Hackesche Höfe

De Hackesche Höfe (binnenplaatsjes) zijn de binnenplaatsjes van ongeveer 10 woningen. De meeste woningen hebben hun gevel in Jugendstil bewaard wat er bezienswaardig uitziet. De Hackesche Höfe bevinden zich direct achter de Hackescher Markt.

De Hackescher Markt is een groot plein in Berlijn Mitte waar je veel verschillende restaurantjes en winkeltjes kunt vinden, het plein staat dan ook bekend om het nachtleven. Vlak achter de Hackescher Markt vind je de Oranienburger Strasse waar nog meer restaurants en nog meer winkeltjes te vinden zijn. Hier vind je ook het voormalig gekraakte warenhuis, nu kunsthuis, Tacheles.

Hackesche Höfe

In het begin van de twintigste eeuw (1906) liet een speculant een complex van negen woonblokken bouwen tussen de Rosenthaler Strasse en de Sophienstrasse. De Hackesche Höfe moesten een voorbeeld worden voor modern en gezond leven en werken in de stad. De Hackesche Höfe vormden toentertijd Europa’s grootste woon-, en werkplek. De Hackesche Höfe zijn in de Tweede wereldoorlog helaas ernstig verwoest maar onlangs weer helemaal gerestaureerd in oude stijl. De prachtige Jugendstil gevels zijn terug gebracht naar oude stijl. Toen in 1995, na jaren van restauratie, de eerste stellingen werden afgebroken kwam het juweeltje weer tevoorschijn. Het Hackesche Höfe complex wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van industriële Jugendstil architectuur in Duitsland. Het centrale plein wordt omringd door gebouwen die betegeld zijn met geglazuurde tegels en zijn versierd met Moorse mozaïeken. Er zijn in Berlijn nog wel andere dergelijke met elkaar verbonden pleinen, maar Hackesche Höfe is veruit het bekendste en trekt heel wat bezoekers aan.

Voorgevel van de Hackescher Höfe

Restaurants, cafes, theaters en modehuizen hebben voor nieuw leven gezorgd. Momenteel zijn de Hackesche Höfe een van de mooiste plekjes van Berlijn, zowel overdag al ’s avonds. Op de bovenverdiepingen bevinden zich nog steeds kantoorpanden en appartementen. En beneden vind je onder andere het theater “Hackesche Hoftheater” waar vooral mimevoorstellingen worden gegeven.

Jugendstil binnenin de Hackescher Höfe

Hackescher Markt

Hoewel de Hackescher Markt zeer toeristisch is, is het toch wel een plek die je gezien moet hebben. De gevels zien er prachtig uit en op een mooie zomerse dag is het goed vertoeven op een van de vele terrasjes. Ook is de Hackescher Markt een prima uitgangspunt om de rest van de buurt te verkennen.

Iedere zaterdag is er een kleine markt op de Hackescher Markt die op zichzelf niet bijzonder is, maar het slenteren of genieten op een terras op deze locatie extra aantrekkelijk maakt. Regelmatig vind je hier ook Nederlandse kraampjes die stroofwafels verkopen. Voor de Nederlanders die in Berlijn wonen een aanrader!

Hackescher Markt station met terrasjes op de voorgrond.

Station en S-Bahnhof Hachescher Markt

Het station Hackescher Markt werd op 7 februari 1882 geopend en is hiermee het oudste station van de Stadtbahn. Station Hachekscher Markt is, terecht, een beschermd monument en kenmerkt zich door de bakstenen vormgeving. Onder de stationsoverkapping bevinden zich meerdere cafeetjes die hun terras op de Hackescher Markt hebben liggen. Het station is vernoemd naar de vlakbij gelegen Börse (beurs). Op 1 mei 1952 veranderde men de naam van het station in Marx-Engels Platz, naar een plein bij het Palast der Republik. Aangezien dit plein niet bepaald in de nabijheid van het station ligt, zorgde de naam voor veel verwarring. Op 31 mei 1992 kreeg het station zijn huidige naam, welke de bij het station gelegen tramhalte al langer droeg.

Overige info

De Hackesche Höfe liggen in Berlijn Mitte en zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer. Verschillende S-bahnlijnen stoppen bij het station Hachescher Markt.

Hackescher Höfe, Rosenthaler Straße 40, 10178, Berlijn, Duitsland.


Grotere kaart weergeven

15 Reacties

 1. Leen De Wael

  Hoi Marjolein, volgend weekend ben ik weer in berlijn en ben op zoek naar een leuk adresje voor lunch in de omgeving van de Haecheser Markt, omdat onze begeleide wandeling daar stopt. We eten ’s middags liefst een salade of iets licht en willen ook geen uren aan tafel zitten. Ik heb al uren gezocht maar niets gevonden. Kan jij een paar tips geven voor een groepje van 9?
  Hartelijk dank. Leen

  Antwoord
 2. Monique van Dalen

  Wij zijn in de periode tussen Kerst en Oud en nieuw geweest maar zeker in voorjaar of zomer nog terug daar alles er dan weer heel anders uit zal zien. Ook een aanrader vonden wij de Teufelsberg. Prachtige wandeling door bos omhoog de berg op en inderdaad Hackesche Hofe maar lees hier boven dat we daar nog lang niet alles gezien hebben.

