muur sierraden
De Berlijnse Muur is volop in het nieuws en ik vind het interessant om te zien hoe het leeft onder de Duitse bevolking, maar zeker ook in Nederland. Onlangs schonk ik al aandacht aan de “Muurknuffeldag“, een project in het teken van het knuffelen van de Berlijnse Muur. Foto’s werden verzameld op de website mauerandmore.de.

Aan deze website werkt ook Stefan Gross mee en hij heeft sierraden ontwikkeld met de Berlijnse Muur als thema (past misschien leuk bij deze kledinglijn). Stevan is een in Rotterdam wonende Duitser die door het Goethe Instituut is gevraagd om iets met de val van de Berlijnse Muur te doen. De sierraden zijn van hoog gebakken keramiek en van hand beschilderd, de foto’s bieden ongetwijfeld verduidelijking. Elk steentje heeft zijn eigen schildering, zo zijn er steentjes met de Fernsehturm erop of met andere thema’s die iets met Berlijn hebben. Van de steentjes worden onder andere kettingen en oorbellen gemaakt. De hangertjes zijn van sterling zilver.

Het verhaal wat Stefan vertelt over het project vind ik bijzonder:

“800 betonnen elementen vormden 1 km muur, 155 km was de muur lang, dat zijn, als je plekken waar de muur door gebouwen liep of anders geconstrueerd was in mindering brengt, 100.000 betonelementen. Er stond blijkbaar ergens een behoorlijk betonfabriekje waar ijverige arbeiders dagelijks aan hun eigen muurtje werkten. Ik heb dit proces op schaal nagebootst: bij mij komt de muur uit een gehaktmolen en wordt o.a. tot kapitalistische sieraden verwerkt. Ook dit is een experiment: zouden mensen een schaalmodel van super saaie prefab betonelementen als sieraad dragen?”

muur ketting

Sierraden van de Berlijnse Muur, ik zou ze zeker wel willen dragen. Ik vind ze gewoon apart, mooi en ik zie ze als een mooie verbintenis met Berlijn. Gezien de leuke ontwerpjes en kleuren die het allemaal wat speelser maken denk ik dat er zeker meer mensen zijn die hier geïnteresseerd in zouden kunnen zijn. (Vrouwelijke) Lezers van dit blog, zouden jullie zoiets kopen?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This