Hauptbahnhof

IMG_0472 13. October 2013 BerlijnBlog HauptbahnhofBerlin Hauptbahnhof is het centraal station van Berlijn, het is groot, hypermodern, mooi en ik vind, zeker een bezoekje waard. Als je met de trein in Berlijn aankomt dan stopt deze sowieso op Berlin Hauptbahnhof. Net als nog een stuk of 1.100 treinen en 300.000 andere passagiers per dag. Wanneer je niet met de trein komt kun je eigenlijk ook niet om Hauptbahnhof heen, het is het grootste kruisingsstation (een station met kruisende sporen boven elkaar zoals bv. Duivendrecht) van Europa. Hauptbahnhof heeft de uitstraling van een vliegveld, veel glas en veeeeel winkels en cafétjes. WLAN is ook aanwezig evenals een supermarkt die ook met de kerstdagen doordraait.

Er zijn verschillende aanbieders van treinreizen naar Berlijn, hieronder de beste aanbiedingen;

 • €39 voor een enkele treinreis naar Berlijn per persoon bij Deutsche Bahn.
 • €39 voor een enkele treinreis naar Berlijn per persoon bij NS Hispeed.
 • €157 voor een driedaagse treinreis inclusief tweesterrenhotel bij De Jong Intra.
 • €181 voor 3 dagen Berlijn per trein inclusief 2 hotelovernachtingen en ontbijt bij GaSamen.

Met de trein naar Berlijn

Berlin Hauptbahnhof wordt veel gebruikt als internationaal treinstation. Er zijn verbindingen naar Amsterdam, Praag, Moskou en Warschau. Goedkope treinkaartjes naar Berlijn Hauptbahnhof kun je het beste rechtstreeks bestellen via de website van NS Hispeed of bij de Deutsche Bahn.

Mocht je nog meer informatie willen hebben over de Intercity die rechtstreeks vanuit Nederland naar Berlijn rijdt? Dan moet je zeker even op deze pagina kijken reizen naar Berlijn met de trein. Hier kun je informatie vinden over de bagage, de reisduur, de gemakken en de voordelen van het reizen met de trein.

Connecties

Vanaf Berlijn Hauptbahnhof vertrekken alle internationale treinen uit Berlijn, ook stoppen er nationale fehrnverkehr (lange afstand) en regionalverkehr (regionaal verkeer) treinen. Dagelijks stoppen 225 lange afstandstreinen, 325 regionale treinen en 627 S-Bahnen op het station. Alsof het nog niet genoeg was, er stoppen ook bussen en nachtbussen bij dit station.

Er stoppen verschillende S-Bahn lijnen en de korste metrolijn van Berlijn, de U55. De S-Bahn verbindt je rechtstreeks met andere belangrijke stations zoals Ostbahnhof, Zoologischer Garten en Alexanderplatz. De metrolijn U55 (kanzler lijn) verbindt Hauptbahnhof met het station Unter den Linden.

Geschiedenis en bouw

Het station is gebouwd op de plaats van het voormalige kopstation Lehrter Bahnhof, dat vanaf 1871 het eindpunt van de verbinding  tussen Berlijn en Hannover was. Mocht je dus nog ergens in oude boekjes de naam Lehrter Bahnhof vinden, dat is nu dus Hauptbahnhof. In 1882 stopten ook de eerste S-Bahn treinen op dit station. In 1884 nam het Lehrter Bahnhof ook de diensten naar Hamburg over, die voorheen vanuit het Hamburger Bahnhof vertrokken. In de tweede wereldoorlog werd het Lehrter Bahnhof zwaar beschadigd. Het werd in 1951 gesloten en in 1957 afgebroken. Het Lehrter Stadtbahnhof bleef in dienst, maar werd in 2002 afgebroken om plaats te maken voor de bouw van het nieuwe station van Berlijn. Meinhard von Gerkan heeft het station ontworpen. Tijdens de bouw droeg het station nog een tijd de dubbele naam “Berlin Hauptbahnhof – Lehrter Bahnhof”, maar vanaf de opening in mei 2006 is de naam alleen nog maar “Berlin Hauptbahnhof”.

