Zanger David Bowie brengt in maart het album “The Next Day” uit, zijn eerste plaat in tien jaar na het laatste album Reality (2003). Bowie heeft sinds 2006 niet meer live opgetreden en verschijnt nauwelijks nog in het openbaar. De nieuwste single “Where Are We Now?” is sinds vandaag, tevens zijn 66ste verjaardag, te koop op iTunes. Het nummer, en de clip, lijkt een terugblik te zijn op de periode dat David Bowie in Berlijn woonde en werkte.

David Bowie en zijn relatie met Berlijn

Na het uitkomen van zijn album “Station To Station” verhuisde David Bowie naar Berlijn (Hauptstraße in Schöneberg, waar ook Iggy Pop woonde), deels uit interesse voor de Duitse muziekscene, deels om hier van zijn drugsverslaving af te komen. Het worden succesvolle jaren voor Bowie, volgens vele de meest succesvolle tijd uit zijn carriere. In deze tijd produceert hij een album van Iggy Pop maar brengt hij zelf de albums Low (1977), Heroes (1977) en Lodger (1979) uit die ook wel bekend zijn onder de naam “Berlijn triologie”. Het was vooral de stad Berlijn, en de koude oorlog die toen gaande was, die Bowie inspiratie gaf voor zijn muziek.

Al vanaf 1967 is David Bowie bezig in de media-industrie maar in 1981 wordt hij internationaal bekend omdat hij het nummer “Station To Station”, van het gelijknamige album “Station To Station” (1976), in de prachtige film Kinder vom Bahnhof Zoo (1981) vertolkt. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo is een echte Berlijnse filmklassieker en vertelt het autobiografische verhaal van Christiane F, een tienermeisje die aan de drugs raakte en veel rondom station Zoologischer Garten rondhing om met prostitutie geld voor haar verslaving te verdienen.

david bowie in wir kinder vom bahnhof zoo

Bowies ode aan Berlijn

In 1980 kwam er een eind aan de Berlijnse jaren van Bowie maar hij bleef muziek produceren waar zijn periode in Berlijn veel invloed op heeft gehad. Inmiddels is het alweer een decennium geleden dat er een album van hem uitkwam. Maar vandaag, op zijn 66e verjaardag, brengt Bowie een prachtige single uit die de internationale muziekscene even wakker schudt uit de speculaties of en wanneer we nog wat zouden gaan horen van Bowie.

“Where are we now” lijkt Bowies ode aan Berlijn. Terwijl hij “Had to get the train from Potsdamer Platz” zingt zien we een afgebrokkeld stuk Berlijnse Muur, de Fernsehturm, de Reichstag en de Potsdamer Platz voorbijschieten. Ook de bezoekers die geen Bowie-fan zijn raad ik aan de clip te kijken, er komen een paar mooie beelden van Berlijn in voorbij.

De clip is op YouTube te zien en te beluisteren:

Voor iedereen die meer wilt weten over Bowies tijd in Berlijn kan Gidsy in de gaten houden, daar wordt namelijk een Bowie-tour door Berlijn aangeboden.

Wat vinden jullie van Bowies terugkeer?

Gerelateerde berichten
Filter by
Post Page
Evenementen Om te doen Om te weten Nieuws & Updates
Sort by
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This