In dit fotodagboek blik ik terug op een zomerse junimaand in Berlijn. De maand stond in het teken van WK-koorts (van korte duur, helaas), bezoek uit Nederland, een architectonische fototour, een aantal werktripjes en een paar nieuwe foodfavorieten. Kijken jullie mee?

We beginnen de maand met een tripje naar Keulen. Als de verbindingen goed zijn, dan reis ik binnen Duitsland het liefst met de trein. Met de snelle ICE ben je vanuit Berlijn in iets meer dan 4 uur in Keulen. Ideaal!

Sinds het Berlin Mural Fest is er een nieuw kunstwerk te bewonderen voor het Hauptbahnhof. Verschillende street artists hebben een letter voor hun rekening genomen en daarop hun eigen interpretatie van vrijheid in Berlijn gemaakt. Alle letters samen vormen samen de woorden ‘Freiheit Berlin‘. Leuk om even een kijkje te nemen als je aankomt of vertrekt vanaf Hauptbahnhof!

Ik was in Keulen voor mijn werk om voor ruim 100 (toekomstige) klanten een evenement te organiseren. Met de voorbereiding van zo’n evenement ben ik wel een paar weken zoet en op de dag zelf gaat alles altijd weer supersnel voorbij. Tussendoor heb ik gelukkig wel even de tijd gehad om van het waanzinnige uitzicht vanaf KölnSKY te genieten. Zo krijg ik toch nog een beetje wat van de stad mee!

Een onderdeel van het programma was Virtual Reality en dat moest ik zelf natuurlijk ook even uitproberen. Ik testte ‘The Climb’ en ik was oprecht verbaast over hoe oprecht mijn zintuigen reageerden. Je weet dat je niet echt bovenop een hoog gebouw staat, maar toch voelt het heel echt. Bizarre ervaring!

Het weekend stond helemaal in het teken van de bruiloft van F&D, waar we als gasten én als fotografen bij mochten zijn. Kai heeft de meeste foto’s gemaakt en ik was als ‘second shooter‘ van de partij. Het resultaat staat inmiddels op Kais website en ik ben ontzettend trots op zijn eerste bruiloftsreportage! De locatie (Landgut Stöber) was trouwens perfect voor mooie trouwplaatjes en ik kreeg spontaan zin om mijn eigen bruiloft weer her te beleven.

En we gaan zelf op aandringen van het bruidspaar ook nog snel op de foto.

Voor de bruiloft hadden we een auto gehuurd en daar besloten we het hele weekend goed gebruik van de maken. Zondagochtend gingen we de Autobahn op richting Dresden.

In Dresden hebben we de hele dag bij mijn schoonouders in hun Garten gezeten. Dit soort volkstuintjes vind ik zo heerlijk Duits kneuterig en knus. Stiekem zou ik best zo’n tuintje in Berlijn willen hebben. Jammer dat het zoveel tijd kost!

Er is een regel dat een bepaald deel van de tuin begroeid moet zijn met gewassen. Het stond er dus vol met courgettes, tomaten en aardbeien. Hmm!

En lavendel ook ♥.

Het onvoorspeld mooie weer vierden we nog met een barbecue en daarna ging het ’s avonds weer terug naar Berlijn. Dit weekend was heerlijk en voelde even als een minivakantie!

Bijkletsen met oud-collega en vriendinnetje P, die net terug is van een paar maanden Australië. Zo gaaf, dat ze dat gewoon gedaan heeft!

Met 30 graden chillen op Tempelhof onder één van de weinige schaduwrijke plekken op het verlaten vliegveld. Half Berlijn ligt vast aan één van de prachtige Berlijnse meren dus we hebben het veld bijna voor onszelf. Heerlijk!

Zomers uitzicht vanaf de Elsenbrücke tussen Friedrichshain, Kreuzberg en Treptow.

Maandag hadden we een teamuitje en het was voor iedereen een verrassing waar we heen zouden gaan. Zodra de bussen richting de Teufelsberg reden, hoopte ik al dat we naar de verlaten afluisterstations zouden gaan. En dat bleek het geval!

We hebben de hele middag spelletjes gespeeld, kregen een rondleiding en hebben daarna van een prachtige zonsondergang en een barbecue genoten met onze +1’s.

De dagen erna stond Wenen op het programma. Ik was er voor de organisatie van een conferentie en een evenement voor werk en maakte gelijk van de gelegenheid gebruik om wat van deze prachtige stad te zien tijdens mijn eerste bezoek. Wat een prachtige stad is het! Wil er graag nog eens naar terug om ook de buurten buiten het centrum te ontdekken.

Ultiem zenmoment.

#iseefaces. 

Waar ik in de zomer geen genoeg van krijgen kan? Iced latte! Deze bij Ben Rahim in de Hackesche Höfe is erg lekker. Een goed begin van een fototour met Kai, Marlon en onze Fujicamera’s.

