Lollapalooza Berlijn 2017

Lollapalooza Berlijn 2017

Twee dagen bomvol muziek, lekker street food, dansen met vrienden, in het gras liggen, door de regenplassen stampen, kunstinstallaties fotograferen en genieten van dramatische zonsondergangen achter het festivalterrein. Dát was Lollapalooza 2017. De derde editie van het van oorsprong Amerikaanse muziekfestival in Berlijn was (op wat organisatorische chaos met het OV na) qua muziek en sfeer weer een feestje. Na eerdere edities op het Tempelhofer Feld en in het Treptower Park streek het festival dit jaar neer op de paardenrenbaan in Hoppegarten. Ik genoot er van optredens van Bear’s Den, Foo Fighters en The XX, at eindelijk eens een zalmdöner, was voor de eerste keer op een paardenrenbaan en vond het heerlijk om weer wat festivalsfeer op te snuiven zonder daarvoor in een tent te hoeven slapen en ver te hoeven reizen. Gewoon na het festival met de U-Bahn richting mijn eigen bed. Oh yes! Terwijl ik wat fotoimpressies voor je klaarzet in dit artikel, geniet ik nog even na van een fijn weekend en kijk ik alweer uit naar de volgende editie. Zin gekregen om ook te gaan? Schrijf dan 8 en 9 september 2018 vast in je agenda want dan strijkt Lollapalooza weer in Berlijn neer en wel in het Olympiapark bij het Olympisch Stadion. Was het maar vast zo ver… (meer…)

Jeans Team

Jeans Team is een ontzettend leuke electroband uit Berlijn, opgericht door Franz Schütte en Reimo Herford in 1995 en nog steeds niet groots doorgebroken. Verrassend! Want toen ik voor het eerst met de in aanraking kwam, op Melt 2007, spetterde en vonkte deze groep al als een band van wereldformaat. Naarmate de band ouder werd zijn de songs steeds minder puur instrumentaal geworden, en komt er in steeds meer mate zang naar voren. De teksten zijn Duits, kort en herhalen zichzelf. Maar dat is helemaal niet erg, want bij deze band draait het eigenlijk puur om de beats.

Als ik Jeans Team zou moeten vergelijken met een andere band zou dat eventueel Bodi Bill zijn, hoewel deze band nog iets experimenteler is. Benieuwd geworden? Hier twee bekende songs van ze!

Ik ben benieuwd, wat vinden jullie hiervan?

Live aus Berlin; Twee deccenia aan legendarische optredens

We noteren legendarische concerten in Londen, Parijs en zelfs ons eigen Amsterdam. Berlijn kan natuurlijk niet in dat rijtje ontbreken. Tientallen, misschien zelfs honderden fameuze optredens is deze stad inmiddels rijker. Een overzicht van de vier meest legendarische shows in Berlijn van de afgelopen twee deccenia, te beginnen vlak na de val van de Muur. Voor de gelegenheid zijn alle genoemde optredens destijds ook op cd en dvd vastgelegd.

Roger Waters

The Wall: Live in Berlin (Potsdamer Platz – Brandenburger Tor, 21 juli 1990)

Hoewel menig muzikale purist er het zijne van denkt, mag het optreden van Pink Floyd-legende Roger Waters op een stukje niemandsland (tussen de Potsdamer Platz en Brandenburger Tor) niet in dit lijstje ontbreken. Natuurlijk, het komt Waters in 1990 goed uit dat de Muur net is gevallen. Niet voor niets dekt de titel van het gelijknamige album (welliswaar in mooi Brits: The Wall) gedeeltelijk de lading van het IJzeren Gordijn. Met meer symboliek kan het bijna niet. Wat volgt is een rommelig optreden dat zo zijn gebreken kent: Zo valt de stroom uit en is het spektakel, door de drukte en het verkeerd afgestelde geluid, maar slecht te volgen. Desondanks is de politieke (ont)lading zo groot dat het optreden tot één van Waters’ meest legendarische gerekend kan worden. Scoren met een ondermaatse live-show tijdens een belangrijke periode in de geschiedenis is ook een kunst.

Bekijk hier Roger Waters’ live-uitvoering van Another Brick in The Wall. Live in Berlijn, 21 juli 1990.

