Een paar weken geleden werd ik er nog helemaal gek van, al die oudejaarslijstjes met “best of 2013”. Maar eigenlijk is het best leuk om af en toe eens een favorietenlijstje samen te stellen en terug te blikken op de afgelopen maanden. Dubbele gevoelens dus, en uiteindelijk ben ik gezwicht en heb ik mijn eigen “best of” lijstje samengesteld. En wie zegt er eigenlijk dat lijstjes altijd eind december moeten worden gepubliceerd? In dit artikel dus (iewat verlaat) mijn beste Berlijnontdekkingen en momenten van het voorgaande jaar!

1. Beste film

In de categorie “beste film” ga ik voor een serie: Unsere Mütter, unsere Väter. Deze serie werd begin dit jaar uitgezonden op ZDF. Deze driedelige serie gaat over een vriendengroep uit Berlijn in de Tweede Wereldoorlog, ze worden uit elkaar getrokken en gaan hun eigen weg. Toch komen ze elkaar vaak weer tegen op hun pad. En meestal niet hoe ze het hadden voorspeld. Lees hier mijn review over Unsere Mütter, unsere Väter.

2. Beste boek

2013 was voor mij meer dan ooit het jaar van de fotoboeken, geen maand ging voorbij zonder een prentenboek te kopen. Ik weet niet of er meer fotocollecties zijn ontdekt of dat de algemene  interesse voor oude foto’s is gestegen, maar de laatste tijd komen er veel mooie fotoboeken uit met historisch beeldmateriaal. Foto’s zeggen zoveel meer dan woorden en nemen je echt even mee naar het vroegere Berlijn. Ik heb een aantal boeken met fotocollecties van het Berlijn uit de jaren ’70, ’80 en ’90, dit zijn een paar van mijn favorieten.

P1000035favoriete Berlijnboeken

3. Beste restaurant

Op de valreep van 2013 bezocht ik la Soupe Populaire. Van de vele restaurantontdekkingen dit jaar is dit toch absoluut wel mijn favoriet. Dit restaurant van sterrenkok Tim Raue heeft een prachtig menu voor een betaalbare prijs. Daarnaast is de locatie van een oude bierbrouwerij prachtig en wordt het wisselende menu afgestemd op een wisselende kunsttentoonstelling. Dit restaurant ademt Berlijn! Een review volgt…

soupe populaire

4. Beste lunch

Deze categorie vond ik wel heel erg lastig! Toch ga ik voor GESCHMACKSSACHE, omdat ik daar het meest heb gelunched het afgelopen jaar. Dit tentje zit iewat afgelegen in Kreuzberg, maar is echt de moeite waard om voor om te lopen. De dagverse gerechten (meestal een soep, een warme maaltijd en wat sandwiches) worden dagelijks met veel liefde voorbereid. En had ik al gezegd dat ze hier ook lekkere taarten hebben?

5. Beste café

Café Solvey nomineer ik als favoriete café. Afgelopen jaar is ze geopend op een nieuwe locatie maar het is er nog altijd even kneuterig en knus als voorheen. Bloemen, oude familiefoto’s, een open haard en antiek servies maken het plaatje compleet. En niet onbelangrijk: de taart smaakt heerlijk en er is een ruime keuze aan thee (o.a. van mijn favoriete merk Kusmi Tea).

6. Beste foto

Dit jaar heb ik veel uitstapjes gemaakt met de camera. Heerlijk vind ik het om lekker rond te kijken, met een camera op zak let je toch meer op details dan zonder. Mijn eerste favoriete foto is een foto die aan het denken zet, dat is wat ik uiteindelijk zou willen uitstralen met foto’s. Emoties vastleggen. En dan ook nog in die heerlijke herfstzon…

IMG_0361herfst

Een tweede favoriet is voor mij zo simpel. Je komt zoveel foto’s tegen op internet van de “skyline” van Berlijn met een zonsondergang. Desalniettemin ben ik trots op mijn exemplaar, het straalt gewoon Berlijn uit. Rust. Stad. Verandering. Oud. Nieuw.

_MG_8563beste foto zonsondergang

Iemand noemde deze foto “urban nature”, dat vond ik wel een mooie term. Er zijn veel contrasten in Berlijn. Rijk en arm. Historisch en modern. Maar ook stad en natuur.

_MG_8671strausb. platz

Nog niet genoeg? Doorzoek de categorie “uit mijn fotoalbum” of bekijk mijn Flickr profiel.

7. Beste Berlijnmoment

Oei, ik heb dit jaar wel een paar bijzondere momenten meegemaakt. Begin dit jaar kreeg ik een mailtje van iemand die vroeg of ik die ochtend had zitten lunchen bij die Turnhalle. Ja, dat was zo. Ik ben gewoon herkend! Dat vond ik toch wel heel erg bijzonder. Sowieso vind ik het altijd ontzettend leuk om berichtjes te ontvangen van lezers die plekken hebben opgezocht n.a.v. mijn blog. Ik hoop dan altijd maar dat het goed bevalt!