Architectuur

Korte loopafstanden en daglicht op alle niveaus zijn de belangrijkste kenmerken van het nieuwe Berlijnse Hauptbahnhof. De architectuur is ruim en overstroomd met licht. De stationshal wordt omlijst door twee 46 meter hoge gewelfde structuren.
Bijzondere aandacht in de planning en bouw is gegeven aan veiligheid en brandpreventie-eisen.

Anti Hauptbahnhof

Hauptbahnhof heeft nogal wat problemen achter de rug. De opening op 26 mei 2006 verliep niet vlekkeloos omdat er een steekpartij gaande was. Er ontstond angst onder de mensenmassa voor de verbreiding van het HIV-virus. Daarnaast zijn er verschillende protesten geweest omdat de locatie van het station onpraktisch zou zijn (gelegen op een stuk niemandsland, het gebied rondom het station is vrij leeg) en station Zoologischer Garten (voorheen het internationale treinstation) zou verwaarloost worden.

Ook over de constructie valt nogal wat te zeggen. Op 18 januari 2007 kwamen twee steunbalken van het gebouw los tijdens orkaan Kyrill. Eén viel op de vloer, en de ander beschadigde een derde balk. Wateroverlast was het gevolg en er werd geëvacueerd, gelukkig raakte niemand gewond.

IMG_0472 13. October 2013 BerlijnBlog Hauptbahnhof

24 Reacties

 1. Jan oosterveen

  Heb een hotel aan de Albertstrabe 10827 Berlijn geboek. Op wel station moet ik uitstappen Van uit nl. Hoor graag ik van jou. V g jan

  Antwoord
 2. Maria

  Hallo Marjolein.
  Wij gaan een paar dagen naar Berlijn met de ICE en komen aan op de Hauptbahnhof.
  En hebben hotel Berlin Plaza Knesebeckstraat 63, geboekt.
  Hoe komen wij daar met het openbaar vervoer ?
  Groetjes

  Antwoord
 3. Maja Mol

  Hallo Wij gaan in april naar Berlijn.
  Vanaf het station moeten wij naar hotel andel’s Vienna House Berlin.
  Ligt in Landsberger Allee 106 .
  Kan iemand mij vertellen welke bus tram of metro wij moeten nemen?

  Antwoord
 4. Suzanne Appermont

  Goedemorgen,

  Wij gaan in december enkele dagen naar Berlijn. We komen aan op Berlin Hauptbahnhof en hebben hotel City Gallery Berlin geboekt aan de Jenaerstrasse. Volgens mij is dat tussen de wijken Mitte en Charlottenburg, Kunt u ons aangeven welke metro wij vanaf het station moeten nemen en hoe lang dit reizen is ?

  Alvast heel erg bedankt.

  Groetjes,
  Suzanne Appermont

  Antwoord
  • Marjolein

   Goedenavond,
   wat een heerlijk vooruitzicht! Je kunt bijvoorbeeld de S-Bahn nemen naar station Bellevue en daar de metro U9 nemen naar Hansaplatz. Vanaf daar is het ongeveer 5 minuten lopen naar het hotel. Voor gedetailleerde reisinformatie raad ik aan om gebruik te maken van de routeplanner van de BVG (mobiele app of website), die gebruik ik zelf ook altijd.
   Veel plezier in Berlijn!
   Vriendelijke groeten,
   Marjolein

