Alexanderplatz

Alexanderplatz is een groot plein in Berlijn. Centraal gelegen in de wijk Mitte is het een belangrijk openbaar verkeersknooppunt waar je veel winkelketens, het gelijknamige station én de iconische Fernsehturm kunt vinden. Waarschijnlijk duurt het ook niet lang voordat je ‘Alex’ zult tegenkomen.

Verwacht hier echter geen gezellig, knus en mooi plein, het is verre van dat. Hier vind je geen leuke bars, restaurants en cafés. Toch is het plein vanwege zijn roerige geschiedenis een bezoek waard. Het speelde een grote rol tijdens de late middeleeuwen, tijdens het keizerrijk en de Koude Oorlog. De restanten daarvan zijn nog terug te zien op Alexanderplatz en veel bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand.

Station Alexanderplatz met de Fernsehturm op de achtergrond – verwacht hier geen knus idyllisch plein maar een plek vol leven en geschiedenis.

Geschiedenis Alexanderplatz

Ontstaan van Alexanderplatz

Vroeger lag Alexanderplatz net buiten de stadsmuren van Berlijn en is eigenlijk ontstaan als markt. Rond het jaar 1700 ging Alex nog onder de naam Ochsenplatz door het leven en werden er veel levensmiddelen verhandeld. Later werd Alex ook nog gebruikt vol wolmarkten en imposante parades.

Zijn huidige naam heeft Alexanderplatz te danken aan de gelijknamige Russische tsaar, Alexander I. In 1805 werd de Ochsenplatz officieel omgedoopt tot Alexanderplatz. Rond deze tijd begon ook het karakter van het bekende handelsplein te veranderen. De nadruk kwam meer te liggen op het pas geopende trein station in plaats van op de markt.

Topjaren in de 20e eeuw

Alex beleefde zijn topjaren in het begin van de 20e eeuw. Enorme warenhuizen als Tietz (1904–1911), Wertheim (1910–1911) en Hahn (1911) werden gebouwd. Als je oude foto’s van het plein terugziet is het een wereld van verschil. Het was groen, er groeiden bomen en planten en het zag er prachtig uit.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Alexanderplatz een gewild doelwit. De grote bunker die verborgen zat onder het plein kregen vele luchtaanslagen te verduren. De zware bombardementen, die voornamelijk plaats vonden in 1945, waren desastreus voor het plein en alle mooie gebouwen veranderden in een landschap van as en ruïnes.

Alexanderplatz in DDR-tijden

In DDR-tijden kwam Alexanderplatz in Oost-Berlijn te liggen en was daarmee in de handen van de communisten. Zij hadden grootste plannen met Alexanderplatz en wilden van Alexanderplatz weer maken wat het ooit was: een kosmolitisch plein vol socialistische pronkarchitectuur en uitstekende verkeersverbindingen, zodat de rest van de wereld kon aanschouwen hoe goed het in Oost-Duitsland vertoeven was.

Zoals bij veel geruïneerde monumenten in Berlijn werd ook voor Alexanderplatz een wedstrijd georganiseerd om het plein nieuw doel te geven. DDR-architecten kregen de opdracht hun ideeën voor een nieuw en modern Alexanderplatz op te leveren. Alexanderplatz werd compleet wederopgebouwd en ondanks dat het wel groot en nieuw was, was het vooral een grote betonnen vlakte. Het hart van het gebied werd uitsluitend voor voetgangers gebruikt en het verkeer werd via vier wegen langs het plein geleid.

