Berlijn is altijd al een walhalla voor de kunstliefhebber, maar tijdens de Berlin Art Week doet ze daar nog een flink schepje bovenop. Met ontelbare galerieopeningen, kunstbeurzen en unieke voorstellingen, barst de evenementenkalender uit zijn voegen. Keuzestress alom! Maar eigenlijk gewoon een enorm luxeprobleem om te kunnen kiezen uit zoveel leuke dingen om te doen, waar ik ook dit jaar weer volop van heb genoten. In dit artikel vertel ik je wat achtergrondinformatie over de Berlin Art Week en deel ik natuurlijk mijn favoriete ontdekkingen van dit jaar met jullie.

20160915-_dsf8998-berlijnblog-berlin-art-week

Nieuwe favoriet: Privécollectie Feuerle in een voormalige bunker uit de Tweede Wereldoorlog

Over de Berlin Art Week

In het rijtje jaarlijkse evenementen in Berlijn is de Berlin Art Week een nieuwkomer, deze themaweek vindt namelijk pas sinds 2012 jaarlijks middenin de septembermaand plaats in Berlijn. Desalniettemin is de Berlin Art Week niet meer weg te denken uit het Berlijnse kunstlandschap. Hedendaagse kunst staat tijdens de Berlin Art Week centraal, bij verschillende tentoonstellingen, beurzen, rondleidingen, lezingen en filmprogramma’s, die door de hele stad worden georganiseerd. In het middelpunt van de Berlin Art Week staan de beide kunstbeurzen ABC (Art Berlin Contemporary) en Positions. Daarnaast biedt de Berlin Art Week ook nog eens de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij privécollecties en projectruimtes die anders alleen beperkt toegankelijk zijn. Een ware magneet en aanrader voor de kunstliefhebber dus!

20160916-p1240183-berlijnblog-berlin-art-week

Kunstbeurs Positions in het Postbahnhof am Ostbahnhof

Kunstbeurs ABC

Locatie: Station Berlin, adres: Luckenwalder Straße 4-6, OV: U1+U2 Gleisdreieck, www.artberlincontemporary.com

De ABC (Art Berlin Contemporary) is een kunstbeurs naar initiatief van negen zelfstandige Berlijnse galerieën. In 2008 werd het collectief opgericht als aanvulling op de toenmalige kunstbeurs Art Forum Berlin. Het doel: Berlijn nog beter als kunststad op de kaart zetten en het voor bezoekers eenvoudiger maken om het werk van verschillende kunstenaars te kunnen bekijken op een centrale locatie. Sinds 2011 wordt ABC weer in Station Berlin georganiseerd, een toffe locatie in een voormalig treinstation van de post nabij Gleisdreieck.

Elk jaar strijden galerieën uit binnen- en buitenland met het werk van één enkele kunstenaar om een plek op de beurs. Uit het grote aanbod maakt ABC vervolgens een strenge selectie. Ondanks dat er tientallen deelnemende galerieën aanwezig zijn, is de kwaliteit van de exposanten daardoor toch erg hoog. ABC focust niet op groei in kwantiteit, maar op groei in kwaliteit. Toch is er meer dan genoeg beeldende kunst, performance art, en schilderkunst te zien om je urenlang te kunnen vermaken. Tussen het kunstkijken door kun je voor een drankje of hapje terecht op de begeleidende food markt. De ideale combinatie tussen cultuur en culinair!

20160915-p1240168-berlijnblog-berlin-art-week

De internationale kunstscéne treft zich tijdens de Berlin Art Week bij ABC

20160915-_dsf8957-berlijnblog-berlin-art-week

De kunstvormen op de ABC zijn ontzettend uitlopend, van klassieke schilderkunst tot moderne performance art en alles daar tussenin

20160915-_dsf8958-berlijnblog-berlin-art-week

#emojisinthewild

Kunstbeurs Positions

Locatie: Postbahnhof am Ostbahnhof, adres: Straße der Pariser Kommune 8, OV: S Ostbahnhof, www.positions.de

ABC en Positions hebben behoorlijk veel van elkaar weg. Ook Positions maakt officieel deel uit van het programma van de Berlin Art Week, ook Positions vindt plaats in een voormalig treinstation van de post (Postbahnhof am Ostbahnhof) en ook Positions heeft een interessante selectie aan exposanten van over de hele wereld. Positions onderscheidt zich echter ook van ABC door meer te focussen op de actualiteit. Talentvolle nieuwkomers hangen hier naast de gevestigde orde, als ze maar een relevantie hebben met de tijd waarin we nu leven. Het voordeel van zulke kunstbeurzen is dat je je helemaal onder kunt dompelen in de kunstscéne, zonder dat je veel onderzoek hoeft te doen naar de locaties van de beste galerieën.

