Dit jaar vindt de Berlinale, hét filmfestival van Duitsland, van 9 tot 19 februari plaats in Berlijn. Dit internationale filmfestival mag gerekend worden tot één van de grootste filmfestivals van Europa en kan zich makkelijk meten met het filmfestival van Cannes of van Montreal. Ook dit jaar gaan er weer nieuwe films in premiere, kun je genieten van cultfilms en worden er weer de nodige awards uitgereikt. Een stuk of 20 Berlijnse bioscopen doen mee aan het programma waaronder Kino International aan de Karl Marx Allee en het Haus der Kultueren der Welt bij Potsdamer Platz. Het Sony Center op Potsdamer Platz is ook dit jaar weer het kloppende hart van de Berlinale. Sterren als Leonardo DiCaprio, George Clooney, Jeff Bridges, Robert De Niro, Julianne Moore en Michelle Pfeiffer hebben hier de rode loper al betreden.

De Berlinale

De eerste Berlinale vond plaats in de zomer van 1951. Sinds 1978 vindt de Berlinale elk jaar in februari plaats. Het festvial duurt altijd 10 dagen en heeft een zeer uitgebreid programma. Er worden ongeveer 400 films getoond waarvan vele hun wereldpremière of Europese première beleven. Ook staat de Berlinale bekend om zijn afterparties, deze zijn naar horen zeggen zeer geliefd maar lastig te bezoeken omdat je alleen als introducé binnenkomt.

Awards

Een uitgekozen jury beslist welke films er dit jaar met een zilveren of gouden beer naar huis gaan. Er zijn verschillende categorieën waarin prijzen worden vergeven. Zo is er een categorie “generation” waar de beste kinderfilm wordt gekozen. Vanzelsprekend zijn de juryleden de doelgroep zelf, 11 kinderen. Daarnaast zijn er ook prijzen voor beste actrice, beste filmmuziek en beste documentaire. Een lijst van alle prijzen die worden uitgereikt vind je op Wikipedia.

Nederlandse films op de Berlinale

Tijdens de Berlinale zijn, naast veel Duitse films, ook een groot aantal internationale films vertegenwoordigd. Nederland scoort hoog dit jaar met maar liefst vier speelfilms, een documentaire en drie korte films die meedraaien in het programma van de Berlinale.

Vooral de documentaire “Anton Corbijn Inside Out” van Klaartje Quirijns is veel in het nieuws geweest, deze documentaire beleeft op 17 februari zijn wereldpremière. De documentairemaker volgde Corbijn ruim 3 jaar, terwijl hij aan de slag was als fotograaf, filmmaker en ontwerper. Quirijns wilde met de documentaire ontdekken wie de fotograaf is die zo opgaat in zijn werk.

Ook “Patatje Oorlog” is een goede kanshebber, deze speelfilm is in Nederland uitgeroepen tot beste film op het Cinekid festival. Het verhaal gaat over de negenjarige Kiek. Ze is energiek, stoer en blij met haar ouders. Kiek raakt bezorgd wanneer haar vader als arts naar een oorlogsgebied vertrekt. Om de kans te verkleinen dat er iets met hem gebeurt, wringt ze zich in vreemde bochten: ze heeft een dode hond en een dode muis nodig. Kiek kent namelijk niemand die een dode muis, een dode hond èn een dode vader heeft. Dat is een kleine kans.

Het gehele programma van de Berlinale 2012 zal begin februari bekend worden gemaakt.

Kaarten

De reguliere kaarten gaan vanaf 6 februari in de voorverkoop en kunnen tussen 10:00 en 20:00 worden gekocht bij de volgende adressen (ook online op www.berlinale.de). Tickets zijn geliefd dus wees er op tijd bij!

  • In het Arcaden aan Potsdamer Platz
  • Haus der Berliner Festspiele, Schaperstraße 24
  • Bioscoop International, Karl-Marx-Allee 33

Meer informatie over het programma of over tickets voor de berlinale kun je vinden op www.berlinale.de.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This