Ben Rahim
Adres: Sophienstraße 7, Berlijn-Mitte
OV: S Hackescher Markt

Wat ziet mijn oog daar? Nog een goed café in de Hackesche Höfe? Röststätte Berlin ken ik van een andere locatie in Berlijn-Mitte en nu hebben ze kennelijk nog een locatie in één van de mooiste hofjes van Berlijn. Tof om te zien en wat een prachtige locatie.

Voor onze fototour hadden we het Hansaviertel uitgekozen. Een voor mij nog redelijk onbekende wijk (ondanks dat het eigenlijk ontzettend centraal gelegen is tussen de stations Bellevue en Tiergarten) en dus een leuke locatie om op zoek te gaan naar nieuwe Berlijnse perspectieven.

Vooral de architectuur is interessant om te zien in het Hansaviertel. In de Tweede Wereldoorlog is het district bijna volledig verwoest waardoor Alvar Aalto, Egon Eiermann, Walter Gropius en vele andere internationaal bekende architecten hier eind jaren ’50 naar hartelust konden bouwen. Aanrader voor de architectuur- en/of fotografieliefhebbers!

Een afzakkertje doen we nog even bij de Bite Club street food markt waar ik enkel en alleen deze foto maakte. De laatste maanden moet ik echt mijn best doen om foto’s te maken. Soms ontbreekt me de inspiratie en de zin een beetje en daar baal ik eigenlijk wel een beetje van. Aan de andere kant: soms is het ook fijn om niet altijd alles door een cameralens te zien, toch? En gelukkig heb ik in mijn archief nog wel wat fotomateriaal dus check mijn artikel over de Bite Club voor wat sfeerimpressies!

Juni stond ook in het teken van het begin van het WK en de vele public viewing evenementen die daarmee gepaard gaan.

Ik hees mezelf in een Deutschland Trikot en juichte voor de Mannschaft. Mocht niet echt baten. Verlies tegen Mexico. Whut, Duitsland, wat maak je me nou?

Juni zat propvol events. Na Keulen en Wenen was ik nu bij een evenement in Kosmos. Deze keer had ik mazzel en kon ik naar de locatie wandelen en bovendien had ik deze voormalige DDR-bioscoop altijd al eens van binnen willen zien. Twee vliegen in één klap dus!

Etentje met oud-collega’s en vriendinnen op het terras bij mijn lievelingsitaliaan. Saporito. Al jaren heb ik het over Saporito en ik vond dat zij hier ook maar eens heen moesten. Saporito heeft er weer 3 nieuwe fans bij!

Saporito
Adres: Straßmannstraße 21, Berlijn-Friedrichshain
OV: M10 Straßmannstraße of U5 Weberwiese

Vaste prik op 21 juni: Fête de la Musique. Met podia opgesteld door de hele stad wordt het begin van de zomer gevierd. Een van de leukste straatfeesten die Berlijn rijk is!

Berlijnse straten worden omgetoverd tot een festivalterrein en de sfeer is top. Even een ultiem Berlijns genietmoment hier.

Storm op komst.

Yay! Mijn broertje Simon kwam een weekend langs! Natuurlijk luidden we het weekend in met lekker eten. We lieten ons gaan bij 1990 Vegan Living, een tof vegan restaurant waar je allemaal kleine Aziatische gerechten kunt bestellen.

1990 Vegan Living
Adres: Krossener Straße 19, Berlijn-Friedrichshain
OV: S+U Warschauer Straße, M10 Grünberger Straße of U5 Frankfuter Tor

De actiegroep ‘Anonymous for the Voiceless‘ stonden 24 uur op Alexanderplatz om aandacht te vragen voor de dierenmishandeling in de vleesindustrie. Goede actie en respect voor deze mensen, dat ze zo voor de dierenrechten opkomen.

Kiekeboe! De Fernsehturm gezien vanuit het Nikolaiviertel.

Broertje en zus. Of nouja, broer en zusje, haha!

The Green Market in de Alte Münze. Deze voormalige geldfabriek is zo’n toffe locatie voor een (street food) markt. Aanrader om de evenementenkalender voor deze locatie in de gaten te houden!

Prachtige mural van TWO ONE in de Klosterstraße.

Ik probeer met iedereen die op bezoek komt in Berlijn in een fotohokje te gaan. Blijft leuk en blijft spannend, of er wel echt een foto uit het automaat gaat komen ;).

Daarna doen we nog even een biertje bij de strandbar Holzmarkt. Mijn broertje is inmiddels ook al een bekende in Berlijn, maar ik probeer toch altijd weer wat nieuwe plekken te laten zien. Dit is één van mijn persoonlijke favorieten!

Het weer zit niet echt mee en public viewing heeft er ook wel eens vrolijker uitgezien in Berlijn. Maar we laten ons niet kennen en zitten klaar voor Duitsland – Zweden!

We zijn optimistisch en Duitsland wint op het nippertje. En dat was ook gelijk de laatste wedstrijd die ik van Duitsland heb gezien, haha. De WK-koorts was maar van korte duur in Berlijn.