20160916-p1240170-berlijnblog-berlin-art-week

Het Postbahnhof is een prachtige locatie voor een kunstbeurs

20160916-p1240177-berlijnblog-positions-berlin-art-fair

Voormalige stations doen het altijd goed als tentoonstellingsruimte

20160916-p1240180-berlijnblog-berlin-art-week

Analoog vs. digitaal

20160916-p1240173-berlijnblog-berlin-art-week

Een beetje kunstbeurs is niet compleet zonder street food en cocktailbar

Kunstbeurs Berliner Liste

Locatie: Kraftwerk Mitte, adres: Köpenicker Straße 70, OV: U8 Heinrich-Heine-Straße, www.berliner-liste.org

De Berliner Liste is eveneens een internationale beurs voor hedendaagse kunst in Berlijn, met tentoonstellingsruimte voor verschillende galerieën, projectruimtes en zelfstandige kunstenaars. Omdat er ook veel werk van van jonge kunstenaars, fotografen en urban artists wordt tentoongesteld, onderscheidt Berliner Liste zich van de andere beurzen, die zich toch wat meer op de gevestigde orde richten. Met prijzen tussen de € 500,- en € 7.500,- voor een kunstwerk is Berliner Liste ook wat ‘voordeliger’ en toegankelijker dan de ABC en Positions.

Berliner Liste vindt elk jaar in september plaats maar is officieel geen onderdeel van de Berlin Art Week. Slim wel om het ook in september te organiseren, want zo trekken ze meer bezoekers van buiten Berlijn en zo kun je als kunstliefhebber makkelijk het bezoek aan verschillende kunstbeurzen met elkaar combineren. Na het wegvallen van het Art Forum Berlin is het tevens de oudste (2004) en grootste kunstbeurs van Berlijn. Dit jaar vond de 13e editie van Berliner Liste plaats in het Kraftwerk in Berlijn-Mitte met 123 exposanten uit 23 landen op een oppervlakte van 4.000 m². Berliner Liste scoort pluspunten met deze toffe locatie in een voormalige electriciteitscentrale.

20160916-p1240200-berlijnblog-berlin-art-week

Kraftwerk Berlin is één van mijn favoriete evenementenlocaties en bewees zich ook als een perfect decor voor moderne kunst

20160916-p1240198-berlijnblog-berlin-art-week

Werk van Alias, een artiest die ook veel op straat actief is

20160916-p1240195-berlijnblog-berlin-art-week

Meer werk van urban artists bij Berliner Liste, o.a. van Various & Gould, een street art duo dat één van mijn favoriete murals in Berlijn heeft gemaakt

20160916-p1240206-berlijnblog-berlin-art-week

Gallery Night

Tijdens de Gallery Night blijven de aan de Berlin Art Week deelnemende Berlijnse galerieën en projectruimtes tot ver na zonsondergang geopend. Voor de galerieën hét moment om af te trappen met nieuwe exposities en voor kunstminnend Berlijn de ideale avond om te netwerken. Omdat de kunstenaars tijdens de Gallery Night ook vaak bij de expositie-openingen aanwezig zijn, is het een leuke manier om direct van het brein achter de kunst meer te weten te komen. Zeker bij hedendaagse kunst, die voor mij als kunst-n00b niet altijd op het eerste gezicht logisch lijkt te zijn, is een beetje extra uitleg soms wel prettig. Zelden is Berlijn zo chic en keurig als tijdens de Gallery Night. Een bijzondere ervaring!

