Berlijn is van zichzelf al een diverse, extravagante en tolerante stad, maar tijdens de jaarlijkse Berlijnse pride bereikt dat altijd weer een nieuw hoogtepunt. Wat je seksuele geaardheid, herkomst of fetisj ook is, tijdens de Christopher Street Day wordt er met elkaar gedanst, gezongen en bovenal de vrijheid en de liefde gevierd. De vrijheid om te kunnen zijn wie je bent zonder waardeoordeel. Terwijl tientallen paradewagens zorgen voor de nodige meezinghits en technobeats, gaan een miljoen mensen gaan de street op om meer aandacht te vragen voor de gelijke rechten van homo’s, lesbiennes, transseksuelen, transgenders en biseksuelen. Gisteren trok de bonte parade traditiegetrouw weer vanaf Kurfürstendamm, dwars door Berlijn-Schöneberg, naar de Brandenburger Tor. En die flinke regenbui die bijna roet in het eten leek te strooien? Daar liet de feestmassa zich niet door tegenhouden! Een kleine sfeerimpressie zie je in deze fotoserie op mijn blog. 

Christopher Street Day – herkomst en traditie

Het begon allemaal in New York City. 1969 was het jaar waarin homoseksuelen zich in de Stonewall bar in Christopher Street begonnen te verzetten tegen de politieonderdrukking en arrestaties op basis van ras en geaardheid. Toen in het bijzonder drag queens en transseksuele latina’s zich op 28 juni 1969 massaal weerden tegen de doelgerichte politiecontroles, leidde dit tot dagenlange straatgevechten tussen de homoseksuele beweging en de politie. Een jaar na deze gebeurtenis werd het Christopher Street Liberation Day Committee opgericht om de opstanden te herdenken. Sindsdien is deze datum symbool komen te staan voor de opstand tegen ongelijke behandeling op basis van geaardheid en wordt in New York iedere laatste zaterdag van juni de Christopher Street Liberation Day georganiseerd met een straatparade.

Christopher Street Day in Berlijn

In Berlijn vindt de Christopher Street Day (ookwel CSD of Berlin Pride genoemd) sinds 1979 plaats. Toen was de parade nog vrij klein en bestond het uit zo’n 400 demonstranten die in West-Berlijn de straat op gingen om op te komen voor seksuele minderheden. De sfeer was uitgelaten en vrolijk, van geweld geen enkele sprake. Met ongeveer een miljoen bezoekers en 50 wagens is de Berlijnse CSD inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste gay prides ter wereld en één van de grootste straatparades van de stad. Gelukkig heeft de parade die uitgelaten en vrolijke sfeer van de begindagen goed weten vast te houden en staat het ieder jaar weer garant voor een gezellig straatfeest.

Route

Sinds 2013 heeft de Berlijnse CSD een vaste route die start op de hoek Kurfürstendamm/Jochimsthaler Straße. Vanaf daar voert de 5,2 kilometer lange paraderoute over de Breitscheidplatz, Wittenbergplatz en Nollendorfplatz – het centrum van de Berlijnse gay scene – richting Tiergarten. Via de Siegessäule bereikt de parade langzaam de eindbestemming Brandenburger Tor, waar met een podium en verschillende eet- endrinkkraampjes voor verder entertainment wordt gezorgd.

Kurfürstendamm vanaf Joachimsthaler Straße -> Tauentzienstraße -> Wittenbergplatz -> Kleiststraße -> Nollendorfplatz -> Einemstraße ->Lützowplatz/Klingelhöferstraße -> Hofjägerallee -> Großer Stern -> Straße des 17. Juni -> Brandenburger Tor.

«Mehr von uns – jede Stimme gegen Rechts»

Onder het mom van «Meer van ons – elke stem tegen rechts» (elk jaar heeft de CSD een ander motto met ongeveer dezelfde boodschap) ging ik gisteren de straat op om de 39e CSD in Berlijn bij te wonen. De diversiteit van de mensen op straat valt direct op. Mensen uit verschillende leeftijdsgroepen, met een verschillende herkomst en een verschillende seksuele geaardheid maken er samen een imposante demo van. Ondanks dat de meerderheid van het Duitse parlement onlangs heeft gestemd voor de legalisering van het homohuwelijk (het werd eens tijd!), valt er altijd nog een hoop te winnen op het gebied van gelijke rechten en tolerantie in de maatschappij. Naast de maatschappelijke en politieke boodschappen is de CSD ook gewoon een extreem gezellig feestje en is iedereen hier gelijk. Vaste ingrediënten van het tolerante straatfestival zijn provocerende kostuums (of juist niet, ja, veel naakt), een feestende massa in alle kleuren van de regenboog en technomuziek. Als iedereen meezingt met knallers als ‘do you believe in love?’, ‘atemlos durch die Nacht’ en ‘what is love?’ besef ik me weer eens hoeveel ik hou van het veelzijdige Berlijn en de sfeer hier.

Foto-impressies van de Berlin Pride

Christopher Street Day
Waar: parade van Kurfürstendamm naar Brandenburger Tor
Wanneer: zaterdag in juli of augustus
Kosten: gratis

 

Op de hoogte blijven van komende evenementen en straatfestivals in Berlijn? Check dan mijn evenementenpagina of abonneer je op mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This