Sachsenhausen

De ingang van het voormalige concentratiekamp in Oranienburg.

Ongeveer 35 kilometer ten noorden van Berlijn, bij de plaats Oranienburg, lag van 1936 tot 1945 concentratiekamp Sachsenhausen. Sachsenhausen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in nazi-Duitsland.

In 1936 werd het concentratiekamp gebouwd door, en voor, gevangenen. Naar schatting zijn in het kamp tussen de 30.000 en 35.000 mensen om het leven gekomen omdat ze streden tegen het nationaal-socialistische regime of omdat ze er een bepaalde levenstijl of geloof op na hielden dat door de nazi’s niet werd getolereerd.

Tegenwoordig is het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen een gedenkplaats met museum. Om iedereen te laten zien wat voor gruweldaden er hebben plaats gevonden, maar om ons eraan te herinneren dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Het uitsluiten en opsluiten van ‘anderen’ is geen oplossing.

Sachsenhausen bezoeken is een must, maar houd er wel rekening mee dat een bezoek erg schokkend en deprimerend kan zijn.

Contentratie Sachsenhausen bij Berlijn

Gruweldaden in Sachsenhausen

Es wird ohne Anruf sofort scharf geschossen.

Volgens de ‘officiële’ cijfers zijn er ca. 30.000 tot 50.000 mensen omgekomen in concentratiekamp Sachsenhausen. Onder de gevangenen waren politieke tegenstanders van Adolf Hitler, krijgsgevangenen, zigeuners, Joden, homoseksuelen en Jehova’s getuigen. Kortom: iedereen die niet aan het perfecte plaatje van de Arische Duitser volgens Hitler voldeed. De leefomstandigheden waren verschikkelijk. In de barakken was het vochtig, onhygiënisch en van privacy was al helemaal geen sprake. Vele gevangenen kwamen om het leven door ziekte, uithongering, uitputting, marteling en executie.

Wat is er nu nog te zien?

Als je besluit Sachsenhausen te bezoeken zul je worden geconfronteerd met de gruwelijkheden die hebben plaats gevonden. Hoewel veel van het voormalige concentratiekamp is vernietigd is er nog een hoop terug te zien, door het “tastbare” van deze gedenkplaats gaat de geschiedenis leven. Je vindt de verblijfplaatsen van de gevangenen, bedden, de sanitaire voorzieningen en vele wachttorens.

Arbeit macht Frei

Andere dingen die nog in tact zijn gebleven:

 • De Kommandatur, teruggebracht in originele staat
 • De originele ingang van het kamp zoals die 1936 was met de tekst Arbeit Macht Frei. Een veel gefotografeerd stukje uit Sachsenhausen
 • De kantine voor de SS-troepen
 • Enkele tentoonstellingen, zoals een in originele staat teruggebrachte barak
 • Een cellenblok met nog een aantal bedden om een beeld te krijgen hoe de gevangengen hier “leefden”
 • Het crematorium en vernietigingstation “Z” (een installatie voor de vernietiging van gevangenen)
 • Begraafplaatsen voor gevangenen, Duitse soldaten en soldaten van het Rode Leger
 • Originele wapenkamer van de Duitse troepen

Vooral station Z heeft op mij enorm veel indruk achter gelaten.
Executiekamer

Sachsenhausen nabij Berlijn

Sachsenhausen bezoeken

Gedenkstätte und Museum Sachsenhausen
Adres: Straße der Nationen 22, D-16515 Oranienburg
Entree: gratis
Audiotour: € 3,-
Website: www.stiftung-bg.de

Openingstijden
15 maart tot 14 oktober: dagelijks 8.30 – 18.00 uur
15 oktober tot 14 maart: dagelijks 8.30 – 16.30 uur
Op maandag zijn het museum, het archief en de bibliotheek gesloten. De openlucht-tentoonstelling “Mord und Massenmord im KZ Sachsenhausen”, de gedenkplaats “Station Z” en het bezoekersinformatiecentrum zijn wel geopend.

Bereikbaarheid

Je kunt met de auto, georganiseerde busreis of met het openbaar vervoer naar Sachsenhausen.

De meeste mensen zullen met het openbaar vervoer gaan en dat is vanuit Berlijn erg makkelijk. Neem de trein (RE5, RB12 of RB20) of S-Bahn (S1) naar station station Oranienburg. Vanaf daar is het nog een kleine 2 kilometer die je al wandelend (ongeveer 15 minuten) of met de bus (buslijn 804, rijdt ieder uur, hushalte Gedenkstätte) kunt afleggen. Let er op dat je een geldig vervoersbewijs hebt voor zone C.

Mocht je beschikking hebben over een auto dan raad ik dat aan, Sachsenhausen is per auto goed te bereiken en parkeren is mogelijk vlak voor het terrein.