Rammstein

Live aus Berlin (Parkbühne Wuhlheide, 23 augustus 1998)

Het is 1998. De motor van Rammstein draait op volle toeren maar heeft nog niet zijn hoogtepunt bereikt, die zou pas volgen in 2001. Desondanks heeft de zeskoppige (Oost-)Duitse formatie een gedeelte van hun succes te danken aan dat ene optreden op de Parkbühne Wuhlheide. Rammstein trakteert Berlijn op een indrukwekkende show vol stalinistische grappen, ordinaire seksspelletjes en vooral een hoop vuur. We kennen allemaal de vuurballen van de shows van KISS, maar Rammstein is rond 1998 de eerste band die er een heuse pyromaan act van maakt. De hete vlammen zijn tot achter in de Wuhlheide te voelen. Zelfs de emotie ontlokt zich een traan wanneer de band zijn gevoelige kant laat zien tijdens Seemann. “Komm in mein Boot ein Sturm kommt auf und es wird Nacht,” zingt frontman Till Lindemann uit volle borst. Het lijkt te kloppen, alleen die storm is even daarvoor al geweest. Wat rest is één van de meest memorabele (Berlijnse) optredens sinds de chaos bij het concert van Roger Waters, vlak na de val van De Muur in 1990. En dat in een tijdsbestek van slechts acht jaar. Alleen in een stad als Berlijn gaan veranderingen net zo snel als een nachtelijke rit over de Autobahn.

Bekijk hier Rammsteins live-uitvoering van . Live in Berlijn, 23 augustus 1998.

Corvus Corax

Cantus Buranus: Live in Berlin (Zitadelle Spandau, 5 augustus 2006)

In 2005 komt de ‘middeleeuwse rockformatie’ Corvus Corax met een gewaagde en eigenzinnige bewerking van het middeleeuwse manuscript Carmina Burana. Deze is geen interpretatie van het werk van componist Carl Orff, maar gebasseerd op eigen studie en inzicht. Als er één groep is die Berlijn in de sfeer van weleer weet te dompelen, dan is dat Corvus Corax. Niet in de laatste plaats omdat deze groep, evenals Rammstein, hier altijd een thuiswedstrijd speelt. Later geeft Corvus Corax nog enkele (veelal best of) optredens in Berlijn. De band kennende uitstekende shows, alleen plukken ze daar niet de vruchten van de ijzersterke en knappe bewerking van een eeuwenoud, haast onleesbaar manuscript.

Bekijk hier Corvus Corax’ live-uitvoering van Dulcissima. Live in Berlijn, 5 augustus 2006.

Lou Reed

European Tour Stops at Berlin * (Tempodrom, 26 juni 2007)

Op 26 juni 2007 staat de dan 65-jarige Lou Reed in de Berlijnse Tempodrom voor een uniek concert. Niet zomaar voor een one-man show met bloemlezingen uit zijn rijke oeuvre, maar om een muzikaal steenrijke en integrale uitvoering te brengen van zijn klassieke wereldplaat Berlin uit 1973. Hoewel bijna alle optredens die Reed tijdens deze Europese tournee geeft tot de absolute top behoren, maakt zijn aanwezigheid in de Duitse hoofdstad het wel extra broeierig. Vooral ook met de wetenschap dat zijn plaat een vertelling is over een aan drugs verslaafd stel in Berlijn, met alle negatieve gevolgen (mishandeling, prostitutie en zelfmoord) van dien. Met een compleet orkest en (kinder)koor dringt Lou Reed door tot in de ziel van de Tempodrom en benadrukt nog eens de gitzwarte schaduwzijde van Berlijn.

Bekijk hier Lou Reeds live-uitvoering van Walk on the Wild Side. Live in Berlijn, 26 juni 2007.

* Het optreden van Lou Reed in Berlijn is opgenomen op bootleg-cd. Een officiële uitgave van de tour is er ook, hetzij dat deze is opgenomen in de St. Ann’s Warehouse te New York.

Persoonlijke noot:
Dit artikel draag ik op aan mijn vader Frans, groot muziekliefhebber en veel te vroeg overleden. ♥ überwindet.

Madsen : Berlin, Was Willst Du Von Mir

Ook Madsen, de Di-Rect van Duitsland, houdt van Berlijn. En daarom hebben ze een liefdeslied geschreven over deze stad. Over het hebben van heimwee en het gevoel dat Berlijn je hoofd niet uit wil. Daar hebben we als Berlijnfans allemaal wel eens last van natuurlijk, goed identificeerbaar dus, en daarom ook zo leuk!

