Meer dan 30 street art murals heeft Berlijn er de afgelopen week bijgekregen. Dat is zelfs voor Berlijnse begrippen, waar nieuwe street art werken toch wel aan de orde van de dag zijn, echt heel veel! Lege huiswanden van Kreuzberg tot Moabit zijn versierd met een groot aantal muurschilderingen om de kale muren van wat meer kleur te voorzien. Bekende kunstenaars, waaronder Herakut, One Truth, Insane 51, El Bocho en Klebebande, waren van de partij en kwamen voor het Berlin Mural Fest naar Berlijn. Goed nieuws voor alle street art liefhebbers onder ons! Ik werd in ieder geval heel blij van het nieuws en ging gewapend met de app (‘Berlin Murals’, daarin kun je ook alle adressen terug vinden) en mijn camera op pad om de werken met eigen ogen te bekijken. Scrol verder voor meer fotomateriaal en, jawel, sinds het eerst in twee jaar is het weer zover, een vlog!

Werk van Mr. Woodland, Rigaer Straße 98, Berlijn-Friedrichshain

Berlin Mural Fest

Achter het Berlin Mural Fest zit Berlin Art Bang e.V., de organisatie die vorig jaar ‘The Haus‘ (een enorme tijdelijke tentoonstelling urban art in een bankgebouw, dat inmiddels is gesloopt) heeft georganiseerd. Tijd voor een nieuw street art project, dachten ze. En zo werden honderd straatkunstenaars uitgenodigd om tijdens het pinksterweekend murals te plaatsen en een feest te vieren ter ere van de Berlijnse street art scene.

Alle murals zijn legaal en met toestemming van de huiseigenaren geplaatst. Hierdoor konden de kunstenaars de tijd nemen voor hun werk met een aantal prachtige muurschilderingen van reuzeformaat tot gevolg. Voor huiseigenaren is het eigenlijk veel slimmer om in zee te gaan met zo’n organisatie, om zo de ongewenste graffiti tegen te gaan.

Veel murals waren tijdens het pinksterweekend voor het eerst zonder stellages en kranen te zien en dat leverde een hoop mooie verrassingen op. Berlijn heeft er echt een aantal onwijs gave nieuwe murals bij gekregen! Net als veel mensen bezocht ik de nieuwe werken en dat leverde veel leuke gesprekken op onderweg. Bij veel schilderingen kwam ik dezelfde mensen tegen of zelfs de kunstenaars. Een hele toffe ervaring!

Met app, camera en fiets op pad om de nieuwe murals in Berlijn te ontdekken

Werk van Arsek + Erase, nog in de stijgers, Warschauer Straße 9, Berlijn-Friedrichshain

Door de stellage zijn toch al aardig wat details te ontdekken. Volgens mij zie ik daar een gele Berlijnse U-Bahn!

Het gave van het Berlin Mural Fest is ook, dat je veel kunstenaars kunt toekijken terwijl ze aan het werk zijn. Hier legt Arsek + Erase de laatste hand aan het werk in de Warschauer Straße

Meer weten over het werk van Arsek + Erase? In mijn vlog kun je een mini-interview zien! Het was wel weer even onwennig om op straat te filmen maar ik vond het erg leuk om te doen. Hopelijk geeft het een goede impressie van de nieuwe street art in Berlijn!

Wat er zoal nodig is voor een muurschildering van 5 verdiepingen hoog

Werk van MTO, Warschauer Straße 58, Berlijn-Friedrichshain

Dit werk van MTO beeldt street art en commercie uit. Vaak lastig een balans te vinden tussen die twee

Werk van Die Dixons, Mühlenstraße 6, Berlijn-Friedrichshain

Werk van Insane 51 in de maak, Falckensteinstraße 47/48, Berlijn-Kreuzberg. Ik kon er door de stellage een glimp van opvangen en het lijkt heel gaaf te worden! Kan niet wachten tot de stellages hier weg zijn

Werk van Natalia Rak, Görlitzer Straße 49, Berlijn-Kreuzberg

Natalia Rak staat bekend om haar sprookjesachtige tekeningen en liefde voor natuur. Beide zijn duidelijk in haar werk in de Görlitzer Straße te herkennen!

Werk van Elle, Wiener Straße 42, Berlijn-Kreuzberg

Dit is misschien wel mijn favoriete werk tot nu toe als deel van het Berlin Mural Fest. De boodschap interpreteer ik als ‘vele vrouwen staan samen sterk’ en dat vind ik een mooie boodschap!

Werk van Case Maclaim in de maak, Schinkestraße 24, Berlijn-Kreuzberg. Hoogtevrees kun je niet hebben als street artist!

Kijk nou hoeveel detail hij met een spuitbus op de muur weet te toveren. Prachtig toch?

Case Maclaim is ook een bekende in de Berlijnse street art scene, je kent hem wellicht van zijn mural bij de Heinrich-Heine-Straße

Werk van Millo, Luckauer Straße 12 (in mijn geliefde urban garden Prinzessinnengärten), Berlijn-Kreuzberg

Nóg meer kleur in de Prinzessinengärten

Werk van Herakut, Luckauer Straße 14, Berlijn-Kreuzberg

My home might be no palace, but we can share it if you like. Herakut is één van mijn favoriete straatkunstenaars (zie ook: mijn 11 favoriete murals in Berlijn) en ook dit werk vind ik weer prachtig! Extra kudo’s voor de Fernsehturm

Werk van de Klebebande, Holzmarktstraße 25, Berlijn-Friedrichshain

Gemaakt met plakband (‘Klebeband’), daar staat de Klebebande om bekend

Werk van El Bocho, Holzmarktstraße 25, Berlijn-Friedrichshain

Werk van Isakov, Holzmarktstraße 25, Berlijn-Friedrichshain. Één van de in totaal vijf nieuwe werken in de Holzmarkt. Dit culturele complex aan de Spree is al groot favoriet (hallo strandbar, ateliers, wijnwinkel, speeltuinen, koffiebar en, en, en…) en door de vele nieuwe kunstweken nóg een beetje meer. Aanrader om even te pauzeren tijdens je street art tour!

Werk van Tasso, Holzmarktstraße 25, Berlijn-Friedrichshain

Berlijn heeft er niet alleen veel nieuwe murals bijgekregen, het zijn ook allemaal gave werken om te zien, met vaak nog een diepere achterliggende boodschap ook. Kun je nagaan dat dit nog maar ongeveer de helft van alle werken is, die er deze week zijn geplaatst? Geen wonder dat dit één van de grootste publieke kunstprojecten is, die Berlijn tot nu toe heeft gekend. Uiteindelijk heb ik dus nog niet alle nieuwe murals bezocht (mede dankzij een lekke band, en bedankt glasscherven op de Berlijnse fietspaden…) maar ik ben zeker van plan de rest ook nog te bekijken. Zo heb ik de re-make van Berlijns oudste mural en nog een aantal nieuwe werken van Herakut nog niet gezien. Wordt vervolgd dus! Mocht je in de tussentijd zelf op pad willen gaan, dan raad ik aan om de kaart op de website of in de app (‘Berlin Murals’, voor iOS en Android) te downloaden, daar kun je namelijk alle adressen vinden. Het is handig om de murals met de fiets te bezoeken maar met het OV of zelfs al wandelend kan natuurlijk ook. Je kunt er in ieder geval prima een dagprogramma mee vullen!

Zijn jullie van plan om de murals te ontdekken? Of hebben jullie zelfs al een favoriet? Ik ben benieuwd!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This