Unter den Linden

De bekende prachtboulevard Unter den Linden (onder de lindenbomen) verbindt de Brandenburger Tor aan de Pariser Platz met de Schlossplatz, vlakbij Alexanderplatz. De brede straat van twee kilometer lang was ooit een prestigieuze plek voor de Pruisische koningen en Duitse keizers om te flaneren en hun paleizen te bouwen. In de Tweede Wereldoorlog is Unter den Linden grotendeels vernietigd, maar inmiddels is veel architectuur weer op hun oorspronkelijke plaats teruggebouwd.

Uitzicht over Unter den Linden vanaf de Berliner Dom

Tegenwoordig is de lange praalboulevard een plaatje om te zien en herbergt tevens enkele van Berlijns meest bekende bezienswaardigheden. Een wandeling over Unter den Linden brengt je o.a. langs de Staatsoper, de Nationale Bibliotheek met zijn vele gezellige boekenstalletjes voor de deur, het Berliner Stadtschloss en de Humboldt-Universität. Daarnaast zijn de lindebomen waar de straat zijn naam aan te danken heeft kenmerkend, hierdoor kun je in de zomer lekker beschut over de boulevard struinen.

Geschiedenis van Unter den Linden

De laan ‘Onder de Linden’ was in 1575 de toegangsweg tot het Berliner Schloss, voor die tijd was Unter den Linden niets meer dan zomaar een boulevard. Vanaf 1575 werd Unter den Linden een belangrijke verkeersader tussen het Pruisische kasteel en het pas aangelegde park Tiergarten.

Daarna is de straat een aantal keren veranderd. Alleen al de bomen, ooit Lindebomen uit Nederland, zijn zes keer vervangen. De bomen stierven door verschillende oorzaken. Van woelende varkens tot kalk van de huizenbouw en van lekkende gasleidingen tot hondenurine. Uiteindelijk zorgde de tweede wereldoorlog voor de grootste slachting. Na de oorlog stonden er nog maar vier bomen. De 380 bomen die er nu staan, zijn in de DDR-tijd geplant. Het zijn allang geen Linden meer. Het is meer een dwarsdoorsnede van de soorten waar de DDR aan kon komen.

Lange tijd was deze laan de praalweg van Pruisische koningen en de Duitse Keizers en de flaneerlaan van de bourgeoisie. Rond 1950 veranderde er een hoop, de reden tot bouw van Unter den Linden, namelijk het Berliner Stadtschloss, verdween. Dit paleis was inmiddels zo verwoest door de oorlog dat er weinig meer van over was gebleven. Een van de weinige gebouwen die de tweede wereldoorlog heeft overleeft was het Römische Hof. Veel andere gebouwen moesten gerenoveerd worden.

Tussen 1973 en 1989 nam het Palast der Republik deze positie in, hier vestigde zich de Volkskammer. De laan werd symbool van de commerciële industriële revolutie en tevens de laan van het triomferende socialisme van de toenmalige DDR. Pas in 2008 is het Palast der Republik volledig gesloopt en is het Berliner Stadtschloss herbouwd.

Unter den Linden met het Palast der Republik en de Berliner Dom in de jaren ’80 – uit een reportage van Jan Poort

Bezienswaardigheden aan Unter den Linden

Unter den Linden is met recht één van de bekendste straten van Berlijn. De 60 meter brede boulevard is één groot architectuurmuseum met bouwwerken uit alle tijden. Vrijwel elk gebouw staat voor een interessante geschiedenis.

De komende bezienswaardigheden staan op volgorde van west naar oost. Als je bij het station Unter den Linden uitstapt kun je via de volgende bezienswaardigheden richting Alexanderplatz lopen, daar ligt het begin van Unter den Linden.

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor staat op de grens tussen Unter den Linden en de Strasse des 17. Juni. Vroeger liep ook de Berlijnse Muur vlak langs de Brandenburger Tor wat er voor zorgde dat Unter den Linden geheel in Oost-Berlijn kwam te liggen.