Größere Kartenansicht

86 Reacties

 1. Eric

  Erg indrukwekkend, de mensen hebben hier nog niets v geleerd. Leef je leven en heb elkaar lief. Weet iemand wat de aanduiding 5 en/of 7 over 11 op de klok betekend bij de ingang. Graag een reactie.

  Antwoord
 2. Marianne Bongaerts

  Kunnen jullie mij vertellen of Het concentratiekamp bij Berlijn open is in het weekend van 21 juni 2020 i.v.m. Corona?

  Antwoord
  • Jack

   Beste Marianne,

   Het is gewoon open van 8.30 tot 18 uur.

   Wij zijn er nu.

   Antwoord
 3. Loes

  Hoi Marjolein,

  Wij willen dit graag bezoeken maar hebben een hond mee op vakantie. Worden deze hier toegelaten. Ik kan dit op hun website nergens terug vinden.

  Groetjes Loes

  Antwoord
 4. Tom

  Een tijdje geleden ook Sachsenhausen bezocht. Het heeft een enorme indruk op mij gelaten. Als je alles uitgebreid wil zien, moet je toch zeker een volledige dag voorzien. Groot voordeel is de Nederlandstalige audiogids voor slechts €3. Ik zou het wel ten zeerste afraden voor kinderen jonger dan 14 jaar. Maar het is zeker de moeite om te bezoeken.

  Antwoord
 5. Emmy Hormann

  Hallo Marjolein,
  Afgelopen 23 Mei ben ik in Sachsenhausen geweest. Ik was in Warnemunde aangekomen per schip en was er de mogelijkheid het kamp te bezoeken. Omdat mijn Opa ook in Duitsland ter werk gesteld werd en hij er veel over verteld had, leek het mij heel belangrijk er heen te gaan.
  Het was inderdaad heel indrukwekkend, als je er rond loopt krijg je gelijk een gevoel erbij hoe het voor de mensen daar geweest moet zijn. Inderdaad mag deze gebeurtenis nooit vergeten worden en voor altijd herdacht worden. Graag wil ik nog zeggen, mensen die er nog niet geweest zijn, zeker naar toe gaan.
  Met vriendelijke groet, Emmy Hormann

  Antwoord
  • Martin

   ik ben het helemaal met je eens Emmy

   Antwoord
 6. Karim

  Hallo,

  Volgende week ga ik het concentratiekamp in Sachsenhausen bezoeken. Is het verstandig om een gids te nemen?

  Gr Karim

  Antwoord
  • PH de Boer

   Nee, een audiotour is prima en je kunt dan op eigen tempo rond gaan, kost slechts €3,00

   Antwoord
   • Marjolein

    Daar sluit ik me bij aan. De audiotour is top! Het voordeel is dan ook dat je op je gemak en in je eigen tempo rond kunt wandelen.

    Antwoord
   • marit

    Hallo als je de audiotour wilt doen moet je deze dan ook vantevoren reserveren? ik kan hier niks over vinden. wel de 6 uurs tour.

    Antwoord
    • Marjolein

     Nee hoor, reserveren voor de audiotour is niet nodig, die krijg je gewoon zo mee.

     Antwoord
 7. Karen Van raemdonck

  hallo Marjolein
  Wij bezoeken het met een klas (17-jarigen) in april. Weet jij of er ergens educatieve opdrachten voor tijdens ons bezoek te vinden zijn? Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Marjolein

   Daar kan ik je persoonlijk niet veel over vertellen ben ik bang. Op de website zag ik wel het kopje ‘offers for schools’ staan dus het lijkt erop dat ze wel iets aanbieden specifiek voor schoolklassen. Ik raad aan om direct met Sachsenhausen contact op te nemen, zij kunnen je vast meer vertellen. Ik ben benieuwd wat eruit komt! Succes en groeten, Marjolein.

   Antwoord
  • japie van kesteren

   er zijn speciale school tijden en school rondleidingen onder het kopje offers for schools.

   Antwoord
 8. Sarah

  Hoeveel mensen sliepen er in 1 barak?

  Antwoord
 9. Rob Sliep

  Is het mogelijk om foto’s te maken binnen of mag je alleen buiten fotograferen.

  Antwoord
  • Marjolein

   Jazeker, fotograferen is overal toegestaan.

   Antwoord
 10. Stefaan

  Hallo Marjolein, ik heb vorig jaar het concentratiekamp Auschwitz bezocht, nu is mijn vraag of Sachsenhausen vergelijkbaar is . Anders zie ik het nut niet in om nog eens zo’n kamp te bezoeken .
  Mvg.
  Stefaan

  Antwoord
  • Siep

   nou Auschwitz is heftiger als Sachenhausen

   Antwoord
  • W.van de Wiel

   Ik heb Búchenwald gezien, Dauchau en dichter bij huis Breendonk (Op de oude weg Brussel-Antwerpen, juist buiten Antwerpen) Ook bezoek ik komend jaar Oradur sur Glane(Fr). Niet om ellende te zien, maar ook vakantie’s worden waardevoller als je in de buurt bent, en een bezoek aan deze zaken niet uitsluit.
   Het is historie en zo moet je ’t beleven. Sterkte.

