Misschien hebben de vaste BerlijnBlog-lezers het de afgelopen maanden gemerkt: het BerlijnBloggen is er een beetje bij ingeschoten. Niet omdat ik het bloggen niet meer leuk vind of omdat ik geen inspiratie heb (integendeel!), meer omdat mijn nieuwe baan (waar ik trouwens erg blij mee ben!) veel van mijn tijd en energie opslokte, waardoor ik ’s avonds niet altijd zin en energie meer had om weer achter de computer te kruipen. Nu vond ik het echter tijd om dit fotodagboek eindelijk eens uit de conceptenlijst te toveren en met jullie te delen want er zitten een paar tips in die ik jullie toch niet wilde onthouden. Blik met me mee terug op de lente (woah, wat lijkt het alweer lang geleden hè?) en zie hoe we een nieuw kantoor bij Potsdamer Platz betrokken, hoe ik afscheid nam van mijn oude werk én vooral hoe ik mijn twee weken in-between-jobs in Berlijn heb doorgebracht. Viel Spaß! 

De lente brak aan in Berlijn met een stel kleurrijke tulpen voor de Brandenburger Tor. Ik fietste onder de Brandenburger Tor door richting Potsdamer Platz, onderweg naar mijn laatste werkdag bij zanox.

Zo’n vrolijk gezicht die roze tulpen. Al die kleuren zorgen voor een instant goed humeur! Gek idee dat Berlijn op moment van schrijven alweer helemaal kaal is. Waar blijft de tijd toch?

Dit is het uitzicht vanuit het nieuwe kantoor, je ziet o.a. de Pianosee, de Neue Nationalgalerie en het gloednieuwe kantoorgebouw Upper West. Zeker niet verkeerd, maar haalt het niet bij mijn vorige uitzicht op de Oberbaumbrücke. Op mijn laatste dag maak ik nog even een foto van het uitzicht als herinnering en dan is het tijd om m’n biezen te pakken.

Daarna was het toch echt tijd om, met een lach en een traan, afscheid te nemen van mijn collega’s. Klaar voor een nieuwe uitdaging maar ook wel een beetje verdrietig om afscheid te nemen van mijn naaste collega’s, die in de afgelopen jaren toch wel erg goede vrienden zijn geworden. Mijn eerste vrije middag besloot ik door te brengen in het Park Gleisdreieck, vlak achter Potsdamer Platz. Even helemaal niets hoeven of moeten, alleen doen waar ik zelf zin in heb, heerlijk!

Gleisdreieck is één van de jongste parken van Berlijn. Enkele jaren geleden was het nog een groot braakliggend gebied, nu is het een uitgestrekte recreatieruimte waar naar hartelust wordt gevoetbald, geskate en gepicknickt.

De vele street art in en rondom het Park Gleisdreieck maken een bezoek extra de moeite waard.

Magnoliabloesem in het Bergmannkiez. M’n absolute lievelings ♥.

Wat doe je nog meer op je eerste vrije dag? Alleen maar dingen doen waar je zin in hebt natuurlijk! Daarom besloot ik richting Bergmannstraße te fietsen voor een lunch op het terras bij Umami, één van mijn favoriete Aziatische restaurants in Berlijn.

Umami
Adres: Bergmannstraße 97
OV: U6 of U7 Mehringdamm

Mjam. Geen slechte keuze!

Tiergarten kleurt langzaam groen.

Bij het Café am neuen See sprak ik af met twee vrienden, die werken aan een boek over fotograferen in Berlijn. Ze wilden me een aantal vragen stellen over mijn liefde voor (fotograferen in) Berlijn en dat wordt eind dit jaar gepubliceerd in hun boek “Fotografieren in Berlin”. Als ik de plannen van Nancy en Andreas hoor, moet dat wel een geweldig boek worden. Zodra het boek uit is, horen jullie het van me!

Stop wars. Enorme graffiti met een korte maar krachtige boodschap op het voormalige Haus der Statistik, vlak achter Alexanderplatz.

