duitse scrabble
De meeste Duitsers zijn met hun taal uiterst tevreden. In een onderzoek wat onlangs in Berlijn is gepresenteerd geeft 87% van de bevraagden aan dat ze de Duitse taal lief of zeer lief hebben. 56% geeft zelfs aan trots te zijn op hun eigen taal waarvan 47% zegt dat het om ware liefde gaat. Ze geven aan hun taal mooi, logisch maar ook moeilijk te vinden. Aan het onderzoek van het Instituut voor de Duitse taal (IDS) hebben 2.000 mensen, die in Duitsland woonachtig zijn, meegewerkt. Ook mensen die Duits niet als moedertaal hebben hebben meegewerkt aan dit onderzoek.

Positieve uitslag:

De directeur van het IDS gaf aan verrast te zijn door de uitslag van het onderzoek want volgens hem kwamen de Duitsers met een “unglaublich positiven Urteil” over hun eigen taal, hij had meer “Kritisches und Negatives” verwacht van zijn landgenoten. Tot nu toe was er in Duitsland nog weinig bekend over de meningen van de officiële taal die in Duitsland wordt gesproken.

Accenten en dialecten:

Ook werden de respondenten bevraagd over dialecten. Meer dan de helft van de respondenten (60%) gaf aan een dialect te spreken. De meeste Duitsers die met dialect spreken komen uit het zuiden en het zuidwesten (Saarland 94%, Bayern en Baden-Württemberg 86%). In oost Berlijn lag dit aantal op 83%. Het beste gewaardeerd werden de accenten uit het noorden. De saksen kwamen er het slechtste vanaf, ongeveer 30% van de bevraagden gaf aan dit accent niet fijn te vinden.

Van de buitenlandse accenten werd het Frans het beste beoordeeld, 36% van de respondenten geeft aan Duits met een Frans accent sympathiek te vinden klinken. Een italiaans accent gaat ook goed door de beugel bij 21% van de mensen. Slechter uit de bus komen buitenlandse accenten uit Rusland, Turkije en Polen.

Veranderingen in taal:

In ’97 en ’98 gaf 53% van de Duitsers aan dat er veel veranderingen plaats vonden in hun taal. Nu in 2009 is dat aandeel gestegen naar 84%. Als reden van de verandering van de Duitse taal wordt opgegeven media (37%), buitenlanders en immigranten (26%) en de jeugd (22%). Vrijwel alle bevraagden zijn het erover eens dat er meer moet worden gedaan om de Duitse taal onder de aandacht te brengen. Dat terwijl Duits de vijfst meest populaire taal is in de Verenigde Staten.

Het originele persbericht “Deutsche lieben ihre Sprache” kun je hier vinden.

Gerelateerde berichten
Filter by
Post Page
Om te weten Nieuws & Updates Om te doen
Sort by
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This