Berlijn heeft een ontzettend veelzijdige en rijke straatmuziekcultuur. Hoevaak ik al niet een uur ben blijven hangen op de Warschauer Brücke, op metrostation Alexanderplatz of op Boxhagener Platz onderweg naar huis omdat iemand zulke mooie muziek stond te maken. Niet meer op een paar handen te tellen! Naast dat ik er zelf erg van kan genieten, draagt het ook enorm bij aan de creatieve en vrije sfeer in Berlijn. Straatmuziek is zo typerend voor Berlijn, dat er sinds 2015 zelfs een jaarlijks festival gewijd wordt aan en met Berlijnse straatmuzikanten. Gratis entree, veelzijdige muziek en een goede sfeer in het East Side Park achter de East Side Gallery. Dat zijn de East Side Music Days. Een aanrader!

Sinds het ontstaan van de East Side Music Days komen er elk jaar zo’n 40.000 bezoekers om van optredens in alle mogelijke muziekgenres te genieten. Singer songwriter, rock, ska, hip hop, jazz, noem het maar op. Bijna elk genre is vertegenwoordigd. Met uitzondering van de Main Stage spelen de muzikanten onder dezelfde omstandigheden als op straat: zonder stroom. Er zijn geen grote podia met lampen en speciale effecten, nope, de optredens zijn heel puur en je staat dichtbij de artiesten die je recht in de ogen kijken kan, net zoals bij een regulier optreden op straat. De intimiteit van straatoptredens weten ze op dit festival onwijs goed over te brengen en dat maakt dit festival heel anders dan een regulier muziekfestival (de Main Stage even daarbuiten gelaten, die is wat groter).

Een echte klassieke Berlijnse straatmuzikant is The Neigh Kid Horse, een gitarist die vaak in zijn boxershorts en een paardenmasker staat te spelen en ook bij het festival present is. Naast enkele bekende Berlijnse straatartiesten, zijn de meeste namen in het programma voor bij onbekend. En ook dat maakt het festival zo leuk. Er is veel ruimte om nieuwe muziek te ontdekken! In totaal spelen er zo’n 100 artiesten op het driedaagse festival.

De artiesten kun je net als op straat ondersteunen door wat geld in een gitaarkoffer of hoed te gooien. Geen kleingeld mee? Dan kun je ook met een speciale app geld geven, waarbij 100% van de donaties naar de artiest gaan. Als de muziek me erg aanspreekt, vind ik het ook altijd erg leuk om een CD of plaat mee naar huis te nemen. Terwijl ik dit zit te typen, luister ik naar de CD van Geordie Little, die ik gisteren bij de East Side Music Days heb gekocht. Omdat het zo jammer zou zijn als straatmuziek uit Berlijn zou verdwijnen (zoals in veel andere steden al is gebeurd), support ik de mensen die bij weer en wind in de Berlijnse straten staan te spelen graag en zo hoop ik dat de typerende Berlijnse straatmuziekcultuur nog lang blijft bestaan.

Net zo veelzijdig als de line-up is het publiek. Het is echt een festival voor iedereen, waar je muziekliefhebbers tegenkomt in alle leeftijdscategorieën. Het is er goed vertoeven in een strandstoel, ergens in het gras langs de Spree of op de trappen naast het hoofdkantoor van Universal. Het prachtige uitzicht op de Oberbaumbrücke krijg je er gratis bij. Natuurlijk is er ook voor de nodige lekkernijen gezorgd. Er staan eetkraampjes en food trucks die handgemaakte regionale of exotische snacks verkopen. Een beetje festival is tenslotte niet meer compleet zonder street food markt. Voor de muziekliefhebber is er dus geen reden om niet eens een kijkje te nemen bij de East Side Music Days!

Geordie Little speelt gitaar op een andere manier en wij genieten ervan vanuit een luie strandstoel. Wat een perfecte zaterdag!

Yes! Nieuwe CD in de pocket (is ook te beluisteren via Spotify maar goede artiesten steun ik nou eenmaal graag). 

Er is een Main Stage en er zijn 7 kleine podia, waar de East Side Music Beach er één van is. 

Tijdens de East Side Music Days treden er zo’n 100 muzikanten op. Het programma is online te bekijken op: eastsidemusicdays.com.

De Main Stage. 

Liv Summer zingt op de Acoustic Spot. 

Best bijzonder dat de restanten van de Berlijnse Muur nu ruimte bieden voor muzikale vrijheid. 

Het uitzicht op de prachtige Oberbaumbrücke vanuit het East Side Park verveelt nooit. Prachtige plek voor een kleinschalig muziekfestival!

East Side Music Days (#ESMD)

De East Side Music Days zijn knus, ruimtelijk opgezet en niet te massaal. Echt heerlijk om een deel van je weekend door te brengen en nieuwe muziek te ontdekken.

  • Wat: festival voor straatmuzikanten
  • Waar: in het East Side Park achter de East Side Gallery (vanaf ongeveer ter hoogte van de Mercedes Benz Arena) en een deel van de Osthafen (achter het Universal hoofdkantoor aan de Stralauer Allee)
  • Wanneer: elk jaar tijdens een weekend in september
  • OV: S+U1 Warschauer Straße of S Ostbahnhof
  • Entree: gratis
  • Meer informatie op: eastsidemusicdays.com

Typisch Berlijn: toffe straatmuzikanten tegenkomen en langer blijven dan hangen dan eigenlijk gepland was. Heb jij dat ook wel eens meegemaakt? Dan zijn de East Side Music Days wat voor jou!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This