Aan de westelijke kant begint Unter den Linden aan de Pariser Platz, bekend van de Brandenburger Tor

Pariser Platz

De Pariser Platz is de ontvangstkamer van het historische centrum van Berlijn en ligt aan het begin van Unter den Linden. In de Tweede Wereldoorlog zijn het plein en de gebouwen daaromheen grotendeels verwoest. Omdat het plein door de bouw van de Berlijnse Muur in de strook ‘niemandsland’ kwam te liggen, duurde het een poos voordat dit belangrijke plein weer kon worden hersteld. Vanaf 1993 is het 1,5 hectare grote plein helemaal opnieuw ingericht. Vandaag de dag zijn er veel toeristen en is het er altijd gezellig druk.

DZ Bank

Van de buitenkant lijkt dit voormalige Palais Wrangel weinig bijzonder. Echter is het zeker de moeite waard om de DZ Bank van binnen te bekijken. De inrichting is ontworpen door de extravagante architect Gehry. Hij heeft een gebouw met twee voorkanten gemaakt.
Pariser Platz 3.

Madame Tussauds

Het bekende wassenbeeldenmuseum zit sinds 2008 ook in Berlijn. Je kunt hier naast het veelbesproken wassenbeeld van Hitler ook andere Duitse en internationale bekenden spotten en fotograferen.
Unter den Linden 74.

Hotel Adlon

Het luxe Hotel Adlon is één van de mooiste en luxe hotels van Berlijn. Het is gebouwd in 1906 en werd geopend in 1907. Veel internationale sterren hebben hier mogen overnachten en na de stunt van Michael Jackson, hij liet zijn jongste zoon Prince Michael II over de rand van het balkon aan zijn fans zien, in 2002 heeft het hotel extra veel publiciteit gekregen.
Unter den Linden 77.

Bebelplatz

Ook het plein Bebelplatz ligt aan de brede boulevard Unter den Linden. Het plein is voornamelijk bekend door de boekverbranding op 10 mei 1933 door de Nazi’s. Vanaf het plein zijn in de diepte lege boekenkasten in de grond te zien.

Sint Hedwigs Kathedraal

De Sint Hedwigs Kathedraal ligt aan de Bebelplatz. De kerk heeft een prachtig koperen koepeldak en is geïnspireerd op het Pantheon in Rome. De kerk heeft dan ook net als het Pantheon een lichtcirkel in de nok van het koepeldak. Tot 1854 was dit de enige Katholieke gebedsplaats in heel Berlijn.
Hinter der Katholischen Kirche 3.

Staatsbibliotheek

Deze oude grote staatsbibliotheek kun je nog steeds bezoeken. Hij ligt wat verscholen tussen de vele andere gebouwen en achter een gezellige tuin en een klimop die de ingang van de bibliotheek sieren.
Unter den Linden 8.

Staatsoper

De Staatoper is misschien wel het mooiste operagebouw van Duitsland. Het gebouw werd gebouwd als de Koninklijke Opera van 1741-1743. Na de bouw was het operahuis het grootste operagebouw van Europa. Voor €4 krijg je een rondleiding door het gebouw.
Unter den Linden 7.

Humboldt Universiteit

De Humboldt Universiteit zit gevestigd aan de Bebelplatz en is de oudste universiteit van Berlijn (1810). Tijdens de wende lag de universiteit in oost Berlijn, in west Berlijn kwam toen de vrije universiteit. Aan de Humboldt Universiteit studeerden of doceerden 29 Nobelprijs-winnaars. In het zomersemester van 2003 had de universiteit 37.145 studenten.
Unter den Linden 6.

Neue Wache

De Neue Wache lijkt op de buitenzijde op een Grieks gelijkende tempel. Het is in 1818 gebouwd door Karl Friedrich Schinkel voor koning Friedrich Wilhelm III. Vanaf 1931 werd het ingericht als gedenkplaats voor de gevallen in de Eerste Wereldoorlog. In 1993 is het helemaal gerenoveerd en werd er een standbeeld in geplaatst van Käthe Kollwitz. Het is een vergrote uitvoering van de pieta, ‘treurende moeder met dode soldaatzoon’.
Unter den Linden 4.

