Het Palast der Republik heeft jaren dienst gedan als kamer voor de leden van de DDR. Mensen die voor 2006 in Berlijn zijn geweest zullen het gebouw nog wel herinneren, groot, grauw, massief… Het zag er typisch DDR uit en past niet meer in het huidige straatbeeld. Althans, dat is wat het Duitse parlement in 2002 heeft besloten. Andere reden voor de afbraak waren de platen asbest die in het gebouw waren gevonden. In Februari 2006 is de afbouw van het Palast eindelijk begonnen, door de vele historische gebouwen die om het Palast der Republik heen stonden moet er voorzichtig te werk gaan, en met alle milieuregeltjes in Berlijn moet dat ook allemaal nog Umweltfreundlich gebeuren. De afbouw duurt nu al langer dan de bouw van het Palast, wat in 32 maanden was voltooid en werd geopend in april 1976. Naar planning is het gehele Palast der Republik verdwenen in de lente van 2009 terwijl dat in de planning lag in Pasen 2007. Op de foto is te zien hoe het er nu, op dit moment uitziet. De foto is genomen op 29 oktober, 15:15 (klik op de foto voor een groter beeld).

Onnodig is te vertellen dat de kosten weer veel hoger zijn uitgepakt dan gepland, dat lijkt meer regel dan uitzondering.

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de afbouw van het Palast der Republik kan ik aanraden af en toe een kijkje te nemen op www.stadtentwicklung.berlin.de. Hier worden real time foto’s geplaatst van de staat van het “gebouw”.


Je kunt nog afscheid nemen van de foto… Tot ziens in het museum zullen we maar zeggen…

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This