In Berlijn schieten nieuwe winkelcentra als paddenstoelen uit de grond. Meestal komt er alleen maar meer van hetzelfde: suffe en donkere winkelcentra met een puur praktische en efficiënte inrichting gevuld met een aanbod aan bekende voedsel- en kledingketens. Bikini Berlin heeft die ontwikkeling doorbroken door aan de Kurfürstendamm een ‘concept mall’ te openen. In het Bikini-Haus vind je een verzameling aan pop-up stores, flagship stores, cafeetjes, restaurants, tentoonstellingen en een groen dakterras met uitzicht over de West-Berlijnse dierentuin. Daarmee heeft het winkelen een hele andere beleving gekregen en brengt het Bikini-Haus weer een beetje wat het vroeger bracht: een luxurieuze winkelbeleving.

Het Bikini-Haus toen

Bouw

Het Bikini-Haus werd een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog uitgedacht en na 9 maanden bouw opgeleverd in 1956. Bikini was een deel van een groter bouwproject waar ook het Zoo-Palast en andere hoogbouw deel van uitmaakten. Charlottenburg was booming en ontwikkelde zich na een hoop verwoesting in de Tweede Wereldoorlog snel.

Bikini werd een toonbeeld voor de moderne consumptiemaatschappij in het westen, er waren veel winkels en kantoren gehuisvest. Het was daarmee het architectonische antwoord van West-Berlijn op de bombastische Karl-Marx-Allee en andere grootste architectuur die toen al opgeleverd waren in het oosten van de stad. Het moderne winkelcentrum tegenover de Gedächtniskirche moest licht en transparant zijn in tegenstelling tot de kolossale communistische bouwwerken. Dat lichte en transparante is nog altijd aan het Bikini-Haus terug te zien, veel ramen laten het zonlicht naar binnen doordringen.

In de jaren ’70 werd het Bikini-Haus uitgebreid met een tussenverdieping in de buitenlicht op de tweede etage van het pand. De tussenverdieping in de buitenlucht splitste het in totaal 6-etages-tellende bouwwerk in tweeën. Dat deed de Berlijners aan een bikini denken. Een nieuwe naam was geboren.

Verval

Oost-Berlijnse wijken als Mitte, Prenzlauer Berg en Friedrichshain werden na de val van de Berlijnse Muur alsmaar hipper. Lage huren trokken studenten, kunstenaars en ondernemers aan. Charlottenburg raakte in de vergetelheid en het Bikini-Haus werd langzaam maar zeker het symbool voor het verval in West-Berlijn. Geen luxe winkels meer maar het Bikini-Haus stond grotendeels leeg en werd verder bezet door Euroshops, dubieuze eettentjes en groezelige tattooshops. Toeristen en nieuwe Berlijners werden afgeschrikt door het pand en lieten de rest van de wijk links liggen, wat bleef was een associatie met het groezelige Bahnhof Zoo. Ook zolang ik in Berlijn kom, was het hele gebied rondom de Breitscheidplatz al suf. Van Berlijn als hippe wereldstad kreeg je hier weinig mee.

P1010111 25. April 2014 BerlijnBlog Bikini Berlin-2

Bikini_Berlin_Straßenansicht_2014

Het Bikini-Haus nu

Inmiddels is de buurt rondom de Gedächtniskirche is met een grote en succesvolle metamorfose bezig. In 2012 opende hier al het luxe hotel Waldorf Astoria en een jaar later werd het grondig gerenoveerde Zoo-Palast geopend. Samen met Bikini maken al deze leuke plekken het weer de moeite waard om een bezoekje te brengen aan Charlottenburg.

P1010128 25. April 2014 BerlijnBlog Bikini-2

Het gehele Bikini-Haus is jarenlang gerenoveerd en doet aan weinig meer terugdenken aan de jaren ’50. Het pand ziet er modern en industrieel uit en is stukken ruimer en lichter dan menig ander winkelcentrum. Het gevoel dat alles hier nog niet af is maar dat hier ruimte is voor ontwikkeling geeft het gebouw charme en maakt het interessant.

P1010118 25. April 2014 BerlijnBlog Bikini Berlin-2

In Bikini gelukkig geen fast-foodketens maar leuke horeca met direct uitzicht op de zoo. Pret A Diner is bekend van regelmatige pop-up restaurants in verschillende Europese steden en heeft nu het Evolution cafe in Bikini opgezet, net als veel winkels ook van tijdelijke aard.

Het atrium is opgebouwd met grote houten kisten die ruimte bieden voor jonge designers die nog geen winkel hebben. Geen gevestigde orde – vooral startende ondernemingen uit Berlijn en omgeving. Niet alleen handig voor starters om iets uit te proberen, het houdt het aanbod voor het winkelend publiek ook spannend.

Winkelpanden (waar overigens ook ketens als Vans en Carhartt tussenzitten) worden afgewisseld met kleine tentoonstellingen. Een welkome afwisseling als je het mij vraagt!

P1010155 25. April 2014 BerlijnBlog Bikini

P1010172 25. April 2014 BerlijnBlog Bikini Berlin

Tot mijn blijde verrassing bevindt zich in Bikini een tweede filiaal van Gestalten. Deze Duitse uitgever heeft in Mitte ook al een concept store waar je terecht kunt voor mooie spullen voor in huis, prachtige boeken boeken en voor een drankje. Gegarandeerd dat je hier een leuk cadeautje vindt voor iemand anders of voor jezelf.

De meeste mensen worden aangetrokken tot de plek waar zich vroeger een garage bevond. Nu bevindt zich op de tweede verdieping van het Bikini-Haus een groot terras met uitzicht over de Berliner Zoo. Een perfecte plek om na wat slenteren in het Bikini-Haus de voeten wat rust te geven en te genieten van een natuurlijk uitzicht op het waggelende achterwerk van de bavianen.

P1010152 25. April 2014 BerlijnBlog Bikini

P1010229 26. April 2014 BerlijnBlog Bikini Berlin

Direct naast het Bikini-Haus bevindt zich het onlangs geopende 25hours hotel. Vanaf de Monkey Bar op de 25e verdieping van het hotel heb je een mooi uitzicht over Bikini en de rest van de West-Berlijnse skyline die voorlopig nog even in ontwikkeling is. Want de rest van de omgeving gun ik ook wel een metamorfose. Wat mij betreft wordt het Europacenter, een ander vervallen shoppingwalhalla aan de Breitscheidplatz uit de jaren ’60, ook nog even flink onderhanden genomen.

Bikini Berlin
Adres: Budapester Straße 42-50, 10787 Berlin
OV: S+U-Bahnhof Zoologischer Garten
Openingstijden: maandag – zaterdag, 10:00 – 20:00

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This