   Antwoord
 11. Flo Elsen

  Hey,
  Ik vertrek morgen terug naar huis, maar zou nog graag sachsenhause bezoeken. Is er daar ergens een mogelijkheid om mijn valies achter te laten? Dan moet ik geen omweg maken langs het hotel.
  Met vriendelijke groeten :)

  Antwoord
 12. peter

  Hallo, weet jij toevallig of sachsenhausen open is op 26 dec ? Wij zijn nu in Berlijn en er schijnt bijna niks open te zijn.
  Weet jij hier meer van? Groet peter

  Antwoord
 13. Sharon

  Hallo Marjolein,
  In de herfstvakantie gaan we naar Berlijn met onze 2 kinderen (7 en 9 jaar). We zitten er over te denken om met hen Sachsenhausen te bezoeken. Raad je dit aan, of denk je dat ze hiervoor nog te jong zijn? GRoeten Sharon

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Sharon,
   Sachsenhausen is erg de moeite waard maar de materie die je voor je kiezen krijgt is ook wel vrij pittig. Volgens mij wordt het museum en de beelden die je te zien krijgt afgeraden voor kinderen dan 10 jaar en ik kan me daar ook wel in vinden. Ik zou aanraden om te gaan als ze misschien net wat ouder zijn.
   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
   • Sharon

    Hoi Marjolein,
    Bedankt voor je reactie.
    We kiezen er dan idd voor om daar deze trip niet naar toe te gaan.
    Gaan we over een paar jaar gewoon nog een keer met ze terug naar Berlijn om wel een bezoek te brengen ;). Dank je!

    Antwoord
    • Marjolein

     Precies! Ik denk dat dat toch iets verstandiger is. En er is zoveel te doen in Berlijn dat je makkelijk meerdere city trips kunt vullen ;-). Veel plezier!

     Antwoord
    • wilma

     Wij zijn er afgelopen week wel naartoe geweest. Onze dochter is net 14 jaar. We hebben er bewust voor gekozen om zelf indrukken op te doen, dus geen gids o.i.d. Dat was al heel heftig. Denk dat je er heel goed aan hebt gedaan om nu nog niet het kamp te bezoeken.

     Antwoord
     • Marjolein

      Bedankt voor je aanvulling Wilma! Als mede-moeder kun je dat denk ik wat beter inschatten. Ik denk dat het heel goed is om het kamp met kinderen te bezoeken maar dan wel op wat oudere leeftijd.

 14. Joost

  Op onze aankomstdag afgelopen zondag eerst naar Sachsenhausen geweest. Het was snikheet en dat maakte het bezoek nog beklemmender.
  We zijn (vanwege die hitte) niet overal heen gelopen maar hebben de ziekenbarakken, de gevangenis en de barak over de Joden in Sachsenhausen bezocht. Vooral de autopsiekelder onder de ziekenbarakken is bizar, je voelt je daar nog eens extra ongemakkelijk. Het is een wrang hoofdstuk in de geschiedenis en een bezoek aan Sachsenhausen maakt dit nog eens extra duidelijk.
  De tentoonstellingen in het kamp geven je een goede indruk van de diverse facetten en tijdlijnen in de geschiedenis van dit kamp dat het eerste kamp was van het Nazi regime en na de oorlog ook nog een aantal jaren door de Russen is gebruikt.

  Antwoord
 15. Hilde

  Hoi,
  Wij gaan eind september met 4 personen naar Berlijn en willen eerst Sachsenhausen bezoeken. Nu hoorde ik dat je de rondleiding met audiotour kunt doen, maar ook met een persoonlijke gids (dat we met een groep mee kunnen, hoeft niet voor 4 personen te zijn). Op de website kom ik er niet goed uit wat wat is en hoelang welke tour duurt. Kun je mij dit uitleggen? Groetjes Hilde

  Antwoord
 16. carine

  dag Marjolein, wij zouden Sachsenhausen graag bezoeken komende van Polen op zondag 1 augustus of maandag 2 augustus, kan u mij daar een leuk adresje aanbevelen voor 3 personen? Berlijn is niet nodig want dat hebben we al gedaan, enkel hotelletje in de buurt van het kamp? Is maandag idd een deel gesloten? Alvast bedankt voor de info

