Ieder land, iedere stad, heeft zo zijn eigen fastfoodtradities. En hoewel ik moet toegeven dat ik tijdens sommige nachtelijke uurtjes niet meer mis dan een van Dobben kroket, vind ik de Berlijnse Currywurst een prima alternatief! De worst is een recept van de Berlijnse Herta Heuwer, die op 4 september 1949 de eerste Currywurst verkocht. Op de hoek Kant-/Kaiser-Friedrich-Straße in Charlottenburg, waar ze haar Imbiß had, staat nu nog een gedenksteen voor Herta.
De worst wordt gegrild, daarna in stukken gesneden, voorzien van kerriepoeder en tomatensaus en daarna op een kartonnen bordje gepresenteerd. De versie “extra scharf” wordt nog voorzien van wat extra cayennepeper. De worst zelf wordt meestal in twee varianten aangeboden: met of zonder darm. De variant zonder darm heeft enigszins iets weg van een frikadel en is de enige variant die in de DDR al werd aangeboden. Omdat er in de DDR een tekort was aan varkensdarmen, werd de worst enkel zonder darm aangeboden. De Currywurst wordt meestal met een los broodje (Schrippe) of met frietjes (Pommes) geserveerd en dus niet in een broodje zoals zijn concurrent, de Thuringer Bratwurst, die wel in een broodje wordt geserveerd.
Currywurstcultuur
Hoewel tegenwoordig zelfs de McDonalds curryworst aanbiedt, eet je de worst naar echte Berlijnse traditie direct voor de kraam aan een staantafel. Het moment van de dag doet er niet zoveel toe, bij de meeste kraampjes is het altijd bedrijvig. Het mooie van de traditie is dat je klasse of herkomst er niet zoveel toe doet, iedere inwoner van Berlijn hapt wel eens een worst weg. Gezamenlijk en meestal gemoedelijk eten deze Berlijners jaarlijks 70 miljoen curryworsten op. Wanneer je dus bij een kraam een lekkere snack staat weg te werken, kun je direct geheel cultureel verantwoord een beetje Berlijnse vibe meekrijgen. In Berlijn vind je de zogenaamde “Imbiß” tentjes op elke hoek van de straat, maar er zijn twee kraampjes die een soort cultstatus hebben bereikt:
1) Curry 36
Mehringdamm 36, U-Bhf Mehringdamm
Mijn persoonlijke favoriet is Curry 36, omdat de worsten hier gewoon het allerlekkerst zijn. Dat bevestigt ook de rij voor de Imbiß die ondertussen tot het vaste straatbeeld van de Kreuzbergse Mehringdamm is gaan horen. Inmiddels heeft Curry 36 een tweede filiaal geopend op de Hardenbergplatz vlakvoor Bahnhof Zoo en er zijn nog meer filialen gepland. Ik zou geen nee zeggen tegen een filiaal in Friedrichshain!
2) Konnopke’s Imbiß
Schönhauser Allee 44 B, U-Bhf Eberswalder Straße
Konnopke is nog een echte Oost-Duitse Currywurstbude en was tijdens de koude oorlog al een populaire stek. In 1930 opende de eerste snackbar aan de Schönhauser Allee en vanaf 1960 begonnen ze met de verkoop van Currywurst. Omdat er in de DDR geen ketchup werd verkocht werd er een tomatensaus uit eigen keuken geserveerd. Nog altijd is Konnopke één van de meest geliefde Currywursttentjes van Berlijn.
Wil je meer weten over de bereiding en geschiedenis van deze cultworst? Neem dan eens een kijkje in het Currywurstmuseum (Schützenstraße 70). Eet smakelijk!
Beste Marjolijn, kan ik in een (Berlijnse) supermarkt ook diepvries curryworsten kopen, met bijbehorende saus, zodat ik ze thuis ook kan eten?
Oef, geen idee! Heb het zelf nog nooit gekocht maar volgens mij kan het wel! Ik geloof dat Curry 36 ook vacuüm currywost verkoopt om thuis te bereiden!
Op mijn zoektocht naar interessante dingen in Berlijn kwam ik (naast berlijn-blog.nl) deze twee paginas tegen:
http://www.top10berlin.de/Liste/299-Currywurstbuden
http://www.morgenpost.de/berlin/best-of-berlin/article1441663/Das-sind-Berlins-beliebteste-Currywurst-Buden.html
Ik ga af en toe naar Schmidt’s, en daar bestel je geen currywurst maar een curry mit oder ohne (darm).
groetjes,
Erik
Bedankt voor je aanvulling Erik! Witty´s is inderdaad ook een fijne (bij top10berlin.de), maar wel wat prijzig. De rest moet ik nog eens testen :-)
Ik ga toch voor Konnopke’s, eind April door weer een currywurst halen. En idd bij die Amerikaanse hamburgergigant hebben ze de currywurst nu ook. Maar er gaar niets boven een worstje halen op straat. en wel van de bakplaat.
Daar ben ik het helemaal mee eens!
lieve marjolein,
helaas moet ik je weerspreken.
de allerbeste currywurst in berlijn krijg jij hier:
http://www.curry-baude.de
curry 36 en konnopkes zijn leuk voor toeristen en leven vooral daarvan ondertussen. ga maar eens naar de gesundbrunnen en je zult zien: dat de berlijns currywurst cultuur puur. vooral ook omdat die mijnheer het varken gekend heeft, de worsten zelf produceert en ze dan ook zelf nog verkoopt. een echt berlijns famililebedrijf. wedding puur. authentisch.
o ja, als je me niet gelooft: ik stond daar eens: stopt een bus. wie: stapt uit? de hele top van de grünen, mijnheer tritin enz. en hij legt zijn gasten precies dat uit, wat ik hierboven beschreven heb!
fijne dag nog,
hans
Hallo Hans,
ik sta overal voor open dus Curry Baude gaat op mijn todo list en ik ga hem uitproberen! Bedankt voor de aanvulling,
Groetjes,
Marjolein.
Wat een leuk en informatief artikel, Marjolein. – Wat heb je nu lange haren, zeg!
Heeeeerlijk! Je kunt me er echt ’s nachts voor wakker maken hoor! Dat tentje onder U-bhf Eberswalderstrasse ben ik nog niet geweest, meteen op de lijst gezet! Jum!