Oké ik geef het toe, een boottocht maken over de Spree is een beetje cheesy maar stiekem toch best leuk! En daarom mag deze tip eigenlijk niet ontbreken op mijn blog. Voor zowel bezoekers die voor de eerste keer in Berlijn komen als voor mensen die al een tijdje in Berlijn wonen is een “Spreefahrt” een leuk stukje cultureel tijdverdrijf (vergelijk het met een tour over de Amsterdamse grachten). De Spree is ongeveer 398 kilometer lang, waarvan 46 kilometer in Berlijn is gelegen. Terwijl je over de Spree vaart zie je veel van Berlijns belangrijkste bezienswaardigheden en het aanzicht vanaf het water is toch weer heel anders dan vanaf het vaste land. Wat veel mensen niet weten is dat Berlijn veel water bezit en meer bruggen bezit dan Venetië en dus uitermate geschikt is voor zo’n activiteit.

Er zijn veel verschillende bedrijven die zo’n vaartocht over de Spree aanbieden, lengtes, prijzen en routes van de tours verschillen. Zo’n vaartochtje is vooral lekker bij mooi weer, lekker relaxen in de zon en ook nog veel Berlijn zien vanaf het water; twee vliegen in één klap! De kortste tours duren ongeveer een uurtje en geven je een behoorlijke indruk van Berlijn zijn historische centrum.

Berlijn, waterstad

Het waternetwerk van Berijn is niet zo dicht als dat van Venetië of Amsterdam, maar toch kan Berlijn met het aanbod aan boottochtjes prima tippen aan deze twee steden. Een uitgebreid netwerk van rivieren, kanalen en meren verbindt de binnenstad met Spandau, Charlottenburg, Potsdam en de Müggelsee. Als je zou willen zou je de hele stad, en verder, per water kunnen verkennen. Voor de absolute avonturiers is er nog een mogelijkheid om Berlijn achter zich te laten: per boot helemaal naar Szczecin in Polen. De reis naar Szczecin duurt een hele dag, en een overnachting in Polen is inbegrepen.

Rederijen in Berlijn

Vier bekende aanbieders zijn;

Je kunt ze allemaal langs de Spree vinden, voornamelijk achter station Friedrichstraße (Reichstagufer). Ze hebben allemaal hun eigen kade, maar de route die ze volgen is grotendeels dezelfde. Vaak wordt er ook omgeroepen waar je zoal langsvaart in het Engels of het Duits.

Korte tour:

De meeste korte tours van de rederijen duren ongeveer een uur. Je krijgt dan een goede indruk van het historische centrum van Berlijn. Je komt langs het Museuminsel, Hauptbahnhof, Nikolaiviertel, Kanzleramt, Haus der Kulturen der Welt, Berliner Dom en de Reichstag. Meestal kun je nog net een blik op de Oberbaumbrücke meepikken. Voor een tour van een uur ben je meestal tussen de €7,50 en €10 kwijt. De tours vertrekken elk half uur tot een uur vanaf station Friedrichstraße en achter het Museuminsel.

Lange tour:

Meer tijd? Die kun je met gemak allemaal op de Berlijnse wateren doorbrengen, want er is meer dan alleen de Spree. Ook het Landwehrkanal, de Müggelsee, de Havel en de Wannsee zijn prachtige vaarplekken. De meeste lange tours duren ongeveer 3 uur via bovengenoemde rederijen.

Special tours:

Naast de gangbare tours zijn er ook nog een aantal speciale tours. Zo heeft Reederei Winkler bijvoorbeeld ook boottochtjes by night, met etentjes en een speciaal zaterdagavond arrangement. Natuurlijk zijn deze tours wel iets duurder en de vraag is of je dat waard vind. Reederei Riedel heeft ook een speciale tour langs (of onder) Berlijns mooiste bruggen. Kijk op de websites van de desbetreffende rederijen voor het actuele aanbod en prijzen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This