Das leben der Anderen
Lang stond deze film “Das Leben der Anderen” al op mijn to-see lijstje; een drama waarin een Stasi-agent in het Oost-Berlijn van 1984 de opracht krijgt een toneelschrijver en diens geliefde dag en nacht af te luisteren. Dit weekend ben ik er eens lekker voor gaan zitten en heb de film met een West Duitse vriend van me uitgebreid bekeken en uitvoerig besproken. De lovende recensies die over de film zijn verschenen begrijp ik helemaal, een meesterlijke film die een prachtig beeld geeft van de situatie in de DDR in de jaren ’80.

Samenvatting

In november 1984 krijgt de gezagstrouwe Stasi-agent Wiesler de opdracht het leven van de succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman en zijn levensgezel Christa-Maria Sieland te schaduwen. Wiesler wordt geconfronteerd met de voor hem vreemde wereld van liefde, literatuur en het vrije denken, waardoor hij zich de nutteloosheid van zijn bestaan realiseert. Hoe meer hij in aanraking komt met deze nieuwe wereld, hoe groter het besef groeit dat de Stasi ook zijn eigen leven ernstig beperkt.

Benieuwd geworden? De DVD kun je online bestellen, deze is te koop voor € 7,99 bij bol.com. Ook is er een Duitse versie van het boek verkrijgbaar voor € 9,99 op Bol.com.

Review

Voor iedereen die enige interesse heeft in de geschiedenis van Duitsland en Berlijn is dit een echte film die je moet zien. De film is verrassend en afwisselend en Duitslands beste acteurs spelen mee.

Het idee van de stasi is bij iedereen wel redelijk duidelijk. Door het kijken van deze film krijg je echter een veel menselijker gevoel bij de daden van de stasi, het vertrouwen hebben in mensen was eigenlijk niet mogelijk zo wordt duidelijk in de film. Door het grote medeleven die de film opwekt maakt het verhaal ook veel meer indruk en zet de hersenen weer aan het denken.

Verder wil ik niet al te veel verklappen over de film maar zorg ervoor dat je uitgerust bent als je ervoor gaat zitten, hij duurt vrij lang (137 minuten). Andere reviews over Das Leben der Anderen:

Das Leben der Anderen in Berlijn

De film met Sebastian Koch in de hoofdrol speelt zich af in Oost Berlijn. Veelvuldig zie je beelden terug keren in de film die zijn opgenomen in Berlijn. Plekken die je bekend voor zouden kunnen komen zijn bijvoorbeeld de Marchlewskistrasse, Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen en volgens mij de Karl Marx Allee.

Vooral Gedenkstätte Hohenschönhausen komt vaak in beeld, een interessante plek om een keer te bezoeken. Voormalige stasi gevangenen geven daar rondleidingen door de gevangenis in het noorden van Berlijn. Zelf vind ik dit een beter beeld geven van die tijd dan bijvoorbeeld het stasi museum wat veel meer tot de verbeelding spreekt.

hohenschonhausen

Trailer

De DVD kun je online bestellen, deze is te koop voor € 7,99 bij bol.com.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This