! Vaak terugkerende smaken zijn cheesecake, rijstpudding en banaan. Je ijsje kun je ook bestrooien met verschillende toppings naar keuze.

Woop Woop
Adres: Rosenthaler Straße 3
OV: U8 Rosenthaler Platz

Onderweg naar huis.

Lente in Berlijn betekent vooral heel veel sakurabloesem fotograferen. Langs het verloop van de Berlijnse Muur staan duizenden kersenbloesems in bloei en dat zorgt ieder jaar weer voor een spectaculair gezicht. Traditiegetrouw maak ik een wandeling vanaf station Bornholmer Straße om van die roze bloemenzee te genieten en natuurlijk gaat mijn camera mee op pad. Het resultaat zie je hieronder:

De Bösebrücke.

Norweger Straße.

Schwedter Straße.

Schwedter Straße met Fernsehturm.

In het Mauerpark worden de eerste barbecues van het jaar alweer aangestoken. Het halve veld staat blauw van de rook, haha!

Ook in het Mauerpark bloeit het volop.

Sorry, ik krijg hier gewoon echt geen genoeg van ♥.

Ik wandel verder richting Kastanienallee.

Een roze façade met bloesems voor de deur. Een Barbiehuis zou er jaloers op zijn!

Ook een favoriet in de lente is de Zionskirchstraße. De straat vol pastelkleurige woningen, bloeiende bloesems en de Zionskirche aan het einde van de straat levert ook iedere lente weer mooie plaatjes op.

If there’s no ice cream in heaven, I’m not going. Ware woorden op het ijsbekertje van Kauf Dich Glücklich (waar ze trouwens het meest inefficiënte personeel aller tijden hebben, maar oké, het ijs smaakte er niet minder om).

Kauf Dich Glücklich am Park
Adres: Kastanienallee 54
OV: U8 Rosenthaler Platz

Berlin, Berlin, dein Herz kennt keine Mauern. Berlijn hing vol met mooie spreuken van de campagne #FreiheitBerlin.

Na een zonnig dagje bloesems fotograferen plofte ik neer in één van mijn favoriete biertuinen van dit moment: BRLO. Ze hebben niet alleen een fantastisch uitgebreid assortiment aan huisgebrouwen biersoorten maar ook het eten is voor een Biergarten verrassend goed.

BRLO
Adres: Schöneberger Straße 16
OV: U1 of U2 Gleisdreieck

Kijk dan, dit eten verwacht je toch niet zomaar in een Biergarten?

Zondag, vlooienmarktdag! Dit is de vlooienmarkt op Fehrbelliner Platz in het West-Berlijnse Wilmersdorf. Een fijne niet al te hippe vlooienmarkt waar je goed kunt slagen voor antiek ogende meubelstukken, tweedehands kleding en leuke sierraden van lokale ontwerpers.

Spiegelselfie met lieve dames Marlon en Eva ♥.

Een bezoekje aan deze vlooienmarkt is gewoon niet compleet zonder een bezoek aan het zogenoemde Thaipark een paar bospaadjes verderop, één van mijn favoriete street food markten in Berlijn. Tientallen Aziatische dames (en een paar heren) bereiden hier op geheel geïmproviseerde wijze het heerlijkste Thaise, Vietnamese en Chinese eten. De heerlijke geuren en het geluid van knetterend frituurvet komt je al van meters afstand tegemoet.

Dumplings in alle soorten, maten én kleuren.

Thaise picknick in het Preußenpark. Dumlings, Pad Thai, gebakken banaan, Mango Lassie, een kokosnoot en sticky kokosrijst met mango. Daar word een mens toch gewoon spontaan gelukkig van?

De 70’s zijn terug op station Konstanzer Straße (U7).

Dit hoekpand in de Eisenacher Straße in Schöneberg vind ik één van de allermooiste appartementenblokken van Berlijn. Al die details, ik zie er echt steeds weer wat nieuws in!

Sinds de allereerste keer dat ik een ijsje haalde bij de iconische mintgroene foodtruck van Jones wist ik het: Berlijn heeft er een grandioze ijsfabricant bij. Ik kon mijn geluk dan ook niet op toen ze een eigen zaak openden in Schöneberg. Achter de toonbank worden de hoorntjes aan de lopende band vers gemaakt en in de vitrine lokken smaken als limoen & mint, vanille & cookie dough, grapefruit & earl grey, apple crumble, whisky & pecan, komkommer & tonic en nog heel veel meer lekkere en bijzondere smaakcombinaties. Echt een must als je in de toch al leuke Goltzstraße bent.

Jones
Adres: Goltzstraße 3
OV: U7 Eisenacher Straße

Maart roert zijn staart.