Tijdelijk was er in Charlottenburg een tentoonstelling voor urban art en graffiti te zien in het voormalige Berliner Volksbank-Haus. Schilderingen, graffiti, tape art, kunstinstallaties en andere hedendaagse kunstprojecten van 165 verschillende street artists waren slechts enkele weken te bezichtigen. Rondom het project van The Haus Berlin Art Bang hing een mysterieuze sfeer want er mochten binnen geen foto’s gemaakt worden en ik had geen idee wat me binnen te wachten stond. Best bijzonder om zo zonder verwachtingen een tentoonstelling te bezoeken.

In iedere ruimte was een uniek kunstwerk te zien, door verschillende straatkunstenaars speciaal gemaakt voor deze tijdelijke tentoonstelling. Jammer dat het gebouw inmiddels aan de sloop is overgelaten. Ik had graag nog langer van dit gave kunstproject willen genieten! Aan de andere kant: dat tijdelijke hoort juist ook wel weer een beetje bij Berlijn.

Tulpen voor de Olifantentor, één van de ingangen van de dierentuin Zoologischer Garten.

Even bij Bikini Berlin naar binnen hoppen voor een tof kunstproject van Mademoiselle Maurice: „When the Sky meets the Earth“. Het winkelcentrum was omgetoverd tot enorme origamizee, waar bezoekers hun eigen vogel, boom of bloem konden vouwen en met een mooie wens tussen het geheel konden zetten. Dit soort tijdelijke kunstprojecten maken het winkelcentrum, samen met de wisselende concept stores, echt uniek en zoveel leuker dan de meeste andere standaard winkelcentra in Berlijn. De moeite waard om even naar binnen te lopen als je in de buurt van de Kurfürstendamm bent.

Bikini
Adres: Budapester Straße 38-50
OV: S, U2 of U9 Zoologischer Garten

Al die gekleurde vouwwerkjes zorgden voor een kleurrijk geheel.

Regenplassenliefde ♥. Als ik een mooie grote plas zie, kan ik het nooit laten om te zoeken naar mooie reflecties.

Grillig lenteweer aan de Ku’damm.

Sinds kort zit er ook een locatie van Zeit für Brot in Charlottenburg. Kwam mij op dat moment uitstekend uit want ik had net zin in een warme kaneelrol met een heiße Schoko. Mjam!

Zeit für Brot
Adres: Konstanzer Straße 1, Berlijn-Charlottenburg
OV: U1 Uhlandstraße

Regen, regen, regen, heel veel regen deze lente in Berlijn, en deze zomer, en deze herfst. Wat een nat jaar is 2017 hè?

Voordat ik aan mijn nieuwe baan zou gaan beginnen, had ik nog twee weken vrij. Ik had helemaal geen plannen, geen verplichtingen en geen werkstress. Heerlijk! Elke dag kon ik wat tijd nemen voor mezelf en gewoon lekker doen waar ik op dat moment zin in had. Èén van die dagen bracht me naar een nieuwe ontbijtstek in Mitte.

Commonground
Adres: Rosenthaler Straße 1, Berlijn-Mitte
OV: U8 Rosenthaler Platz

Toast met een gepocheerd ei, avocadocrème, paddenstoelen, pesto en meer lekkers. Mjam! Een nieuwe favoriete locatie om te ontbijten in Berlijn.

Mijn mooiste lentefoto’s van dit jaar plaatste ik eerder al in de fotoserie Berlijn in 30 lentefoto’s.

Thee met Apfelstrudel ♥.

De Meierei is een fijn adres voor Oostenrijkse lekkernijen.

Meierei
Adres: Kollwitzstraße 42, Berlijn-Prenzlauer Berg
OV: U2 Senefelderplatz

Een bekend uitzicht, dat nooit verveelt.

Het voordeel van doordeweeks vrij zijn? Elke dag lekker buiten de deur ontbijten! Deze zonnige morgen bracht me naar ontbijtfavoriet Roamers in Neukölln.

Roamers
Adres: Pannierstraße 64, Berlijn-Neukölln
OV: U7 of U8 Hermannplatz

De huevos rancheros met hummus en salade is hier goddelijk. Het kan zijn dat je er lang op moet wachten, in het kleine café kan het namelijk flink druk worden, maar de gerechten zijn het wachten absoluut waard.

