De Berlijnse Muur is jarig vandaag. Het is namelijk precies 47 jaar geleden dat de bouw voor de muur is begonnen. Precies op 13 augustus 1961 begon de DDR met de bouw van wat in het oosten een “anti-fascistische beschermingswal” heette. Nu is er natuurlijk niet echt een verjaardagsfeestje want de echte Berlijnse Muur is hartstikke dood. Nog wat restjes van hem zijn er te vinden in bepaalde plekjes in Berlijn. Sommige stukjes diep verscholen waar niemand wat van weet, en sommige stukjes worden bloot gesteld aan dagelijks honderden toeristen. Checkpoint Charlie en Potsdamer Platz zijn gewilde oorden voor hobby fotografen.

Hoewel de Muur uit de stad is, is de Muur niet uit het hart. Dat bleek maar weer toen laatst een vrouw met de Berlijnse muur wilde trouwen, de souvenirs met stukjes “Berlijnse Muur” erin gebouwd, en de vele boeken en films die er over de Muur zijn gemaakt. Meer informatie over de Berlijnse Muur.

Tip: vanaf vandaag is het eerste deel van een virtuele muur te zien in het Museum Für Kommunikation.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This