Je kunt natuurlijk foto’s, muziek of teksten op internet plaatsen, maar je kunt dit ook – veel cooler – op een ingemetselde USB-stick plaatsen. “Dead Drops” zijn de zogeheten USB-sticks die door kunstenaars en andere creatievelingen in muren, tussen bruggen en in steegjes worden vast gemetseld. De verzameling Dead Drops moet een wereldwijd offline en anoniem netwerk worden van data-uitwisseling en is opgezet naar idee van de Berlijnse Aram Bartholl. De bedoeling is dat iedereen met laptop of ander mobiel apparaat via zijn USB poort bestanden kan uitwisselen.

‘Dead Drops’ is een anoniem, off-line, peer-to-peer file-sharing netwerk in de openbare ruimte. USB sticks worden ingemetseld in muren, gebouwen en stoepranden om zo toegankelijk te zijn voor iedereen in de openbare ruimte. Iedereen is uitgenodigd om bestanden achter te laten op, of te lezen van een dead-drop. Sluit uw laptop aan op muur, huis of paal om uw favoriete bestanden en gegevens te delen. Elke dead-drop wordt leeg geïnstalleerd en bevat alleen een readme.txt bestand met uitleg over het project. ‘Dead Drops’ is open voor deelname. Als u een dead-drop wilt installeren in uw stad/wijk, volg dan de instructies en stuur de locatie met foto’s in.

Ik ben een in Berlijn gevestigde media kunstenaar en begon het ‘Dead Drops’ project tijdens mijn verblijf in New York bij EYEBEAM, als deelnemer aan het Artist in Residence project, oktober 2010.

Aram Bartholl 2010

Op de website kun je een handleiding vinden over hoe jij je eigen Dead Drop kunt doneren aan de kunstwereld. Dit gaat natuurlijk geheel op eigen risico, want niet iedereen zal blij zijn wanneer je met een beitel langs komt om een wand of brug op te sieren met een USB-stick.

Je kunt de Dead Drops in Berlijn op vele verschillende locaties terug vinden. Adressen vind je op deaddrops.com.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This