En als je er dan toch bent, dan kun je tegen zo’n prachtig stuk worteltaart natuurlijk ook geen nee zeggen. Wow, het lijkt wel een bruidstaart zo mooi!

Schaduwspel in Neukölln.

Altijd als ik met Marlon door het Görlitzer Park fiets, moeten we even stoppen om van de reuzeglijbaan te roetsjjjjjen. Whieeehh!

Omdat de zon het goed met ons voor had die dag, besloten we ook nog even met een koffie op het terras van Five Elephant neer te strijken. Die eerste terrasjes van het jaar zijn toch wel de beste!

Five Elephant
Aders: Reichenberger Straße 101, Berlijn-Kreuzberg
OV: U1 Görlitzer Park

Schlesisches Tor in lentesferen.

Dag Tegel! Op naar Kroatië!

Nooit eerder was ik in Kroatië geweest maar het leek ons een perfecte voorjaarsbestemming. Eind april huurden we een auto en zijn we vanaf Zagreb naar Split gereden. Onze eerste stop was het nationaal park Plitvička Jezera (Plitvicemeren). Wow, wat een sprookjeswereld troffen we daar aan!

Overal watervallen, kristalheldere meren, wildwoekerend mos en prachtige wandelpaden langs dat alles.

Onderweg naar Zadar kwamen we langs de (volgens Kai) beroemde kloof van Winnetou. Er waren geen borden te bekennen die naar de kloof wezen maar met wat hulp van Google Maps hebben we toch de locatie weten te vinden. Na 10 minuten over een grindpad te hebben gereden en vele twijfels of we wel de juiste afslag hadden genomen, werden we getrakteerd op dit uitzicht. Die kleuren, prachtig!

Aangekomen in Zadar. Hoi!

Mooi hier!

Goede herinneringen aan dit terras, waar we een paar heerlijke uren hebben doorgebracht. Zadar vond ik een onwijs gezellig en erg mooi stadje, het had een beetje de sfeer van een kleine studentenstad. Erg leuk!

Vanuit Zadar maakten we een trip naar Pag.

De autobrug (Paski brug) die het eiland Pag met het vasteland verbindt. Wat een bizar landschap hè? Op het eiland groeit weinig, het lijkt wel een maanlandschap.

Man op de maan, euh, eiland Pag.

Een van de redenen om richting Pag te rijden was de Paški Sir kaas, die oorspronkelijk van dit eiland komt. Het is een zoute schapenkaas, erg lekker, zeker met een glas wijn erbij. Wijn en kaas maken kunnen ze wel daar in Kroatië!

De groet aan de zon in Zadar. De 300 glazen tegels liggen op zonnemodulen, die in allerlei verschillende kleuren oplichten zodra het donker wordt. Het zorgt voor een heel gaaf kleurenspel. Absoluut een bezoek waard na zonsondergang.

Onze volgende stop was het plaatsje Šibenik aan de Adriatische kust.

Prachtige pleinen, smalle steegjes, houten luiken, fijne terrasjes. Prima vertoeven in Šibenik!

Qua sfeer heeft het wel een beetje wat weg van Toscane.

De route langs de Adriatische kust is echt prachtig. De stijle rotsen en het azuurblauwe water leveren mooie uitzichten op en het liefst sprong ik iedere 10 minuten uit de auto om een foto te maken. Ik kreeg er geen genoeg van!

Aangekomen in Trogir waar we hadden afgesproken met mijn familie. Mijn ouders waren 30 jaar getrouwd (hoera!) en dat vierden we met een gezamenlijke trip.

Daar moet op geproost worden!

Zonsondergang in Trogir.

Trogir is een ontzettend klein maar wel heel knus (en toeristisch) plaatsje. Leuke uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

Split ligt op ongeveer een half uurtje rijden van Trogir en is één van de grotere steden in de regio. Net als bijna alle andere toeristische stadjes in Kroatië, wemelt het ook hier van de smalle fotogenieke straatjes.

