De restanten van de Berlijnse muur, oftewel de East Side Gallery, zullen gedurende de komende maanden gerestaureerd worden. Door de jaren heen hebben kunstenaars vanuit de hele wereld, zowel vóór als na de val, de muur versierd met hun graffiti tekeningen. De East Side Gallery is 1,3 kilometer lang en loopt door de wijk Friedrichshain. De muur trekt jaarlijks zo’n driehonderdduizend bezoekers en is daarmee één van de grootste toeristische trekpleisters in Berlijn.

Door uitlaatgassen, regen, vorst of gewoon ouderdom vertonen beroemde afbeeldingen zoals de kus tussen de Oost-Duitse leider Erick Honecker en zijn Russische evenknie Leonid Brezjnev, of de Trabant die uit de muur lijkt te komen (zie foto), steeds meer barsten of begint de verf te bladderen. De muur rot van binnen uit weg, en brokkelt aan de buitenkant af. Bovendien hakken toeristen stukken uit de muur als souvenir of kalken ze hun naam over de tekeningen heen.

Meer dan 20 van de artiesten die hebben meegewerkt aan de East Side Gallery waren afgelopen woensdag bij de kick-off van de restauratie. De East Side Gallery’s artiesten vereniging heeft al contact gelegd met 4/5 van de in totaal 118 kunstenaars die in 1990 meewerkten aan het project, bevestigde de leider van de vereniging; Kani Alavi. De artiesten zullen naar alle waarschijnlijkheid hun kunstwerken opnieuw vervaardigen terwijl de binnenkant van de muur verstevigd wordt.

Natuurlijk hangt er voor de stad een flink prijskaartje aan de reddingsactie. Negentien jaar geleden moest de muur zo snel mogelijk afgebroken worden, maar tegenwoordig is de muur de regering veel waard. Voor deze enorme opknapbeurt wordt 2,2 miljoen euro uitgetrokken. Het geld voor het project komt van de Europese Unie, de nationale loterij en (lokale) overheidspotjes.

In totaal worden er 812 muurstukken en 105 kunstwerken gered. De restauratie zal ruim een jaar in beslag nemen, en moet er bij het 20-jarig jubileum van ‘de val’ (9 november 2009) weer netjes bij staan.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This