Een schande, zijn ze gek geworden, hoe kon dit gebeuren? Allemaal veelgehoorde uitspraken naar aanleiding van de sloop van een deel van de East Side Gallery. En terecht!

De dreiging komt van het project Living Levels, dat houdt de bouw in van een 63-meter hoge toren met luxeflats en kantoorgebouwen. De grond langs de East Side Gallery is gewild, gelegen in de hippe wijk Friedrichshain en uitzicht op de rivier de Spree. Toch is het idee om de muur hier in te ruilen voor appartementen en kantoorgebouwen een regelrechte schande, de East Side Gallery is namelijk het langste stuk overgebleven stuk originele Berlijnse Muur en ook een van de weinige plekken in Berlijn waar deze geschiedenis nog staat. Ongeveer 23 meter van de muur staat in de weg en moet volgens de bouwplannen weggehakt worden. De drie kunstwerken die voor de bouw van de appartementen moeten wijken worden niet gesloopt. Het is de bedoeling dat ze later op een andere plek worden teruggezet. Het beklemmende gevoel van het lange aaneengesloten stuk muur wordt daardoor echter wel weggenomen.

Volgens de burgemeester van het district Friedrichshain-Kreuzberg, Franz Schulz, heeft de projectontwikkelaar inderdaad het recht om enkele stukken van de muur te verwijderen omdat er in 2005 al toestemming is gegeven voor de reconstructie van de in de tweede wereldoorlog verwoeste Brommybrücke. Om vanaf de Mühlenstraße bij de toekomstige brug te kunnen komen moet er een stuk muur worden gesloopt.

De sloop

sloop east side gallery2
Ondanks de vele petities die zijn verzameld (deze petitie kan nog steeds getekend worden! Op het moment van schrijven zijn er al 45.000 petities getekend) is de sloop van de muur afgelopen vrijdag 1 maart 2013 officieel begonnen. De officiële startdatum is lang geheim weten te houden uit angst voor protesten maar dankzij de nieuwe media heeft het nieuws zich rap verspreid en is er snel een actie op touw gezet. Dankzij het spontane protest van 300 man is de sloop gelukkig snel weer gestaakt en werd het losknippen en wegtakelen van de muur gepauzeerd. De 100 man politieagenten die werden ingezet waren niet genoeg om de demonstranten te weren. Desalniettemin zijn de investeerders erin geslaagd om al 20 centimeter van de muur te slopen.

De investeerder van het project, Maik Uwe Hinkel, heeft al laten weten dat ze de sloop a.s. maandag zullen voortzetten, ze hebben tenslotte een “go”van het district gekregen. Kritiek vanuit de stad en vanuit de politiek (SPD, CDU) is er dan ook vooral op het district, die de schuld op hun beurt echter weer op de senaat schuift. Beide lijken verantwoordelijk voor de sloop van dit monument.

Protestactie

Morgen, op 3 maart 2013 14:00, staat de demonstratie „East Side Gallery retten“ op burgerinitiatief gepland. En ook jij kan hier deel van uitmaken! Op het moment van schrijven hebben zich al 7.200 mensen aangemeld voor de demonstratie. Of de demonstratie echter invloed zal hebben op de verdere voortgang moeten we nog maar afwachten…

sloop east side gallery

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This