Markten vind ik altijd zo leuk om te bezoeken in het buitenland. Het geeft altijd een leuke kijk in het dagelijks leven van de bewoners en met een beetje mazzel kom je nog lekkere lokale delicatessen tegen ook.

De haven van Split.

De boulevard in Split.

Nationaal park Krka.

Schilderachtig mooi is het er ♥.

In de zomermaanden kun je zwemmen in de meren maar daar was het in april helaas nog iets te koud voor. Ach, ik fotografeer toch liever ;-).

Dit park dankt zijn naam aan de rivier de Krka en staat vooral bekend om de vele watervallen en de meren die allemaal met elkaar verbonden zijn.

Een prachtig wandelpad voerde ons langs prachtige meren en watervallen in alle soorten en maten. Het was een prachtige dag!

Na een paar gezellige dagen met mijn familie was het tijd om afscheid te nemen. De rest vloog terug naar Amsterdam en wij reden nog een stuk verder naar het zuiden. We pauzeerden in het stadje Omiš, waar we wederom een verse forel van de gril bestelden. Dat was m’n favoriete eten in Kroatië.

De kust werd richting het zuiden steeds ruiger en rotsachtiger. Omiš ligt direct aan het Biokovogebergte, een enorme stijle grijze rotsformatie. Haar hoogste punt is de berg Sveti Jure, die met 1762 meter hoogte de op één na hoogste berg van Kroatië is.

Omiš is niet echt groot maar ik vond het één van de mooiste plekken die we hebben bezocht tijdens deze reis. Die rode daken, die prachtige rotsen, het azuurblauwe water. Die combinatie vond ik prachtig en daarmee onderscheidt Omiš zich ook van veel andere stadjes in Kroatië, die allemaal vrij veel op elkaar lijken.

In Omiš kun je ook fantastisch wandelen. Er bevinden zich nog enkele oude burchten op de berg die je alleen te voet kunt bezichtigen. Onderweg werden we continu getrakteerd op de mooiste uitzichten over de bergen en de kust.

Eindpunt bijna in zicht! Na bijna een uur over losse stenen klauteren kwamen we aan bij de vesting Starigrad.

Het uitzicht was werkelijk fenomenaal. Deze wandeling was denk ik wel één van de tofste activiteiten die we in Kroatië hebben gedaan. Zo gaaf als je na een pittige wandeling wordt getrakteerd op zo’n mooi uitzicht.

En toen stonden we ineens weer aan de voet van de berg…

… om onze route langs de Adriatische kust te vervolgen. Inmiddels stond de zon laag en kwam er een warme gloed over de bergen te liggen.

Aangekomen in Makarska, de laatste bestemming van onze rondreis.

In de zomermaanden wordt het (als ik de foto’s mag geloven) flink druk in Makarska. Omdat wij er redelijk vroeg in het seizoen waren (we waren de allereerste gasten van het jaar in ons hotel en dat was te merken aan het bruine water in de douche, haha!), was het er eigenlijk vrij rustig. De kade was voornamelijk gevuld met lokale vissers en de stranden waren heerlijk leeg. Fijn!

Kristalhelder water.

We vonden dit fenomenale terras ergens langs het strand. Hier hebben we een hele middag zitten lezen. Relaxmodus: aan!

De vele wijnbarretjes zijn absoluut een extra reden om van Kroatië te houden.

Laaghangende bewolking boven het Biokovogebergte. Dit was het uitzicht vanaf ons hotel ♥.

Makarska.

Nog even chillen op het strand en dan is het tijd om terug te gaan naar Berlijn. Ik had hier best nog wel wat langer kunnen blijven, maar naar huis in Berlijn gaan is toch ook altijd wel weer fijn.

Dag Kroatië! Wat hebben we een fijne tijd gehad!

Bij thuiskomst in Berlijn had ik nog een paar dagen vakantie én stond de stad helemaal in bloei. Goede timing! De grootste verzameling bloesems staat met ruim 1.000 exemplaren langs de Berliner Mauerweg op de grens tussen Teltow en Lichterfelde. Tijd om daar eens tijdens de bloeiperiode met een camera om mijn nek een kijkje te gaan nemen. De TV-Asahi-Kirschblütenallee is echt een plaatje en in de lente nog zoveel mooier dan in ieder ander seizoen.