Typische DDR-architectuur op Alexanderplatz

 • Fernsehturm (1969):
  De iconische televisietoren en bekende bezienswaardigheid is rond de 60er jaren gebouwd. Als de zon schijnt vormt zich zo rond het middaguur een groot kruis op het plaatstaal van de toren. Dat was niet voorzien door het felle antireligieuze regime in de DDR en werd in de volksmond dan ook al gauw “de wraak van de Paus” genoemd.
 • Park Inn Hotel (1970):
  Geopend in 1970 als prestigieus DDR-hotel onder de naam Hotel Stadt Berlin, nu nog altijd een van de meest bekende hotels in de stad mét een tof uitzichtplatform.
 • Weltzeituhr (1969):
  Een persoonlijke favoriet en mooi fotomotief! De ‘wereldklok‘ is een bouwwerk dat de tijd in alle tijdszones op de wereld laat zien. Bovenop de klok draaien de planeten om de zon. Net als de fontein is dit ook een geliefde ontmoetingsplaats.
 • Brunnen der Völkerfreundschaft (1970):
  Deze fontein uit 1970 was onderdeel van het herontwerp van Alexanderplatz. Het was en is nog altijd een geliefde plek voor het winkelend publiek om even pauze te nemen of als ontmoetingsplek, maar kijk zeker even naar de details. Gemaakt van koper, glas, emaille en keramiek en versierd met kleurrijk mozaïek in de vorm van planten en dieren is het een bijzonder ontwerp om te zien. De fontein werd ontworpen door Walter Womacka, een vertegenwoordiger van het zogenaamde socialistisch realisme, die veel iconische sovjetbouwwerken heeft voorzien van beeldspraak. In de DDR-tijd stond de fontein in de volksmond bekend als de Nuttenbrosche (hoerenbroche) vanwege het overvloedige kleurrijke emailwerk en de prostitutie die in de omgeving plaatsvond.
 • Haus des Lehrers (1964):
  Vooral bekend om het mozaïekkunstwerk op de façade dat bestaat uit metaal en keramiek. Het 127 meter lange kunstwerk van Walter Womacka beeldt het dagelijkse leven (Unser Leben) van de DDR uit, natuurlijk voorzien van een opportunistisch socialistisch sausje. De ongewone combinatie van een flatgebouw met mozaïek maakte het Haus des Lehrers internationaal bekend. In het 12-verdiepingen tellende gebouw bevond zich onder andere een van de grootste pedagogische bibliotheken van Europa, een leeszaal, een café en een restaurant. Nu zijn er kantoorpanden in het Haus des Lehrers en nabijgelegen Berliner Congress Center (BCC) gevestigd. Tip: tijdens open monumentendag heb je de kans het gebouw van binnen te zien!

Haus des Lehrers

Haus des Lehrers

 • Haus des Reisens (1971):
  Van dichtbij is de DDR-beeldspraak ook op deze façade nog goed te zien. Dit gebouw werd in de DDR gebruikt voor alles wat met reizen te maken had, zo waren het reisbureau van de DDR, de kantoren van de DDR-luchtvaartmaatschappij Interflug en een informatiecentrum voor buitenlandse toeristen hier gevestigd. Tegenwoordig staat het gebouw met zijn buitengewone architectonische details te boek als een voorbeeld van de internationale architectuur van de jaren zeventig. Tot deze kenmerkende details behoren de golfvormige overdekking en het beeldende kunstwerk ‘Der Mensch überwindet Zeit und Raum’ (de mens overwint tijd en ruimte) van – wederom – de kunstenaar Walter Womacka.

Haus des Reisens

Wil je nog meer typische sovjectarchitectuur zien? Dan raad ik absoluut aan een stuk verder te wandelen richting de Karl-Marx-Allee. De prestigieuze boulevard is an sich al een bezoek waard, met iconische bouwwerken als Kino International en Café Moskau waar je zeker even moet stoppen.

Alexanderplatz als openbaar verkeersknooppunt

In de Tweede Wereldoorlog werd Alexanderplatz een belangrijk verkeersknooppunt maar dat is het vandaag de dag nog steeds. Het station Berlin Alexanderplatz is een druk en groot station en veel Berlijners komen hier dagelijks om onderweg naar werk over te stappen. Vanaf hier vertrekken treinen, metro’s en trams in alle richtingen en de kans is groot dat je hier (meer dan) eens zult overstappen.  Volgens de BVG, de Berliner Verkehrsbetriebe, is Alexanderplatz één van de belangrijkste overstapstations van de stad. Dagelijks stappen zo’n 120.000 mensen hier over op een andere lijn.

