Omdat ik vorige keer zo enthousiast was over de culinaire tour die ik door Friedrichshain had gedaan (meer over mijn culinaire tour door Friedrichshain) had ik mezelf voorgenomen om alle tours te gaan doen die in Berlijn worden aangeboden. Naast Friedrichshain worden er namelijk tours aangeboden in Prenzlauer Berg, Kreuzberg en Schöneberg. Aan goede voornemens moet je jezelf natuurlijk houden en daarom was was Prenzlauer Berg afgelopen weekend aan de beurt als tweede foodtour. De ideale kans om nieuwe horeca te ontdekken in je eigen “Kiez” (buurt)

De tour

De Prenzlauer Berg tour begon vlakbij het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark aan de Schönhauser Allee. Zondagochtend stipt om 11:30 was onze groep van 10 man compleet. Helemaal klaar voor een drie-uur durende culinaire ontdekkingstocht door Prenzlauer Berg!

Onze gids, een Berlijnse geschiedenisstudente, vertelde ons het een en ander over de geschiedenis van Prenzlauer Berg. Zo bestond Prenzlauer Berg in de 18e eeuw voornamelijk uit akkers en windmolens. De “Windmühlenberg” (tussen de huidige Schönhauser Allee en Prenzlauer Allee) was geliefd onder de boeren en het was de grootste verzameling molens binnen de stadsmuren.

Omdat de waterkwaliteit goed was trokken er ook bierbrouwers naar Prenzlauer Berg. De Kulturbrauerei was vroeger een geliefde brouwerij en uit praktische overwegingen trokken er daarom ook steeds meer Biergarten naar locaties vlakbij de brouwerijen. Prater, de oudste nog in gebruik zijnde Biergarten, is daar nog een goed voorbeeld van.

tour pberg

Tussen de geschiedenislessen door maakten we een aantal hongerbevredigende stops bij verschillende cafés. Al wandelend deden we 6 verschillende horecagelegenheden in 3 uur aan. Het leuke van de tour is dat je voor een vast bedrag van €30 bij verschillende tentjes wat te eten krijgt. Waar voor je geld!

Culinaire ontdekkingen

Net als bij de vorige tour door Friedrichshain was ik heel benieuwd welke gastronomiën we allemaal zouden bezoeken en vooral: hoeveel daarvan er nieuw voor mij zouden zijn. Tot mijn gelukkige verbazing kende ik nog geen enkel café of restaurant dus het werd een middag vol verrassende ontdekkingen!

1) Burgerie, Biologische hamburgers, Schönhauser Allee 50

De kok en voormalige eigenaar van een crêperie Dennis Milow begon in 2011 aan een voor hem nieuw concept: een hamburgerzaak met een gemoedelijke en huiselijke sfeer. Alle hamburgers zijn biologisch en worden op een lavasteenoven gebakken, dat geeft de burgers een bijzonder aroma. Wij krijgen een schaal voor heerlijke biologische aardappeltjes geserveerd met zelfgemaakte sauzen. De limoenmayonaise was heerlijk! Voor de burgers, die mijn interesse ook wel hebben gewekt, ga ik zeker nog een keer terugkomen.

2) Asmen, Delicatessezaak, Danziger Straße 17

“Asmen” is zaïdisch voor hemels en dat dekt de lading van deze delicatessezaak wel redelijk. Het aanbod aan kazen, worsten, tapenades, olijven en andere mediterraanse specialiteiten is simpelweg niet te weerstaan! Aan aanbod is groot en je kunt er ook binnen of buiten zitten en genieten van een lunch. Het is dat het met 30 graden te warm was om wat mee te nemen, anders had ik dat zeker gedaan! De rucolatapenade en walnotenkaas waren namelijk heerlijk…

3) Pakolat, Koffiezaak, Raumerstraße 40

Zodra je Pakolat binnenwandelt heb je het gevoel dat je terug in de tijd wordt gezet. Deze koffiezaak in een oude (uit 1913 stammende) bakkerij heeft zijn authentieke flair goed weten te behouden. In de zaak worden alle bakwaren nog zelf gebakken en zijn heerlijk, net als de (ijs)koffie trouwens. Als theeliefhebber ging mijn hart sneller kloppen bij het zien van een groot aanbod aan Kusmithee, een van mijn favoriete theemerken uit Parijs.

Bovenstaande foto is gemaakt door Emma Wijninga.

4) Suicide Sue, Café, Dunckerstraße 2

Bij dit café kun je ontbijten, koffie drinken of lunchen. Echt bekend staat Suicide Sue (ja, de naam zet aan het denken..) om haar Stullen (boterhammen). Het brood wordt geserveerd met verschillende soorten beleg gemaakt van rode bieten en appel of feta en gedroogde tomaten. Niet slecht! Je moet wel van “zwaar” brood houden.

5) Café Berger, Ontbijtzaak, Senefelder Straße 4

Het ontbijtconcept achter café Berger sprak me direct aan. In tegenstelling tot veel andere cafés in Berlijn waar je bij een ontbijtje een groot aanbod krijgt aan belegsoorten (die je nooit opkrijgt of niet allemaal lekker vind) kun je hier je eigen ontbijt samenstellen. Je krijgt dus alleen wat je echt wilt en er hoeven veel minder voedingswaren te worden weg gegooid. Pluspunten! Wij kregen een heerlijke aardappelsoep geserveerd die smaakte naar meer. Hier moet ik eens naar terug voor Kaffee und Kuchen of een lunch.

6) Café Juli’s, Portugees restaurant, Metzer Straße 21

Café Juli’s is door de oprichters opgezet na een rondreis door Portugal. De keuken van het land heeft het paar zo geïnspireerd dat ze besloten een stukje Portugal in Berlijn op te richten. Wij kregen (uiteraard) een Pastel de Nata geserveerd en dat bleek een perfecte afsluiter van onze foodtour.

Benieuwd geworden? De tours kun je online boeken.

Heb je nog andere tips voor leuke cafeetjes in Prenzlauer Berg, laat ze dan vooral achter bij de reacties.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This