Overal langs de Berliner Mauerweg kom je nog restanten van de Berlijnse Muur tegen. Blijf dat altijd erg bijzonder vinden.

Daarna bezocht ik de Fliegeberg in Zehlendorf, de plek waar de Berlijnse luchtvaart begon. De Berlijnse pionier Otto Lilienthal bouwde de berg in 1894 en gebruikte deze om vliegtesten uit te voeren. Vanaf de bijna 60 meter hoge berg testte hij zijn zweefvliegtuigen en maakt hij meer dan 1.000 vluchten (van zo’n 80 meter lang, maar toch!). Weet je ook meteen waar de Berlijnse luchthaven naar vernoemd is ;-).

Uitzicht vanaf de Fliegeberg over een stel prachtige bloesems.

Na al die bloesemwandelingen ging iets lekkers er wel in. Ik besloot een nieuwe pizzeria uit te proberen. Als zij in bufala vertrouwen, dan doe ik dat ook!

Ik ben heel heel heel groot van van de pizza’s bij Zola in Kreuzberg maar deze pizza van Malafemmena was misschien nóg wel lekkerder. Nooit gedacht dat dat mogelijk zou zijn maar wow, deze pizza met mortadella en burrata was echt heerlijk. Binnen 5 minuten was ‘ie verdwenen. Enige pinpuntje: deze pizzeria had best iets dichterbij mogen zitten, die locatie vlakbij station Innsbrücker Platz ligt voor mij namelijk nogal uit de route.

Malafemmena
Adres: Hauptstraße 85
OV: S of U4 Innsbrücker Platz

U Frankfurter Allee.

De IGA 2017 (Internationale Gartenausstellung) was net open (goede timing zo midden in mijn in-between-jobs) en daar was ik onwijs benieuwd naar. Overal in Berlijn gingen reclameposters met afbeeldingen van een kabelbaan met uitzicht over de Plattenbau in Marzahn. Dat gecombineerd met een gloednieuw uitzichtplatform en nieuwe tuinen in de Gärten der Welt en je hebt een goede reden om weer eens naar het oosten af te reizen.

Het uitzichtplatform Wolkenhain.

Een kabelbaan is vrij uniek in Berlijn, dat had ik nog niet eerder gezien! Dat klopt, want dit is de eerste kabelbaan sinds 60 jaar in Berlijn (ik was ook benieuwd dus ik heb het even voor jullie opgezocht: die eerdere kabelbaan was onderdeel van de Internationale Bauausstellung van 1957). De IGA is inmiddels officieel ten einde maar de kabelbaan blijft gelukkig nog even en is als onderdeel van de Gärten der Welt te bezoeken.

Ik heb me de hele middag vermaakt met bloemen fotograferen.

Één van mijn persoonlijke hoogtepunten van de IGA was dit kunstwerk van Jeppe Hein. Wat simpele spiegels toch niet voor een tof effect kunnen hebben!

► Lees meer over de IGA in mijn blogartikel

De IGA is gebouwd als aanvulling op de Gärten der Welt en deze kon je met een ticket voor de IGA dus ook bezoeken. De internationale thematuinen in het Erholungspark Marzahn blijven toch wel één van mijn favoriete tuinen in Berlijn, vooral deze Oriëntaalse tuin vind ik prachtig maar ook de Chinese en Japanse tuinen zijn absoluut een bezoek waard.

► Meer over de Gärten der Welt 

Ook de Gärten der Welt stond vol in bloei.

Bloesemregen!

Bloesems in Prenzaluer Berg. Oh, als ik dit zie, krijg ik alweer zo veel zin in de lente! Wat is het toch een prachtig seizoen in Berlijn.

Lievelingshummus.

Kanaan
Adres: Kopenhagener Straße 17
OV: S of U2 Schönhauser Allee

Iemand is creatief geweest met naald en draad in Prenzlauer Berg. Check dat katje! Dit soort kleine details maken Berlijn zo’n leuke en verrassende stad. Je weet nooit wat je tegen gaat komen!