Zeughaus / Deutsche Historische Museum

Het Zeughaus is het oudste gebouw van de straat Unter den Linden in Berlijn. Tegenwoordig is het Deutsches Historisches Museum hierin gevestigd met een bezienswaardige collectie. Het gebouw werd tussen 1695 en 1706 gebouwd als wapenarsenaal en wordt als één van de mooiste barokke gebouwen van Noord-Duitsland beschouwd.
Unter den Linden 2.

Duits Historisch Museum aan Unter den Linden

Berliner Dom

De Berliner Dom is een van de belangrijkste kerken in Berlijn. Als je voor €5 naar binnen gaat kun je het prachtige orgel bewonderen en vanuit de torentjes heb je tevens een leuk uitzicht over de stad.

Zicht op de Berliner Dom aan Unter den Linden

Museuminsel

Het Museuminsel is een groot gebied waar verschillende belangrijke musea zijn gehuisvest. Er zijn veel interessante collecties te vinden van kunst uit de oudheid. Meer informatie over het Museuminsel.

Bode-Museum – één van de vijf musea op het Museuminsel

Andere bezienswaardigheden aan Unter den Linden:

 • Amerikaanse ambassade, Pariser Platz 2
 • Akademie der Künste, Pariser Platz 4
 • Franse ambassade, Pariser Platz 5
 • Russische ambassade, Unter den Linden 63
 • Kaiserhöfe, Unter den Linden 26–30
 • Haus der Schweiz, Unter den Linden 24
 • Römischer Hof, Unter den Linden 10
 • Schloßbrücke, begin van Unter den Linden (tussen de Berliner Dom en het Duits Historisch Museum)

Hotels aan en rondom Unter den Linden

 • The Westin Grand Berlin: Bij mooi weer kunt u tot rust komen in de grote tuin en als zakenreiziger kunt u gebruik maken van draadloos LAN-internet in het gehele hotel, het goede business centre en hulp krijgen bij het organiseren van evenementen.
 • Maritim proArte Hotel Berlin: De sfeer is uniek door de combinatie van moderne architectuur, harmonieus design en kunst. In het exclusieve wellness-centrum kunt u ontspannen en nieuwe energie opdoen voor de volgende dag.
 • Apartments am Brandenburger Tor: Deze lichte, comfortabel ingerichte flats zijn te vinden in het centrum van Berlijn.
 • NH Berlin-Friedrichstraße: Dit viersterrenhotel NH Jolly Berlin-Friedrichstraße ligt in het centrum van Berlijn, in de legendarische Friedrichstraße. Het hotel heeft een frisse, originele kijk op gastvrijheid met een Italiaanse charme.
 • Hotel Adlon: Geniet van een vijfsterren-ervaring op zijn best in een ambiance die wordt geïnspireerd door een luisterrijk verleden en een dynamische moderniteit in het hart van de hoofdstad.

➤ Meer van mijn persoonlijke hotelsuggesties in Berlijn

Unter den Linden bezoekersinformatie

 • Adres: Unter den Linden
 • OV: S+U-Bahn Brandenburger Tor, U-Bahn Unter den Linden of U-Bahn Museuminsel. Ook de reguliere stadsbus 100 rijdt een toeristische route over Unter den Linden en stopt op verschillende locaties. Een ritje met bus 100 is een leuke manier om Unter den Linden en omgeving te verkennen!
 • Nieuwe metrolijn U5: rijdt sinds 2020 onder Unter den Linden door en stopt op de stations Brandenburger Tor, Unter den Linden en Museuminsel. Vooral station Museuminsel is met zijn diepblauwe plafond en lampjes prachtig om te zien, net een sterrenhemel!