   Antwoord
 5. Lot

  Dag Marjolein,

  Mijn dochter en ik gaan vrijdag a.s. naar Berijn.
  We komen met de trein op Hauptbahnhof Berlin aan en moeten naar Behrenstrasse 47. Is dit te lopen of moeten we via openbaar vervoer gaan. Ik krijg verschillende opties, weet even niet hoe er te komen. Dacht dat het te lopen was.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Lot,

   wat een leuk vooruitzicht! Theoretisch gezien is het te lopen. Google Maps zegt ruim 2 kilometer, ongeveer een half uurtje wandelen dus. Het is ook een mooie route om te wandelen! Je komt al direct langs de Reichstag en de Brandenburger Tor. Als je echter veel bagage bij je hebt, kan ik me voorstellen dat je liever voor het OV kiest maar da’s ook een beetje onhandig omdat je dan moet overstappen (1 halte naar Friedrichstraße, daar overstappen op de U6 naar Fransözische Straße).

   Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 6. Fadum

  Hi Marjolijn,
  Ik ga begin december met een paar vriendinnen een lang weeken naar Berlijn. We gaan met de trein en nu vraag ik me af of de afstand vanaf treinstation hauptbahnhof een goeie verbinding heeft naar Mitte of een betere verbinding naar Alexanderplatz? We kijken nu naar hotels in die buurt. Welke stadsdeel raad je aan voor jonge meiden die kroegen en clubs willen bezoeken en lekker willen eten? Dit wordt onze eerste keer naar de stad.. Groetjes Faduma

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Faduma,

   wat een heerlijk vooruitzicht! December is altijd zo’n gezellige maand in Berlijn! Alexanderplatz ligt in de wijk Mitte, dus het ligt er een beetje aan waar in Mitte het hotel ligt. Vanaf Hauptbahnhof kun je in ieder geval in een directe lijn naar Alexanderplatz, de S-Bahn (een soort metro) doet er minder dan 10 minuutjes over. Op Alexanderplatz heb je ook veel overstapmogelijkheden naar andere buurten in de wijk Mitte dus dat moet wel goedkomen. Veel plezier in Berlijn!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 7. Henk

  Hallo Marjolijn,

  We gaan 31 augustus naar Berlijn met de trein.
  We hebben een hotel geboekt op de Karl-liebknecht str.
  We willen er lopend naar toe, is dat te doen?
  En zijn er verschillende uitgangen op het station?
  Hoe heet de straat waaraan het station ligt?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Henk,
   er zijn verschillende stations in Berlijn. Ik ga er maar vanuit dat jullie uitstappen bij Hauptbahnhof, dat is gezien jullie hotellocatie het makkelijkste. Je kunt het beste de S-Bahn nemen vanaf Hauptbahnhof, deze rijdt direct naar Alexanderplatz. Veel plezier in Berlijn!
   Marjolein

   Antwoord
  • Remco

   me rot gezocht naar de U55 op dit station . Ik zou nog steeds graag willen weten hoe dit zit. In mijn korte tijd dat ik Berlijn kon zien heb ik hierdoor een hoop tijd verloren.

   Antwoord
 8. trudy

  wij gaan 3 dagen naar berlijn en komen aan op berlijn centraal en moeten naar hotel lichtenberg aan de rhinstrasse. We willen dit met het openbaar vervoer doen. welke tram/bus moeten wij dan nemen

  Antwoord
 9. Marie-José

  Beste Marjolein,

  Wij gaan dinsdag 5 mei naar Berlijn. We komen aan op het Hauptbahnhof echter ons hotel ligt op 100 meter van treinstation Friedrichstraße.
  Is op het centraal station duidelijk aangegeven welke trein we dan moeten pakken?
  Is het verstandig, we zijn er 5 dagen, om een speciale kaart te kopen voor vervoer en musea etc?

  groetjes
  Marie-José

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Marie-Jose, je kunt vanaf Hauptbahnhof de S-Bahn nemen naar station Friedrichstraße, da’s maar een station verder. Elke S-Bahn in de richting naar Ostkreuz kun je nemen. Als je van plan bent veel musea/bezienswaardigheden te bezoeken dan kan een Berlin Welcome Card zeker voordelig zijn, je krijgt op heel veel bezienswaardigheden korting. Of je de meerprijs eruit haalt ligt er een beetje aan hoeveel bezienswaardigheden je wilt bezoeken. Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 10. Mien burgering

  Even en vraagje , eind juni gaan mijn man en ik en weekje naar Berlijn , van af Haubtbahnhof station willen we dan en Taxi nemen ,naar ons hotel , aan welke kant van de uitgang moeten we dan zijn ???????? Alvast bedankt.

