Al in 1996 heeft het bestuur van Berlijn besloten de eerste luchthaven van Berlijn te sluiten. Berlin Tempelhof zou volgens het bestuur niet meer passen in de moderne stad die Berlijn nu is, het vliegveld ligt namelijk midden in de stad en neemt veel ruimte in beslag. Daarnaast ligt de milieuvervuilende luchthaven midden in de milieuzone die onlangs is ingevoerd in Berlijn. Voor het bestuur reden genoeg om een punt te zetten achter de activiteiten die nog plaats vinden op Berlijn Tempelhof, het zijn er overigens niet veel, gemiddeld landen en vertrekken er zo´n 10 vluchten per dag. Hoofdzakelijk zijn het binnenlandse vluchten, en zakenlui die met hun privéjet binnen komen.

Inwoners van Berlijn zeggen NEE!

Het bestuur van Berlijn heeft er alleen niet echt bij nagedacht dat er mensen zouden zijn die het niet eens zouden zijn met dit besluit. Veel bewoners hebben nog herinneringen en een band met dit vliegveld, zij zijn het erover eens: Tempelhof moet blijven! Tempelhof heeft een interessante geschiedenis een is één van de grootste gebouwen ter wereld. Reden genoeg voor de Berlijnse bevolking om actie te ondernemen.

Investeerders zeggen NEE!

Aanvankelijk waren het vooral de ondernemers die tegen de sluiting protesteerden. “De stad Berlijn is al failliet en kan het zich dus niet permitteren een vliegveld te sluiten dat buitenlandse investeerders kan aantrekken” zeiden ze. Er zijn dan ook vele investeerders geweest die er alles aan wilden doen om het vliegveld toch  de behouden.

Esteé Lauder: De van oorsprong Duitse Amerikaan Fred Langhammer wilde er een gezondheidscentrum/luxe hotel beginnen. Dit alleen op voorwaarde dat buitenlandse privépatiënten er hun eigen vliegtuig konden parkeren. Er zou dan ook plaats zijn voor jaarlijks 120.000 ziekenfondspatiënten.

Capricorn Management:  Dit bedrijf uit Californië, USA kwam met het idee voor een scholingscentrum, ook onder de voorwaarde dat Tempelhof zijn vliegverkeervergunning houdt. Tot nu toe zijn alle investeringsplannen afgeketst, want de stadsregering houdt voet bij stuk.

Definitief referendum

De afgelopen jaren heb ik al vele referendums en demonstraties meegemaakt maar het bestuur is onverbiddelijk, Tempelhof moet sluiten. Na het laatste referendum van afgelopen weekend zou het besluit definitief moeten worden. 2,44 miljoen Berliner zijn opgeroepen om te komen stemmen, in 1200 stemlokalen konden Berlijnse inwoners hun stem laten horen over het vliegveld in de stad. 25% van de inwoners van Berlijn moest “ja” stemmen voor Tempelhof, helaas werd dit maar 21,5% en dit zal het definitieve einde van Tempelhof betekenen. Grappig detail was overigens dat de meeste stemmen kwamen uit de gelijknamige wijk Tempelhof, hoewel deze mensen het meeste overlast zouden moeten hebben van het geluid. De Duitse regering heeft in gedachten parken en woningen te bouwen met een grootte van 386 hectare groot.

Toch kan ik het wel eens zijn met het besluit van de regering, Tempelhof is echt enorm groot en zo´n enorm vliegveld past gewoon echt niet meer in de stad. Met oog op de geschiedenis zal het toch wel een verlies zijn voor Berlijn, daarom zou het mooi zijn toch een deel van Tempelhof te behouden.. Wat jullie in ieder geval nog moeten doen is een bezoekje brengen aan Tempelhof en te zien hoe enorm het is voordat het in oktober 2008 toch echt te laat zal zijn…

Bronnen/meer info: De Pers (NL), Focus (DE)

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This