Zondags ontbijt bij Düsselmaier. Hier kun je je eigen ontbijt helemaal samenstellen. Van het soort brood tot soort kaas aan toe! Dat gecombineerd met de knusse woonkamersfeer maakt Düssemaier tot één van mijn favoriete ontbijtstekkies in Friedrichshain.

Düsselmaier
Adres: Grünberger Straße 84, Berlijn-Friedrichshain
OV: U5 Samariterstraße

Regenplassenliefde op het RAW-Gelände.

Zo kwam de voorgaande foto tot stand. Moet altijd weer lachen, als ik zulke foto’s van mezelf zie.

Over het algemeen hadden we weertechnisch helemaal niets te klagen de afgelopen weken maar dit weekend was nat, grauw en donker.

Museumpje pakken dan maar!

Urban Nation Street Art Museum
Adres: Bülowstraße 7, Berlijn-Schöneberg
OV: U2 Bülowstraße of U1, U2, U3 of U4 Nollendorfplatz

Entree: gratis (giften worden zeer gewaardeerd)

In dit museum zijn werken van bekende street artists als JR, Roa en Herakut te zien. En het toffe? De werken zijn allemaal speciaal voor deze gallery gemaakt en dus niet weggekaapt van de straat.

Het toilet van het street art museum lijkt op die van een gemiddelde Berlijnse club en vond ik wel een selfie waard.

Rondom het Street Art Museum barst het ook van de Street Art. De Bülowstraße is er echt van opgeknapt en een ware hotspot voor de liefhebber van straatkunst.

Bülowstraße.

Station Bülowstraße. Een (nat) plaatje!

Onze street art tour zetten we voort in Prenzlauer Berg. Dit exemplaar van El Bocho kende ik nog niet!

Of Duitsland nou speelt of niet, in Berlijn wordt er niets anders meer gedaan dan voetbal kijken, voetbal kijken en nog eens voetbal kijken. In de Biergarten, op straat maar ook in de Späti. En zo zijn we ineens getuige van meerdere goals van Engeland.

Weer of geen weer, op de vlooienmarkt in het Mauerpark is het altijd druk.

#thattoweragain.

Had ik al iets gezegd over het WK? In Berlijn kom je er niet zo makkelijk vanaf als je niet van voetbal houdt ;).

Traditie als mijn broertje op bezoek is. Mauerparkkaraoke!

We vermaken ons weer een paar uur bij de karaoke. Dit verveelt gewoon nooit.

Zeg je zomer in Berlijn? Dan zeg je aardbeienhuisjes van Karls Erdbeer-Hof! De lekkerste aardbeien uit de omgeving van Berlijn.

We hadden collega’s op bezoek in Berlijn en we namen ze mee naar dit restaurant. Anders dan wat je bij de buitenkant zou verwachten, kun je hier fan-tas-tisch Japans eten en ziet het er van binnen erg chic uit. Ik zeg: laat je verrassen!

893 Ryōtei
Adres: Kantstraße 135, Berlijn-Charlottenburg
OV: S Savignyplatz

De afgelopen weken ben ik helemaal fan geworden van wijnbars. Sind ik het bestaan ervan heb ontdekt, hebben we al de nodige locaties uitgeprobeerd. Deze wijnbar in Friedrichshain is inmiddels groot favoriet, mede dankzij het afwisselende aanbod aan kazen. Elke keer staan er weer andere kazen in de koelkast en het personeel weet er veel over te vertellen.

Weinkehr
Adres: Simplonstraße 23, Berlijn-Friedrichshain
OV: S Ostkreuz of S+U Warschauer Straße

Landwehrkanal ♥.

Weekend! We chillen een tijdje aan het Landwehrkanal tot we trek krijgen en stranden op het terras van La Lucha. Het nieuwste Mexicaanse hipsterparadijs in Berlijn. Roze tafels, neon cactussen en vrolijke vlaggetjes zorgen voor een Instagrammable interieur. Mijn Mexicaanse brunch (tortillas met salsa verde en bonen) is dan misschien iets minder fotogeniek, lekker is het absoluut. Wat mij betreft één van de weinige goede Mexicaanse restaurants in Berlijn en dat op een perfecte locatie aan het Landwehrkanal. Een nieuwe favoriet.

La Lucha
Adres: Paul-Lincke-Ufer 39/41, Berlijn-Kreuzberg
OV: U8+U1 Kottbusser Tor

Dit weekend sluiten we af met vrienden in Prater, terwijl Fransen en Argentijnen om ons heen afwisselend juichen. Voordat ik in Berlijn kwam wonen, had ik nooit veel met voetbal. De gezelligheid van het WK in Berlijn weet me echter altijd weer te grijpen. Het laat zien hoe internationaal Berlijn is en hoe creatief de Berlijners zijn met hun TV-constructies. Altijd weer een feestje, zelfs als het Duitse team het laat afweten.

Bedankt voor het lezen! Hopelijk vonden jullie het leuk om (na veeel te lang – sorry!) eindelijk weer eens een fotodagboek te zien! De laatste tijd schiet het bloggen er nogal bij in maar ik doe mijn best om af en toe wat online te zetten. 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This