Legendarisch en monumentaal, dat is cafe (en restaurant) Moskau. Dit socialistische restaurant stamt uit de begin jaren ’60 en heeft, net als veel bouwwerken aan de Karl Marx Allee een veelbewogen geschiedenis achter de rug. Cafe Moskau, is net als veel andere cafe’s uit die tijd vernoemd naar socialistische partners van de DDR. Zo bestond er naast Cafe Moskau ook een Cafe Sofia, Cafe Bukarest en Cafe Budapest.

Cafe Moskau was legendarisch en druk bezocht door Oost Berlijnse burgers. Ook onder “Wessies” was Cafe Moskau bekend, een typisch stukje architectuur uit de DDR in de jaren ’60: veel staal en glas. Drie jaar lang hebben 60 verschillende ontwerpers zich bezig gehouden met het ontwerp van Cafe Moskau. Er is gebruik gemaakt van veel verschillende materialen waaronder aliminium, leisteen en marmer. Op de binnenplaats is een 2,5 hoge stalen fontein geplaatst die nog altijd een van de belangrijkste kenmerken vormt van dit gebouw.

“Modern” en “internationaal” waren speerpunten van de DDR in de jaren ’60 en dat probeerden ze uit te stralen met de architectuur rond, voornamelijk, de Karl Marx Allee.

In de jaren negentig, na de val van de Berlijnse muur, was het snel over met de verdiensten van Cafe/Restaurant Moskau en werd het gebouw overgenomen door de Berlijnse party scene. In 2007 is het gebouw overkocht en heeft het weer een nieuwe bestemming gekregen, momenteel wordt het gebouw veel gebruikt als conferentieruimte en voor tentoonstellingen. Sporadisch vinden er ook nog wel feesten plaats. In de afgelopen 50 jaar heeft Cafe Moskau veel verschillende bestemmingen en investoren gekend.

Cafe Moskau: Karl-Marx-Allee 34, 10178 Berlin


Größere Kartenansicht

Meer info: moskauberlin.net

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This