Op filmgebied kun je een aantal dingen doen in Berlijn. Óf je gaat naar een enorm complex met 10 zalen waar je het gevoel krijgt dat je in een Nederlandse bioscoop bent, óf je gaat naar een openlucht bioscoop óf je gaat naar een knusse cultbioscoop. Vooral op winterse dagen geniet de laatste optie mijn voorkeur, ik vind het geweldig om ergens op een verlaten straathoek een bioscoop te vinden en me daar te laten verrassen door een film waar ik nog nooit van heb gehoord. In de Berlijnse horeca wordt er goed gewerkt aan het creëren van een huiselijk gevoel want naast de bekende Wohnzimmerbars worden deze kleine bioscopen vaak liefkozend “Wohnzimmerkino” genoemd. Het huiselijke gevoel krijg je al snel door de kleine zalen en het kneuterige interieur. Kijk je nog niet graag naar Duitse films dan zal het huiselijke gevoel je wellicht niet snel bekruipen, veel films zijn namelijk nagesynchroniseerd (het went écht, als je wilt). Bijkomend voordeel, de cultbioscopen hanteren meestal lagere prijzen dan de grotere bioscoopketens.

Top 3 cultbioscopen in Berlijn

Kino Intimes (link)
Niederbarnimstraße 15

Hoewel de naam en de uitstraling van deze bioscoop doen vermoeden dat het hier om een schmutzige aangelegenheid gaat is dit absoluut niet het geval. Intimes is geen pornobioscoop (meer), maar een knusse bioscoop met één zaal die je doet transformeren naar de jaren ’70. Met posters en graffiti op de muren past Intimes helemaal in het plaatje van Friedrichshain.

Per dag worden er vier films vertoond, twee in de middag en twee in de avond. Het programma wisselt elke paar weken en bevat zowel hollywoodfilms als minder bekende cultfilms. Op Kinotagen (maandag – woensdag) kost een kaartje €3,50, een nette prijs! Op zondagen kun je hier overigens ook genieten van een heerlijke brunch. Intimes is klein, maar je vindt er alles wat je nodig hebt!

Tilsiter Lichtspiele (link)
Richard-Sorge-Straße 25a

In het noordelijke stuk van Friedrichshain, middenin een woonwijk, bevindt zich één van de leukste en dé oudste bioscoop van Berlijn: Tilsiter Lichtspiele. Dat de bioscoop zich in een woonwijk bevindt is niet verrassend als je weet dat de bioscoop in 1908 is opgericht in een huurwoning. In de jaren ’60 kreeg de bioscoop het financieel zwaar en heeft 30 jaar zijn deuren gesloten moeten gehouden. In 1994 is de bioscoop weer opgeknapt heeft het zijn deuren opnieuw kunnen openen. Helaas heeft de bioscoop altijd nog financiële problemen dus ik raad aan hem te steunen door af en toe een filmpje te pakken of een lezing of concert bij te wonen. Bij de bioscoop hoort ook een gezellige bar waar je altijd terecht kunt voor een biertje, en voor wie de Nederlandse snackbarmuur mist is hier een soortgelijk systeem voor – niet gefrituurde – snacks.

Lichtblick Kino (link)
Kastanienallee 77

Van alle bioscopen is dit de kleinste, maar liefst 32 zitplaatsen telt deze kleine bioscoop in de Kastanienallee. Van zowel de buitenkant als de binnenkant doet deze bioscoop aan een kraakpand denken. Alle mogelijke wanden zijn beplakt met filmposters van voornamelijk documentaires, films met politieke achtergrond en films die over Berlijn gaan. De enige bioscoopzaal, “Saal 1”, ziet er een beetje uit als een bunker met een vleugje “Wohnzimmergefühl” welke wordt veroorzaakt door de rechthoekige retrolampen aan de muur en de tapijten op de vloer. De stoelen zien eruit alsof ze al een Jahrhundert meegaan en klappen niet allemaal meer netjes naar boven. Deze bioscoop heeft charme!

Andere cultbioscopen in Berlijn

Eiszeit (oud fabriekspand)
Zeughofstraße 20 (Kreuzberg)

Sputnik Kino
Hasenheide 54 (Kreuzberg)

Odeon Kino (alles in Original Version)
Hauptstraße 116 (Schöneberg)

Filmrauschpalast
Lehrter Straße 35 (Moabit)

Heb jij ook een favoriete bioscoop in Berlijn? Laat het weten bij de reacties, ik ben benieuwd :-).

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This