Meezingen mag, hierbij de songtekst!

Ich habe Heimweh, so ein Heimweh
Schreib mir Briefe aus der großen Hauptstadt
Ich will zurücksehen, zu dir zurückgehen
Wo der Himmel noch Sterne hat

Ooooh, doch keine Antwort, ooooh, auf meine Fragen
Ooooh, sag irgendetwas, ich kann es nicht ertragen
Ich bin so weit weg und doch so nah bei dir, fühl mich so zerfetzt
Berlin, was willst du von mir?
Ich fliege meilenweit zurück und bin doch so nah bei dir
Fühl mich so verdreckt,
Berlin, was willst du,
Berlin, was willst du von mir?

Es ist so voll hier, nicht wie bei dir
Alle drängeln und hetzen und schreien
Sie sind so glücklich, aber ich nicht
Will jetzt lieber wieder bei dir sein

Ooooh, doch keine Antwort, ooooh, auf meine Fragen
Ooooh, sag irgendetwas, ich kann es nicht ertragen
Ich bin so weit weg und doch so nah bei dir, fühl mich so zerfetzt
Berlin, was willst du von mir?
Ich fliege meilenweit zurück und bin doch so nah bei dir
Fühl mich so verdreckt,
Berlin, was willst du,
Berlin, was willst du von mir?

Boys Noize, electro uit Berlijn

Boys Noize is een Duitse electro/techno producer en DJ, genaamd Alexander Ridha. Ridha runt ook het gelijknamige label Boysnoize Records, opgericht in 2005. Deze electro DJ is geboren in Hamburg maar leeft naar tevredenheid in Berlijn. Sinds het uitbrengen van zijn debuutalbum “Oi Oi Oi” geniet Boys Noize sinds 2007 van wereldwijde bekendheid. Oi Oi Oi werd met lovende kritieken ontvangen en leverde de Duitser door zijn eigenzinnige stijl grote bekendheid op.

Nog altijd zorgen de remixen van Boys Noize van onder andere Depeche Mode, Kaiser Chiefs, Bloc Party en Monster Magnet voor explosies op de dansvloer. Ook zijn eigen latere album “Power” uit 2009 is een succes. Volgens eigen zeggen ging Ridha met “Power” voor meer variatie. Met tracks als “Gax” (een prima “feel good” binnenkomer van het album), “Nerve” (een wat trager nummer, dat niet weet te overtuigen), “Drummer” (origineel en pakkend nummer, met opbouwende beat en swingend ritme) en “Rozz Box” (weinig aansprekend nummer, in laag tempo) laat hij inderdaad meer variatie horen dan we wellicht op voorhand hadden gedacht.

Optredens van Boys Noize wisselen eigen successen af met een aantal gelikte remixen. Benieuwd? Boys Noize treedt op tijdens het Berlin Festival over twee weken op Tempelhof.

Modeselektor

Weer iets nieuws in onze categorie “Muziek uit Berlijn“: Modeselektor. Modeselektor is een Duitse band uit Berlijn, opgericht in 1996. Modeselektor bestaat uit de dj’s Gernot Bronsert en Sebastian Szary. Ze staan bekend om hun mix van verschillende stijlen uit de electronicahoek, denk aan techno, dance, IDM, hip-hop, grime en dubstep. Deze stijlen samengevoegd zorgen voor een unieke sound die Modeselektor heet.

Het werk van Modeselektor is inmiddels werelberoemd. Vele internationale bekenden zoals Thom Yorke van Radiohead en Maxïmo Park hebben inmiddels als met het Berlijnse elektroduo samengewerkt. Ondanks hun bekende naam spelen ze voornamelijk op festivals en concerten in Duitsland zelf.

Live is Modeselektor zeker het bekijken waard. Met hun enthousiasme en gave visuals maken ze iedereen aan het dansen. Pfadfinderei gaat vaak mee op pad, een Berlijns bureau wat Modeselektor van visuals voorziet en tevens hun platenlabel is.
Benieuwd? Je kunt Modeselektor live aanschouwen op Melt 2010.

Hierbij een impressie van hoe het eraan toe gaat tijdens optredens van Modeselektor.

Pin It on Pinterest