Op station Alexanderplatz stoppen verschillende middelen van vervoer:

 • Regionale treinen – lijnen RE1, RE2, RE7 en RB14
 • S-Bahn – lijnen S5, S7, S75 en S9
 • U-Bahn – lijnen U2, U5 en U8
 • Tram (Straßenbahn) – M2, M4, M5, M6
 • Bus – 100, M48, 200, 248 en TXL
 • Nachtbus – N5, N8, N42 en N65

Het station kan op het eerste gezicht wat overweldigend lijken maar alles staat goed aangegeven. De treinen en de S-Bahn vertrekken van de bovengelegen perrons, de U-Bahn vertrekt ondergronds en de trams vertrekken aan de voor- en achterkant van het station. Als je de borden volgt, moet het helemaal goedkomen!

Bezienswaardigheden rondom Alexanderplatz

Over smaak valt niet te twisten, maar Alexanderplatz valt doorgaans niet in de smaak om zijn schoonheid en gezelligheid. In tegenstelling tot wat veel mensen denken vind je hier geen gezellige terrasjes en al helemaal geen goede horecagelegenheden (ga daarvoor richting Weinmeisterstraße, op ca. 10 minuten wandelen afstand). Als je echter geen knus plein verwacht maar op zoek gaat naar de typische sovjetarchitectuur, is een bezoek zeker wel de moeite waard (daarnaast kom je waarschijnlijk sowieso niet om Alexanderplatz heen).

Fernsehturm

Dit is de TV toren van Berlijn, en met zijn 368 meter hoogte het grootste gebouw van Berlijn. Je kunt de Fernsehturm ook in om te genieten van het uitzicht of om te eten. Als bezoeker kun je maximaal op 203 meter hoogte komen wat je een verbazingwekkend mooi uitzicht geeft over de stad. Bij helder weer kun je tot maximaal 40 kilometer voor je uit staren. Doordat de Fernsehturm zo in het centrum staat zul je veel andere bezienswaardigheden herkennen. Vaak staan er lange wachtrijen bij de Fernsehturm dus je kunt het beste vroeg, of vlak voor sluitingstijd gaan. Eenmaal binnen ben je zo boven want de lift brengt je met 5 meter per seconden zo omhoog.

➤ Tip: boek je ticket vooraf online, zodat je de rij kunt skippen!

Marienkirche

De Marienkirche is een bekende kerk in Berlijn. De kerk ligt in de Karl-Liebknecht-Straße (vroeger Kaiser-Wilhelm-Straße) vlakbij de Alexanderplatz. Hoe oud de kerk precies is is nooit bewezen, dat hij van voor 1292 is wel bekend. De kerk werd veel genoemd in oude verhalen. Na de Tweede Wereldoorlog was de Marienkirche de enige grote kerk in Berlijn die nog gebruikt kon worden. Van oorsprong is de kerk Romeins / katholiek maar vandaag de dag is het een protestantse kerk.

Park Inn Hotel

Het Park Inn Hotel in Berlijn is het hoogste hotel van Duitsland en is gebouwd tussen 1967 en 1970. Met zijn 41 verdiepingen en 132 meter hoogte haalt hij net de helft van de Fernsehturm en is daarmee het op twee na hoogste gebouw van Berlijn. Het hotel werd in DDR-tijden gebouwd, was onderdeel van de communistische hotelketen Interhotels en heeft toentertijd vele internationale gasten gehuisvest. Na de val van de Berlijnse Muur kwam het hotel in handen van Radisson Hotels en werd het van Stadt Hotel Berlin hernoemd naar zijn huidige naam. Je kunt hier overnachten en het hotel heeft één van de beste uitzichten van alle hotels in Berlijn. Ook als je hier niet overnacht kun je genieten van het uitzicht vanaf het uitzichtplatform.

➤ Wakker worden met fantastisch uitzicht over Berlijn? Dan kun je het Park Inn Hotel boeken via booking.com

Rotes Rathaus

Elk stadsdeel van Berlijn heeft zijn eigen gemeentehuis, dit komt nog voort uit de geschiedenis toen alle wijken nog dorpen op zich waren. Maar dit gemeentehuis in Berlijn Mitte is het algemene gemeentehuis van Berlijn geworden toen de stad werd samen gevoegd. Het huidige Rathaus is sinds 1911 in gebruik, hoewel op deze plek al vanaf de middeleeuwen een gemeentehuis stond. Het nieuwe Rathaus heeft zijn naam te danken aan de rode bakstenen waarmee het gebouw is opgezet en is te vinden aan de achterkant van het station.