  Antwoord
 3. Miranda

  Ik vind deze hofjes echt één van de mooiste plekjes, de wijk ademt een sfeertje uit welke mij direct aanstaat. Aanrader om eens te bekijken is het monsterkabinet, zit bij het kunstenaarscollectief.

  Antwoord
 4. Annet

  Een zeer goed blog, ik ben er al ruim 2 uur op aan het lezen. Wij komen met een weekend van vrijdag t/m maandag zeker niet aan al het moois. We zullen dus nog een keer moeten gaan :-)
  Annet

  Antwoord
  • Marjolein

   Nog een keer naar Berlijn gaan? Maar dat is zeker geen straf! :-)

   Bedankt voor je leuke reactie en ik wens jullie heel veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 5. Eeltje

  Hoe zit dat met een OV kaart voor 72 uur.
  Is die werkelijk 72 uur geldig na afstempelen? Of is de kaart 3 dagen geldig?
  Wij komen op donderdag rond 15.30 aan en vertrekken op zondag rond 12.00 uur. In principe zou een kaart v.72 uur genoeg zijn voor ons.

  Antwoord
  • Hans

   Mijn ervaring met een weekkaart is dat die echt 7 * 24 uur geldig was. Gekocht op maandag om 11:30 en ook geldig t/m maandag 11:30 een week later. 72 uur was in bovengenoemd geval dus genoeg in tegnestelling tot NL waar je dus voor 4 dagen een kaart nodig hebt.

   Antwoord
   • Marjolein

    Klopt, het ticket is 72 uur geldig vanaf het moment van afstempelen. Dit in tegenstelling tot een dagkaart die altijd tot 3:00 de volgende nacht geldig is (dus niet 24 uur). Veel plezier in Berlijn!

    Antwoord
 6. joke

  Berlijn is de stad om met de fiets te ontdekken Je komt in wijken die niet in de reis gidsen staan .In sommige straten mag je op de stoep fietsen (zijn lekker breed) omdat er zoveel kinderkopjes liggen het fietsen onmogelijk maakt Maar het mooiste is het contact met de Berlijners buiten het centrum zij geven je handige informatie en willen ook wel eens vertellen over de DDR tijd ,wij zijn een aantal keren op bezoek geweest in de toenmalige DDR en dat kunnen ze wel waarderen .Daarom pak de fiets en geniet het zal je verbazen .

  joke

  Antwoord
  • Mart

   Beste Joke heb je misschien een fietsroute en interessante te bezoeken locaties per fiets

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi Mart, de Berliner Mauerweg vind ik zelf erg interessant en veelzijdig om te fietsen! Je kunt er voor kiezen om een deel van de route te fietsen. Ook fietsen over Tempelhof of de Karl-Marx-Allee kan ik aanbevelen!

    Antwoord
 7. Jurjen

  Beste Lauren,

  De grote musea en andere toeristische hotspots heb je na 4 dagen intensief Berlijnbezoek wel gezien, maar Berlijn staat juist bekend om het grote aantal bijzondere, verstopte plekken. De stad is groot, dus durf ook eens op onderzoek uit te gaan. Is het mooi weer, ga eens een dagje wandelen of fietsen rond de beboste meren rond Berlijn. Plan een dagje Potsdam.

  Berlijn kan je net zolang vermaken als jij vermaakt wilt worden. De mensen die na 4 dagen uitgekeken zijn, zijn dat niet omdat ze alles gezien hebben, maar omdat ze door hun lijstje in de pocketreisgids met hotspots heen zijn en zelf geen idee hebben waar ze verder nog kunnen kijken.

  Veel plezier!

  Jurjen

  Antwoord
 8. Lauren

  Wat een fantastische blog/website! Mijn vriend en ik gaan over een paar weken naar Berlijn, en we vroegen ons af hoeveel dagen we in Berlijn kunnen blijven. Veel mensen in onze omgeving zeggen dat je na 4 dagen wel uitgekeken bent. Maar als ik deze blog zo bekijk, dan denk ik dat we gemakkelijk (ruim) een week kunnen vertoeven in Berlijn e.o.

  Hoeveel dagen denk jij dat we nodig hebben om alle bijzondere plekken van Berlijn te zien?

  Antwoord
  • Marcel Teiwes

   In 4 dagen uitgekeken in Berlijn? Echt niet.

   Mijn vrouw en ik gaan al 20 jaar meerdere keren per jaar naar Berlijn. Wij zijn nog steeds niet uitgekeken en genieten van elk moment.

   Marcel

   Antwoord
  • Pieter

   Na 5 minuten heb je het wel gezien hoor, groetjes

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Berlijn – omabaard - […] we overbruggen met onze bikes tot bij het busstation. We hoppen on, en hoppen off , en ontdekken de…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This