Ieder land, iedere stad, heeft zo zijn eigen fastfoodtradities. En hoewel ik moet toegeven dat ik tijdens sommige nachtelijke uurtjes niet meer mis dan een van Dobben kroket, vind ik de Berlijnse Currywurst een prima alternatief! De worst is een recept van de Berlijnse Herta Heuwer, die op 4 september 1949 de eerste Currywurst verkocht. Op de hoek Kant-/Kaiser-Friedrich-Straße in Charlottenburg, waar ze haar Imbiß had, staat nu nog een gedenksteen voor Herta.

De worst wordt gegrild, daarna in stukken gesneden, voorzien van kerriepoeder en tomatensaus en daarna op een kartonnen bordje gepresenteerd. De versie “extra scharf” wordt nog voorzien van wat extra cayennepeper. De worst zelf wordt meestal in twee varianten aangeboden: met of zonder darm. De variant zonder darm heeft enigszins iets weg van een frikadel en is de enige variant die in de DDR al werd aangeboden. Omdat er in de DDR een tekort was aan varkensdarmen, werd de worst enkel zonder darm aangeboden. De Currywurst wordt meestal met een los broodje (Schrippe) of met frietjes (Pommes) geserveerd en dus niet in een broodje zoals zijn concurrent, de Thuringer Bratwurst, die wel in een broodje wordt geserveerd.

currywurst

Currywurstcultuur

Hoewel tegenwoordig zelfs de McDonalds curryworst aanbiedt, eet je de worst naar echte Berlijnse traditie direct voor de kraam aan een staantafel. Het moment van de dag doet er niet zoveel toe, bij de meeste kraampjes is het altijd bedrijvig. Het mooie van de traditie is dat je klasse of herkomst er niet zoveel toe doet, iedere inwoner van Berlijn hapt wel eens een worst weg. Gezamenlijk en meestal gemoedelijk eten deze Berlijners jaarlijks 70 miljoen curryworsten op. Wanneer je dus bij een kraam een lekkere snack staat weg te werken, kun je direct geheel cultureel verantwoord een beetje Berlijnse vibe meekrijgen. In Berlijn vind je de zogenaamde “Imbiß” tentjes op elke hoek van de straat, maar er zijn twee kraampjes die een soort cultstatus hebben bereikt:

1) Curry 36
Mehringdamm 36, U-Bhf Mehringdamm

Mijn persoonlijke favoriet is Curry 36, omdat de worsten hier gewoon het allerlekkerst zijn. Dat bevestigt ook de rij voor de Imbiß die ondertussen tot het vaste straatbeeld van de Kreuzbergse Mehringdamm is gaan horen. Inmiddels heeft Curry 36 een tweede filiaal geopend op de Hardenbergplatz vlakvoor Bahnhof Zoo en er zijn nog meer filialen gepland. Ik zou geen nee zeggen tegen een filiaal in Friedrichshain!

curry 36

2) Konnopke’s Imbiß
Schönhauser Allee 44 B, U-Bhf Eberswalder Straße

Konnopke is nog een echte Oost-Duitse Currywurstbude en was tijdens de koude oorlog al een populaire stek. In 1930 opende de eerste snackbar aan de Schönhauser Allee en vanaf 1960 begonnen ze met de verkoop van Currywurst. Omdat er in de DDR geen ketchup werd verkocht werd er een tomatensaus uit eigen keuken geserveerd. Nog altijd is Konnopke één van de meest geliefde Currywursttentjes van Berlijn.

konnopkes imbiss

Wil je meer weten over de bereiding en geschiedenis van deze cultworst? Neem dan eens een kijkje in het Currywurstmuseum (Schützenstraße 70). Eet smakelijk!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This