Weltzeituhr

Dit is dé ontmoetingsplek voor allerlei groepen jongeren die zich op Alexanderplatz treffen. Er hangen ook wel eens wat bedelende junkies rond die de klok niet ten goede komen, wel is het leuk om de Weltzeituhr eens goed te bekijken.De klok is gebouwd in 1969 als onderdeel van de heropbouw van het Alexanderplatz. Weltzeituhr laat de actuele tijd zien op elke plek van de wereld, verdeeld in de 24 tijdzones. Het kunstwerk weegt 16 ton en is 10 meter hoog. De top van de klok is versierd met een model van het zonnestelsel, welke in een minuut rond draait.

Dakterrassen

Ben je op Alexanderplatz, dan is het eigenlijk een must om het uitzicht vanaf het Park Inn Hotel mee te pikken. Ook als je niet in het hotel verblijft, kun je het uitzichtplatform (tegen betaling) bezoeken. Vanaf hier heb je het beste uitzicht over Alexanderplatz en sta je vrijwel oog-in-oog met de Fernsehturm. Als je het mij vraagt, een beter uitzicht dan vanaf de Fernsehturm!

Mijn persoonlijke zomertip, doe bij goed weer een drankje op het terras van Club Weekend. Lekker genieten van een cocktail en een prachtig uitzicht het leven op Alexanderplatz en de rest van de stad. Vooral de zonsondergang is geweldig om mee te maken! Check zeker even hun evenementenkalender, er worden regelmatig feesten en zomerse DJ-sessies georganiseerd.

➤ Bekijk hier meer uitzichtpunten in Berlijn

Uitzicht vanaf het Park Inn dakterras

Markten en evenementen

Vaker wel dan niet worden er markten en evenementen georganiseerd op Alexanderplatz, vaak met een seizoensgebonden thema. Klassiekers zijn de markten tijdens de kerstperiode, Pasen en het Oktoberfest. Persoonlijk niet mijn favorieten markten omdat het plein nou eenmaal niet erg knus en het aanbod niet erg uniek is. Het is hooguit praktisch als je even snel een hapje of drankje wilt doen.

➤ Meer informatie over evenementen en kerstmarkten in Berlijn

Themamarkt rondom het Oktoberfest op Alexanderplatz. Het is een kwestie van smaak!

De kerstmarkt voor het Rotes Rathaus (aan de andere kant van het station) is wel een persoonlijke aanrader!

➤ Bekijk hier meer bezienswaardigheden in Berlijn

38 Reacties

 1. Sylvia

  Hoi Marjolein,
  Lees met veel plezier je blogs.
  In 2009 ben ik al eens in Berlijn geweest met werk. Dat vond ik een geweldige ervaring! De sfeer en de indrukken die ik in de stad heb opgedaan bleven lang hangen. Over een paar weken ga ik samen met mijn man.
  We zouden graag in een hotel verblijven dat centraal ligt, vanwaar ook alle bezienswaardigheden goed te lopen zijn en waar we in de buurt lekker kunnen ontbijten, ook op zondag ;)
  Nu heb ik het NH hotel geboekt op friedrichstrasse maar door je blog begin ik te twijfelen of dat wel een goede keuze is..
  heb je tips voor me?

  groetjes,
  Sylvia

  Antwoord
  • Marjolein

   Is een prima hotel en ook een prima locatie hoor, lekker centraal en goed bereikbaar met het OV! Waardoor ben je gaan twijfelen? Je zou eventueel nog even op mijn pagina met hoteltips kunnen kijken en anders wens ik jullie veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 2. Bosscher

  Hallo,
  Vorig jaar zijn wij begin augustus op een foodtruck festival geweest op het Alexanderplatz in Berlijn.
  Nu ga ik dit jaar weer er naar toe en vroeg ik me af, is dat foodtruck festival dit jaar ook of was dit 1- malig?
  Bedankt ​alvast voor het antwoord.
  Groet Linda Bosscher