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Carine, sorry voor mijn late reactie, ik was zelf op vakantie… Op maandag is Sachsenhausen inderdaad gesloten maar op dinsdagen kun je weer terecht! Ik hoop dat jullie een interessant bezoek hebben gehad! Voor de volgende keer zijn deze hotels misschien interessant:
   Hotel Da Gianni
   Stadthotel Oranienburg
   Ik heb er zelf nog niet overnacht maar de locatie is prima en de reviews erg lovend.
   Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 17. Christel Rekko

  Hoi, Ik ben bezig met het schrijven van een jeugdboek, een terugblik op wo2 de kinderen die de hoofdpersonen zijn zijn op zoek naar iets uit wo2 en komen zo in Berlijn terecht, ze staan nu op het punt naar dit kamp te reizen. Ik zoek eigenlijk een gevoel. kan iemand die hier geweest is omschrijven wat hij of zei voelde? Ikzelf ben hier vroeger geweest, ik was toen 16 jaar. Ik kan me niet heel meer ervan herinneren, alleen dat het heel koud en kil aanvoelde. Maar zoek eigenlijk naar meer. Wie heeft er informatie of foto’s voor me?
  Alvast bedankt Christel

  Antwoord
 18. Tempelhof

  Toeristen zou ik toch wel aan willen raden om gedenkstätte Hohenschönhausen links te laten liggen als men ook Sachsenhausen kan bezoeken. Sinds dat ik nu alweer een tijdje in Berlijn woon heb ik voor het eerst een bezoekje gebracht aan dit concentratiekamp. Het was prachtig weer en ik heb met opzet de S-Bahn genomen. Vanaf Gesundbrunnen is het mooi om te zien hoe je Berlijn ziet veranderen van de meest centrale buurten tot de kakbuurten in het noorden zoals Waidmannslust. Een ritje met de S-bahn duurde maar 11 minuten langer dan een ritje met de trein dus dat is ook geen probleem. Het concentratiekamp zelf is erg goed onderhouden. Wat mij wel verbaasde is het tentoongestelde propagandistische materiaal uit de DDR tijd. Het is goed dat het er ligt,maar onbedoeld vormt dit een parodie op de DDR zelf. Schrijven van een bevrijding en refereren naar vrije denkers als Liebknecht en Engels, maar ondertussen het volk 30 jaar lang opsluiten in doffe ellende en geen respect hebben voor privacy en vrijheid. Ook die lelijke propagandistische toren midden in het concentratiekamp die daar in de DDR-tijd is neergezet is een minpunt. Hoe cru ook in deze context: het is horizonvervuiling. Sachsenhausen en al haar slachtoffers zijn helaas gebruikt voor het uitdragen van de juistheid van het Socialisme. Het kamp geeft daarom een goed beeld van wat voor verschrikkelijke resultaten men krijgt indien het Fascisme en het Socialisme vrij spel geeft. Voor degene die die erheen gaan, bezoek de informatie hal rechts van de ingang en vergelijk de propaganda van de Nationaal-Socialisten met die van de socialisten van de DDR. Ik heb medelijden met de omwonenden van Sachsenhausen die na de oorlog nog eens 30 jaar gevangen zaten in die in Berlijn verschikkelijke en verheerlijkte DDR-heilstaat.

  Antwoord
 19. Linda

  Hallo Marjolijn,

  zijn er nog steeds werkzaamheden aan de s bahn? Wij willen dinsdag 16 Juni van de Alexanderplatz naar Sachsenhausen met het ov. Hoe kunnen we dit het beste doen?

  Gr Linda

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Linda,

   ik kan je aanrader om van de routeplanner van de BVG gebruik te maken: http://fahrinfo.bvg.de. Daar kun je altijd de beste reisinformatie en een handige routeplanner vinden. Vanaf Alexanderplatz kun je de U8 nemen naar Gesundbrunnen, daar kun je overstappen op de S1 naar Oranienburg. Als het goed is heb je dan geen last van werkzaamheden.

   Groeten,
   Marjolein

   Antwoord
  • Cor

   Je moet naar de friederichstrasse dat de S1 naar oranienburg.als je station uitstapt naar rechts verkeerslichten rechts en bij de Nettomarkt links dan de tweede straat rechts staat met borden aangegeven. 1.4 km 10 min lopen.
   Veel plezier!

   Antwoord
 20. karin

  Ho

  Nu er verbouwingen zijn aan de s bahn s1, hoe kom ik dan het beste bij schoenmaken.?
  Gr.karin

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Karin, bedoel je Sachsenhausen? Vanaf Gesundbrunnen rijdt de S-Bahn wel in noordelijke richting naar Oranienburg. Je zou dus met de U8, de pendelbus of de Ringbahn naar Gesundbrunnen kunnen reizen en daar overstappen op de S1. Groeten, Marjolein.