Mijn gelukkigste moment was het moment waarop ik hoorde dat we waren uitgekozen voor een prachtige woning in Friedrichshain. Veel voorgaande woningen voldeden niet aan de eisen (geen balkon, te donker, een lelijke keuken, te luid etc.) maar veel vaker nog voldeden wij zelf niet aan de eisen. Huurwoningzoeken is net solliciteren… Niet altijd makkelijk. Maar YAY het is gelukt! Hier lees je meer over mijn ervaringen met verhuizen binnen Berlijn. Extra fijn was dat ik goede vrienden die besloten naar Berlijn te verhuizen blij kon maken met mijn vorige woning. Dubbele winst!

In het najaar werd ik wederom herkend. Dit keer niet door een bezoeker maar door een voormalig huisgenootje. Toen ik in Berlijn studeerde woonde ik in een international studentenhuis aan het Gründewald, na de studietijd reisden veel stundenten door of keerden terug naar hun roots. Zo ook ik en mijn huisgenote Céline. Ik naar Amsterdam. Zij naar Parijs. Na jaren weinig contact komen we elkaar spontaan tegen in Friedrichshain en wat blijkt, ze woont bij me om de hoek. Berlijn is gewoon net een dorp!

8. Beste bezienswaardigheid

Jullie weten dat ik een zwak heb voor verlaten plekken. Mijn favoriete bezienswaardigheid komt ook uit dit rijtje en is de Kaserne Krampnitz, een verlaten militair terrein van de nazi’s. Een plek die mooi, indrukwekkend, leerzaam en angstaanjagend tegelijk is. Liever een kijkje nemen vanaf de bank? Dan raad ik de film “Inglourious Basterds” aan die hier deels is opgenomen.

9. Best gelezen op BerlijnBlog.nl

De meest bezochte pagina’s op mijn blog zijn werderom bezienswaardigheden in Berlijn, openbaar vervoer in Berlijn en uitgaan in Berlijn. Deze pagina’s worden steevast veel bezocht op mijn blog. Ik probeer deze pagina’s altijd up-to-date te houden en ik hoop dat iedereen de informatie vindt die hij/zij zoekt!

Het best gelezen artikel dat ik dit jaar heb geschreven is “mijn favoriete Duitse woorden“, er zijn ook veel leuke reacties op binnengekomen met jullie favoriete woorden uit de Duitse taal (zoals Glückspilz en Pünktlich). Als je dat nog niet hebt gedaan kan dat natuurlijk alsnog! Ook goed gelezen en gewaardeerd werd het artikel dat ik schreef over Beelitz Heilstätten, een verlaten militair ziekenhuis net buiten Berlijn.

10. Beste gastblog

Af en toe verschijnen er gastartikelen op BerlijnBlog. Eigenlijk wil ik mijn blog vooral persoonlijk houden, maar voor sommige bijzondere verhalen en goede schrijvers maak ik graag een uitzondering. Dit jaar verscheen er een bijzondere fotoreportage van Stéphan Lam op mijn blog. Hij bezocht na 23 jaar Berlijn opnieuw, en bezocht en fotografeerde de plekken waar hij in 1990 ook was.

11. Beste kunstenaar

2013 is het jaar dat ik verliefd ben geworden op JR. Deze Franse street artiest heeft in Berlijn een serie portretten op oude gebouwen gemaakt: “The Wrinkles of the City“. Ouderen die veranderingen in de stad hebben meegemaakt heeft hij gefotografeerd en in megaformaat op gebouwen geplakt. Met geweldige kunstwerkjes tot resultaat.

jr wrinkles of the city

12. Beste activiteit

Lastig! Maar ik vond de rondleidingen van “Eat the World” wel erg leuk. Een rondleiding door de wijk wordt gecombineerd met culinair genot, je krijgt 7 hapjes bij verschillende cafés. Het concept vind ik erg tof en het is een leuke manier om snel veel leuke tentjes te ontdekken.

13. Beste uitgaansgelegenheid

Ik blijf fan van open air feestjes. Lichtblick is een van mijn favorieten. Wanneer wordt het weer zomer?

13+.Beste ontdekking in Duitsland

In de herfst van 2013 ontdekte ik de Sächsische Schweiz, een rotsachtig natuurgebied rondom Dresden. Ik had al veel foto’s opgezocht op internet, maar het echte uitzicht overtrof al mijn verwachtingen. Stijle rotsen, verkleurende herfstbomen, zacht najaarslicht, een verre horizon. Een droomplaatje! Mocht je eens de tijd hebben, het is prima te bereizen vanuit Berlijn (ong. 250 km.).

(psst, dit is nummer 14. Omdat het eigenlijk buiten Berlijn is).

IMG_0695bastei

Wat is jullie beste Berlijnontdekking van 2013? Ik ben erg benieuwd, deel ze hier bij de reacties!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This