Toen de Chaos Computer Club (CCC) haar twintigste verjaardag vierde (2001) heeft zij zichzelf en de stad Berlijn een bijzonder cadeau geschonken. Van 11 september 2001 (geen grapje) tot aan 23 februari 2002 hebben ze het Haus der Lehrer (“huis van de leraar”) omgetoverd tot het grootste interactieve beeldscherm ter wereld. Het project Blinkenlights was geboren! De term “Blinkenlights” komt overigens uit de hackerswereld waar hiermee lichten op een computer of modem worden aangeduid.

Het project moet indrukwekkend geweest zijn om te zien. De bovenste acht verdiepingen van het gebouw werden omgebouwd tot een groot display. Dit werd gerealiseerd door 144 lampen achter de kantoorramen te plaatsen. Een computer stuurde elk van de lampen afzonderlijk van elkaar aan. Vooral ’s nachts kon je een groot aantal verschillende soorten animaties bekijken. Daarnaast was het ook mogelijk interactief met het scherm om te gaan, mensen op straat konden met behulp van hun mobiele telefoon de classic game “Pong” spelen. Dit deed je door een telefoonnummer te bellen, vervolgens kon je gamen met behulp van de toetsen “5” en “8”. Daarnaast kon je digitaal liefdesbrieven opsturen die vervolgens op het Haus der Lehrer werden geprojecteerd.

Blinkenlights kon met recht een succes worden genoemd maar is helaas niet meer te bewonderen in Berlijn. In 2003 heeft er nog wel twee weken lang een “Blinkenlights Encore” plaats gevonden, maar daarna was het over met de pret. Wel is het project later nog te zien geweest in Parijs en Toronto.

Blinkenlights video:

Blinkenlights + Simian Mobile Disco:

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This