   Antwoord
 21. Marieke

  Hallo Marjolein,
  Ik heb een vraagje over de bus van station Oranienburg naar de halte Oranienburg, Gedenkstätte. Valt deze bus binnen een ABC-kaartje of moet je voor deze specifieke bus (804) een apart kaartje kopen?
  Groeten.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Marieke, Oranienburg valt nog binnen zone C, je hoeft dus geen extra kaartje te kopen. Een kaartje voor de zones A,B en C (waarschijnlijk het handigst) of B en C is genoeg. Gr, Marjolein.

   Antwoord
 22. Marisol Chacon

  Hello, I have 2 girls of 7 and 4 years, I was wondering if it is ok to go with the kids, or it can be too impressive for them, and better not to go, pls let me know and txs for the advice.

  Antwoord
 23. Mick

  Hoi Marjolein,
  Ik ga vrijdag 23 januari 3 dagen met mijn zoon (14) naar Berlijn en wil het Saksenhausen bezoeken.
  Ik heb enorm veel info van je blog gehaald waaronder New Berlin, is het nodig van te voren te boeken of kan het ook ter plaatsen?

  gr Mick

  Antwoord
  • Patrick

   Hoi Mick

   Hoe is dit bevallen is dit aan te raden om te gaan bezichtigen en is het goed met de auto te doen?

   Gr patrick

   Antwoord
   • Marjolein

    Hallo Patrick,

    ik kan uit eigen ervaring spreken dat Sachsenhausen erg goed bereikbaar is met de auto. Het ligt een stukje buiten Berlijn (ten nooorden van de stad) en je kunt er ook prima parkeren.

    Groeten,
    Marjolein

    Antwoord
 24. Dominique

  Goedenavond,
  Ik heb een vraagje over dit concentratiekamp.
  Is deze op zondag ook geopend? Ik zou er graag op zondag 14 december naar toe willen.. er staat wel dagelijks geopend behalve maandag, maar in Duitsland zijn veel dingen op zondag gesloten.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo,
   doorgaans kun je de informatie op de officiele website wel vertrouwen. Daar vind ik: täglich 8.30 – 16.30 Uhr. Ook op zondag geopend dus, in de winter tot 16:30. Het klopt dat er veel dicht is op zondag, vooral de winkels (winkelcentra en supermarkten vooral).
   Groeten,
   Marjolein

   Antwoord
 25. Nori

  Met een kleine omweg op de heen- of terugweg naar Berlijn kun je ook naar het concentratiekamp Bergen-Belsen (waar Anne Frank is gestorven). Is dat veel anders dan Sachsenhausen? Over mooier kun je niet spreken, maar is er een aanbeveling voor een van de kampen?
  Dank Marjolein, we hebben heel veel aan je blog, ben heel benieuwd naar Berlijn volgende week!

  Antwoord
  • Marjolein

   Ik ben zelf nooit in Bergen-Belsen geweest, ik zou het dus niet durven zeggen. Sachsenhausen vond ik in ieder geval indrukwekkend en ik raad het zeker aan om daar eens een kijkje te nemen. Mocht je Bergen-Belsen bezoeken dan ben ik erg benieuwd naar je bevindingen!

   Antwoord
   • Irene Stout

    Heel indrukwekkend, emotioneel.
    De Nederlandse verzetsmensen die daar zijn vermoord, de plek zien.
    De joden, straffen, muntvervalsing, de experimenten, secties.
    Maar daarnaast ook, dat dit een ’trainingskamp’ was voor de beulen van andere kampen. Opleidingscentrum van de SS. En na tijdens de overheersing van Rusland.
    In de zomer te mooi, hoop er nog eens te lopen tijdens kou.
    Dan zal ik zeker mijn jas uit doen.

    Antwoord
   • Heinrich

    Marjolein,

    …. Bergen-Belsen …. oh… Marjolein ga graag eens kijken in Bergen-Belsen. Dit is iets anders dan Sachsenhausen…..

    Heinrich

    Antwoord
    • Marjolein

     Bedankt voor de aanvullingen hier! Ik zou graag eens gaan kijken bij Bergen-Belsen. Misschien toch maar weer een keer met de auto naar Nederland reizen, dan kan ik dit meepakken.

     Antwoord
 26. Marly

  Hee,

  ik vertrek woensdag naar Berlijn met mijn vader en waren eigenlijk van plan om donderdag hierheen te gaan. Allen vroegen we ons af of dit wel open zou zijn ivm hemelvaartsdag?
  Is er verder nog iets te doen met hemelvaartsdag in Berlijn?

