Beursgebouw die Messe

Meer dan 400 beurzen en congressen maken Berlijn tot een plaats voor internationale ontmoetingen. De meeste grote beurzen en congressen van Berlijn vinden plaats in de Messe van Berlijn. “Messe” is het Duitse woord voor “beursgebouw”. Elk jaar zorgen 80 eigen en gastbeurzen voor de komst van ruim 23.000 exposanten en meer dan 1,5 miljoen bezoekers naar Berlijn. Hiermee is de Messe Berlin de vijfdegrootste beursmaatschappij van Duitsland met een omzet van circa 120 miljoen Euro.

Internationale beurzen

Veel beurzen komen jaarlijks terug naar Berlijn. De meest bekende zijn:

  • Internationale Grüne Woche (groene week) in januari
  • de Internationale Toerisme Beurs (ITB) in maart
  • de Internationale Luchtvaartbeurs (ILA) 1 keer per 2 jaar in maart
  • de Internationale Funkausstellung (IFA – beurs voor consumentenelektronica) in augustus

    Venus, internationale Erotiekbeurs

Dit zijn de grootste beurzen in Berlijn die altijd vele bezoekers naar de hoofdstad lokken, zowel uit andere Duitse hoekjes als uit het buitenland. De beurzen zijn altijd goed georganiseerd en overzichtelijk. Door de grote toestroom aan bezoekers is het aan te raden op tijd een hotel te boeken als je een van bovenstaande beurzen wilt bezoeken.

Feitjes

De eerste beurshal stamt uit 1914 en bevond zich op gebied wat zich tegenwoordig “Zentralen Omnibusbahnhof” noemt. Dit gebied doet nu dienst als internationaal busstation van onder andere Eurolines. De Berliner Messe is een klein stukje opgeschoven in Charlottenburg en bevindt zich sinds 1924 op zijn huidige standplaats aan de Jaffestrasse. Vandaag de dag beschikt de Messe van Berlijn over 26 Messehallen met een oppervlakte van rond de 160.000 m². De totaaloppervlakte van de grond die in eigendom van het Messegelände is omvat ongeveer 550.000 m².

messe berlin plattegrond

De 26 hallen zijn allen met elkaar verbonden. Afhankelijk van de beurs worden er meer of minder hallen ingezet. Wanneer er meerdere hallen in gebruik zijn kun je makkelijk van de ene naar de andere hal wandelen. Alle hallen staan onder monumentenbeheer.

Funkturm

Funkturm in BerlijnDe Funkturm (radiotoren) is een transmissietoren in Berlijn, die tussen 1924 en 1926 door Heinrich Straumer werd gebouwd. Hij staat op het terrein van de Messegelände Berlin en is gebouwd ter gelegenheid van de 3e “Grossen Deutschen Funkausstellung” (derde Grote Duitse radiotentoonstelling). Hij kreeg de bijnaam “der lange Lulatsch” (“lange knul”) en is één van de bekendste uitzichtsplatformen van Berlijn. Op 125 meter hoogte bevindt zich een uitzichtsplatform waar je een mooi uitzicht hebt over de Messe en over het westelijk deel van Berlijn.

Vervoer naar de Messe

De Messe is uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer maar ook met de auto kun je eenvoudig bij de Messe komen. De Messe ligt in zone B, wanneer je met het openbaar vervoer komt heb je dus een AB, BC of ABC kaart nodig.

S-bahn:
Per S-bahn kun je vanuit het centrum van Berlijn rechtstreeks naar de Messe rijden. Het beste kun je dan uitstappen bij de haltes Messe Süd of Messe Nord/ICC. Het hangt van de beurs en de benodigde ingang af welk station het dichtstbij is.

U-bahn:
Als je met de U-bahn komt kun je uitstappen bij de stations Kaiserdamm en Theodor-Heuss-Platz (lijn U2). Vanaf deze stations rijden er ook verschillende buslijnen naar de ingang van de Messe.

Auto:
In totaal beschikt de messe over een luttele 12.000 perkeerplaatsen. Wanneer je vanaf de snelweg komt bevinden de parkeerplekken zich gelijk aan het verkeersknooppunt A100 (Berliner Ring) en A115. Bij zeer grote beursevenementen kan ook de parkeerplaats van het Olypisch stadion gebruikt worden, er rijden dan shuttlebussen naar het beursterrein.


Grotere kaart weergeven

Gegevens Messe Berlijn:

Messe Berlin
Messedamm 22
14057 Charlottenburg, Berlin
Tel: 0049 030 30380‎
Web: messe-berlin.de
Hotels: hotels in de buurt van de Messe

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This