Morgen is het zover, de eerste wedstrijd in de halve finales van het EK 2008. Afgelopen wedstrijden zijn er een hoop dingen gebeurd, een hoop verrassende dingen ook. Voor Nederland is het helaas einde verhaal, maar Duitsland en Turkije zitten er nog midden in. En wie had gedacht dat deze twee verwante landen elkaar zouden treffen? Duitsland als één van de favorieten voor het EK 2008 ging met vrij teleurstellend spel door. En Turkije, waar ik lage verwachtingen bij had, ging met veel enthousiasme naar de halve finales. Zo zie je maar, een EK is in ieder geval nooit saai, en dat maakt het nou ook net zo leuk.

Voor veel Duitsers en Turken die woonachtig zijn in Duitsland zal het een leuke wedstrijd worden. Duitsland kent vele Turkse immigranten die over het algemeen allemaal goed zijn ingeburgerd in de Duitse cultuur. Toch leeft de Turkse trots in Berlijn nu net even ietsje meer. Zeker wijken als Kreuzberg en Neukölln, waar vele Turkse mensen woonachtig zijn, is het momenteel één groot feest. De wijken worden niet voor niks “klein Turkije” genoemd in de volksmond. Altijd vond ik het prachtig om te zien hoe goed deze culturen met elkaar samen leefden. Zeker de enorm kwalitatieve en gunstige doner kebab is een pluspunt, maar dat even terzijde. Ik ben erg benieuwd hoe het morgen gaat, ik hoop van harte dat beide zonder problemen gezellig samen de wedstrijd kunnen kijken.

De stemming in Berlijn

Tot nu toe is de stemming uiterst goed te noemen. Beide hopen op een zege maar ik denk dat beide culturen kunnen leven met een overwinning voor de andere partij. Zo denk ik zelf ook, Holland über alles. Maar met een overwinning voor Duitsland kan ik ook goed leven.

De gemeente Berlijn doet er in ieder geval genoeg aan om de mensen op een gezellige manier samen te brengen. De “Fanmeile” was ook al een groot succes tijdens het WK 2004 en het concept wordt ook dit jaar weer uit de kast getrokken. Public viewing is hot in Berlijn, ik zeg het je maar vast ;). De Fanmeile is opgebouwd tussen de Brandenburger Tor en de Siegesäule, in de Strasse des 17. Juni. Er staan drie reusachtige schermen waarop de wedstrijd wordt vertoond. Eentje van 60 m2, 80m2 en 50m2. Een beetje Duitsland of Turkije fan hoeft dus niets te missen tijdens zijn vakantie in Berlijn. Ook voor eten en drinken is gezorgd, zoals het hoort in Berlijn. Ik verwacht de nodige bier en worst standjes in de Strasse des 17. Juni, groot feest en ook 500.000 mensen worden verwacht. Al vroeg in de morgen kun je je begeven in de feestsfeer, morgenochtend om 10 uur start de feestvreugde en zal duren tot 12 uur ’s nachts.

Andere plekken waar het goed voetbal kijken is zijn:

  • Zitadelle Spandau, grote hal waar concerten worden gegeven behangen met grote schermen.
  • CapRivi in Charlottenburg, een Biergarten
  • Bar 25, waar je uitzicht hebt over water. Holzmarktstraße 25, Friedrichshain.
  • Lido, een van mijn favoriete concertzalen in Berlijn in de Schlesische Strasse.

Maar wat ik echt niet weet is wie de winnaar gaat worden. De strijdlustige Turken, of mijn Duitse vrienden? Ik vind het ontzettend spannend en ik hoop vooral op een leuke, sportieve en gezellige avond. Dat de beste moge winnen!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This