  Groetjes Marly

  Antwoord
   • Heinrich

    Marjolein,
    Sachenhausen is elke dag open. Het ontvangstgebouw (biblio) is echter soms gesloten.
    In principe is elk voormalig kamp in D. 7 dagen in week open; wel de gebruikelijke openings tijden: van 8:00 AM tot zon’s ondergang

    Hemelvaart geen bijzondere festiviteiten ? Die D’s hebben dan toch ‘Vatertag’ of ‘Herrentag’…
    Alle winkels dicht, meeste restaurants dicht, weinig Imbiss, alleen een verloren Spatie, of de Spar-expres in Spaundau nog open… ook det’is’Balin….
    Heinrich

    Antwoord
    • Marjolein

     Klopt, in Duitsland wordt inderdaad door veel mannen Vatertag/Herrentag gevierd. Dit is vooral op het platteland het geval waar ze met bolkarren en alcohol op pad gaan. Publieke evenementen in Berlijn zijn er eigenlijk bijna niet, voor reizigers is er daarom weinig extra’s te beleven op Hemelvaartsdag in Berlijn. Maar wel lekker een dagje vrij voor ons!

     Antwoord
 27. Robert

  Hallo Marjolein,

  Wij gaan komende donderdag richting Berlijn en zullen er t/m zondagmiddag blijven. Uiteraard willen we veel zien en ontdekken. We zitten in het Intercontinetal Hotel dichtbij de KaDeWe. Is het handig voor ons (2 personen) om voor de vrijdag en zaterdag dagkaarten te kopen zodat we veel kunnen zien? En zitten er in de buurt van het hotel nog lekkere eettentjes?

  Groet,
  Robert.

  Antwoord
 28. Thomas

  Concentratiekamp Sachsenhausen is zeker de moeite waard om te bezoeken! Ik heb tot dusver 3 concentratiekampen bezocht, waarvan Sachsenhausen mij het meest duidelijke en levendige beeld heeft gegeven. Neem rustig de tijd om het gehele kamp met audiotour te bezichtigen. Zeer indrukwekkend en een must voor het voortgezet onderwijs om te bezoeken!

  Antwoord
 29. Yvonne

  Hallo,
  Ik heb een vraagje: wij willen onze hond meenemen naar Berlijn. Maar mag hij ook naar binnen bij het concentratiekamp Sachsenhausen? Is dit kamp ook in t weekend te bezoeken?

  Antwoord
  • Sylvia

   Hallo Marjolein,
   De vraag is al eerder gesteld maar geen antwoord op gegeven. Ik hoop dat je reageert. De vraag is;
   Zijn honden toegestaan op het terrein van Sachenhausen?
   Vr. Gr. Sylvia

   Antwoord
 30. marco

  In 1912? Het is pas in 1936 gebouwd..

  Antwoord
 31. f.abbas

  het schijnt dat mijn grootvader Jacob Huiting 1912 in dit concentratie kamp is vermoord, Wij zijn op zoek naar informatie over deze persoon omdat wij alleen weten dat hij hier is gestorven maar hebben verder geen info.
  Via deze lijn is er misschien iemand die wel info heeft of ons kan helpen aan een ander informatie lijn??

  Antwoord
 32. E

  Ik ga volgende week maandag vier dagen naar Berlijn met school. We gaan o.a ook hier naartoe. Dat lijkt mij geen pretje. Ik ben nogal gevoelig voor zielige dingen. Maar het is verplicht.

  Antwoord
 33. Corné

  In april ga ik vierdagen naar Berlijn,nu is mijn vraag aan jullie als ik naar Sachsenhausen zou willen hoeveel tijd zou dit kosten en is dit een must see? of hebben jullie ook een top 10 wat je gezien zou moeten hebben als je in Berlijn geweest bent?
  Zelf ben ik geen bar of club ganger maar wat zou ik in de avond uren kunnen gaan doen in Berlijn?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Corné,

   Sachsenhausen is erg interessant en de moeite waard, maar je bent er wel een paar uur bezig (+/- 3 uur) plus de reis ernaartoe (twee keer een uur ongeveer, afhankelijk waar je vandaan reist). Dan is het maar net wat je het liefst wilt zien, het is wel het meest dichtstbijzijnde concentratiekamp bij Berlijn. In dezelfde strekking is misschien ook het Joods museum erg interessant en bevindt zich direct in de stad. Een top 10 heb ik eigenlijk niet, omdat het wel heel afhankelijk is van waar je interesses liggen, mijn favoriete tips vind je hier: Berlijn tips; de ultieme lijst.

   Hopelijk heb je hier iets aan,
   Marjolein.

   Antwoord
   • Corné

    Hoi Marjolein

    Bedankt voor je reactie,het joods museum gaan we zeker aandoen.
    En ga zo door met jullie website het is misschien wel de beste Nederlandstalige Berlijn website.
    Alleen jammer dat er nog geen recensie is van het joods museum.
    En van een collega gehoord dat checkpoint Charlie niet de moeite waard is te veel Disney zegt hij,maar hier aan ontkomen zal niet mogelijk zijn denk ik.

