Ik vind het altijd erg interessant om te zien hoe de Duitse media berichten over nieuws vanuit Nederland. Vandaag natuurlijk extra interessant: de verkiezingsuitslagen! Over het algemeen wordt in de media geconcludeerd dat de door Brussel gevreesde Europa-haat in Nederland uitblijft, nu de VVD en de PvdA de grootste zijn geworden. Ook wordt er gemeld dat een ruime Kamermeerderheid voor twee partijen een zeldzaamheid is in de recente Nederlandse geschiedenis. Een overzicht.

Die Zeit

“Nog meer goed nieuws voor Europa”

“Ze zijn er nog, goede berichten voor Europa”, zo begint de Duitse krant die Zeit haar berichtgeving over de verkiezingen in Nederland. De krant vergelijkt het nieuws met dat uit Karlsruhe, waar het Duitse Constitutionele Hof het permanente noodfonds gisteren goedkeurde. “Beide berichten grijpen prachtig in elkaar: het wijze oordeel van het Hof en de verrassende keuze van de Nederlandse kiezer.”

De krant wijst erop dat de anti-Europapartijen flink hebben verloren. “Politiek in Europa is ingewikkeld, maar blijkbaar is het ook niet zo makkelijk om stemmen te winnen door tegen Europa te ageren. Dat is de belangrijkste conclusie van deze verkiezingen.”

Der Spiegel

“Dit is een signaal naar de rest van Europa”

“Het is een signaal voor Europa en tegen de rechts extremisten” zo begint de Spiegel. Winst voor Rutte die met zijn hands-on mentaliteit (vandaag weer aan het werk!) Nederland uit de crisis moet kunnen halen. De rechts liberalen passen bij de politiek die Angela Merkel (CDU) voert, er moet drastisch gespaard worden. De uitkomsten beloven veel voor een stabiele politiek in Nederland, het is een unikum dat er in Nederland een Kamermeerderheid voor twee partijen is gekozen.

Berliner Morgenpost

“Rustig ademhalen in Brussel en Berlijn: Nederlanders straffen anti-Euro Wilders af”

De voorlopige uitkomsten laten een waarschijnlijke pro-Europa reddingscoalitie zien. De rechtsliberale Mark Rutte blijft mindister president. “Verrassend” worden vornamelijk de nederlagen van de PVV, de SP en het CDA genoemd.

Focus Online

“Spaarprogramma belangrijkste thema in verkiezingsstrijd”

Nederland zal ongeveer 20 miljard euro moeten besparen om het begrotingstekort terug te brengen tot minder dan drie procent. Er heerst bezorgdheid over de toekomst van de sociale zekerheid. De rechts populistische Geert Wilders wilde het bezuinigingspakket niet ondersteunen. Tijdens de campagne, riep hij op tot het aftreden van Nederland uit de EU en de Euro. Echter bleek al in de polls dat het moeilijk zou worden voor Wilders om het succes van twee jaar geleden te evenaren. In 2010 was zijn partij de derde partij.

De eerste stembureaus werden geopend om 6:00 in hoofdzakelijk stations. Behalve in scholen en gemeentehuizen konden de kiezers ook in sommige supermarkten, warenhuizen en beach clubs terecht.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This