Oberbaumbrücke

De Oberbaumbrücke (1896) is volgens velen (en daar reken ik mijzelf ook onder) de mooiste brug van Berlijn. Een hele eer als je bedenkt dat Berlijn over bijna 1.000 bruggen beschikt. Met een lengte van 154 meter is de Oberbaumbrücke ook nog eens de langste brug van Berlijn.

De brug verbindt de twee wijken Kreuzberg en Friedrichshain met elkaar en is verwerkt in het symbool van het gezamenlijke district Friedrichshain-Kreuzberg. Aangezien Kreuzberg in voormalig West-Berlijn (Amerikaanse sector) lag, en Friedrichshain in voormalig Oost-Berlijn (Russische sector) heeft de Oberbaumbrücke in de Koude Oorlog lange tijd als grenspost dienst gedaan. Vandaag de dag is de Oberbaumbrücke weer een vrij toegankelijke brug voor zowel voetgangers, fietsers, autoverkeer en de metrolijn U1.

Geschiedenis

Naam en vroegere functie

De eerste Oberbaumbrücke lag iets ten zuiden van het Spreeinsel en was onderdeel van de historische Berlijnse stadsmuur. In het midden van de brug bevond zich een smalle doorgang, waar tol geheven werd. ’s Nachts werd deze doorgang afgesloten met een gespijkerde slagboom, de zogenaamde Baum (slagboom). Terwijl zich in het westen van de stad de Unterbaum (nederslagboom, dat wil zeggen stroomafwaarts) bevond, was er stroomopwaarts van de Spree in het oosten van Berlijn de Oberbaum. Later is de stadsgrens, en daarmee ook de Oberbaumbrücke, verplaatst naar de huidige locatie van de Oberbaumbrücke.

Bouw

De Oberbaumbrücke werd gebouwd van 1894 tot 1896 naar een ontwerp van Otto Stahn. Hij is eigenlijk gemaakt van gewapend beton, maar de bogen zijn bedekt met bakstenen waardoor dit van de buitenkant niet te zien is. Tot in de jaren 1950 konden motorvoertuigen, voetgangers, trams en metrotreinen de Oberbaumbrücke nog vrijelijk passeren, maar de bouw van de Berlijnse Muur leidde op 13 augustus 1961 tot de sluiting van brug. In 1963 werd op de Oberbaumbrücke een grensovergang voor voetgangers ingericht, die enkel door inwoners van West-Berlijn die beschikten over de juiste papieren gebruikt mocht worden.

Verkeer

In februari 1902 reed de eerste metro over de Oberbaumbrücke. Het spoor is amper zichtbaar omdat het achter prachtige architectuur verborgen zit. Toch verraden de gehele U-Bahnwagons dat er wel degelijk een metrospoor over de Oberbaumbrücke loopt. Als de de U1 neemt, de lijn tussen de Uhlandstraße in Charlottenburg en Warschauer Straße in Friedrichshain, dan kom je over de burg en heb je vanuit de metro een leuk uitzicht over de Spree.

Oberbaumculture

Denk Oberbaumbrücke, denk fotograferende toeristen, denk spontane technofeestjes, denk feestbeesten, denk aangeschoten wildplassers, denk straatmuzikanten, denk boekenmarkten, denk demonstraties, denk Wasserschlacht. Sinds 1998 is de Oberbaumbrücke eens per jaar het toneel van de laatst genoemde Wasserschlacht, een watergevecht tussen de inwoners van de in 2001 gefuseerde districten Kreuzberg en Friedrichshain.

Oberbaumbrücke – handige bezoekersinformatie

 • Adres:
  Oberbaumbrücke (tussen Oberbaumstraße in Kreuzberg en Stralauer Platz in Friedrichshain)
 • OV:
  S+U1 Warschauer Straße of U1 Schlesisches Tor
 • Uitzicht op de burg:
  Vanaf het terras van Universal studios, het Nhow hotel of de Golf Club Lounge heb je mooi uitzicht over de brug aan de oostkant. De westkant van de burg krijg je het best op de foto vanaf de Spree-oevers achter de East Side Gallery of vanaf de May-Ayim-Ufer aan de andere kant van de Spree. Er zijn ook verschillende boottochten en kajaktours die onder de brug heen varen.
 • Uitzicht vanaf de brug:
  Als je vanaf de Oberbaumbrücke in oostelijke richting kijkt, kun je de Molecule Man, het reuzenrad van het Spreepark en het Badeschiff zien liggen. Als je vanaf de brug in westelijke richting kijkt zie je een stukje bekende Berlijnse skyline met o.a. de Fernsehturm, de East Side Gallery en het rotes Rathaus.

2 Reacties

 1. Pieta

  Hoi Marjolein,
  wat een geweldige informatie is hier te vinden! Maar is al deze informatie ook uit te printen? Zodat we, eenmaal in Berlijn, het er nog eens bij kunnen pakken?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Pieta, dankjwel! Op elke pagina is een printbutton te vinden (onder Facebook en Twitter), via die button kun je artikelen uitprinten. Als je veel pagina’s wilt uitprinten dan moet je wel elke pagina apart afdrukken. Hoop dat je hier iets aan hebt!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Boven, onder en naast de Oberbaumbrücke | Deditio - […] Oberbaumbrücke is de mooiste brug van Berlijn die zich bevindt aan het einde van de East Side Gallery. Deze…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This