    Antwoord
    • Marjolein

     Hallo Corné,

     klopt, het Joods museum moet ik nog eens behandelen. Eigenlijk een schande dat ik daar nog nooit iets over heb geschreven. Checkpoint Charlie is inderdaad heel erg toeristisch, hoewel het Mauermuseum ernaast opzich wel een aanrader is. Nog tot eind 2013 is de tentoonstelling “die Mauer” te bezichtigen vlakbij CC, een enorm panoramakunstwerk van de Berlijnse Muur. Erg indrukwekkend! Als je verder meer over de Berlijnse Muur te weten wilt komen raad ik de Gedenkstätte Bernauer Straße en het bijbehorende documentatiecentrum aan.

     Veel plezier in Berlijn,
     Marjolein

     Antwoord
 34. Rien Becker

  Mijn vader heeft er een aantal jaren gezeten en is tijdens de bevrijding gevonden in de r2 brak samen met Bichop van Heemskerk. ben bezig zijn verhaal compleet te maken jammer genoeg is hij al overleden. kom er maar niet achter hoe de zwaar gewonden uit het kamp zijn gekomen. Dus Help aub

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Rien,

   Volgens website van de Stichting Brandenburgse Herdenkingsplaatsen zijn op 21 april 1945 33.000 van de toen nog 38.000 gevangenen in groepen van 500 ruim 60 kilometer door regen en koude naar het noordwesten gemarcheerd onder begeleiding van de SS, in de buurt van Wittstock, naar een tijdelijk kamp. Hier is nu het herdinkingsplaats van de doodsmars ingericht. Ruim 16.000 man hebben het kamp bereikt, dat op 29 april al werd opgeheven. Nog een stuk naar het noordwesten, troffen de gevangenen -inmiddels verlaten door de SS- tussen Parchim en Schwerin de geallieerde troepen. Velen overleefden de toch niet en zijn langs de kant van de weg omgekomen of doodgeschoten door de SS.

   De 3.000 zwaargewonden -want daar ging je vraag over- zijn in Sachsenhausen gebleven. Zij werden 22 april door Sovjettroepen bevrijd. Het is aan te nemen dat ze ofwel in de ziekenboeg van het kamp verder verzorgd zijn, ofwel naar omliggende ziekenhuizen gebracht zijn. In de daaropvolgende weken stierven nog zeker 300 van de zwaargewonden.

   Geen vrolijk verhaal, maar hopelijk brengt het je iets verder.

   Jurjen

   Antwoord
 35. louis tol

  wij zijn vorige week een weekendje naar Berlijn geweest met een grote groep uit Volendam .ook een bezoek aan kamp Sachsenhausen stond op het progamma met koude rillingen over mijn hele lichaam heb ik een indruk gekregen wat daar heeft plaatsgevonden .dat mensen elkaar dit kunnen aandoen

  Antwoord
 36. gert

  mijn tante schijnt daar ook te hebben gezeten.
  Woutertje Everdina (Woutje) Brugmans
  is er iemand die haar heeft gekend?

  Antwoord
 37. Martin Jasnen

  Must see..mijn bezoek afgelopen zondag heeft een ongelooflijke indruk achtergelaten. Als je oprecht geïnteresseerd bent en je wil (zoals ik) de meeste informatie ook daadwerkelijk lezen, trek er dan maar een volle dag voor uit. Tranen in mijn ogen. Het is werkelijk ongelooflijk waar ‘de mens’ toe in staat is.

  Bus of taxi nemen hebben we niet gedaan. Wij hebben dezelfde route gelopen die destijds veel gevangen hebben gelopen vanaf het station. Aardig tippel, maar voor mensen goed ter been, heel goed te doen. Tevens is het een aanrader om in Berlijn een meerdaagse ov kaart te nemen. Dan een ABC kaart kopen. Dan mag je voor een paar euro extra ook naar Oranienberg met het OV. De aangeboden audio tour is eigenlijk onontbeerlijk en kost maar 3 euro. Entree is voor de rest gratis.

  Dat er mensen lachend op de foto bij de resten van een gaskamer gaan staan, moet je maar even voor lief nemen. (hoofdschuddend aangezien) ..

  Antwoord
 38. Joleen

  Nadat we op deze blog gelezen hadden dat er een kamp in de buurt van Berlijn is, hebben we dit gelijk op ons programma gezet.

  Vanuit het centrum goed te bereiken met de S1 lijn, uitstappen bij Oranienberg. Aangezien de bushalte bomvol stond met mensen richting Sachsenhausen besloten wij een taxi te nemen, dit kostte ons €5.50.

  Al bij aankomst voel je de sfeer van het kamp. Ondanks het een warme zonnige dag was, was de sfeer erg bedrukt en droevig. Het autopsie huis heeft een grote indruk op mij achtergelaten.

  Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat er zulke vreselijke dingen zijn gebeurt.
  Het museum voordat je het kamp betreed geeft goed weer wat voor een effect de oorlog heeft gehad op gezinnen. Je kan er brieven lezen en foto’s zien van mensen die op het kamp vast zaten.

  Antwoord
 39. G. van de Velde

  Ik kan het een ieder die Sachsenhausen wil bezoeken aanraden om met Mosaic Tours te gaan.

  http://www.mosaictours.org/

  Dit is een non-profit organisitie die begeleide rondleidingen naar Sachsenhausen organiseert (verzamelen onder de fersehturm). Wij zijn drie weken geleden geweest en hebben het er nog dagelijks over. Erg indrukwekkend. Lees ook de reacties op tripadvisor. Aangezien het een non-profit organisatie betreft moeten zij het vooral hebben van mond op mond reclame. Ik hoop dat je het me niet kwalijk neemt dat ik hun naam hier noem.

  p.s. Bedankt Marjolein voor je geweldige blog. Ik heb er in de acht dagen dat we in Berlijn waren veel informatie vanaf gehaald.

  Groet Gerben

  Antwoord
 40. Staman

  Tsjaa, we zijn er een paar jaar terug geweest, en telkens als ik
  eraan terug denk verval ik weer in stilte, stilte doordat
  het onmogelijke hier plaats heeft plaats gevonden. Bizar.
  Goed dat zo’n gedenkplaats er is.

  Antwoord
 41. Ruud

  Ik ben er met mijn zoon en dochter (16 en 20) geweest. Ze waren onder de indruk. Nu geen verhalen maar realiteit!
  Neem wel de tijd!

  Antwoord
 42. Dobbeleir Nicolas

  Mijn grootvader heeft hier 4 jaar gezeten. Ik wil zo snel mogelijk dit kamp bezoeken om met mijn eigen ogen te zien hoe mijn grootvader hier heeft afgezien. Ik ben een aantal dagen geleden het kamp Terezin in Tsjechië gaan bezoeken. Dit heeft reeds een enorme indruk op mij achtergelaten, dus ik wil zeker Sachsenhausen bezoeken.

  Ik hoop dat de mensheid dit nooit zal vergeten, en dat de jeugd voldoende informatie op school krijgt, zodat dit nooit meer kan gebeuren.

  Mijn grootvader is heel wat jaren later samen met mijn vader en zijn broer het kamp terug gaan bezoeken, maar dit was tijdens de schooluren, dus kon ik niet meegaan. Mijn grootvader leeft nu niet meer, en ik ben ondertussen wat ouder en besef dit nu allemaal veel beter. Daarom wil ik er zo snel mogelijk heen.

  Antwoord
 43. Aad

  Bij ons bezoek aan Sachsenhausen bleek op de maandag slechts een beperkte openstelling. Behalve de ontvangsthal waren alle overige gebouwen gesloten. Met behulp van een plattegrond en audio-begeleiding ( 3 euro) hebben we toch een indrukwekkende rondgang kunnen maken.
  Bus 804 rijdt overigens maar één keer per uur (om kwart over heel), een taxi kost ongeveer 5,5o euro en het is 25 min lopen van Station Oranienburg naar het kamp.

  Antwoord
 44. iemand

  ik ben laatst in Sachsenhausen geweest.
  wat erg allemaal.
  we hebben zelfs bloed gezien dat was ingetrokken
  in het beton :(

  Antwoord
 45. mandy janssen

  ik ga in maart 2012 4 dagen met school naar berlijn en dan zouden we ook een concentratiekamp bezoeken iets buiten berlijn dus ik denk dat het dit concentratiekamp is. ik ben heel erg geboeid van wat er vroeger allemaal afspeelde in de tweede wereld oorlog en ik denk dat ik een van de weinige van mijn leeftijd ben(15) die dit nog interessant vind.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Mandy, ik weet inderdaad bijna zeker dat jullie naar Sachsenhausen zullen gaan, het is een erg interessante plek zeker als je meer wilt weten over WO2. Ik wens je een leerzame tijd en natuurlijk ook veel plezier in Berlijn toe!

   Antwoord
 46. Arie

  Ben net terug uit Berlijn, heb ook een bezoek gebracht aan Sachsenhausen. Eigenlijk kan je je geen voorstelling maken van wat zich daar allemaal heeft afgespeeld onder het regime van de Nazi’s en na de oorlog ook onder de Russen. Heb een link toegevoegd waar veel na te lezen is over Sachsenhausen: http://www.scrapbookpages.com/Sachsenhausen/ConcentrationCamp/Tour01.html

  Antwoord
 47. Petra

  Hallo, in juli ga ik met mijn zoon een paar dagen naar Berlijn en ga zeker Sachsenhausen bezoeken. Zeker omdat daar een familielid uit het verzet, omgebracht is en ik zijn naam wil zien die in het gedenkteken daar moet staan!

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This