20160915-_dsf9003-berlijnblog-berlin-art-week

‘Standard Euro’ door Anne Metzen bij projectruimte A TRANS in Berlijn-Mitte

Privécollecties

Één van de tofste dingen aan de Berlin Art Week is misschien wel dat je eenvoudig toegang hebt tot privécollecties. Voor een bezoek aan de private Boros collectie of Hoffmann collectie moet je je normaal gesproken ver van tevoren aanmelden, tijdens de Berlin Art Week kun je zonder afspraak naar binnenhoppen. Ik kreeg dit jaar de kans om een bezoek te brengen aan de private Feuerle collectie, die sinds begin dit jaar in een voormalige Berlijnse bunker uit de Tweede Wereldoorlog te bezoeken is. De privécollectie van Désiré Feuerle bestaat uit zowel moderne hedendagse kunst als uit klassieke kunst uit Zuidoost-Azië. De kunst zorgt voor een bijzonder schouwspel op een bijzondere locatie. Prachtig om te zien wanneer kunst en kunstruimte elkaar zo goed aanvullen.

20160915-_dsf8977-berlijnblog-berlin-art-week

20160915-_dsf8989-berlijnblog-berlin-art-week

De gevestigde kunstmusea

Naast tijdelijke kunstbeurzen, verstopte privécollecties en deftige expositie-openingen, doen natuurlijk ook de gevestigde kunstmusea mee aan de Berlin Art Week. Omdat dit jaar de Berlin Biennale óók nog eens samenviel met de Berlin Art Week, was er aan interessante tentoonstellingen bij de kunstmusea geen gebrek. Met andere woorden: mijn Fear Of Missing Out werd weer behoorlijk op de proef gesteld. Toch heb ik geprobeerd me niet te laten opjagen en heb ik wat interessante locaties uitgezocht om te combineren in een kleine kunstwandeling in Mitte. Niet alleen het geografische midden van Berlijn, ook het middelpunt van de kunstscéne, met de hoogste dichtheid aan galerieën in de stad.

Mijn wandeling voerde me langs de volgende locaties rondom Unter den Linden:

  1. ESMT European School of Management and Technology (favoriet)
    Adres: Schlossplatz 1
  2. Schinkel Pavillon
    Adres: Oberwallstraße 1
  3. Deutsche Bank KunstHalle
    Adres: Unter den Linden 13/15
  4. Schering Stiftung
    Adres: Unter den Linden 32—34
  5. Akademie der Künste (favoriet)
    Adres: Pariser Platz 4

Daarnaast maken enkele andere van mijn favoriete Berlijnse musea – zoals de Berlinische Galerie, het Hamburger Bahnhof en C/O Berlin – ook deel uit van de Berlin Art Week. Raadpleeg dus zeker het programma van de Berlin Art Week voor een compleet overzicht aan deelnemende instanties.

20160917-_dsf9726-berlijnblog-berlin-art-week

Installatie ‘Positive Pathways’ door GCC Art Collective in de ESMT

20160917-_dsf9739-berlijnblog-berlin-art-week

Akedemie der Künste – kunstmuseum op Pariser Platz voor de Brandenburger Tor

20160917-_dsf9744-berlijnblog-berlin-art-week

20160917-_dsf9751-berlijnblog-berlin-art-week

20160917-_dsf9775-berlijnblog-berlin-art-week

20160917-_dsf9776-berlijnblog-berlin-art-week

Akademie der Künste is een favoriet

20160917-_dsf9777-berlijnblog-berlin-art-week

Met zoveel verschillende soorten evenementen onder één noemer is de Berlin Art Week ontzettend veelzijdig. Het maakt echt niet uit of je nou veel of weinig van kunst afweet, als het je trekt, dan is de Berlin Art Week wat voor jou. Mijn kunstkennis is ook echt niet noemenswaardig, maar toch vind ik een rondje bijzondere projectruimtes en galerieën toch altijd erg leuk. Al is het alleen maar omdat je zo vaak ook veel bijzondere gebouwen in Berlijn van binnen kunt bekijken en makkelijk in gesprek kunt komen met kunstenaars over hun werk.

Lijkt de Berlin Art Week jou ook wel wat? Dan kun je de Berlin Art Week voor 2017 vast in je agenda schrijven: 12 – 17 september is het alweer zover! Het programma kun je tegen die tijd vinden op www.berlinartweek.de. Maar voor die tijd maak ik me eerst klaar voor de maand van de fotografie, die ook volgende week alweer begint. In Berlijn hoef je je tenslotte nooit te vervelen… Wil je op de hoogte blijven van alle komende evenementen in Berlijn? Meld je dan aan voor mijn gratis maandelijkse nieuwsbrief, daarin plaats ik alle komende evenementen die ik zelf ook overweeg om te bezoeken.

Tot kunsts!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This