  Antwoord
 3. Katleen Pluymers

  Dag Marjolein,

  Superblog en fijn dat je zo behulpzaam bent! Begin Juni ga ik met mijn vriend een weekend naar Berlijn. We verblijven er zeer kort, we hebben maar 1,5 dag om te besteden. We zijn er nog nooit eerder geweest.
  We zouden graag de Berlijnse muur zien, maar voor de rest moet het niet al te cultureel worden. We zouden graag een goede indruk krijgen van de stad op zich, misschien een leuk park, wat alternatieve of typische winkeltjes, wat gezelligs eten,… Maar ondertussen natuurlijk toch hier en daar wat meepikken.
  We verblijven in Leonardo Hotel Berlin City Süd – Rudower Str. 80-82. Enig idee hoeveel een busticket of tramticket naar het centrum kost en waar we dit kunnen aankopen?
  Dankuwel !! Vele groeten

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat een fijn vooruitzicht! 1,5 dag is wel kort om Berlijn te leren kennen, het zal lastig zijn een goede keuze te maken! Als je vooral sfeer wilt proeven raad ik aan om gewoon 1 wijk uit te zoeken en deze te verkennen. Je zou bijvoorbeeld de East Side Gallery kunnen bekijken en daarna lekker rondwandelen door Friedrichshain (rondom Boxhagener Platz zitten veel leuke eettentjes en kleine winkeltjes en als je van street art houdt zou ik even een kijkje nemen op het RAW-Gelände). Zelf vind ik een bezoek aan Tiergarten en het uitzicht vanaf de Siegessäule ook erg leuk voor een eerste bezoek. Jullie hotel ligt trouwens in zone B en een ticket kost € 2,70 (enkele reis) of € 7,- (dagticket). Meer over het OV in Berlijn lees je hier. Veel plezier!

   Antwoord
 4. Rick

  Hallo Berlijn,

  Ik ga binnenkort met mijn gezin naar Berlijn en wij verblijven in het Mercure Hotel Berlin Tempelhof Airport. Van uit dit hotel willen wij als eerste Alexanderplatz bezoeken per fiets. Heb jij verder tips voor de beste routes naar bezienswaardigheden vanuit Alexanderplatz per fiets?

  Ik hoor graag van je:)

  Vriendelijke groet,

  Rick

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Rick! Je hebt sowieso een fijne locatie uitgezocht om te overnachten. Over de voormalige landingsbanen van Tempelhof fietsen is al een hele ervaring opzich! Vanaf Alexanderplatz kun je bijvoorbeeld naar Tiergarten fietsen (tip: beklim de Siegessäule), over de Karl-Marx-Allee (interessante Sovjet-architectuur) naar Friedrichshain (voormalige Oost-Berlijnse wijk met veel leuke cafeetjes) of door het Volkspark Friedrichshain richting Prenzlauer Berg. Eigenlijk kun je vanaf Alexanderplatz alle kanten op! Ik wens jullie heel veel plezier in Berlijn! Groetjes, Marjolein

   Antwoord
 5. marcel

  Ik ben in 2013 6 maanden in berlijn geweest voor mijn werk, maar dan nog heb ik niet alles gezien van berlijn gewoon weg te veel om te bezichtigen.
  En ja Marjolein die bouwput heb ik ook gezien maar heb me toen laten vertellen dat ze oud heden tegen kwamen wat ze veilig wilde stellen.

  Antwoord
  • Marjolein

   Er is inderdaad zó ontzettend veel. Misschien stelt het je gerust maar ik heb ook nog lang niet alles gezien in Berlijn. Deze stad heeft zoveel geheimen dat je kunt blijven ontdekken!

   Antwoord
  • gio

   hallo

   weet iemand een leuke route met bezienwaardigheden vanuit de potdammerplatz naar de alexandeplatz om daar afsluitend iets te drinken? wel in de avond uren…

   tips?

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi Gio, je kunt het beste via het Holocaust monument, Brandenburger Tor, Unter den Linden, Gendarmenmarkt en het Museuminsel wandelen. Wil je direct iets drinken op Alexanderplatz? Direct op het plein zitten eigenlijk geen leuke cafeetjes. Als je iets verder wandelt kun je een (craft) biertje drinken bij Kaschk. Een van mijn favorieten en de moeite waard om even een klein stukje voor door te lopen! Ook Mein Haus am See aan Rosenthaler Platz vind ik een aanrader. Veel plezier en groetjes, Marjolein.

