Berlijn is altijd weer in rep en roer wanneer één van de grootste evenementen van het jaar voor de deur staat: Tag der Arbeit. Waar Nederlanders nog met hun hoofd bij Koningsdag zitten, zijn de Duitsers zich alweer aan het voorbereiden op de festiviteiten rondom 1 mei. Een feest met een grimmig randje, want het staat bekend om demonstraties en rellen tegen het kapitalisme. Wat daarvan waar is, waar je gezellig kunt feesten en alles wat je nog meer moet weten lees je in dit artikel. 

20150501 - P1130437- Tag der Arbeit MyFest 2015

Nergens in Berlijn wordt Tag der Arbeit zo uitbundig gevierd als in de Oranienstraße in Kreuzberg

Tradities op Tag der Arbeit

Oorspong

Tag der Arbeit, een eeuwenoude internationale feestdag, is oorspronkelijk bedoeld als een lentefeest om te vieren dat de mensen aan het werk waren. Veel politieke partijen, burgerbewegingen en vakbonden gebruiken deze feestdag om hun boodschap uit te dragen. Minder bekend is dat de regering van Hitler op 10 april 1933 1 mei per wet tot betaalde ‘Feiertag der nationalen Arbeit‘ (Feestdag van de nationale arbeid) verklaarde. Middels deze, door Goebbels voorgestelde, maatregel wist Hitler een groot aantal vakbondsleiders naar Berlijn te lokken om ze vervolgens gevangen te kunnen nemen en naar concentratiekampen af te laten voeren. Een gevaarlijk machtsinstrument.

Na de Tweede Wereld bleef de Tag der Arbeit een officiële feestdag in Duitsland welke zowel in Oost- als in West-Duitsland werd gevierd. Vooral in de DDR bleef het een feestdag met een politiek tintje, want op deze dag werden er grootste parades georganiseerd om de socialistische ideologie te presenteren in de prestigieuze Karl-Marx-Allee. 1 mei nog steeds een feestdag in Duitsland.

Openingstijden

Net als in Frankrijk, Spanje en België, zijn ook de Duitsers op 1 mei gezegend met een dagje vrij. In Berlijn blijven de winkels daarom, net als op zondag en andere officiële feestdagen, gesloten. In Kreuzberg wordt jaarlijks het grootste festival MyFest georganiseerd en ook op andere plekken in de stad worden kleinere evenementen georganiseerd.

Een grimmig randje?

De eerste mei is altijd een beetje een dubieuze dag in Berlijn. Het feest staat namelijk enerzijds bekend om een hoop gezelligheid, muziek en cultuur, maar aan de andere kant ook om onrust, (gewelddadige) demonstraties en extremisten die met elkaar op de vuist gaan. Voor de linkse beweging is Tag der Arbeit dé dag om te strijden tegen het kapitalisme en dat zorgt geregeld voor botsingen met rechtsextremisten (vooral delen van Friedrichshain, Kreuzberg, Lichtenberg, Karlshorst en Schöneweide staan hierom bekend). Politie is preventief in grote getale aanwezig om iedereen in het gareel te houden. Wees desondanks op deze dag wel een beetje extra op je hoede. Merk je dat de sfeer grimmig(er) wordt? Kies dan liever eieren voor je geld en vertrek naar een rustigere locatie.

Gelukkig neemt het vandalisme en geweld sinds 2003 ieder jaar af op 1 mei en is de politie er snel bij als het uit de hand dreigt te lopen. Het straatfestival MyFest in de straten van Kreuzberg wil met muziek en feesten het geweld op deze dag bestrijden en dit is een van de redenen waarom het verloop steeds vrediger is geworden. Rond de Kottbusser Tor, Heinrichplatz en die Oranienstraße staan verschillende podia opgesteld waar je kunt genieten van muziek, comedy en kunstperformances. Zelf geniet ik altijd erg van het culturele aanbod op 1 mei en heb ik gelukkig nog nooit vervelende situaties meegemaakt.