Caro Pepe, één van mijn favoriete straatkunstenaars, was weer in Berlijn geweest en heeft een paar prachtige nieuwe werken gezet in de stad. Dit portret is te vinden bij de Freie Internationale Tankstelle in Mitte.

Speeltuinen hebben de meest toffe en rare thema’s in Berlijn. Een Berlijnse Muur als klimmuur had ik echter nog niet eerder gezien. Ergens wel apart, aan de andere kant vooral fijn dat het een muur is waar we gewoon overheen mogen klimmen.

Nog een nieuw werk van Caro Pepe in het Haus Schwarzenberg. Prachtig vind ik deze!

Een vleugje Holland op Alexanderplatz. Deze dubieuze houten molen is een terugkerend verschijnsel op de paasmarkt in Berlijn. Tsja…

Berlijnse koffieliefhebbers herkennen dit hofje vást!

In dat hofje zit namelijk Father Carpenter verstopt, één van mijn favoriete cafés van Berlijn. Naast de koffie zijn trouwens ook de Chai Latte en de heiße Schoko erg aan te bevelen, weten we na dit bezoek.

Father Carpenter
Adres: Münzstraße 21, Berlijn-Mitte
OV:  S Hackescher Markt of U8 Weinmeisterstraße

Weekendboodschappen doen op Boxi. Zo fijn om deze toffe markt in de buurt te hebben, echt een reden om van Friedrichshain te houden.

Naast heel veel toffe dingen van mijn Berlijnse bucketlist afstrepen, heb ik in mijn vakantie ook onze kelder uitgeruimd. Ik zou binnenkort op de vlooienmarkt gaan staan en dat was wel een mooie stok achter de deur om afscheid te nemen van spullen die het daglicht toch nooit meer zagen. Van sommige CD’s kon ik uiteindelijk toch maar moeilijk afscheid nemen. Dit is één van mijn ultieme favoriete platen ooit. Heb ‘m gelijk weer eens opgezet!

Zondagochtend in Berlijn. Niemand te bekennen op straat! In alle stilte ging ik richting Mauerpark. We moeten onze kraam namelijk al om 9:00 uur helemaal spik en span hebben.

Wat een onwijs leuke ervaring was het om op de vlooienmarkt in het Mauerpark te staan. De sfeer achter de kraam was net zo leuk als voor de kraam. We hadden mazzel met het weer en kregen zoveel leuk bezoek bij onze kraam. Zeker voor herhaling vatbaar!

► Lees meer over mijn eerste keer met een kraam in het Mauerpark staan

Mijn eerste werkdag was gelijk een officiële feestdag en dus begon ik mijn nieuwe baan gelijk met een dagje vrij. Op 1 mei wordt in Berlijn namelijk Tag der Arbeit gevierd. We begonnen de dag rustig met een bezoek aan een nieuw café in Friedrichshain. Bij Cozys kun je terecht voor een heerlijk ontbijt (verschillende bowls, de mango bowl met chiapudding is mijn favoriet!) smoothies, koffie en taart. Het zaakje is mooi ingericht, het personeel is vriendelijk en het is centraal gelegen direct aan Boxhagener Platz. Je raadt het al… We hebben een nieuw favoriet ontbijtadres gevonden.

Cozys
Adres: Gabriel-Max-Straße 15A, Berlijn-Friedrichshain
OV: S of U1 Warschauer Straße of U5 Frankfurter Tor

Dagje analog unterwegs.

1 mei is tevens de dag dat Kai en ik ons 5-jarig-jubileum vierden. Hoera!

Deze 1 mei deed ik het rustig aan en heb ik noch van de festiviteiten, noch van de rellen, veel meegekregen. Zo kon ik helemaal fit en opgeladen aan mijn nieuwe baan beginnen.

Ondanks de vertraging hoop ik dat jullie het leuk vonden om weer even mee te kijken in mijn Berlijnse (vakantie)leven. Bedankt voor het lezen!

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This