Toen ik hoorde dat ons kantoor ging verhuizen naar Potsdamer Platz, was mijn eerste gedachte: ‘shit, daar kan ik toch helemaal niet lekker buiten de deur lunchen?’. Het drukke commerciële plein staat tenslotte niet bepaald bekend om zijn verfijnde culinaire aanbod. Toch moet ik zeggen dat deze wijk me behoorlijk positief verrast heeft! In de Potsdamer Straße zitten bijvoorbeeld een aantal onwijs leuke lunchtentjes waar Oliv Eat er één van is. Ik at er gegrilde groene asperges met zalm, pesto, bieten en een gepocheerd ei. Mmm! Berlijn blijft me ook op culinair vlak verrassen!

Oliv Eat
Adres: Potsdamer Straße 91
OV: U1 Kurfürstenstraße

Op zoek naar kleur op grauwe dagen.

Mijn favoriete lunchontdekking in de buurt rondom Potsdamer Platz is absoluut Maiden Mother & Crone. Ze liften het concept kantine naar een heel ander niveau en eigenlijk doet deze vergelijking de lunchzaak helemaal geen eer aan. Op het menu staan iedere dag twee warme gerechten (één zonder en één met vlees) welke meestal zijn geïnspireerd op de Oriëntaalse keuken (mijn favoriet!) en die met een salade, wat brood en een tapenade worden geserveerd. Je proeft direct dat er veel liefde in de gerechten zit want het zijn absoluut geen rechtoe rechtaan maaltijden maar ze bieden vaak bijzondere smaakcombinaties. Daarbij drink je een huisgemaakte limonade en je kunt er zo weer een middag tegenaan! Mijn nieuwe Nest is gevonden ♥.

Maiden Mother & Crone
Adres: Potsdamer Straße 93,
OV: U1 Kurfürstenstraße

Auf dem Heimweg.

Jepp, nieuwe lunchfavoriet is een feit.

Boontjes met o.a. pindasaus, aardappel, chutney, couscous, een linzentapenade van wederom Maiden Mother & Crone (in de toekomst altijd te herkennen aan de schaaltjes). Aanvallen maar!

In mei begon ik met een nieuwe baan en in maart ben ik al een paar keer langs geweest op het kantoor voor meetings en teamavonden. Superfijn dat ik al meteen zo wordt opgenomen in het team. Grappig genoeg zit ook mijn nieuwe werk ook op Potsdamer Platz en dit uitzicht belooft alvast veel goeds voor komende Fotodagboeken.

Het dak van het Sony Center blijf ik wel een van de mooiste stukjes architectuur vinden in Berlijn.

Galeriehoppen in de Auguststraße in Mitte.

Ik was nog nooit samen met Kai in de mozzarellabar geweest en daar moest hoog nodig verandering in komen! Op dit moment is het één van mijn favoriete restaurants in Berlijn. Heerlijke anti-pasti (en ja, met deze goddelijke mozzarella doet het restaurant zijn naam eer aan), goede wijnen en een relaxte bistrosfeer waardoor je je even helemaal op vakantie in Italië waant. Bellissimo!

Mozzarella Bar & Bottega – Al Contadino sotto le Stelle
Adres: Auguststraße 34
OV: U8 Rosenthaler Platz

De hoofdgerechten zijn simpel maar ontzettend lekker. Zo heb ik de Italiaanse keuken het liefst.

En toen brak mijn laatste dag aan bij zanox. Ik verliet het kantoor met een lach en een traan (en een lege todo-list in Asana – whoopwhoop!). Zin om aan een nieuwe uitdaging te beginnen maar oh, wat zal ik mijn lieve collega’s missen!

Mijn (ex-)collega’s kennen me goed. Met bloemen doe je mij altijd een plezier!

Yes! De aspergetijd is aangebroken.

En aspergetijd betekent dat Kai en ik bijna elke week verse asperges halen op de markt. Ik ben echt dol op die dingen en kijk er elk jaar weer naar uit!

Weekmarkt Boxhagener Platz.

Kais verjaardag vierden we nogmaals met een bescheiden etentje thuis. Op tafel stond klassieke Duitse kost: schnitzel met asperges (ja, alweer, haha!) en komkommersalade.

Ik hoop dat jullie het weer leuk vonden om mee te kijken in mijn Berlijnse leven. Hopelijk laat de volgende editie niet zo extreem lang op zich wachten. Daarin ga je o.a. zien wat ik in mijn vakantie heb gedaan en hoe mijn eerste werkdagen zijn bevallen. Bedankt voor het lezen en tot dan!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This