    Antwoord
 6. Cornelis

  Ik was begin april voor het eerst in Berlijn. Het moet me wel van het hart dat Berlijn mitte een enorme bouwplaats is. Dat zou wel tot 2020 kunnen duren.

  Antwoord
  • Marjolein

   Ja, dat gaat helaas nog wel even duren. Unter den Linden ligt open voor de bouw van de verlenging van de U5, het Berliner Stadtschloß is nog een groot betonblok. Maar het moet allemaal heel mooi worden… Tot die tijd zijn er gelukkig nog genoeg andere wijken waar het wel gezellig is ;-).

   Antwoord
 7. Niek

  Hoi Marjolein,
  Wat een super leuke blog heb je! Van 9 tot 12 juli ga ik met 6 vrienden naar Berlijn. Elk dag heeft een koppel van 2 de taak om een dagindeling te maken. Wij verblijven in Arabel Design Apartments en vanuit daar wil ik vrijdag 10 juli een leuke dag organiseren. Heb je een aantal tips voor me qua lunchen borrelen eten en verrassende bezienswaardigheden? Belangrijk is wel toegankelijkheid. 1 van ons zit in een rolstoel. Alvast bedankt!
  Groet,
  Niek

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Niek,

   dank je wel! Wat zijn jullie interesses? Dan kan ik wat gerichter tips geven :-).

   Jullie zitten in ieder geval lekker centraal dus veel bezienswaardigheden kun je makkelijk met het OV bereiken. Niet ver zijn bijvoorbeeld de voormalige luchthafen Tempelhof, het Joods Museum en de Berlinische Galerie (moderne kunst museum). Een hapje en een drankje kun je doen in het Cafe am neuen See in Tiergarten, een fijne Biergarten waar het goed vertoeven is met mooi weer. Zelf vind ik Neni een gaaf restaurant, heel hip ingericht, een Arabische keuken en waanzinnig uitzicht over de stad (wel van tevoren reserveren). Andere mooie locaties vind ik Parker Bowles en Katz Orange, meer van mijn favoriete restaurants vind je hier. En mijn favoriete tips vind je hier. Laat het me weten als ik nog verder kan helpen!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 8. Erik van der Burgt

  Hoi,
  Wat een fijn blog heb je! Komende week ga ik voor een foto-opdracht voor het eerst naar Berlijn om enkele grote winkels en de stad zelf te vereeuwigen. Maar eerst lekker meer te weten komen over Berlijn op deze site. Dank daarvoor! :-)
  Groet,
  Erik

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Erik,
   dank je wel! Veel succes en natuurlijk ook veel plezier in Berlijn! Geniet van deze gave veelzijdige stad!
   Liebe Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 9. Ange Ujeneza

  Hey Marjolein!
  Prachtige blog heb je hier, bedankt voor de informatie!
  Ik ben hier nu met mijn 3 kindjes en we hebben de tijd van ons leven !!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Ange, wat leuk om te horen zeg! Dankjewel! Geniet er nog even van! Liefs, Marjolein.

   Antwoord
 10. Hilda Karlovic

  Beste marjolein,

  Wat een blog !!!! Zo volledig ! Top !

  Antwoord
  • Nettie Gommers

   Hallo Hilda, Jeannette Kaper- Gommers hier. Ik zou graag weer in contact met je komen vanwege onze vriendschap van vroeger in Hillegersberg. Je woonde op de Breedveldsingel en ik op de Floris Versterlaan. Als je contact met me wilt opnemen om herinneringen op te halen dan kun je me bereiken op het volgende e-mailadres jmjkaper@gmail.com

   Antwoord
 11. Giovani

  Hoi Marjolein, wat heb jij een gave blog! Vandaag was m’n eerste dag hier en het was gelijk een geslaagde dag, dankzij je tips. Morgen ga ik naar Alexanderplatz om een graffitiworkshop en Tour te doen. Bedankt voor al je tips!

  Gio

  Antwoord
  • Marjolein

   Leuk om te horen! Dankjewel Giovani! Graffitiworkshop is ook heel tof. Veel plezier!

   Antwoord
 12. sylvia

  Ik vertrek over een uurtje naar Berlijn, naar mijn familie en uiteraard combineren met de stad en winkels. Leuke site heb je ervan gemaakt, heel overzichtelijk en zeer uitgebreid.

