Het onlangs verhuisde Buchstabenmuseum (lettermuseum) is dé verzamelplek voor letters. Een museum voor letters? De letters zijn misschien wat stoffig, maar dit museum is helemaal niet zo suf als je misschien denkt. Het gaat hier namelijk niet om letters op papier, maar om verzamelde letters uit gevels, metrostations en logo’s. Deze verzameling aan letters maakt duidelijk dat letters meer zijn dan een hulpmiddel om te lezen en schrijven. Letters stralen met individuele designs en materialen een eigen identiteit en geschiedenis uit. Samen tonen ze een mooi stukje geschiedenis van de metropool en industriestad Berlijn, begeleid door wat leuke feitjes. Hier kom je te weten waarom het Hertie-logo in de Spree werd gedumpt, waarom er slechts een “E” van de Inglourious Basterds-shooting over is en waarom Ostbahnhof ooit Hauptbahnhof was.

De Berlijnse dames Barbara Dechant en Anja Schulze begonnen het museum in 2005 uit liefde voor typografie en uit angst voor het verdwijnen van al die prachtige neonletters uit het straatbeeld. Door globalisering en modernisering verdwijnen er namelijk ongemerkt aardig wat. Het kleine museum (er was slechts 1 andere bezoeker toen ik er was) bestaat uit twee delen. Het eerste deel betreft een aantal letters met een bijzonder verhaal, er wordt bij verteld hoe oud de letters zijn, waar ze van zijn gemaakt en wat het lettertype is. Veel van de letters zijn handgemaakt voor familiebedrijven, met een eigen ontwikkelde stijl. Het pronkstuk is “Zierfische”, van een gevel van een aquariumwinkel uit Friedrichshain. Het lettertype is gebaseerd op het handschrift van de designer.


Het tweede deel van het museum bestaat uit een donkere ruimte met random letters zodat er extra veel focus ligt op vormen en kleuren. Naast het tentoonstellen van de letters worden er ook onderzoeken en restauraties mee gedaan.




In het tweede deel van het museum vind je heel veel letters in een oude opslagplaats. Hoe Berlijns wil je het hebben?


Altijd al had ik een zwak voor mooie authentieke gevels, maar na een bezoekje aan dit museum kreeg ik ineens de drang om ook alles te fotograferen. Tijdens een fietstochtje langs de Karl-Marx Allee vielen de gevelteksten meer op dan ooit met de volgende shots als resultaat:


Ik hoop dat deze prachtige exemplaren het straatbeeld nog lang mogen sieren. En anders kunnen we altijd nog naar het Buchstabenmuseum! De collectie is van A tot Z in ieder geval de moeite waard en misschien spotten jullie mijn eigen Buchstaben ook ooit nog…

Buchstabenmuseum
Adres: Stadtbahnbogen 424
OV: U9 Hansaplatz
Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00
Entree: €6,50 (of €3,50 met korting)
www.buchstabenmuseum.de

Dit museum lijkt me echt fantastisch! Zo jammer dat het gesloten is op het moment dat ik in Berlijn ben.
Het museum is verhuisd! Stadtbahnbogen 424. En het is open op vrijdagmiddag en zaterdagmiddag.
Klopt! Supercool dat ze een nieuwe locatie hebben gevonden! Heb het gelijk even in het artikel aangepast. Ben jij er toevallig al geweest? Ben er heel benieuwd naar!
Nee, helaas niet. Ik kwam zaterdag einde middag aan en ga woensdag weer naar huis.
Wat een heerlijk museum. Zo’n museum zou er in elke grote stad mogen zijn. Prachtig!
ik kom er niet achter wat nu het adres is van het Buchstabenmuseum na de verhuizing.
is dat nu:Karl-Liebknecht-Str. 13, of Holzmarktstraße 66???
Het correcte adres is Holzmarktstraße 66.
Deze staat al heel lang op mijn Berlijn To Do-lijst, en nu ik jouw verhalen en foto’s erbij zie schuift ie meteen een paar plaatsen naar boven :)
Leuk! Was vorige week weer in Berlijn en langs de Karl-Marx Allee ook nog wat teksten uit DDR-tijd gefotografeerd: LKW-Tatra-Motokov, Kino International, Kosmos etc.
Binnenkort ga ik maar eens een paar dagen Berlijn doen, puur om te fotograferen.
Een van Berlijns leukste musea. Je komt er megavrolijk weer uit. En de dames zijn ook heel aardig.
Absoluut! Toen ik er was had een van de dames net Plätchen gebakken voor bezoekers. Zo lief! Het voelde nog net alsof je daadwerkelijk bij iemand zijn priveverzameling komt kijken en ik kwam er inderdaad ook megavrolijk weer uit.
Als aanvulling is de link naar jouw artikel misschien ook nog wel leuk:
http://www.vincentkompier.de/letters/