20150501 - P1130595- Tag der Arbeit MyFest 2015

Gezelligheid op de Mariannenplatz in Kreuzberg op Tag der Arbeit

Festiviteiten rondom de Tag der Arbeit

Tanz in den Mai

De nacht voor de dag van de arbeid wordt ook wel ‘Walpurgisnacht’ genoemd en wordt gevierd met ‘Tanz in den Mai’ op verschillende clublocaties door heel Berlijn. Van oorsprong zou de nacht voor 1 mei een behekste avond zijn en nog altijd wordt deze nacht in vele dorpen gevierd met heksen, bezemstelen en kampvuren. In Berlijn gaat het er iets stadser aan toe en wordt er voornamelijk veel gefeest. Elke club heeft eigenlijk wel een extra programma om de Tanz in den Mai te vieren. Check bijvoorbeeld Berghain, Watergate, Chalet of een van de vele andere clubs in Berlijn. Ook leuk: de Walpurgisnacht in het Mauerpark vieren. Er is een kampvuur en veel muziek. En het voordeel voor alle Berlijners: de dag daarna heb je lekker vrij!

MyFest in Kreuzberg

Op de dag zelf wordt Tag der Arbeit voornamelijk gevierd in SO36, een buurt in de wijk Berlijn-Kreuzberg. Als je in Berlijn bent tijdens 1 mei en je houdt wel van een feestje, dan mag je het straatfeest rondom de Oranienstraße eigenlijk niet midden. Het multiculturele straatfestival staat geheel in het teken van eten, drinken en muziek. De straten zijn gevuld met podia en van de ene kant komt er rockmuziek uit de speakers terwijl Turkse muziek je aan de andere kant van de straat tegemoet komt. Ook reggae, techno en Duitse muziek zijn goed vertegenwoordig. Met alle kraampjes op straat heeft het MyFest wel iets weg van Koningsdag, maar dan zonder het obsessieve oranje op straat en het beperkt zich tot dit deel van de wijk.

Op 1 mei wordt er gedanst in de straten van Kreuzberg

Myfest biedt een divers en afwisselend programma. Voor ieder wat wils! Er is onder andere veel rock, punk, salsa, electro en hiphop (kijk hier voor een totaaloverzicht wat er speelt). Er zijn veel verschillende podia waar verschillende muziek wordt gespeeld, als je op het podium klikt krijg je te zien wat het programma is voor dat podium. Alle festiviteiten beginnen rond een uur of 12 en duren tot in de late uurtjes. Zoals op onderstaande kaart te zien is speelt het festival zich voornamelijk rond de Oranienstraße, de centrale as in het multiculturele SO36, plaats.

In de namiddag, wanneer vele activiteiten ten einde zijn, verzamelen zich veel mensen in het Görlitzer Park. Hier kan vredig verder worden gefeest en gedanst zonder wat mee te krijgen van de demonstraties. Het Edelweiß is het middelpunt van de feestvreugde.

Kijk voor het programma van MyFest op www.myfest36.de

Wat vind jij van Tag der Arbeit?

Laat je stem horen in onderstaande poll of bekijk de resultaten.

Tag der Arbeit in Berlijn...

Bekijk resultaten

Laden ...
 Laden ...

➤ Meer impressies van het MyFest in Kreuzberg zie je in mijn fotoserie die ik in 2015 op mijn blog plaatste

Tag der Arbeit

  • Wanneer: officiële feestdag jaarlijks op 1 mei
  • Waar: in heel Berlijn, hoofdzakelijk Kreuzberg rond de Oranienstraße maar ook op andere centrale pleinen zoals de Boxhagener Platz. De toekomst van het MyFest in Kreuzberg is onzeker en elk jaar wordt er opnieuw gekeken of het feest kan plaats vinden.
  • Kosten: de meeste feesten zijn gratis (MyFest is gratis – meer informatie: www.myfest36.de)
  • OV: U1/U8 Kottbusser Tor, U1 Görlitzer Bahnhof of U8 Moritzplatz. Bij extreme drukte worden de metrostations gesloten. Wil je zeker weten dat je bij de festiviteiten aanwezig kunt zijn? Dan is het raadzaam om bijtijds naar het festivalterrein te gaan.

Heb jij al eens Tag der Arbeit gevierd in Berlijn en wat waren jouw ervaringen?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This