Berlijn is een bruggenstad. Veel mensen weten het niet, maar het is echt waar; Berlijn heeft meer bruggen dan Venetië. Niet vreemd dus dat Berlijn al sinds 1798 bouwt aan bruggen. En omdat ze al zolang bezig zijn met het bouwen van bruggen zitten er een aantal ware juweeltjes onder de ruim 950 bruggen die Berlijn telt. De mooiste bruggen hier op een rijtje, leuk om te bezoeken voor een leuk uitzicht, voor de mooie architectuur of wat leuke panoramafoto’s.

1. Oberbaumbrücke in Friedrichshain

Met kop en schouders mijn favoriet is de Oberbaumbrücke. Deze brug die Friedrichshain en Kreuzberg met elkaar verbindt kent een leuk stukje geschiedenis. Tijdens de deling van de stad vormde de Spree de sectorgrens en bestond er een grensovergang op de Oberbaumbrücke. Tegenwoordig is de brug het symbool van het Berlijnse district Friedrichshain-Kreuzberg. Met een lengte van 154 meter is de Oberbaumbrücke de langste brug van Berlijn. Op deze lange brug worden regelmatig dingen georganiseerd, van demonstraties tot boekenmarkten, je vindt het allemaal op de Oberbaumbrücke. Zowel overdag als ’s avonds heb je hier een prachtig uitzicht over Berlijn.

2. Moltkebrücke in Tiergarten

Tussen het Kanzlerambt en het modere Hauptbahnhof bevindt zich de Moltkebrücke. Deze roodkleurige brug werd tussen 1886 en 1891 gebouwd om de Spree te overbruggen, nu kun je te voet of met de auto de brug over. Hoewel deze brug mij altijd een beetje een Parijsachtig gevoel geeft staat hij toch echt in Berlijn. Toeristen mogen deze brug altijd graag fotograferen vanuit de rondvaartboten maar ook vanaf de brug zelf is het mooi plaatjes schieten. De brug is te voet bereikbaar vanaf het Hauptbahnhof.

3. Schloßbrücke in Mitte

De Schloßbrücke bevindt zich aan het oostelijke uiteinde van Unter den Linden in het mooie historische oude centrum van Berlijn. De brug verbindt het Spree-eiland met het “vaste land” van Berlijn. Ooit lag er op deze plek een houten brug maar deze is rond 1821 vervangen door deze prachtige brug. Ontworpen door Karl Friedrich Schinkel en afgerond in 1824. Momenteel is deze brug een monumentaal pand, het is dan ook een van de mooiste bruggen van Berlijn.

En hoewel de zogeheten Paleisbrug op zich best mooi is, het de standbeelden die de brug versieren die alle aandacht naar zich toe trekken. De acht sculpturen, gebeeldhouwd uit wit Carrara marmer, staan bovenop de pijlers van de brug. De beelden werden gecreëerd tussen 1845 en 1857 door acht verschillende beeldhouwers.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de beelden ontmanteld en in een depot opgeslagen op het grondgebied van wat na de oorlog West Berlijn was. De brug zelf lag in Oost Berlijn en het duurde tot 1981 vooraleer de standbeelden werden overhandigd na een overeenkomst tussen Oost en West. De beelden werden gerenoveerd en in 1984 terug op hun oorspronkelijke plaats gezet.

4. Charlottenburgerbrücke in Charlottenburg

Op de plek van de huidige Charlottenburgerbrücke bevond zich vroeger een houten over het Landwehrkanal, dat in handen was van de Pruisische strijders. Vanaf 1897 werd er onderhandeld met de gemeente Charlottenburg voor een nieuwe brug. In 1900 stemde de gemeente eindelijk toe.

5. Warschauer Brücke in Friedrichshain

Na de afbraak van de stadsmuren werd besloten in de Warschauer Straße een brug over de spoorlijn aan te leggen, aangezien de gelijkvloerse kruising de ontwikkeling van de straat tot belangrijke verkeersader in de weg stond. In 1875 was de Warschauer Brücke gereed. Negen jaar later, op 11 augustus 1884, opende onder de brug de halte Warschauer Straße. Wie nu over de Warschauer Strasse loopt heeft het typische Berlijn sfeertje te pakken. Daarnaast biedt de brug uitzicht over de splinternieuwe O2 World en over de vele spoorlijnen die de stad hier doorkruizen. Vooral ’s avonds kun je hier mooie foto’s maken.

Niet genoeg van al deze mooie bruggen? Dan kun je ook een bezoekje brengen aan het bruggenmuseum in Berlijn Dahlem.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This