14 Reacties

 1. Ellis Haze

  Is Unter den Linden momenteel goed bereikbaar of zijn er veel bouwwerzaamheden ?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Ellis, vrijwel alle werkzaamheden zijn nu (eindelijk) klaar! Dit betekent dat je de metrolijn U5 kunt pakken naar Unter den Linden maar ook dat je hier weer lekker kunt flaneren.

   Antwoord
 2. Jeroen

  Het koperwerk van het koepeldak van het Sint Hedwigs Cathedraal is een plaatje! Heel erg mooi.

  Antwoord
 3. Ezra

  Als Hagenees zijnde ben ik wel een beetje trots op Unter den Linden: het is namelijk een afgeleide van het Haagse Lange Voorhout. Duidelijker gezegd, het heeft model gestaan voor Unter den Linden.

  Het versje: “Lientje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan” slaat op het Lange Voorhout. Dus de naam Unter den Linden…

  Antwoord
 4. ralf

  Hallo kan iemand mij vertellen, hoe waar je het beste een trip naar sachenhaussen kan boeken van uit berlijn. gr

  Antwoord
 5. Laura

  Hallo!
  Mijn vriend en ik gaan vlak voor kerst 4 dagen naar Berlijn (21 – 24 dec.). Heb jij leuke tips voor die tijd van het jaar? Er zijn op dat moment ook vrienden van ons in Berlijn en we willen dan graag met elkaar op stap. Dit kan alleen op de zondagavond. Waar kunnen we dan het beste heen? De voorkeur ligt bij eigentijds, electro/house muziek.
  Ik hoor graag van je!
  Groetjes, Laura

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi!

   December betekent Kerstmarkten! Een overzichtje van de leukste vind je hier, ik vind bijvoorbeeld de Kulturbrauerei en de markt bij Schloß Charlottenburg erg leuk. Dit jaar vind het voor het eerst een Kerstmarkt op het RAW Gelände plaats (Holy Heimat), dat klinkt ook veelbelovend. Een overzichtje van toffe uitgaansgelegenheden vind je hier. Mijn favoriete clubs zijn op het moment About Blank, Sisyphos, Chalet en natuurlijk de klassieke Berghain/Panoramabar. Veel plezier in Berlijn!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 6. Corry

  Hallo Marjolein,
  Allereerst complimenten voor je Blog, heel veel leuke en interessante tips. Ik heb een vraagje. Wij zijn op zoek naar luxe mooi hotel en twijfelen tussen Adlon en Rocco Forte Rome hotel.
  Heb wat foto’s gezien en bij hotel de Rome zie ik een nogal grote bouwplaats. Nou weet ik niet hoe oud de foto’s zijn maar is dat nog steeds een grote bouwput? Heb je daar last van denk je? Welk hotel adviseer je? Ook wat betreft locatie? Alvast bedankt voor je reactie.
  Gr Corry

  Antwoord
  • Koos

   Corry: Wat mij betreft: defnitely Adlon! Rocco forte is prachtig, maar direct voor de deur wordt nog heftig gebouwd. De hele Unter den Linden is eigenlijk nog een bouwput. Maar de Adlon lokatie is niet te overtreffen, direct naast het Brandenburger Tor. Ook gezien de geschiedenis en traditie van het hotel is er volgens mij geen prominentere lokatie in Berlijn.

   Antwoord
   • Marjolein

    Ik sluit me helemaal bij Koos aan. Het Adlon is de creme de la creme en de locatie is top als je veel van Berlijns bezienswaardigheden wilt bekijken. In het Adlon heeft mijn favoriete Berlijnse kok trouwens ook een restaurant: Sra Bua by Tim Raue. Schijnt ook erg goed te zijn! Als alternatief op Adlon zou ik eerder het Ritz-Carlton hotel op Potsdamer Platz aanraden. Ook hier een hele goede keuken.

    Antwoord
    • Corry Verhoeven

     Marjolein en Koos, bedankt voor de tips, het wordt Adlon!

     Gr
     Corry

     Antwoord
     • Marjolein

      Super! Alvast veel plezier gewenst in Berlijn!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This