  Antwoord
  • Marjolein

   Dankjewel Sylvia! Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 13. sfot

  ben zelf in berlijn geweest en heb een top tijd gehad!

  Antwoord
 14. Jan Sikken

  Hallo Marjolein ,

  Wij gaan voor de tweede keer naar Berlijn en hebben je fantastische site gebruikt bij het voor bereiden. Al lezend ontstaat er als vanzelf een planning wat we willen gaan doen. Dank je wel.

  Groet, Jan

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Jan,

   wat leuk om te horen dat jullie wat aan mijn blog en tips hebben! Heel veel plezier in Berlijn gewenst!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 15. Karima

  Het is zo fijn om jouw blog te lezen.
  Je leest lekker door en krijgt alle informatie binnen.
  Ik heb een mooie planning in elkaar kunnen zetten dankzij jouw blog.
  Ontzettend leuk dat je dit doet!

  De groeten vanuit Amsterdam

  Antwoord
  • Marjolein

   Dankjewel voor je reactie Karima, leuk om te horen dat jullie wat kunnen met mijn informatie. Veel plezier in Berlijn en de groetjes terug naar het mooie Amsterdam!

   Antwoord
 16. 4stwa

  Ik en de rest van mijn klas vertrekken binnen 20 dagen naar Berlijn en moesten voor een opdracht voor school wat informatie op zoeken over Berlijn. Ik moet je danken dat ik z’n goede informatie heb gevonden op deze site. Doe zo verder!!

  groeten 4stwa
  spwe

  Antwoord
 17. Ave

  Wij zijn net terug uit Berlijn. We hebben geslapen bij Novotel Potsdamer Platz. Kinderen slapen en eten gratis. Vanuit daar zijn veel bezienswaardigheden goed te belopen. Bijvoorbeeld Potsdamer Platz, Gendarmenmarkt, de muur, Checkpoint Charlie, Holocaust monument, Brandenburger tor, Unter den Linden, De Rijksdag en het Technikmuseum. Met de metro naar Kurfurstendamm, KaDeWe, Alexanderplatz en de wijk Friedrichshein.

  Antwoord
 18. Jacqueline

  Wij gaan binnenkort naar Berlijn. Kun je mij vertellen wat echte aanraders zijn om te zien of te bezichtigen

  Antwoord
 19. Ilja

  Ik ga over een paar weken voor het eerst naar Berlijn. Ik vind je site echt fantastisch! Heel mooi, overzichterlijk en praktisch :)

  Antwoord
  • Marjolein

   Dankjewel Ilja, leuk om te horen! En veel plezier in Berlijn :-)

   Antwoord
 20. luc Vuylsteke

  rond onze trip naar Berlijn heb ik onder volgende titels enkele reisverhalen geschreven.
  Der blaue Engel
  Berlin.Ruschestrasse
  Berlin,Alexanderplatz
  Onder de linden
  op http://www.ingewijde.blogspot.com

  indien reakties : graag!

  Antwoord
  • Luc Vuylsteke

   Verhalen staan in mijn blog dedateerd in mei 2012. Even aanklikken in het nevenstaande overzicht.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Uitzicht over Berlijn vanaf het Park Inn Dak terras – TODO - […] al het betongeweld op Alexanderplatz, is het Park Inn Hotel een verfrissende verschijning. Met zijn enorme glazen aanzicht en […]
 2. Veilig aangekomen | Frank Op 't Veld's Blog - [...] Ich bin ein Berkiner. En niet zo maar eentje; een Zentrum-Berliner! Met uitzicht op de Alexanderplatz-toren moest ik de…
 3. Berlijn vanuit de lucht - berlijn-blog.nl - [...] er ook verschillende uitzichtpunten, denk aan de Fernsehturm, de Funkturm of het Park Inn hotel bij Alexanderplatz. Vanuit de…
 4. Onvoltooid bouwwerk Fernsehturm Müggelberge - berlijn-blog.nl - [...] bouwwerk Fernsehturm Müggelberge Geplaatst door marjolein November 15, 2008 De Fernsehturm op Alex kennen we natuurlijk allemaal, maar wisten…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This