Hoe gaat het nu met Christiane F?

Christiane Vera Felscherinow, beter bekend als Christiane F, is de bekendste Duitse verslaafde ter wereld. Iedereen die graag boeken leest over Berlijn of over drugsverslaafden weet ongetwijfeld over wie ik het heb. De hoofdpersoon in het boek Wir Kinder Von Bahnhof Zoo of Verslag van een junkie in het Nederlands. Het boek speelt zich af in Berlijn en is een autobiografisch verhaal over een meisje van een jaar of 15 die aan de drugs verslaafd raakt. Het treurige verhaal van een meisje die graag bij een groep wil horen en denkt dat het alleen kan als ze doet wat de stoere mensen uit haar klas doen. Joints roken, daar begint het mee. Het gaat van kwaad tot erger en Christiane F raakt op den duur verslaafd aan de heroïne en is dagelijks te vinden “auf der strich”. De plek waar hoeren samen komen.

Het boek van Christiane F. “Wir Kinder vom Bahnhof Zoo” is sinds kort ook in het Duits (€10,99) te bestellen bij Bol.com. Het boek leest ook in het Duits vrij eenvoudig weg en laat de Berlijnse sfeer beter doorklinken in het verhaal.

In het Nederlands (€13,95) vind je het boek onder de naam “Verslag van een junkie”. Ben je in het bezit van een e-reader? Dan kun je “Verslag van een junkie” ook digitaal (€9,99) bestellen.

Hoe gaat het nu met Christiane F?

30 jaar is het geleden dat het bekende verhaal van Christiane F als boek doorbrak in Berlijn. Vandaag de dag is het jonge drugsverslaafde meisje alweer 46 jaar. Ze heeft nog steeds problemen om haar leven op de rails te krijgen, al langer gingen de geruchten dat ze weer verslaafd is aan de heroïne na een drugsvrije periode van 15 jaar. Methadon hield haar op de been, en de geboorte van haar zoontje die inmiddels 11 jaar oud is. In haar labiele toestand heeft ze deze lente plotseling haar kind van school gehaald en nam hem mee naar Amsterdam, de reacties van de school waren heftig. Tuurlijk, het jongetje had nog schoolplicht. Inmiddels is haar zoon terug in Berlijn en woont in een woongemeenschap. Terug keren naar zijn moeder, dat kan niet, aldus de Duitse media. Het enige wat Christiane F. nog over heeft is de omgangsregeling wat resulteert in een paar luttele uurtjes per week met haar zoon. Ondertussen heeft Christiane actief rond gehangen in de Amsterdamse drugsscene.

De geruchten zijn dat ze inmiddels weer terug is in Berlijn en volledig verslaafd is. Ze zou vaak rond hangen bij de Kottbusser Tor, maar natuurlijk wil de politie daar verder niets over kwijt.


De jeugd van Christiane F

Christiane is opgegroeid in Gropiusstadt, een wijk in Berlijn. Haar vader was verslaafd aan de alcohol, haar ouders scheidden, en zelf kwam ze ook vroeg in aanraking met drugs. Al met 15 jaar was ze volledig afhankelijk van de heroïne. Om de hoge kosten voor de geestverruimende middelen te kunnen financieren plezierde ze oude mannen. Het begon met handwerk, maar ze verlegde steeds haar grenzen. Waar eerst stinkende mannen nog een no-no waren maakt het haar later allemaal niks meer uit.

Het boek “Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo”

Toen ze in 1978 bij een rechtszaak moest getuigen viel ze al snel op bij Horst Rieck, werkzaam bij “Stern”. Hij naam een aantal interviews met haar af en hij bracht vervolgens de bestseller “Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo” uit. Dit was voor het eerste dat de drugscene van Berlijn uitgebreid aan bod kwam in de Duitse en internationale media. Inmiddels is het boek Wir Kinder Von Bahnhof Zoo in 15 verschillende talen te koop, waaronder in het Nederlands. In het Nederlands is het boek beschikbaar met de naam Wij kinderen van station Zoo. Het boek was een groot succes en is in 1981 verfilmd. Naar horen zeggen heeft ze overigens een half miljoen Duitse Mark aan de film en het boek over gehouden. Daar kun je aardig wat drugs van kopen zou je zeggen.

Verslag van een junkie voor € 13,95 bij Bol.com

Ik vond het boek ontzettend indrukwekkend om te lezen, omdat het boek zich afspeelt in Berlijn lijkt alles veel meer dan “zomaar een verhaal”. Veel van haar hangplekken bestaan nog steeds, er zijn nog steeds veel hoeren te vinden rond het station Zoologischer Garten, erg confronterend. Helaas bestaat de disctotheek uit het boek en de film niet meer, The Sound is afgebrand in de jaren 80. Ik vind het boek zeker een aanrader, helemaal als je iets hebt met Berlijn.

Stukje uit Wir Kinder vom Bahnhof Zoo.

Mislukte carrière in de tachtiger jaren

In de jaren ’80 heeft Christiane F. nog geprobeerd succesvol te worden als zangeres. Samen met haar toenmalige vriend Alexander Hacke, die gitrarist was in de band Einstürzende Neubauten, probeerde ze aan de weg te timmeren. Ze heeft zelfs nog een plaat uitgebracht en ze speelde in de films Neonstadt en Decoder. Ook heeft ze nog een tijdje in Griekenland gewoond en ging het erg goed met haar. Helaas is ze enorm terug gevallen.

Eens een verslaafde, altijd een verslaafde, zou het waar zijn?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This