Wie mij een beetje kent weet dat ik naast Berlijn ook gék ben op lekker eten. Voor mij was Eat-the-world dan ook de perfecte stadstour door Berlijn die het culinaire en het culturele aspect combineert. Er worden echt ontzettend veel tours door Berlijn aangeboden (lees meer: rondleidingen in Berlijn) maar ik vind juist de tours met een bijzondere invalshoek erg leuk. Zo deed ik al eerder een “little Istanbul” tour die de Turkse cultuur in Berlijn liet zien en een “graffiti en street art” tour die juist het alternatievere Berlijn liet zien. Gisteren was het tijd voor een culinaire tour door Friedrichshain. Gewapend met een knorrende maag en servetjes ging ik met collega’s op pad om de Eat-the-world tour te doen door Friedrichshain.

Eat-the-world

Het concept van Eat-the-world is erg leuk voor zowel Berlijnkenners als toeristen omdat ze in één wijk van de stad plaats vinden en er dus ook het een en ander over de wijk wordt verteld. Eat-the-world heeft tours in Friedrichshain (deze hebben wij gedaan), Kreuzberg, Prenzlauer Berg en Schöneberg maar ook buiten Berlijn in München, Hamburg, Keulen, Leipzig, Münster en Dresden. Alle tours duren ongeveer 3 uur en tijdens de tour worden er verschillende stops gemaakt bij restaurants, cafés en delicatessenzaken. Bij elk restaurant wordt er een klein hapje geserveerd en wordt er wat verteld over de achtergrond of eigenaren van de zaak. Alle hapjes samen zijn ongeveer genoeg voor een (kleine) maaltijd.

Onze tour begon bij de Frankfurter en onze tourguide begon met een korte geschiedenisles over de oude stadspoorten van Berlijn, waar de Frankfurter Tor er eentje van is. Tussen het bezoeken van restaurants door vertelde ze vaker wat dingen over de geschiedenis, cultuur en ontwikkeling van de wijk. Omdat onze gids zelf ook uit Friedrichshain komt kon ze een hoop vertellen over de wijk.

Culinaire ontdekkingen

Omdat ik zelf in Friedrichshain woon en werk was ik erg benieuwd of ik tijdens de tour nog wat nieuws te weten zou komen over “mijn wijk”. Er zaten inderdaad plekken tussen die ik al kende, maar ik heb ook wat nieuwe ontdekkingen gedaan die ik graag met jullie wil delen:

Stop #1: Pools café
Grünberger Straße 17
Dit is een klein Pools restaurantje waar we Poroggen voorgeschoteld kregen. Dit waren een soort Maultaschen: deeg gevuld met verschillende soorten vulling, bijvoorbeeld spinazie. Het smaakte erg goed! In de vitrine zag ik nog gekookte cheesecake liggen, dat vond ik ook wel erg bijzonder. Hier kom ik zeker nog eens terug om meer uit de – voor mij vrij onbekende – Poolse keuken te proberen!

20130321-213720.jpg

Stop #2: Frans café Café
Grünberger Straße 91
Dit café adement Franse sfeer. De Franse eigenaresse Carole heeft met een enthousiast “Bonjour!” welkom geheten. We kregen verschillende soorten quiche voorgeschoteld naar eigen familierecept. De inrichting is vintage en veel stukken komen uit de antiekhandel van de vader van Carole. Carole kwam in 2007 naar Berlijn en was direct verliefd op de stad, ze haalde haar broer over om ook deze kant op te komen en samen runnen ze Louise Chérie> Leuk weetje, ook de moeder van Carole verhuisde onlangs haar dochter achterna naar Berlijn en staat vaak in de keuken van het café. Nog een nieuwe favoriet in Friedriechshain!

Stop #3: Chocoladewinkel

Wühlischstraße 30
Ik heb eens een tijdje vlaknaast Olivia gewoond, gevaarlijk want je wordt hier zo een Chocoholicer. Deze kleine chocoladezaak heeft alleen de fijnste chocolade uit voornamelijk Zuid-Amerika en Europa. We werden getrakteerd op een heerlijke bonbon en chocolade. Je kunt hier ook terecht voor “Kaffee und Kuchen” want de overheerlijke taarten worden allemaal in de zaak zelf gebakken. Helaas zijn er alleen zitplaatsen buiten, dus een bezoekje kun je beter in de zomer plannen.

Stop #4: Oostenrijks restaurant
Kopernikusstraße 24
In dit Oostenrijke restaurant kregen we Kaspressknödelsuppe voorgeschoteld. Een lekkere boullionsoup met kaas/deegballetjes. Een echte Oostenrijkse delicatesse beaamde ook mijn Weense collega. De Salzburgse eigenaar vertelde ons het een en ander over de Oostenrijkse eetcultuur en smeerde ons nog een Schnaps met mierikswortel en spek aan. We moesten eerst de mierikswortel fijnkauwen tot de tranen ons in de ogen sprongen. De Schnaps smaakte daarna verrassenderwijze helemaal niet meer zo sterk. De Schnitzel hier schijnt de #4 van Berlijn te zijn dus ook hier kom ik graag nog eens terug.

20130321-213752.jpg

Stop #5: Bagelstore
Revaler Straße 16
Een bekende voor mij, ik schreef hier ook al eens over. De bagels hier zijn goddelijk! Wat ik niet wist is dat Wahrhaft Nahrhaft ooit begon als kantine voor MTV in de Stralauer Allee, sinds 2010 is Wahrhaft Nahrhaft publiek gegaan.

Stop #6: Regionale en seizoensgebonden keuken
Seumestraße 23
Dit is denk ik de beste vondst uit de tour. Een restaurant met regionale en seizoensgebonden keuken, daar hou ik van! We kregen brood met eendenpaté en een peterseliesoup. Het smaakte voortreffelijk onze gids vertelde dat de wijnen voortreffelijk zijn en dat het restaurant vooral erg populair is in het aspergeseizoen. Onthouden dus! Een blik op de menukaart leerde me dat een viergangen menu ongeveer €45 kost.

Stop #7: Delicatessezaak
Wühlischstraße 39A
Een delicatessenzaak als afsluiter, goed gepland. De Spaanse salami, Franse kaas en Italiaanse mozzarella komt allemaal van kleine boerderijen en bedrijven. De eigenaren doen alleen zaken met producenten (voornamelijk familiebedrijven) die hun producten zorgvuldig en op verantwoordelijke wijze produceren. De prijzen liggen daardoor misschien wat hoger, maar de kwaliteit is ook beduidend beter. Je kunt hier ook terecht voor een lekker broodje. Wij kregen de pesto, olijven en salami voorgeschoteld. Zeker geen straf en een lekkere afsluiter van een geweldige tour door Friedrichshain!

20130321-213732.jpg

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This