  Antwoord
  • Marjolein

   Op het station staat alles heel goed aangegeven, gewoon de bordjes ’taxi’ volgen. Ze staan bij de ingang van het station.

   Antwoord
 11. Willy Bos

  DagMarjolein, wat een geweldig Blog, blij dat ik het heb gevonden, top!
  Wij gaan 28 november met 8 dames op pad naar Berlijn en logeren in Metropolitan Hotel. Nu zou ik graag willen weten welke U-S bahn we moeten hebben om te komen bij:
  – Schloss Charlottenburg
  – Hardrockcafe
  – Route 66 restaurant
  – Hafenbar

  Ik denk erover om alvast dagkaarten te bestellen, daar kun je toch mee in al het openbaar vervoer?

  Heb je tips?

  Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Marjolein

   Beste Willy,

   ik raad aan om de routeplanner van de BVG te gebruiken. Je kunt eenvoudig je gewenste vertrek- en aankomstadres invoeren en de website berekent dan voor jullie de makkelijkste/snelste route:
   https://www.bvg.de/en/
   Ze hebben trouwens ook een goede mobiele website en een app die je ook in de stad eenvoudig kunt gebruiken. Met dagkaarten kun je inderdaad overal in (bussen, trams, U-Bahn, S-Bahn, veerboten en regionale treinen).

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 12. Roel

  Dag Marjolein,

  Briljante site, maakt alle andere Berlijn-sites overbodig. Een klein treinvraagje. Weet jij of er een vast perron is voor de trein van Hauptbahnhof terug naar Amsterdam, en zo ja, welk? Dank!

  Groet,

  Roel.

  Antwoord
  • Marjolein

   Leuk om te horen Roel, dankjewel! Spoor 13 moet je waarschijnlijk hebben, dat is helemaal bovenin het station op dezelfde etage waar ook de S-Bahn vertrekt. Ik raad wel aan om voor de zekerheid altijd het spoor te checken omdat het zijn kan dat de treinen op een ander spoor binnenkomen en vertrekken.

   Antwoord
 13. Rowie

  Beste,

  Bedankt voor uw informatieve blogs en bruikbare informatie. Ik laat een reactie achter omdat u mij wellicht verder kan helpen en ik nergens anders het antwoord kan vinden. Ik ben opzoek naar lockers op het station, nu heb ik gevonden waar deze zich bevinden en dat ze er zijn, alleen kan ik nergens vinden hoe groot de lockers precies zijn. Vanuit een actie met de NS reizen wij samen met 80 bezoekers op 9 november richting berlijn, met een muziekbox en een speciale boekenkast. Deze willen we na aankomst gelijk opbergen op het station om deze wanneer we vertrekken weer op te kunnen halen. Nu zou ik graag willen weten of deze muziek box wel past, en hoe groot de lockers precies zijn. Zou u mij daar meer over kunnen vertellen?

  Alvast bedankt!

  Groet en nog een fijne dag vandaag,
  Rowie

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Rowie,

   ik heb even voor je zitten zoeken maar op de website kan ik er niets over vinden. Ik ga er eerlijk gezegd vanuit dat de grote lockers ongeveer zo groot zijn dat er een grote koffer inpast (zo kan ik dat van de meeste stations). Ik weet niet precies hoe groot de boekenkast is, maar ik denk dat dit wel eens lastig zou kunnen worden. Ik zou even contact opnemen met de Deutsche Bahn als ik jou was.

   Groeten,
   Marjolein

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This